2013. május 24.

EPERKRÉMLEVES


Nálam az eper minden formában jöhet. Levest sok féle módon  szoktam készíteni. Ebben a formában a férjem szereti nagyon. Jól lehűtve, friss eperrel és pirított magvakkal nekem sem törte fel a szám szélét.
Ennek a pohárnak nagyon megtetszett a formája, tudom a Campari felírat nem a legszerencsésebb az alján, de szerintem roppant jól mutat benne a leves, olyan akár egy desszert. Mondjuk simán lehetne desszertként is fogyasztani.

Hozzávalók

1 kg eper + 20 dkg
1 csomag puding vaníliás
1 narancs leve és reszelt héja
1 citrom leve és reszelt héja
cukor ízlés szerint 
2 dl tejszín
3 dl tej
5 dl víz
5 cl eperlikőr
picike bazsalikom
picike fahéj
tejszínhab a tálaláshoz
pirított mandula és mogyoró


Elkészítés

Tisztítsuk meg az epret és cukorral tegyük a tűzre. Addig kavargassuk és főzzük kis lángon, amíg kiengedi a sok levét. Pici fahéjjal, bazsalikommal és a reszelt héjakkal ízesítsük.
Botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre.
A pudingot keverjük el a tejjel, hő-kiegyenlítsünk és öntsük az eperhez. Sűrűn kevergessük öntsük fel vízzel, majd amikor forr pici citrom és narancslével + vaníliával még ízesítsük, majd öntsük fel tejszínnel. Hagyjuk megint összeforrni.
Én a végén még turmixoltam rajta egyet, hogy jó krémes legyen és ekkor meglocsoltam egy kis eperlikőrrel is.
Aki akarja szűrje le a magokat, én hagytam, mert engem nem zavar.
Alaposan hűtsük le. A maradék epret szeleteljük fel és tegyük bele a kihűlt levesbe .
A mogyorót és szeletelt mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben.
A jéghideg levest szedjük tálkákba vagy poharakba, a tetejét díszítsük habbal és magvakkal. Majd csíkozzuk meg epersziruppal. Egy mentalevél is illet volna hozzá, de nem volt nekem.
A képeken a hab, azért olyan szerencsétlen, mert tűző napon fotóztam és nem bírta a kiképzést:(





11 megjegyzés:

  1. Mgbírkóznék most egy ilyen pohárkával, tényleg jól néz ki:) Nálam is az eper körül forog most minden, imádjuk:) Szép hétvégét kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  2. Rengetegszer készítek gyümölcslevest, de eperből még sosem csináltam. Most viszont 1kg friss eper van a hűtőben, így tudom már mi lesz a holnap leves! Majd beszámolok! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a meggy és az eper a fő levesalapanyag, ha gyümölcsről van szó. Várom a beszámolót:) Ha van egy kis rebarbarád azzal nagyon jól meg lehet bolondítani!

      Törlés
    2. Szóról-szóra követtelek és isteni lett! Köszönet a szuper receptért! :))) Rebarbarával még nem "ismerjük" egymást, de be van tervezve...

      Törlés
    3. És örömmel látom, hogy kénytelen leszel hamarosan megkóstolni!!! Majd igyekszem félrehajolni a monitorkanál elől...:-DDD

      Törlés
    4. Örülök, hogy ízlett a leveske :)) A rebarbarával ismerkedjetek össze, szerintem tartós lesz a barátságotok :))
      Háááát, Zsuzsám jól kikaptalak a blogkóstolóra !!!Akkorát nevettem, amikor megláttam :) Nagyon örülök neki, csak legyen egy kis időm sütögetni. A kedvencemet a szemétdombot biztos, hogy nem vállalom be, de vannak ötleteim :)))

      Törlés
  3. Én bizony szívesen kanalaznám desszert helyett is!

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki, bekanalaznám... ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...