2017. május 16.

FÜSTÖLT PULYKAMELL NARANCSOS KARAMELLEL FÉNYEZVE, SÜLT BURGONYAPÜRÉVEL ÉS NARANCS CSATNIVAL

füstölt pulykamell narancsos karamellel fényezve, sült burgonyapürével körítve

Elindult egy klassz kaland az életemben a Gallicoop jóvoltából. Kaptam egy fantasztikus felkérést, hogy találjak ki pár új receptet" pulykaalkatrészekből". Megérkezett a futár  a csodálatos friss húsokkal én pedig elkezdtem ötletelni. 
Ő az első, ami megszületett. Azt hiszem, hogy a kedvenc is ez lesz. Hihetetlen ízorgia, mégis könnyed, eteti magát, csak ajánlani tudom kipróbálásra. A naranccsal piszkosul ráéreztem, remek párost alkotnak.



Hozzávalók

fejenként 1,5 cm. vastag füstölt, főtt pulykamell (20 dkg/fő)

máz

1 kisebb fej vöröshagyma
2 narancs kifacsart leve
1 t.k. szárított rozmaring
1 nagy csipet chili pehely
1 nagy csipet só
2 e.k. méz
5 dkg vaj

csatni

1 kisebb vöröshagyma
1 e.k. étolaj
2 narancs
1 narancs héja
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. rozmaring
2 e.k. cukor
1/2 dl balzsamecet
1 k.k. chili pehely
1/4 k.k. curry
1 k.k. kurkuma
2 e.k. víz
1 k.k. étkezési keményítő
1-2 e.k. gránátalma

burgonyapüré

1 kg burgonya
1,5 dl meleg tej vagy tejszín
5 dkg vaj
só ízlés szerint

díszítés

fejenként 1szál zsenge rozmaring
olaj a kisütéséhez
1/2 gránátalma
1 marék pirított mandula



Elkészítés

püré
A megtisztított felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük 15-20 perc.
A főzőlevez le kell önteni róla.
Tejet vagy tejszínt melegítsük fel, majd adjuk a még meleg burgonyához, alaposan keverjük ki, majd  egy nagy darab vajjal folytassuk a keverést. Fontos, hogy a meleg folyadékot apránként adagoljuk, mert sűrű pürére lesz szükség, hogy megformázható legyén.
A pürét töltsük egy vastag csillagcsővel ellátott habzsákba.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk csinos kis kupacokat belőle, majd toljuk pár percre a 200 fokra előmelegített felső grillre állított sütőbe. Amikor enyhén barnulni kezd, elkészült.

hús
Először is fel kell szeletelni a húst. Ügyelve, hogy szép, vastag szeletek legyenek, 1-1,5 cm.
A máz elkészítéséhez a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, kevés olajon meg kell dinsztelni.- Ajánlatos egy nagyobb méretű, tapadásmentes lapos serpenyő, mert a húsok is ide fognak majd kerülni.- A szárított fűszereket is szórjuk a hagyma mellé, hogy jól kiadják az ízüket.
Amikor megüvegesedett a hagyma, rá kell facsarni a narancsok levét, hagyjuk a felére visszaforrni, ekkor sózzuk, édesítsük mézzel és a vaj harmadát is adjuk hozzá.
A felszeletelt húsokat tegyük a mázba, a tüzet vegyük alatta nagyon kicsire és hagyjuk, hogy a szósz alaposan átjárja a szeleteket.
Óvatosan és odafigyelve kell ezt a műveletet végezni, mivel a méz miatt könnyen megéghet. Ezért egy pillanatra se vegyük le róla a szemünket. Amikor kezd sötétedni a szirup, mindig dobjuk hozzá egy kis vajat.
 Oldalanként 5-5 perc elegendő, hogy a máz rásüljön és a hús is jól átmelegedjen.
Az elkészült húsokat tálalásig tartsuk a szirupos serpenyőben, csak a tüzet ne felejtsük elzárni alatta.

A zsenge rozmaringágakat dobjuk forró olajba 1-1 percet süssük mind a két oldalát és szedjük papírtörlőre. Erre is figyelni kell, mert hamar elég, ha ügyesek voltunk akkor egy nagyon finom ropogós a végeredmény.

csatni
Az egyik narancs héját le kell reszelni egy tálkába, majd a narancsokat tisztítsuk meg, minden fehér résztől váljunk meg, nehogy megkeserítse a végeredményt, a húsát pedig kockázzuk fel.
A felaprított hagymát picike olajon meg kell dinsztelni. A rozmaring és a chili mehet mellé. Amikor már üveges a hagyma, hozzá kell reszelni a fokhagymát és az egyik narancs héját, majd  jöhet a narancshús.
Szórjuk rá a cukrot, locsoljuk meg a balzsamecettel és forraljuk össze az egészet.
A balzsamecet miatt elveszik a csodás narancssárga színe, de picike kis curry porral és kurkumával visszahozható és az ízét is izgalmassá teszi.
3 pernyi forralás után egy turmix segítségével mixeljük össze, csak 1 pillanatig, mert nem pépet szeretnénk  kapni, hanem kissé darabos állagra van szükségünk.
Ezek után tegyük vissza a tűzre. Kevéske vizet keverjünk simára a keményítővel, öntsük a szószba és megint forraljuk össze.
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el benne a gránátalmát.

A mandulát egy száraz serpenyőben pörköljük meg,

Tálaláskor helyezzünk a tányérra 3 kupac pürét a tányérra, erre fektessük a hússzeletet, kevés mázat kanalazzunk a tejére. A csatnit is helyezzük a tányérra, majd gazdagon szórjuk meg a gránátalmával és a pirított mandulával.
A hústetejére fektessük a rozmaring ropogóst.

Tipp: a Jázmin rizs is remekül illik hozzá, ha valakinek nincs kedve a püréhez.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...