2012. december 14.

FEKETE SPAGETTI RÁKKAL ÉS TINTAHALLAL (SPAGHETTI NERI)


Az egyik legkedvencebb ételemet osztom meg veletek. Túl gyakran nem kerül az asztalunkra, de azért évente egyszer kétszer elkészítem. Gyors, finom, egyszerűen tökéletes. Próbáltam már tejszínnel, kagylóval, vegyes herkentyűvel, de végül  a legegyszerűbb megoldás vált be nálunk.  
A spagettit a tintahal tintájával színezik feketére, ezért a legtökéletesebb hozzávalója szerintem a tintahal. 
Egyetlen egy titka van a herkentyűk elkészítésének, hogy nem szabad túlsütni őket!


Hozzávalók
4 adag

1 csomag fekete spagetti
0,5 kg fekete tigrisrák
1 szép nagy tintahal (friss)
1 csomag petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
0,5 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
pici csili
só, bors


Elkészítés

Lobogó, sós vízben főzzük ki a spagettit. 
A tintahalat jobb, ha frissen vesszük. Kihúzzuk a porcot középről, majd 1 cm-es karikákra vágjuk. Egy serpenyőbe öntünk olívát és felforrósítjuk. A karikákat 2-3 perc alatt átpirítjuk benne. Nem szabad túlsütni, mert rágós lesz! A rák fagyasztott volt, ezért külön készítettem.  Egy másik serpenyőben 5 gerezd szétzúzott fokhagymát  kevés olíván megfuttatunk. Rászedjük a rákokat és a petrezselyem felét. Nagy lángon rózsaszínre pirítjuk a rákokat, és meglocsoljuk a citrom levével. Amikor megpirultak, hozzáadjuk a petrus másik felét, a kész tintahalat, a bort.  Sózzuk, borsozzuk, adunk még pici szárított csilit hozzá. A kifőtt spagettit rászedjük, tűz felett összeforgatjuk, meglocsoljuk  még extra szűz olívával és már tálalhatjuk is. Kínáljunk mellé citromot. 

Én minden nap tudnám enni:)
Ezt az isteni eledelt sem kell dekorálni. Ez úgy gyönyörűséges, ahogy van!




12 megjegyzés:

  1. Sokszor láttam már ilyen fekete tésztát de még sosem próbáltam...viszont a tintahalat szeretem nagyon. Megértelek, hogy ez a kedvenced! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen ez a spagetti és a lazacos zöld tészta nálunk hatalmas elismerésben részesül:) Mondjuk a faszénen sült polip azért vetekszik velük:)

      Törlés
  2. ó ez nekem is nagy kedvencem! Meg egyáltalán mindenféle tenger herkentyű:) Jó kis vacsorát készítettél, tetszik a fekete tészta is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Erika:) Nekem is jöhet minden herkentyű. Csak az a nagy bajom, hogy itthon kezd megfizethetetlen kategóriába tartozni minden ami tengeri és még friss is.

      Törlés
  3. Bevallom én még ilyen tésztát nem ettem sosem, de nagyon jól néz ki így együtt. Ha látok valahol ilyen fekete spagettit, biztosan kipróbálom, nagyon jó:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem te is imádni fogod Trollanyu:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Janka! Meg ne sértődj, de én kilógok a sorból.Nem láttam, nem kóstoltam még ilyen ételeket, de az a típus vagyok, aki "csípőből" elutasítja, amiről úgy gondolja, hogy nem szeretné. Így aztán nem is vagyok hajlandó megkóstolni se, tehát sosem fogom megtudni, miből maradtam ki!
    De aki szereti,fogyassza jó étvággyal, kívánom egészségére!

    VálaszTörlés
  6. Drága Marisz! Semmi pénzért nem erőltetném rád. Mindenkinek joga eldönteni mit szeret és mit nem. Vannak ételek, amiket én sem szeretek.Mondjuk én mindent megkóstolok, és azután jelentem ki, hogy soha többé! A gyerekemet is 1 éves kora óta szoktatom az ízekhez. Ezért nagyon nyitott minden új dologra. Neki ez az egyik kedvenc étele talán 3 éves volt, amikor először kóstolta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy ilyen megértő vagy velem!

      Törlés
    2. Óóóó Marisz, ez csak természetes:)))

      Törlés
  7. Kedves Névtelen! Megtisztelő építő hozzászólásod.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...