2012. április 14.

MARHAHÚSLEVES VARGÁNYÁVAL FELPÖRGETVE




Kissé hosszadalmas az elkészítése, de azt mondom megéri a több órás várakozást. Sok baj nincs vele, csak a zöldség és hústisztítás.

Hozzávalók


1 kg marha lábszár
2-4 db velős csont
3 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 picike kelkáposzta
10 dkg gomba
2 dkg szárított vargánya
2 közepes burgonya
1 hegyes erős
1 v.hagyma
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
2 marhahúsleves kocka
só, bors
1 cs. petrezselyem

Elkészítés

Kissé hosszadalmas nálam, de szerencsére nem kell felette állni órákat, jól érzi magát a fazékban folyamatos felügyelet nélkül. Lehet túlzásba estem picikét, mert 7 órát sikerült főznöm. Megérte, az biztos. A színe szép sötét, az ízét pedig lehetetlenség leírni, ez már nem is leves, hanem esszencia. Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését. Mindig nagyon jól sikerül, de 5 óránál tovább még nem készítettem, mostantól maradok a hosszabb verziónál.
A húst egészben és a csontot hideg vízben feltettem 1 nagy 8 literes fazékban 3/4-ig. Mikor felforrt leszűrtem a tetejéről a habot, és főztem pici lángon nagyon sokáig,4- 5. óra táján beletettem az összes zöldséget, szintén egészben, a szárított vargányával és a fűszerekkel együtt.

Közben a répákból és a kelkáposztából díszeket készítettem.(anyukámtól tanultam)






















Az utolsó órában ezeket is hozzáadtam.





Mikor kész, a húsit felkockázom, zöldségeket felszeletelem, a levét leszűröm. Nem a szokásos levestésztával tálaltam, hanem egy Speatzle  nevű, durum lisztből készült  vastagabb tésztával.  Szerintem tökéletes hozzá, sőt amit imádok még, hogy palacsintát sütök, felcsíkozom és azzal tálalom.






2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...