2012. december 28.

KORHELYLEVES


Szilveszter, akkor korhelyleves és lencse. Most a levest osztom meg veletek. Semmi különös, szerintem mindenki ismeri, de nagyon finom.

Hozzávalók

30- 40 dkg savanyú káposzta
1 szál füstölt kolbász
25 dkg füstölt csülök vagy tarja
3 pár frankfurti virsli
3 dl tejföl
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 db babérlevél
só, bors
2 kk pirospaprika
1 tk kömény
1 tk majoránna
1,5 l víz
1 csapott ek liszt


Elkészítés

A kolbászt karikázzuk fel. A hagymát tisztítsuk és kockázzuk fel. Nekem volt maradék csülköm itthon, a karácsonyi kocsonyából és töltött káposztából. Akinek nincs, az tegyen bele főtt, füstölt tarját vagy sertéscombot.  A felkarikázott kolbászt pirítsuk zsírjára és ebbe dobjuk a hagymát. Dinszteljük meg és tegyük hozzá a felkockázott csülköt, majd a kimosott káposztát. Pár percig hagyjuk együtt dinsztelődni, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ez kb. 1,5- 2 liter.Adjuk hozzá az összes fűszert és főzzük fél órát.  A tejfölt keverjük simára a liszttel és hőkiegyenlítéssel adjuk a forrásban lévő leveshez. A virslit karikázzuk fel és a habarás után tegyük a fazékba. Forraljuk 2 percig a habarással és virslivel és el is készült. 




No, meg egy kis karifa:)

7 megjegyzés:

  1. Érdekes ez a recept, és erre (is) igaz, hogy ahány ház annyi szokás. Nemrég a szomszéd néni vágott disznót és adott kóstolót, pont korhely levest. Abban hús volt darabokra vágva, de a friss hús, kevés sárgarépa, agy, káposztalé és habarcs. Nagymamám emlékszem húsgombóccal készítette, tett bele húst is, de ő is frisset, agyat és káposztalét. A tiédet is megkóstolnám, mert nagyon jól néz ki és jó a recept is. Örülök, hogy rád találtam.

    VálaszTörlés
  2. *habarás - millió bocsánat, látszik, hogy fáradt vagyok :)

    VálaszTörlés
  3. Én is örülök, hogy rám találtál Martinelli:) Ez a szép a főzésben, hogy ugyanazt az ételt mindenki a saját kedvére alakíthatja és attól még az marad:) Sokan rántják, én mindent habarok. Habarcs vagy habarás egyre megy:)))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is habarva készül, és tényleg ahány ház, annyi szokás, nálunk ugyanis füstölt hús nem kerül bele, csak lightosan savanyú káposzta és virsli! :) De tuti nagyon fincsi a füstölt husival is! :)

    VálaszTörlés
  5. Milyen igaz Hankka! Én még két egyforma korhelylevest nem kóstoltam:)

    VálaszTörlés
  6. Szép tartalmas leveske! BÚÉK!

    VálaszTörlés
  7. Bizony, kiadós volt az biztos:) Neked is viszont kívánom Anazar:))))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...