2013. március 1.

ROZÉ KACSAMELL ALMÁS ROZMARINGOS BURGONYÁVAL ÉS MEGGYSZÓSSZAL


A gyerek és az Áldott jó ölni tudnának a kacsáért, annyira imádják. Én szeretem elkészíteni és meg is eszem, de egy jó kis marha steak simán kiüti a nyeregből.
Ezt most nem füstöltem, csak nagyon egyszerűen megsütöttem. Fenséges lakoma volt, ezt meg kell hagyni.

Hozzávalók

2 szép nagy kacsamell
80 dkg burgonya
friss rozmaring
szárított rozmaring
bors
2 alma
2 gerezd fokhagyma
1-1 öntet fehérbor
2 marék meggy
2  ek cukor
1 gerezd fokhagyma
fahéj
szegfűszeg
1 kk keményítő


Elkészítés

A kacsát tegyük a konyhapultra, irdaljuk be a bőrét. Egy papírtörlővel minden nedvességet itassunk fel róla. Dörzsöljük be sóval, borssal és szárított rozmaringgal, majd fél órát hagyjuk pihenni.
Egy serpenyőt tegyünk a tűzre és alaposan hevítsük fel. Amikor jó forró, helyezzük bele a kacsát bőrével lefelé. Nem kell alá zsiradék, mert rengeteget enged. Süssük 3-4 percet, majd fordítsuk meg, vegyük kisebbre a lángot és 6-8 percet sütögessük a másik oldalát is. Nekem olyan 45-50 dkg volt a mell darabja. Ettől nagyobbat tovább kell sütni. Azt is lehet, hogy kérget sütünk 2-2 perc alatt, majd a forró sütőbe tesszük 8 percre. Nekem most a serpenyős megoldás volt az egyszerűbb. Tegyük egy tányérra a megsült kacsamellet és borítsunk rá egy tálat és pihentessük 10 percet. Tálalás előtt dobjuk a forró zsiradékba 1 percre, ha nem találjuk elég melegnek.
A burgonyát karikázzuk, az almát vágjuk vékony cikkekre és tegyük egy serpenyőbe. Sózzuk, tegyük mellé a friss rozmaringot és a zúzott fokhagymát, öntsünk rá pici vizet, amikor forr, fedjük le és vegyük kicsire a lángot. Pár perc elteltével pótoljuk a fehérborral az elpárolgott folyadékot, majd kanalazzunk rá kevés kacsazsírt és enyhén pirítgassuk át a megpárolt almás burgonyát.
A fagyasztott meggyet tegyük egy kis lábasba. Adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, kevés fahéjat és szegfűszeget, és egy picike rozmaringot, amikor forr, akkor egy kis keményítőt keverjünk el fél deci hideg vízzel és sűrítsük vele a szószt.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, azt is meg kell hagyni:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat ettetek, azért jó választás volt az a kacsa! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka, valóban nem volt rossz választás:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...