2014. június 9.

OMLÓS CITROMOS OLDALAS ROZMARINGOS ÚJBURGONYÁVAL

oldalas

Ez sem a napokban készült, csak elfelejtettem feltenni. Kissé szétszórt vagyok az utóbbi időben. A gyerek iskolaválasztása lefoglalja minden energiámat, egyszerűen képtelenek vagyunk meghozni a megfelelő döntést. Most lesz a ballagása, szervezem azt, a bankettet, a tanárok búcsúztatóját és mindehhez még jó meleg is van. 
Tegnapra azért beiktattunk egy aktív kikapcsolódást, elmentünk Nagykörűre cseresznyét szedni. Rengeteg cseresznyém lett, és el sem tudom mondani, hogy mennyire finom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki teheti menjen jó nagy kosarakkal. Azt gondoltam, hogy két napig csak cserkót fogok eltenni, de nem így lett, mert olyan szép, hibátlan és finom, hogy képtelen vagyok feldolgozni, sőt már nincs is nagyon mit, mert rohamosan fogy.
No, de ez most az oldalasról szóló bejegyzés, nem kalandozok tovább.

Hozzávalók

2 kg oldalas

főzővíz

4 gerezd fokhagyma
2 t.k. só
5 babérlevél
1/2 citrom leve
8-10 szem színes bors
1 t.k. füstölt paprika
1 ég friss rozmaring

bors
2 e.k. csiliszósz
1 e.k. méz
1 citrom leve
szárított rozmaring

újkrumpli

1 kg újburgonya
4 e.k. olaj
1 t.k. szárított rozmaring
1 nagyobb ág friss rozmaring
1/2 citrom leve
bors


Elkészítés

Az oldalascsíkokat vágjuk ketté, a főzővízbe tegyünk bele minden hozzávalót és főzzük puhára a húst, majd hagyjuk langyosra hűlni a vízben.
A kihűlt húst sózzuk, borsozzuk.
A citromot keverjük el a csiliszósszal, a mézzel és a rozmaringgal és egy ecset segítségével kenjük a húsra.
Akinek van lelkiereje ebben a melegben faszenezni, az süsse meg ott, mert úgy a legfinomabb. Én most egyszerűbben oldottam meg.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel és süssünk kérget az oldalas mindkét oldalára. 3-4 perc oldalanként.
Ha maradt még kencénk, sütés után megint kenjük át a húst.
A burgonyát mossuk meg, karikázzuk vastagra. Egy nagy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk étolajat és dobjuk rá a krumplit. Sózzuk és szárított rozmaringgal hintsük meg, dobjuk mellé a friss ágacskát. Fedjük le és vegyük kicsire a lángot. 15-20 perc alatt megpuhul, ekkor vegyük e a fedőt, csavarjuk fel a tüzet, facsarjuk rá a citromot, borsozzuk meg finoman és hagyjuk a citromot rákaramelizálódni a burgonyára.
Nálunk uborkasaláta dukált mellé.



4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...