2014. február 8.

TORMÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNKOCSKÁK

tormás sajtkrémmel töltött sós fánk

Különböző korszakaim vannak, most éppen az égetett tésztásat élem. Szeretem ezt a tésztát készíteni, mivel nagyon egyszerű és ezer módon lehet variálni a formáját és az ízvilágát is. No meg a másik előnye, hogy szorgosan gyakorolhatom közben a habzsák használatát, amivel igencsak hadilábon állok, de lesz az még jobb is. Édesen és sósan is kiváló. Most egy sós változatot hozok, ami sikeres kiegészítője lehet egy borozgatós estének.  

Hozzávalók

tészta

2 dl. víz
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1/2 k.k. só
4 egész tojás

töltelék

2 e.k. liszt
2 e.k. vaj
2 e.k. parmezán
4 -5 dl tej
1 k.k. só
1/2 k.k. szerecsendió
1 e.k. reszelt torma
20 dkg reszelt sajt (ízlés szerint)
1/2 k.k. fehér bors
1-2 dkg vaj


Elkészítés

Egy lábasba öntsük a vizet, adjuk hozzá a vajat és sót. Addig melegítsük amíg a vaj teljesen felolvad. Öntsük bele a lisztet és szorgosan kevergessük egy nagy gombóccá, ami elválik az edény falától.
Tegyük át egy tálba, hagyjuk kissé lehűlni és egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat egy elektromos mixerrel. Amikor sima a tészta, jöhet a következő tojás. Fontos alaposan kidolgozni a tojásokkal a tésztát, mert ettől lesz lyukacsos, könnyű a fánkunk.
Nekem mindig elég volt 4 nagy tojás, de most egy ötödiket is hozzákevertem, valószínű kicsik voltak.
Tegyük egy vastag csillagcsöves zsákba és a sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk csinos, diónyi  kupacokat a tésztából.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percet vagy amíg színt kap majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és süssük még 30 percig. Amikor megkopogtatjuk a fánkocska alját és kongó hangot hallunk, akkor elkészült.
A képviselőfánk leírásánál vannak fázisképek is.
Krém. 2 evőkanál vajat olvasszunk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a lisztet és kevergessük. A langyos tejet apránként adagoljuk a lisztes vajhoz és habverővel keverjük simára. Egy sűrű besamelmártást készítünk. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt a sót, borsot, szerecsendiót. A torma nagyon feldobta az ízét, mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget használjon. A reszelt sajtot is adagoljuk a főzethez. Sűrű krémet kell kapnunk, de vegyük figyelembe, hogy hűlés közben még sűrűsödni fog, ezért tejjel hígítsuk, ha szükséges és egy kevéske vajjal keverjük el.
A kisült fánkokat és a sajtkrémet is hagyjuk teljesen kihűlni.
A fánkok tetejét vágjuk le.
A krémet töltsük szintén csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele az alsó üregeket. Kevés reszelt sajtot tegyünk a krémre és helyezzük rá a kalapokat.
Jót tesz neki, ha kicsit összeérik a hűtőben.
Harmincon felül lett ebből a mennyiségből, de a krémből érdemes féladaggal többet készíteni, akkor lesz bőségesen elég.



8 megjegyzés:

  1. Nekem a képek alapján nem látszik, hogy hadilábon állnál a nyomózsákkal...sőt! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így látod Zsuzsám :) Én egy kicsit más véleményen vagyok ebben az ügyben :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki és nagyon finom lehet ezekkel a pikáns ízesítésekkel! Amit írtál a nyomózsákról azzal én is hasonlóan vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nayon örülölk Éva, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával :)

      Törlés
  3. Milyen jó kis indokokat találsz ki, csak hogy égetett tésztákat készíthessél:-) Mi tagadás, megy ez neked. Ennél jobb? Miért, lehet még fokozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm Gerdi, de lehet ezt még fokozni, van hova :)

      Törlés
  4. Elég stabilnak tűnik az a "hadiláb", baromi guszta fánkocskák lettek! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...