2017. október 25.

NARANCSOS-KARAMELLES BIRSALMASAJT DIÓVAL


Van már birsalmasajt a blogon, de ez most egy kicsit más. 
Az idén nálunk is termett és ajándékba is kaptam birsalmát, így kénytelen vagyok különböző módokon feldolgozni. Sajt mindig készül, de most fel szerettem volna dobni valamivel, így került bele egy kis narancshéj, dió és a végén karamell. Nagyon finom, csak még kell egy kicsit száradnia. Különböző szilikonformákban dermesztettem ki, de lehet egy nagyban is.

Hozzávalók

1 kg birsalma
1 citrom
víz a főzéshez
50 dkg cukor
1,5 narancs reszelt héja
8 dkg dióbél 
3 e.k. cukorból karamell

narancsos-diós-karamelles birsalmasajt

Elkészítés

Mosd le az almákat, majd vágd 8 részbe és távolítsd el a magházakat és a rossz részeket.
Az almadarabokat egyből vízbe kell dobálni, mert gyorsan barnulnak.
A vízbe facsarj citromot is és tedd fel főzni. 25-30 perc alatt megpuhul. Ekkor szűrd le az almáról a levet és a leszűrt almákat borítsd a turmixba, pépesítsd le.
Az almapépet borítsd vissza a már üres fazékba, reszeld bele a narancshéjat és kezd el főzni. Folyamatosan kevergetni kell, de óvatosan, mert nagyon sűrű és pöfög. 25 perc főzés után, add hozzá a cukrot és főzd tovább.
15-20 percig kell még kis lángon pöfögtetni, majd mehet bele a durvára vágott dióbél és még a dióval is főzd pár percet.
(Aztán van az úgy, hogy sokkal tovább, akár 2 órát is főzni kell, ezt gondolom almája válogatja. Ez most nagyon gyorsan elkészült, de egy másik adagot 1,5 órán át kellett főznöm.)
Közben egy edényben karamellízálj meg 3 kanál cukrot, amikor szép borostyán színt kap, akkor adagonként keverd hozzá a főzetet.
Így nagyon szép színt és kellemes ízt kap a sajt.
Kanalazd tetszőleges kis formákba, vagy egy nagy őzgerincbe és tedd szellős helyre 2-3 napra, majd fordítsd meg, had száradjon ki. A száradás vastagság függő, minél vékonyabb, annál hamarabb. Természetesen a vastagnak 4-6 nap is szükséges lehet.
Hűvös helyen, papírba csomagolva eláll.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...