2017. május 18.

GYÖMBÉRES-CITROMOS PULYKAMELL MAGVAS SZŐLŐKORONGGAL ÉS ALMAMÁRTÁSSAL


gyömbéres citromos pulykamell magvas szőlőkoronggal és almamártással

Akkor folytatódjon a Gallicoop izgalmas pulykareceptjeinek sora.Érdemes böngészni a változatos receptek között.
 Pompás ízorgia a tányéron 😉
A friss gyömbér és a citrom a mennyekbe emeli a pulykamellet, majd egy kis fehérbor felteszi az i-re a pontot. A köret is izgalmas, mert magvak sokaságából készült szőlőszemekkel gazdagítva, majd végül a pikáns almamártás fogja össze az egészet. Nem bonyolult elkészíteni és mégis fenséges és látványos fogás a végeredmény.

Hozzávalók

2 főre

hús

fejenként 1-1 nagy szelet pulykamell k.b. 40 dkg
1 citrom leve
gyros fűszerkeverék
2 centis friss gyömbér

2 e.k. olaj a sütéshez
1, 5 dl fehérbor
1 k.k. chili pehely
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 centis gyömbér


szőlőkorong

2 tojás
3 e.k. zsemlemorzsa
4 e.k. szezámmag
1 marék szeletelt mandula
2 e.k. napraforgómag
1 csomag saláta mix
(bármilyen magkeverék felhasználható hozzá)
1,5 cm friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1-2 csipet só
1 marék mag nélküli szőlő

almamártás

2.5 dl almalé
1 dl fehérbor
1/2 alma 
1 csipet őrölt chili
1 t.k. étkezési keményítő


Elkészítés

Először is a hússzeleteket dörzsöljük be a gyros fűszerkeverékkel és a frissen reszelt gyömbérrel, majd locsoljuk meg a citromlével. Hagyni kell állni 10-15 percet, majd mind a két oldalát enyhén sózzuk be és kevéske olajon süssük át. A citrom miatt gyorsan fog karamellízálódni, amikor szép barna, szedjük egy kis hőálló tálba. Nem baj, ha nem sült át teljesen, még menni fog a sütőbe is.
A húshoz használt serpenyőbe öntsünk fehérbort 1-1,5 dl, szórjunk rá kevés chili pelyhet, dobjunk bele egy darab gyömbért, 2 gerezd fokhagymát és 1 babérlevelet. Forraljuk ki, majd zúdítsuk a pulykára.
Toljuk a 180 fokos forró sütőbe és 8-10 percig hagyjuk ott párolódni.
Amíg pácolódik a hús, addig gyúrjuk össze a korongokat. Minden általunk szeretett mag jó hozzá, de a szezámmag és a kenyérmorzsa fontos.
Ha dió van a kamrába, akkor használjuk bátran...
A két tojást üsd egy tálba és szórd hozzá a magkeveréket és a zsemlemorzsát. Fűszerezd kevés sóval, fokhagymával és friss gyömbérrel. Addig szórd a magokat, amíg formázható állagú lesz a massza. Ekkor vágd félbe a szőlőszemeket és óvatosan keverd a keverékhez.
Vizes kézzel formázd korongokká, ha nem megy egy kiolajozott tálka aljába nyomkod bele, majd emeld ki.
Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan kenj ki olajjal és lassú tűzön kezd el átsütni. Óvatosan, mert a magok gyorsan megpörkölődnek, tényleg kis lángon süljön. Amikor szép barna a színe, a másik oldalát is süssük meg.
Az almaszószhoz az almát kockázzuk fel apróra.
Egy kis lábosba öntsük az almalevet és a bort, egy csipet só és chili kíséretében és forraljuk fel. Hagyjuk forrni, amíg 1/4 része elforr a folyadéknak. Ekkor pár csepp almalevet el kell keveri a keményítővel és adjuk a főzethez, majd az almakockákat. Forraljuk még 1-2 percet és kész.
Tálaláskor a korongokat helyezzük a tányér közepére. Fektessük rá a húst, majd kanalazzuk köré az almaszószt. Pár szem ropogós szőlőt pedig helyezzünk a hús tetejére.

A szőlőkorong megvágva



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...