2012. november 24.

ÓRIÁS, CSÍPŐS TARJALÁNGOS ALMÁS SERPENYŐS BURGONYÁVAL



Ez hatalmas szelet hús, csak a kép csalóka, mert óriás méretű svájci-tányéron tálaltam. A fűszerezése szintén nem a megszokott. Ügye kiderült már, hogy a citrom és én hatalmas barátságot kötöttünk. Görögországban a húsokat csak rádobják a faszénre és egy szép citromdarabbal tálalják esetleg egy saláta mellé és mindenki boldog. Anno elmagyarázták nekem, hogy könnyebb emészteni az ételt a citrom segítségével, sőt sütés előtt bedörzsöljük vele, akkor a hús csodásan puha és omlós lesz. Ezt a tananyagot lassan 20 éve sajátítottam el és azóta is töretlen a barátságunk. Na, most ez a tarja is citromosan készült, igaz nem faszénen, mert lusta voltam beüzemelni, de garantálom, hogy ínycsiklandó volt faszén nélkül is.

Hozzávalók

Fejenként 20 dkg tarja( egészben vásároljuk!)
2 citrom 
só bors
oregánó
csili kevés
70 dkg burgonya
2 alma (savanykás)
2 sonkahagyma (v. 1 vörös)
2 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
étolaj
olíva olaj
1-1,5 dl víz


Elkészítés

A tarjából készítsünk nyitott szeleteket. Ami azt jelenti, hogy elkezdünk levágni egy szeletett, de az utolsó 1 cm-t már nem vágjuk át. Elkezdjük vágni a második szeletet, de azt már teljesen levágjuk. Széthajtjuk az így kapott szeletet és alaposan kiklopfoljuk. Szép vékonyra! A széleket kicsit vagdossuk be, hogy ne kunkorodjanak sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, alaposan locsoljuk meg a citromok levével, szórjuk meg oregánóval és hagyjuk pihenni a húst fél órát. Én megszórtam kevés csilivel is, de ezt hagyja el, aki nem szereti. Kevés olajon, egy tapadásmentes nagyon felforrósított serpenyőben hirtelen süssük ki.
A megtisztított burgonyát és almát kockázzuk fel. Az alma legyen kicsit nagyobb, mint a burgonya. Tegyük ezt is egy tapadásmentes- legjobb a teflon- serpenyőbe. Öntsünk rá kb. 1 dl vizet és fél deci étolajat. Sózzuk meg, adjunk hozzá egy kanál oregánót és a felaprított hagymát, majd fedjük le.  Kis lángon, fedő alatt néha megkeverve pároljuk puhára. Ez legalább 20 perc. A vizet lehet pótolni kell, de csak egy löttyintésnyit adjunk mindig hozzá.  Az a célunk, hogy a víz elpárologjon teljesen. Amikor már puhának gondoljuk, vegyük le a fedőt, öntsünk rá kevés olívát, reszeljük bele a fokhagymát és nagy lángon pirítsuk meg. A legvégén petrezselyemmel fokozzuk az ízét.
Érdemes kipróbálni, a hús ízletes és omlós, az almás krumpli pedig remekül kiegészíti. Nálunk volt mellé még káposztasaláta is.





6 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, a hús és a köret is! :) Finom lehetett így együtt! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Hankka,tényleg finom volt! Nálunk mindenki imádja:)

    VálaszTörlés
  3. Tarjalángos:-) Tetszik az elnevezés, gondolom a méretére utal. Férjem odalenne érte:-) Én inkább a köretért. Nagyon ínycsiklandóan néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Igen Gerdi a mérete miatt kereszteltem lángosnak:) Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  5. A tarja nem hoz annyira lázba, de az almás serpenyős krumlid receptjét "lenyúlom"!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...