2012. december 28.

SZILVESZTERI MALACPOGÁCSA /TÚRÓS POGÁCSA/ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE


Napok óta kering a Facebook-on ez a malackás pogácsa. Nem tudom, hogy ismeritek-e, nekem új volt. Sajnos nem tudom kitől származik az alapötlet :( Recept nincs mellékelve a fotó mellé, de annyira megtetszett, hogy el kellett készítenem. Amit nagyon jól tettem. Szerintem nagyon helyesek és finomak. A juhtúrós pogácsám receptjéből indultam ki, amit imádunk. Juhtúróm nem volt itthon, csak sima, de a parmezán megadta a zamatát. Az tény, hogy nem megy olyan gyorsan, mintha pogikat szaggatnék, de szívesen elpepecseltem vele. Szuper jó kis pogik egy szilveszteri buliban. Nekem 30 db malackám lett a leírtakból.
Közben szétnéztem a neten. Úgy látszik ez csak nekem újdonság, elég sokan elkészítették már, különböző variációkban. Sebaj, akkor is imádtuk!
Elkészült egy kicsit pikánsabb változatban is itt található.


Hozzávalók

25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg vaj
5 dkg parmezán
1 tojássárgája + 1 a lekenéshez
1 e.k. só
1/2 sütőpor
szemes bors a szemeknek


Elkészítés 

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Majd hozzáadjuk az áttört túrót, sót és egy tojássárgáját. Belereszelünk parmezánt vagy valamilyen jellegzetes ízű sajtot pl. füstölt sajtot. Összegyúrjuk, zacskóba helyezzük és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de az sem baj, ha egy éjszakára. 
A lehűlt tésztát  átgyúrjuk és 8 mm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm-s köröket szaggatunk és ugyanannyi pici 1 cm-s köröket is.




Készítettem fázisfotókat. Remélem ad némi segítséget az elkészítéshez.
A kiszaggatott nagy köröket én nagyon lazán egyszer áthúztam a sodrófával, hogy picikét oválisabb legyen, mert így könnyebb volt a füleket visszahajtani. A tésztát 1/3- ig bevágtam felülről. így tudtam a füleket visszahajtani. Előtte tojással megkentem, hogy tudjon mihez ragadni a tészta. A kicsi köröket is a tojás segítségével felragasztottam, majd két lyukat szúrtam beléjük. A szemeket pedig szemes borssal oldottam meg.
Sütés előtt átkentem az egészet tojással és 190 fokon 15 perc alatt megsütöttem.


Malacpogácsa

Jópofa dobozba téve remek ajándék is lehet, csak írjuk rá, hogy gyorsan fogyasztandó, mert 2-3 napnál tovább nem érdemes tartogatni.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jópofák ezek a pogik, bulikra nagyon jó ötlet:) Nem beszélve arról, hogy a sós nasi mindig kell:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Trollanyu! Mindenki imádta, természetesen nem maradt:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon cukik lettek!! Én is láttam már pár helyen, de nekem nem lesz időm ilyesmivel pepecselni most. De sebaj, gyönyörködöm nálad és hozzáképzelem az ízét....hammm....:))))

    VálaszTörlés
  4. Tényleg rá kell szánni az időt, lehet vele pepecselni rendesen. Megsúgom Zsuzsám, hogy még finom is:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon helyeskék, jó, hogy hoztad, ezt a készítési módot én pl. még nem ismertem, de nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy neked is új Hankka, nem csak nekem! Szerintem is tök helyesek ezek a malackák:)

    VálaszTörlés
  7. Janka, neked malacod van! :) Nagyon helyesek!

    VálaszTörlés
  8. Ifjú lányka koromat idézted fel ezzel a recepttel, akkoriban Timsi barátosnémmal taroltunk minden buliban a túrós pogácsánkkal :) Csak abban tojás sincs. No, már sülnek a malacok, a formázást Tőled lestem el hozzá :) Pusszanat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper :) Örülök, ha hasznodra voltam :) Jó munkát neked !

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...