2016. március 22.

TÜZES, RÉSZEGES FEKETEKAGYLÓ


Amikor betéved egy gasztroblogger  a Hegyvidék bevásárlóközpont mínusz 1 szintjére akkor a "gasztromennyországban" találja magát. Csodásan felszerelt, gusztusos kis üzletek sora, melyek polcai roskadásig megpakolva ínycsiklandó alapanyagokkal, messzi, felfedezésre váró tájakra repítve minket. Itt kérem gyorsan beindul a fantázia, tényleg csak a pénztárcánk szab határt a bevásárlásnak.
Igaz, a rohanó hétköznapok végeztével, kevés házi-tündér van kísérletezős hangulatban, de az ünnepi időszak kezdetekor érdemes egy kis "gasztrokitérőt" tenni ebbe a a kis oázisba és beruházni 1-2 minőségi, izgalmas alapanyagot, hogy majd elkényeztessük családunkat, barátainkat és természetesen önmagunkat is.
Sorban felderítettem az üzletkék kínálatát. Első utam a Vörös Homárba vezetett, ahol beszereztem ezt a friss fekete kagylót. Nem szabad félni a friss halaktól és tengeri herkentyűktől, roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Amennyiben kérdéseink lennének, a személyzet remek ötletekkel tud szolgálni számunkra.  Aztán mentem további ötletekért a Deliziába, mert szerettem volna kicsit felturbózni a kagylómat.


Ebben a kánaában aztán elég sokáig elidőztem, mert hatalmas volt a választék és nagyon tájékozottak és segítőkészek az eladók. Itt tettem szert a Calabriai szalámira is. Ez egy nagyon chili-s istenien fűszerezett, rusztikus szalámi, ami megadta az alapízét az ételemnek. Rengeteg olaj, fűszer, sajt, zöldség, kézműves sör.... és tésztakülönlegesség között válogathatunk itt. Előre szólok, kizárt az üres kézzel való távozás. Természetesen az olajbogyó kínálat is széles, amivel különösebben nem is akartam foglalkozni, mert bőséges az itthoni felhozatalom, de megakadt a tekintetem, egy hatalmas méretű, élénk zöld fajtán.
Így ez is a kosaramba került. Eszméletlen finom, friss aromával rendelkezik. Ezt nem áztatták hónapokig, csak rövidke ideig, így teljes eltér a karaktere és élénk színe a megszokottól.

Akkor nézzük a receptet.

A kagylós alap ugyanaz, de kétféle módon is fogyaszthatjuk. Magában, friss kenyérrel tunkolva, vagy főzünk spagettit és összekeverjük vele. Így is, úgy is csak imádni lehet, a szalámi és az olívabogyó gondoskodik róla  :)


Hozzávalók

1 kg friss fekete kagyló
3 evőkanál extra szűz olíva
8 dkg Calabriai szalámi
1/2 chili kimagozva
4 szem óriás, zöld olíva
3 gerezd fokhagyma
2 dl szűretlen búza sör
1/2 citrom leve
frissen őrölt bors
3 medvehagyma
frissen őrölt fekete bors

1 csomag spagetti

Elkészítés

A kagylókat borítsuk hideg vízbe. Amelyik nyitva marad, azt azonnal dobjuk ki.
A többinek tépjük le a bajszát és egy dörzsivel súroljuk át a héját.
Az olívát hevítsünk fel egy serpenyőben.
A szalámit nagyon apróra kockázzuk fel és dobjuk az olívára.
Kicsit pirítsuk, hogy kiengedje a színét.
Közben a fokhagymagerezdeket vékonyan szeleteljük fel. Az olívát és a chili paprikát a lehető legapróbb, kis négyszögekre vágjuk. Az a cél, hogy elvegyüljön az ízük a szószban.
A lepirult szalámira szórjuk rá a felaprított hozzávalókat, keverjük el és 1 percig hagyjuk pirulni, majd borítsuk rá a kagylókat, öntsük fel a sörrel és kevés citromlével, majd fedjük le és hagyjuk a gőzben kinyílni az összes kagylót. Pár perc alatt lezajlik ez a folyamat, ha mindegyik kinyílt el is készült az étel.
Nem sóztam, mert elég sós levet engedett a kagyló, de ezt mindenki döntse el saját ízlésének megfelelően.
Az elkészült ragut ízesítsük frissen őrölt fekete borssal és szintén nagyon apróra metélt medvehagymával, de ezekkel már ne főzzük.
Amennyiben spagettivel szeretnénk fogyasztani, akkor lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, ügyelve arra, hogy harapható állaga legyen.
Az elkészült tésztát szűrjük le, adjuk a kagylóhoz és a tűzön  forgassuk össze őket. 
Azonnal tálaljuk, friss medvehagymával szórjuk meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...