2017. november 29.

KUSZKUSZ


Nagyon egyszerűen elkészíthető köret, vagy akár magában is megállja a helyét.
Rengeteg, zamatos zöldséggel megpakolva és egzotikus fűszerekkel ízesítve az igazi. Gyakori, hogy aszalt gyümölcsök is kerülnek bele.
Én akkor szeretem, ha valamilyen szaftos ragu mellé van tálalva, mert magában elég száraz, de a marokkói embereket ez nem zavarja, ők simán fogyasztják önálló ételként. Ki-ki döntse el, hogyan szereti. 

Hozzávalók

25 dkg kuszkusz (nem előre gőzölt)
1 e.k. Rus el Hanout fűszerkeverék
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 sárgarépa
1 bébi cukkini
1/2 kápia paprika
1/2 édes burgonya
2 e.k. extra szűz olíva + 1 öntet
2,5 dl víz
1 csipet sáfrány
1 k.k. Cayenne bors
1 t.k. só
tálaláshoz friss petrezselyem vagy koriander


Elkészítés

Itt egy videó, hogyan is kéne ezt elkészíteni.


Egyáltalán nem autentikus módon készítettem el, mert 1 nincs megfelelő párolóedényem, 2. nem volt kedvem sokáig szöszmötölni vele. Viszont így is ehető lett.
A megtisztított zöldségeket vágd nagy hasábokra és minden oldalukat karamellizáld meg az olíván. 
A sáfrányt áztasd be a 2.5 dl langyos vízbe.
A kuszkuszt tedd a tazsin aljába, locsold meg kis olívával, lazítsd meg egy villával, öntsd fel a sáfrányos vízzel, halmozd a tetejére az előkészített zöldségeket. 
Szórd rá a fűszereket, babért, a durvára vágott fokhagymát és a sót.
Zárd le a kúppal és told a  hideg sütőbe.
állítsd a hőfokot 160 fokra.
A felmelegedéstől számított 30 percre.
Félidőben egy villával kapargasd meg a kuszkuszt és öntsd nyakon extra szűz olívával. Esetleg, ha szükséges kevés vizet pótolj.
Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

Természetesen el lehet készíteni egy bambusz párolóban is.

kuszkusz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...