2012. december 30.

FÜGÉS NARANCSOS DESSZERT


Van nekünk egy nagyon nagy kedvenc desszertünk a szilvás meglepi. Elég gyakran készül, mert a barátaim is imádják. Időnként (gyakran) úgy érzem, hogy valamit változtatnom kell. Nos, a szilvás meglepi a millió variáció után szerintem pont a csúcson van, tehát nem szabad hozzányúlni. Ezért egy új desszertet alkottam. Ami a visszajelzések alapján igen sikeresnek mondható. Mindenki lelkesen fogyasztotta és dicsérte. 
Sajnos nem úgy sikeredett a tálalás, ahogy én azt elképzeltem, sebaj majd legközelebb. Könnyű, nem túl édes, kicsit savanykás, tényleg lehetetlen abbahagyni. Na, és a ráfordított idő szinte semmi. Percek alatt tálalható. Érdemes kipróbálni ezt és a szilvás verziót is, ha gyorsan szeretnétek desszertet varázsolni az asztalra. Mindenki kedve szerint formázhatja. Legegyszerűbb, ha egy tepsiben szétterítjük a masszát és fagyi-kanállal adagoljuk.  Én most szilikonokban formáztam. 

Hozzávalók

25 dkg búzadara
5-6 dl narancslé
2 ek cukor
25 dkg aszalt füge
5 dkg szeletelt mandula
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt fahéj
pici vaníliakivonat
1 narancs
1 öntett Grand Marnier
2 dl tejföl
2 tk fahéj
1 vaníliás cukor
1 ek cukor
10 dkg étcsokoládé a tálaláshoz


Elkészítés

Tegyük a grízt egy lábasba. A fügét kockázzuk fel és szintén mehet a gríz mellé. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket és öntsük fel a narancslével. 1/2 narancs héját reszeljük bele és folyamatosan kevergetve főzzünk jó kemény masszát belőle. Amikor kezd sűrű lenni löttyintsünk alkoholos narancslikőrt hozzá és szórjuk bele a szeletelt mandulát. Még forrón terítsük szét egy tepsiben vagy nyomkodjuk formákba és hűtsük ki.
Az öntethez a tejfölt keverjük el nagy adag őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral és kevés porcukorral. Narancs és fügedarabokkal hidegen tálaljuk. Jót tesz neki, ha olvasztott étcsokival kicsit meghúzgáljuk. Sajnos a csokis verziót nem tudtam már lefotózni:(


 Itt kívánok minden kedves olvasómnak és blogger társaimnak Nagyon Boldog Új Esztendőt! Ami legyen olyan mindenki számára amilyenre vágyik:)

KÍVÁNOM, HOGY AZ ÚJ ÉVBEN NAPONTA MOLESZTÁLJON A SZERENCSE, AZ EGÉSZSÉG VEGYEN ÜLDÖZŐBE, MENJEN AGYADRA A GAZDAGSÁG, S NYUGTON NE HAGYJON A BOLDOGSÁG!!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és tetszik hogy nem túl édes. A fügés verzió is ízlene!Boldog Új Évet és örömteli bloggerkedést kívánok én is:)Erika

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Erika! Én is viszont kívánom neked:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon ízlene, mert szeretem a búzadarás édességeket. A tálalás szerintem klassz, művészi:)Boldog új évet kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Neked is Nagyon boldogságos új esztendőt kívánok Trollanyu:)

    VálaszTörlés
  5. Szuper jól hangzik, és nagyon szépen tálaltad! :)
    Végy álarcot, tarka-barkát,
    Húzzad meg a malac farkát.
    Kívánok minden jót, szépet,
    Szerencsés Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen Hankka! Neked is viszont kívánom:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...