2015. október 10.

A LEGFINOMABB HEKK

hekk

Elég érdekes dolog, hogy Magyarországon a legkedveltebb strandkaja a hekk lett. Mivel kötelező a Balatonon és a Rómain is hekket enni, ezért sokakban az a kép él, hogy ez a fagyasztott csoda a Dunában vagy a Balatonban éli az életét, ezért végzi  azt a strandok büféiben. No meg aztán mindezt még fej nélkül is teszi, mert nem igazán láthatjuk az arcocskáját - elmondom jobban járunk, ha nem látjuk, mert ritka rusnya dög szegény. A képen megcsodálhatjátok.

hekk feje

Eltöltöttem pár évet olyan vendéglátóegységekben, ahol hekket is értékesítettünk, így elég sokszor hallottam a kérdést, hogy dunai vagy balatoni a hekkecske. A válaszom általában a dunai volt, néha morogtak, hogy jobb lenne a balatoni, mert annak finomabb az íze. Hát erre már nem igazán tud az ember lánya választ adni.
A hekk a tőkehalak törzsébe tartozó ragadozó hal, Argentínából származik. Itthon a filét és az apróbb törzseket árulják. Szerencsére a Metroban lehet kapni emberesebb darabokat is. Minél nagyobb a törzs, annál finomabb a húsa. Érdemes a nagyobb darabokra vadászni. Otthon is ki lehet sütni, csak egy nagy lábas kell hozzá és jó sok olaj vagy kókuszzsír, no meg a jó szellőzés.

nyers hekktörzs

Hozzávalók

1 -2 termetes 40-50 dkg hekktörzs
durva szemű só

panír

2/3 rész liszt
1/3 rész prézli
szárított kapor
szárított bazsalikom
őrölt bors
kevés fokhagyma-granulátum


Elkészítés

Engedjük ki a hekket a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva (a meleg víz nem jó, mert ledobja a bőrét és nem lesz szép ).
Irdaljuk be a halat, hogy jól átsüljön majd.
A sóval  alaposan dörzsöljük be.
A panír hozzávalóit keverjük össze és forgassuk meg benne a halat. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje.
Egy nagy edényben forrósítsuk fel az olajat és süssük ki benne a halat. 8-10 perc alatt csodásan átsül, akkor jó, ha szép rozsdabarna színt kap és ropogós a bundája. Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen.
Ez a megszokott elkészítés, de a lisztet  és a prézlit lecserélhetjük kukoricalisztre és darára, akkor gluténmentes változatot kapunk. 
A panírt is elhagyhatjuk, Abban az esetben sózzuk és a nekünk tetsző fűszerekkel dörzsöljük be és ugyanígy forró olajban süssük ki.
A fogyasztása sem bonyolult. A jól megsült hekk gerincét egyben ki lehet emelni, ha a háta közepén  hosszában felvágjuk a halat, akkor szépen szétnyílik és kiemelhetjük a gerincét.
Kovászos uborka és friss kenyér dukál mellé.

szétbontva szálka nélkül







2 megjegyzés:

  1. Ó de jó lenne most egy szeletke! Nagyon szeretem, olyan igazi finom sült halat kb.30 éve ettem a Balatonon. Érdekes azok miért voltak annyira finomak? Nagyon ritkán eszünk halat, nem mintha többször nem csúszna le:-)) Két hete kaptunk az egyik szomszédtól paprikás lisztbe forgattam úgy sütöttem ki nagyon jó volt, de ez a fűszerezés amit csináltál nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. Gondolom a régen evett halak ízét megszépíti a sok szép emlék is :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...