2015. február 20.

ISLER DIÓVAL ÉS A SZOLNOKI HABOS ISLER

Isler

Be kell, hogy valljam, ritkán aratok ekkora sikert a sütikkel, mint most ezzel a roppant egyszerű islerrel, pedig aztán elég siralmas a kinézetük. Persze, ha volt már készen tésztám, akkor kipróbáltam a híres-neves szolnoki islert is, így két legyet ütöttem egy csapásra.
Sajnos szélviharban fotóztam és teleszórta a szél morzsákkal a sütiket, ezért nem szép fényes a felületük, így jobban fokozván az amúgy sem tetszetős megjelenést, de ez a tény semmit sem vont le az élvezeti-értékéből.
A hagyományos isler házi málnalekvárral töltöttem meg. A szolnoki változatnál annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy kevesebb habot tettem bele és a cukorsziruppal felvert tojásfehérje helyett gőz felett felvert habot készítettem. Egyszer kipróbáltam a sziruposat és nem lett tökéletes, most pedig nem volt kedvem kísérletezni, maradtam a bevált módszernél. 

Hozzávalók

linzertészta

30 dkg liszt
8 dkg pörkölt, darált dió
20 dkg zsiradék (15 dkg vaj + 5 dkg zsír)
10 dkg porcukor
1 csipet só

töltelék

málna vagy más nekünk szimpatikus lekvár

4 tojásfehérje
18 dkg cukor

bevonás

20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj

szolnoki habos isler

A sütemény elkészítése

A diót pirítsuk meg, majd daráljuk le.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a darált diót, a hideg zsiradékot és a porcukrot, no meg egy csipet sót.
Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta. Ez eltart egy ideig, de megéri a fáradtságot.
Az elkészült tésztát tegyük műanyag fóliába és pihentessük 1-2 órát a hűtőben, az sem baj, ha csak másnap használjuk fel.
A kipihentetett tésztát gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett deszkán vagy két fólia között nyújtsuk 3 mm vékonyra és szaggassunk köröket belőle.
A köröket helyezzük sütőpapírral fedett tepsire és 170 fokon hőlégkeveréssel süssük szép világosra, ha kezd egy részen színt kapni, azonnal vegyük ki, nálam 9 percet sültek,
Hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni, ne fogdossuk, mert puha, ha kihűlt csodásan lejön a papírról.
Egy lábasban tegyük vizet forralni. Amikor forr, vegyük kicsire a tüzet.
A tojásfehérjét verjük fel 3/4-ig, majd folytonos habverés közepette kezdjük el a cukrot hozzáadagolni és állítsuk a vizes fazék tetejére. Az összes cukrot adagoljuk hozzá és ne hagyjuk abba a verést. Pár perc elteltével az ujjunkkal nyúljunk bele és ha érezzük, hogy jó langyos, akkor állítsuk egy hideg vízzel teli edénybe és teljes kihűlésig verjük, majd kész.
Nyomózsákba töltjük és az alsó tésztára vastagon nyomunk a krémből, majd rátesszük a kalapját. 
Csokoládét olvasztunk olajjal és ebbe mártogatjuk. Bevallom, hogy én nem tudtam szépen kimártani a betöltött islereket, mert rengeteg csokoládéra lett volna szükség hozzá, ezért csak a kalapját csokiztam be.
A lekváros islerrel egyszerű a dolgunk, megkenjük az alját, a tetejét rátesszük, hagyjuk egy kicsit összeállni, majd olvasztott csokoládéba mártjuk.

Itt a videó, ahonnan szedtem az ötletet: http://youtu.be/-x6qQV_57ps 





6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! Gurítasz nekem mindkettőből egyet-egyet?

    VálaszTörlés
  2. Csuda guszta, de én a lekváros verzióra szavaznék... :-) Bár volt Csákváron egy cukrászda, ahol isteni, párizsi krémmel és meggyel töltött islert imádtam gyerekként....hmmm.. ezt fel kellene idézni! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Az islernek mindig sikere van! Megnyugtatlak, semmi baj a kinézetükkel. Én nem válogatok, lekvárosan és habosan is elfogadom! :-)
    Nekem van egy régi islerreceptem, diós tésztájú és baracklekváros hab kerül bele. Mai napig egyik kedvenc sütim!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lehet az a verzió is :) Lehet kísérletezgetni az ízekkel.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...