2015. december 21.

TÚRÓS KRÉMES

túrós krémes

Blogot kóstoltam. Simone gasztroságai kedves barátnőmet Gallov Andrea blogját a Sherpa konyháját szánta nekem kóstolásra.
Köszi Simone, nagyon jót tettél velem :)
Ilyen kóstolgatásoknál nálam mindig problémát okoz, hogy mi a fenét válasszak, Andi vaskos receptgyűjteményéből pedig szinte lehetetlenségnek tűnik egyet választani. Aztán úgy döntöttem, hogy idegen vizekre evezem és olyan valami finomságot választok, amihez hasonlót még egyáltalán nem készítettem. Keresgélés közben így akadtam erre a csodára. nagyon finom, jól választottam és olyan nagyon sokat nem is változtattam rajta.
Az eredeti receptet itt olvashatjátok.


Hozzávalók
tészta

30 dkg liszt
1/2 sütőpor
1/2 szalalkáli
2 tojás
1 csipet só
5 dkg vaj
10 dkg porcukor

töltelék

50 dkg túró 
15 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál vanília esszencia
3 evőkanál tejföl

1/2 üveg hígabb sárgabaracklekvár
porcukor a szóráshoz



Elkészítés

A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és gyúrjuk össze. Elég puha, picikét ragacsos tésztát fogunk kapni, ne ijedjünk meg.
Vegyük három egyenlő részre a tésztát.
Mindegyikből formázzunk téglaalapokat és lisztezzük le, nem árt neki, ha pihentetjük 10-15 percet.
Egy sütőpapírt lisztezzünk meg vékonyan, tegyük rá az egyik tésztát és egy másik sütőpapírt fektessünk rá és nyújtsuk 20 x 30 centisre.
Egy nagyon vékonyka tésztát fogunk kapni, amit az alsó papírral együtt fektessünk egy tepsi tetejére és 180 fokos sütőben 9-10 perc alatt süssük készre. Akkor van kész, amikor a széle kezd színt kapni.
Az elkészült lapot fektessük egy rácsra és húzzuk le róla a sütőpapírt.
Mind a 3 tésztát ugyanígy készítsük el.
Aki nem ismeri a szalalkálit ne lepődjön meg, a sütőből kiáradó ammóniaszagon, nem rontott el semmit, ez szükséges velejárója ennek a szernek.
A töltelékhez a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a porcukrot, keverjük ezt is simára és reszeljük bele a citromhéjat. A túrót törjük össze egy villával a tejföllel együtt, majd keverjük a vajas keverékhez. Ízesítsük még vaníliával és keverjük egyneművé. Ezt könnyebb elektromos habverővel végezni, mint kézivel, mert elég sűrű a massza.
Egy 20 x 30-as tepsit béleljünk ki folpackkal úgy, hogy minden oldalon túllógjon és fektessük rá az egyik lapot. Ne ijedjünk meg, mert a kihűlt lapok jobban emlékeztetnek egy betonlapra, mint egy omlós tésztára, de ez az állapot majd megváltozik.
A lapot kenjük le sárgabaracklekvárral, majd erre jön a túró egyik fele, majd a következő lap, megint a lekvár, a túró másik fele, majd a harmadik lap. Az utólsó lapra nem kenünk semmit. Óvatosan nyomkodjuk össze a rétegeket, majd bugyoláljuk be a fóliába és tegyük 24 órára a hűtőbe.
Másnap porcukrozzuk le a tetejét és szeleteljük fel. Csodálatosan megpuhul és isteni finom lesz.
Jó étvágyat hozzá :)

túrós krémes
Lehet, hogy karácsony előtt már nem írok több bejegyzést, így megragadom az alkalmat és itt kívánok áldott, békés karácsonyi ünnepeket minden kedves olvasómnak!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...