2014. január 6.

PIZZA PITE

pizza pite

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nálunk a pizza a fő maradékfelhasználó fogás. Amikor semmi ihletem, akkor kerül porondra. Havonta egyszer biztos, hogy sütök és mindent rápakolok amit a hűtőben találok.
Most is egy ilyen alkalom volt készítettem is 2 szép nagy 32 centis pizzát, de menet közben gondoltam egyet és előkaptam a fiókból ezeket a mini piteformákat,megtöltöttem minden földi jóval, majd egy hajszálvékonyra nyújtott tésztával lefedtem.
Féltem, hogy mit szólnak majd hozzá, de feltűnően nagy örömmel fogadták. 
Kicsit melósabb, mint a sima pizza elkészítése, de érdemes megpróbálni, mert nagyon látványosak és finomak lettek.

Hozzávalók

Tészta
50 dkg lisztkeverék (világos rozsliszt, fehér liszt, kenyérliszt)
1 dkg élesztő
3 dl víz
1 t.k. cukor
2 t.k. só
1 t.k. oregánó
1/2 dl olíva

Töltelék
sonka
bacon
paradicsom
zöld paprika
kolbász
füstölt makréla
újhagyma
rengeteg sajt
friss rozmaring

Szósz
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsomkonzerv
1 k.k bazsalikom
1,5 k.k. oregánó
2 babér
2 t.k. nádcukor
1 t.k. só
1/2 k.k. szárított  csilipehely
3-4 friss bazsalikomlevél
1 kis ág friss rozmaring
1/2 k.k. őrölt bors

Tetejére
olíva lekenni
friss rozmaring

pizza pite
Elkészítés

Először készítsük el a tésztát. Bevallom soha sem méregetem, de a fél kg. liszt 3 dl folyadék működik. Az élesztőt kevés langyos vízben futtassuk fel kevés cukor segítségével.
A lisztet borítsuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a szárított oregánót, ha jobban szereti valaki a bazsalikom is tökéletes. Mehet hozzá a felfuttatott élesztő és az olaj, a vízből csak 2,5 dl. Gyúrjuk össze, ha kell a maradék vizet fokozatosan adagoljuk hozzá. Inkább puhább legyen a tészta, mint kemény, mert azzal sokkal könnyebb dolgunk lesz, mivel vékonyra kell majd nyújtanunk.
A tésztát fóliázzuk le. Én szokásomhoz híven pár órára a hidegre tettem kelni, de aki szeretné, hagyja a pulton megkelni.
A szószhoz a hagymát aprítsuk picike kockákra és olíván süssük üvegesre. Adjunk hozzá szárított oregánót és bazsalikomot és pici cukrot, így süssük a hagymát. Amikor már olyan isteni illatok terjengenek a konyhában, hogy mindenki előkeveredik a vackából, akkor öntsük hozzá a hámozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kedvünkre (rozmaring, babér, csili...), öntsük fel 1,5 dl vízzel és hagyjuk 20 percet főni, reszeljük bele a fokhagymákat, majd turmixoljuk össze é megint forraljuk össze. Kóstoljuk, ha kell még fűszer pótoljuk. Hűtsük ki.
A hűtőből szedjünk elő mindent amit találunk és aprítsuk össze.
Ha akarunk, rendes hagyományos pizzát is készíthetünk belőle, vagy két normál méretű pitét, vagy 8 kisebb 12 centis pitét.


A megkelt tésztát osszuk annyi darabra, ahány pitét szeretnénk. Gyúrjuk gombóccá a darabkákat. Minden gombócból csípjünk le egy diónyi darabot, ez lesz majd a pite teteje.
A kis labdákat gyújtsuk vékony kerek formákra, jóval nagyobbra, mint a formánk és béleljük ki vele az első formát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, majd tegyünk bele minden finomságot, nálam sonka, paradicsom, zöldpaprika, újhagyma, szalámi és rengeteg sajt került bele, no meg szárított oregánó és rozmaring.
A diónyi tésztát nyújtsuk vékony körré és fedjük le vele a pitét. A  legegyszerűbb, ha ráfektetjük a pite tetejére és a nyújtófát átgörgetjük rajta, akkor gyönyörűen leesnek a felesleges tésztadarabok.
Amikor az összes pite elkészült (nekem a maradék tésztákból  + 1 kijött) kenjük le a tetejüket olívával és egy késsel szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon. Először csak villával szurkáltam meg, de nem volt elég, mert puklisodott a sütőben, ezért késsel még megszurkáltam.

 Egy rozmaringágat fektessünk a tetejükre és dugjuk 220 fokos sütőbe. Addig süssük, míg szép barna lesz a teteje. A rozmaring is ropogósra pirul a tetején és nagyon finom lesz. 
Sütés után csodásan kicsúszik a formából.




14 megjegyzés:

  1. Nyithatom az ablakot drága Jankám...? Nehogy maradjon maradék... ;-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Zsuzsám, ez olyan gyorsan elfogyott, hogy csak pislogtam :)

      Törlés
  2. Szuperszépek és szuperfinomak lehetnek! :) Marha jó ötlet kis piteformában csinálni, el is lopikálom tőled. ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomak lehettek guszta! Gondolom nem sokáig gyönyörködtetek benne, hamar elfogyott!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva. Ahogy írod,percek alatt elfogyott minden :)

      Törlés
  4. De jó ötletet hoztál megint! A pizzát amúgy sem tudjuk megunni, de ha néha csavarunk is egyet rajta...

    VálaszTörlés
  5. Szenzációs... Szenzációóóóóóóóóóóóóóóóós!!! :-)

    VálaszTörlés
  6. Szuper ötlet, és még jobban is néz ki mint a "sima" pizza. :)

    VálaszTörlés
  7. Hű, nagyon tudnám értékelni, talán még jobban is tetszik, mint a hagyományos pizza! :) Milyen szuper jól kitaláltad! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...