2015. július 31.

TÚRÓTORTA VÖRÖSBOROS MEGGYSZÓSSZAL

Túrótorta

Sajt és túrótorta őrületben szenvedünk. Remélem nem bánjátok, mert annyira finomak, főleg a friss gyümölcsökkel. Nagyon egyszerű elkészíteni, viszont a végeredmény hibátlan. 

Hozzávalók

1 kg túró
2-3 evőkanál tejföl
6 tojás
15-20 dkg vaníliás cukor
1,5 citrom vagy lime  reszelt héja
1 t.k. vaníliapaszta

30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál hideg víz

1 kg meggy
1 t.k. fahéj
1 t.k. őrölt szegfűszeg
2-3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
1 dl vörösbor
1,5 t.k. keményítő


Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyorsan dolgozzuk össze. A vaj és a víz legyen hideg.
Először próbáljuk meg a vajat, lisztet és a cukrot összegyúrni, ha nem akarja az igazságot adjunk hozzá 1-2 kanál hideg vizet. A reszelt citromhéj remekül feldobja, ne sajnáljuk belőle.
Tegyük fóliába. majd a hűtőbe. Előző nap is elkészíthetjük, minél tovább van a hűtőben, annál könnyebb lesz vele a munka.
A túrót tegyük egy tálba és törjük össze amennyire csak tudjuk. A tejföl segítségével szinte krémesre lehet keverni.
A tojásokat válasszuk szét. A cukrot osszuk el a sárgája és a fehérje között, majd verjük kemény habbá a fehérjét, és keverjük fehéredésig a sárgáját.
Keverjük a széttört túróhoz a sárgáját, keverjük el, majd egy lapát segítségével a fehérjét is keverjük el benne. Sok-sok  vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítsük.
A cukrot pedig mindenki ízlésének megfelelően adagolja hozzá.
A lehűtött tésztát nyújtsuk vékonyra és béleljük ki vele a kivajazott és lisztezett 23 centis tortaformát. A tészta elegendő a szélére peremet készíteni is. Ha elszakad nyomkodjuk össze, nem fog látszódni a végeredményen.
Töltsük bele az elkészített tölteléket, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletes legyen a felülete és a légbuborékok távozzanak.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra tegyük be a tortát, majd 10 perc elteltével 160 fokra vegyük vissza a hőmérsékletet és legalább 40 percig süssük még. Akkor jó, ha szép barna a teteje, a belseje szilárd, de remeg a torta, ha megmozgatjuk,
A hőfokok légkeveréssel értendők.
A meggyet magozzuk ki.
Tegyük egy lábasba, cukrozzuk, fűszerezzük és forraljuk fel.
A vörösbort keverjük el 1,5 t.k. keményítővel és adjuk a forrásban lévő meggyhez. Amikor behúzza a levét, már jó is. Nem szabad szétfőzni a meggyet.
A tortát hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
Szerintem úgy a legfinomabb, ha a teljesen kihűlt tortát a forró meggyszósszal adjuk, de hidegen is isteni.


4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...