2013. november 26.

BABOS KÁPOSZTALEVES HÚSGOMBÓCOKKAL CSERÉPEDÉNYBEN SÜTVE

babos káposztaleves húsgombóccal

Tudom, hogy nem igazán fotó-kompatibilis ez az ütött kopott cserépedény, de ebben készült ez a finom leves, így megörökítettem. Szegénykém már megjárta a hadak-útját, úgy néz ki, mintha 100 éves lenne, pedig csak 10.
Akinek nincs ilyen edénye, nyugodtan készítse el egy fazékban a tűzhelyen.
A levesnek röviden annyi a története, hogy a férjem mindig emlegette, de én nem ismertem. A nagymamája készítette, de meghalt mielőtt megkérdezhettem volna. Így receptem nem volt, mentem a saját fejem után és megszületett az én változatom. Ami állítólag nem egészen olyan, mint a nagymamáé, de mindig  rekord idő alatt elfogy.

Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta
25 dkg tarka bab
1 kisebb szál füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa
1 fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
6 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1 t.k. majoránna
1 t.k. kömény
1 k.k bors
1 k.k. erős paprika
1 csapott e.k. só
kevés kakukkfű
1 leveskocka
víz

Gombócok

30 dkg darált hús
1 picike vöröshagyma
kevés bors
1 csipet kömény
1 gerezd fokhagyma
1 csipet erős paprika
1/2 csokor petrezselyem
1 e.k. olaj
1 e.k liszt



Elkészítés

A babot előző este áztassuk be.
A káposztát öblítsük át.
A kolbászt karikázzunk fel és 1 kanál olajon pirítsuk zsírjára. Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, babért és a köményt. Amikor üveges a hagyma, borítsuk rá a babot és a lecsepegtetett káposztát. Pár percig hagyjuk a tűzön az egész keveréket.
Borítsuk a cserépedénybe és öntsük fel húslevessel vagy a leveskockából készített lével (ne egészen az edény tetejéig, mert kibugyog a forró sütőben) és adjuk hozzá a vaskosabb darabokra vágott zöldséget.
Tegyük a hideg sütőbe. Először állítsuk 200 fokra, majd 10 perc után vegyük le 160 fokra és hagyjuk ott a levest.
A gombóc hozzávalóit gyúrjuk össze. A hagymát nagyon apróra kell vágni, ha nem megy reszeljük inkább.
Formázzunk apró golyócskákat belőlük és forgassuk meg lisztben. A már használatban volt serpenyőt tegyük vissza a tűzre, tegyünk bele kevéske olajat és a gombóckákat pirítsuk meg benne.
1 óra elteltével óvatosan nézzünk bele a leveses edényünkbe, ha rendesen beáztattuk a babunkat, akkor már puhulgat, ha így van a gombócokat is dobjuk a csuporba. Fedjük vissza az edényt és még legalább 40 percet hagyjuk sülni.
Aki akarja habarja be, miután kivette a sütőből. A lisztes húsgolyók picit sűrítettek a levén, nekünk így tökéletes.
Nagy kupac tejföllel és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.




babos káposztaleves húsgombóccal




6 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz a cserép fazekad, a leves pedig irtó guszta, tartalmas, nagyon finomságos lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez olyasmi, mint a te koma levesed, csak nálam ilyenre sikeredett, aztán maradtam ennél a változatnál.

      Törlés
  2. Milyen jó tartalmas leves, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  3. Ne beszélj így, hogy ütött-kopott, lelke van, még megsértődik!! És dacból átteleportálja az összes levest ide, hozzánk....úgyhogy sértegesd csak mégis!!! :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény kis fazekamat nem akartam megsérteni, de kriminális a megjelenése. Ma megint bevetettem - majd hozom - és megpróbáltam kisikálni, de lehetetlenség. K.b. 30 percet eltöltöttem ezzel a nemes tevékenységgel, de teljesen felesleges volt, mert szegénykém ugyanolyan maradt. Na jó, a leves azért mehet hozzád, nem sajnálom :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...