2014. július 3.

SOUS VIDE TINTAHAL KOLBÁSZOS BASMATI RIZZSEL TÖLTVE

kolbászos rizzsel töltött tintahal

Ez is egy remekül sikeredett darab :) Talán ez volt a legnagyobb kedvencem. Ízre és állagra tökéletes volt, viszont egy kissé bebénáztam és a pihe puha megtöltött tintahalat megsebesítettem, és repedésnek indult, ezért nem tudtam szépen felkarikázni, csak középen megfeleztem, de elég csinoska volt ilyen rusztikus külsővel is.
Ez a Sous Vide rendszer mindennek jót tesz, de a tintahalnak különösen. Még távolról sem emlékeztet arra a gumis valamire amit 1-2 étteremben elénk raknak. Én is gyakorta sütök, de ilyen tökéletesre-ha a fejem tetejére állok- akkor sem tudnám elkészíteni normál körülmények között. Annyira puha és omlós lett, hogy annyira óvatosan kellett megtöltenem és átsütnöm, mintha hímes tojás lenne.

Hozzávalók

fejenként 1 egész friss tintahal
picike vaj
őrölt bors
friss oregánó
1 gerezd fokhagyma

rizs
1 csésze basmati rizs
2 dl száraz fehérbor
10 dkg csípős, füstölt kolbász (nálam kecske)
1 húsos paprika
1 kisebb fej vöröshagyma
2 e.k. olíva
5-6 dkg vaj
3 zsályalevél
1 k.k. szárított oregánó
1 gerezd fokhagyma
1 k.k. Cayenne bors
1 k.k. füstölt paprika
1 dl húsalaplé
friss petrezselyem

pár darab zsályalevél
olíva


Elkészítés

Először is a tintahalat tegyük a zacskóba, adjunk hozzá friss fűszereket, frissen őrölt borsot, szeletelt fokhagymát és egy kis vajat. Vákumfóliázzuk le és tegyük 59 fokos vízbe 2 órára.

vákum alatt a tintahal

fürdőzik

megfelelő hőmérséklet

A kolbászt kockázzuk fel és kevés olíván süssük zsírjára. Amikor kiengedte a zsírját, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, jöhet a felkockázott paprika. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk együtt 1 percig, majd öntsük fel kevés fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a fokhagymát, adjunk hozzá pár zsályalevelet, szárított oregánót és a füstölt paprikát.
A bort apránként öntsük hozzá. Amikor elfő, mindig pótoljuk. Végül kevés húsalaplével öntsük fel. Tulajdonképen úgy készítsük el, mintha rizottót készítenénk. K.b. 17 perc alatt elkészül a rizs. Ekkor 2 e.k. hideg vajjal keverjük krémesre és adjuk hozzá a friss petrezselymet.
Hagyjuk langyosra kihűlni.

készül a rizs

megtöltött tintahal

serpenyőben a tintahal

A készre szuvidolt tintahalakat töltsük meg a rizzsel. Hintsük meg kevés sóval.
Tegyük egy forró serpenyőbe, pár csepp olíva kíséretében.
Óvatosan kapassuk meg minden oldalát.
Egy serpenyőben hevítsünk fel olívát. A zsályaleveleket dobjuk bele és 1 perc alatt süssük őket ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le.
Tálaláskor szedjünk egy kis rizottót egy tányérra, karikázzuk rá a töltött tintahalat és szórjuk meg a ropogós zsályával.

kolbászos rizzsel töltött tintahal




4 megjegyzés:

  1. Alaposan kihasználod azt a masinát!
    No tintahalat sem ettem még soha. Eszembe sem jutott, a többi tengeri herkentyűvel egyetemben. De lehet, csak meg kéne kóstolni, s odalenne minden előítéletem velük szemben. Főleg így elnézegetve a képeidet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egyszer mindent ki kell próbálni :) Amikor először tettek elém herkentyűket és is óvatosan kóstoltam, aztán az első 1-2 falat után azon gondolkoztam, hogy tudtam élni ezek nélkül, egyből szerelem volt :)
      Ez a kaja hihetetlen finomra sikeredett. Lesz még egy- két recept, mert rengeteg dolgot elkészítettem a masinában, hozok majd egy polipot is :)

      Törlés
  2. A kedvenc tengeri kütyüm a tintahal, el sem tudod képzelni milyen szép sárga színt öltöttem most az irigységtől...... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jóóóóó :) Végre valaki, aki szereti, így már nem érzem magam magányosnak :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...