2017. december 29.

SZILVESZTERI ÖTLETELŐ

Ötleteljünk egy kicsit, hogy milyen finomságokkal várhatjuk a vendégeket szilveszterkor.
Összeállítottam egy kis válogatást, használjátok ötletadónak.

Sonkás camembert-es rózsák


SONKÁS CAMEMBERT-ES RÓZSÁK (GYORS VENDÉGVÁRÓ)

 10 perc alatt összeállítottam és mehetett a sütőbe.

Hozzávalók 16 db

2 csomag friss kinyújtott leveles tészta
16 szelet Feketeerdei sonka
16 szelet Camembert
1 tojás a lekenéshez
szezámmag a szóráshoz.



Elkészítés

A részletes leírást megtaláljátok itt, az almarózsánál.
Lehet készíteni fagyasztottból is, de azt ki kell engedni és nyújtani is kell, ezért egyszerűbb a friss már szép vékony téglalappá nyújtott tésztával dolgozni.
Vágjuk 4-5 cm vastag csíkokra.  Nekem 8 csíkom lett 1 lapból.
Minden csíkra fektessünk végig egy vékony szelet füstölt sonkát. 
A sajtot pedig tegyük arra a végére, ahonnan tekerni fogjuk.
Tekerjük fel a tésztát a sajttól kiindulva. Amikor kész, nyomogassuk össze az illesztést és a tészta alját, hogy a sajt ne tudjon kifolyni.
Egyenként kenegessük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és helyezzük szilikon muffin-sütőbe.
Így nem tudnak felborulni sütés közben és nem is tapadnak le.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt elkészül.
   






FRANCIASALÁTA ÉS KASZINÓ TOJÁS


Franciasaláta és kaszinó tojás


A bulik elmaradhatatlan kelléke a franciasaláta kaszinó tojással. Sokan szidják, hogy unalmas, retro, nem igaz , hogy nem lehet mást kitalálni....., de mindig akadnak valakik, akik hiányolják az asztalról. Különben is valljuk be, ha finoman van elkészítve, akkor tényleg lehet szeretni, akármilyen elcsépeltnek is gondoljuk. 
Az idén nálunk most ez is a szilveszteri menü részét képezi. Természetesen van ebben is egy apró csavar, fehér szarvasgombakrémmel ízesítettem a tojáskrémet. Fantasztikusan finom lett, érdemes tenni vele egy próbát, de aki nem akar flancolni, vagy éppen nincs a spejzában ez a nemes alkotóelem, az nyugodtan hagyja ki belőle, úgy is isteni lesz.

Hozzávalók

kaszinó tojás

6 tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1 k.k. fehér szarvasgombakrém
1 csipet Cayenne bors
kevés frissen őrölt bors
1 k.k. só
1 k.k. dijoni mustár

franciasaláta

0,5 kg franciasaláta alap (mirelit)
1 nagy savanykás alma
1 marék zöldborsó
1 nagy pohár tejföl
1 dl majonéz
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors
1 t.k. cukor
1 öntet száraz fehér bor

friss petrezselyem a tálaláshoz




Elkészítés

A tojásokat főzd keményre.
A fagyasztott salátaalapot és a zöldborsót sós, forrásban lévő vízben főzd pár percet, majd szűrd le.
Az almát kockázd kicsikre.
A tojásokat tisztítsd meg, vágd félbe és a sárgákat tedd egy tálba.
Add a sárgákhoz a tejfölt, majonézt, fűszereket és a szarvasgombakrémet (vagy zöld fűszereket) és egy villával keverd krémesre, ha sűrű még adj hozzá tejfölt.
Tedd egy nyomózsákba és töltsd meg a tojásokat vele.
A franciasalátához készítsd el az öntetet. Tejföl, majonéz, mustár, só, bors, cukor,  bor összekever, majd borítsd az alapra, add hozzá az almát és keverd el.
A salátát érdemes előző nap elkészíteni, hogy jól összeérjen.
Ilyen egyszerűen és gyorsan összedobható.

Tipp:Aki szeretné bevonni azzal a bizonyos fehér mázzal. Annak annyit kell tennie, hogy egy kicsivel több öntetet készít a salátához, amiben picike kis zselatint elkever. Ezzel a szósszal kell leönteni a töltelékkel lefele fordított tojásokat és hagyni a hűtőben megdermedni.


húsos kosárkák

HÚSOS KOSÁRKÁK




Hozzávalók

Töltelék

50 dkg sertés-marha darálva, vegyesen
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl sűrített paradicsom
2 babér
1 k.k. só
1 k.k bors
1 t.k. oregánó
1 k.k. bazsalikom
1 k.k. rozmaring
2 evőkanál olíva

1 csomag réteslap

2 szem közepes burgonya

15 dkg ízes sajt, nálam Cheddar

Besamelmártás

1 csapott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál vaj
2 dl tej
bors
szerecsendió

10 dkg vaj a kenegetéshez



Elkészítés

Először is kezdjük a töltelékkel. Kevés olíván pirítsuk le a húst, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Majd fűszerezzük és öntsük fel a paradicsomlével, ha nagyon sűrű kicsi vízzel hígítsuk. Főzzük sűrű raguvá.
A besamelmártáshoz a lisztet a vajjal csomómentesen hevítsük fel, kevergessük, majd apránként jöhet a tej és a fűszerek. Közepesen híg mártássá főzzük össze.
A muffin sütőt vajazzuk ki.
A réteslapokat kockázzuk fel 20 x 20 centis darabokra, kenegessük át olvasztott vajjal, majd minden mélyedésbe nyomkodjunk el 3 réteslapot rétegenként elforgatva, hogy szépen túllógjanak a sarkai. Nekem nem lettek túl szépek és szabályosak, mert cafatokból ragasztgattam össze.
Minden kosárka aljára helyezzünk egy karika burgonyát. Ezt azért tettem bele, hogy ne ázzon szét az alja.
A burgonyára kanalazzunk a raguból, a ragura tegyünk egy szelet sajtot, majd öntsük nyakon a besamelmártással.
200 fokos sütőben süssük ropogós, aranybarnára.
A sütőből kivéve várjunk 5-10 percet, majd egy spakli segítségével óvatosan emeljük ki. Friss kevert salátával vagy bármilyen nekünk tetsző salátával fogyasszuk.




KÁPOSZTÁS HASÉ


káposztás hasé

Öreg barátom a fagyasztott leveles tészta volt segítségemre ennek a finom sós nasinak az elkészítésénél. Nálunk minden jöhet, ami káposztás, ezért nem meglepő, hogy sikere volt.

Készültek káposztás csigák is.
Hozzávalók

1 csomag leveles tészta 0,5 kg
1/2 fej közepes káposzta
2 evőkanál étolaj
1 t.k. bors
1,5 t.k. só
1 t.k. kömény
1 t.k. cukor
1 tojás a lekenéshez
szezámmag és fekete kömény a szóráshoz


Elkészítés

A lereszelt vagy aprított káposztát kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és gyakran megkeverve pirítsuk barnára, aki szereti egy kanálka cukorral fokozhatja az élvezeteket.
Hűtsük ki.
A tésztát engedjük ki és vágjuk kettőbe.
Nyújtsuk vékony téglaalapokká őket, ha friss a tészta, az már eleve nyújtott, azzal nem kell küzdeni, csak a fagyasztottal.


A lehűlt káposztából tegyünk egy vékony csíkot a tésztára, rendezgessük egyenletesre és hajtsuk körbe rajta a tésztát.  
Egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk le a felesleges tésztát. Nekem 1-1 téglaalapból 2-2 csík jött ki, amiket 14 részre vágtam a végén. Így 56 darab hasé született.
Kenjük le a felvert tojással és vágjuk 1,5 centis darabokra.
Szórjuk meg szezámmal és fekete köménnyel és fektessük sütőpapírral fedett tepsire.
180 fokos előmelegített sütőben süssük szép aranyszínűre.
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető vendégváró finomság.



TÚRÓS STANGLI


Túrós stangli


Hozzávalók

25 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
25 dkg túró
1,5 t.k. só
1 t.k. sütőpor
2 e.k. hideg víz
1 tojás a lekenéshez
magvak és sajt a szóráshoz


Elkészítés

A tésztát érdemes előző nap, vagy pár órával a felhasználás előtt elkészíteni.
Tegyünk egy nagy tálba mindent, a vajat kockázzuk fel és gyúrjuk össze. Vizet ne tegyünk hozzá, csak akkor, ha nem akarna összeállni. Nekem egyszerűbb volt egy kis hideg vízzel lazítani a tésztát, mert gyorsabban ment a dolog.
Az elkészült tésztát helyezzük egy zacskóba, majd tegyük a hűtőbe pár órára.
Lisztezett deszkán, vagy 2 folpack között nyújtsuk 3 mm vékonyságúra és egy éles késsel vagy pizzavágóval csíkozzuk fel.
Kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal és fekete szezámmaggal, vagy bármivel amit szeretünk.
180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben süssük világosbarnára kb. 20 perc. 




FASÍRTTEKERCS, TEKERJÜK FEL A FASÍRTOT


Hidegen és melegen is egyaránt finom.


Hozzávalók

70 dg darált lapocka
3 szikkadt zsömle
1 tojás
4 gerezd fokhagyma
2 t.k. pirospaprika
1 t.k. majoranna
1 t.k. őrölt kömény
1 t.k. bors
2 t.k. só
2 e.k. chili szósz
1,5 e.k. zsemlemorzsa

töltelék

6 főtt tojás
2 t.k. majonéz
1 k.k. magos mustár
1 k.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors

8 dkg ízes sajt
2 evőkanál tapenade

tetejére
2 dkg reszelt sajt
1 e.k. zsemlemorzsa



Elkészítés 

A tepenade fekete olajbogyóból készült krém. Egyszerűen elkészíthető, de nyugodtan kihagyható belőle, nélküle is nagyon finom.
Először is főzzük meg a tojásokat.
Hűtsük és tisztítsuk meg, majd óvatosan reszeljük egy tálba. Szerintem egyáltalán nem zavaró, ha marad benne 1-2 nagyobbacska tojás, de aki nincs a rusztikussággal kibékülve, az készítse egyneművé.
A lereszelt tojásokat ízesítsük majonézzel, mustárral, sóval és borssal, esetleg friss fűszerekkel és keverjük el. Óvatosan adagoljuk a majonézt és a mustárt, mert egy masszív, sűrű pépet kell, hogy kapjunk, nehogy kifolyjon a roládból.
A darált hús tegyük egy tálba, fűszerezzük és adjuk hozzá a jól kifacsart beáztatott zsömléket és 1 tojást.
Alaposan gyúrjuk össze és keverjük bele a zsemlemorzsát is. Ez azért kerül a masszába, hogy jobb tartása legyen, itt is fontos, hogy masszív legyen.
Fektessünk a pultra alufóliát. Én két csíkot  fektettem átfedéssel egymásra és halmozzuk rá a masszát.


Formázzunk belőle téglaalapot, borítsunk rá fóliát és nyújtsuk vékonyra.
Kenjük meg a tojáskrémmel, majd sorakoztassuk fel az egyik végén a sajtszeleteket és a sajt mellé tegyük vékony sávba az olajbogyókrémet.
Az alatta lévő alufólia segítségével óvatosan tekerjük fel a tekercset és a két végén viszonylag szorosan csavarjuk össze, hogy stabilan megtartsa a formáját.
Tegyük a sütőbe. Én hideg sütőbe tettem, amit 170 fokra állítottam és 1 órát sütöttem, majd levettem a fóliát, 185 fokra állítottam a sütőt és alaposan megpirítottam 25 perc. Közben a reszelt sajtot összekevertem a prézlivel és a rolád tetejét alaposan megszórtam vele. Egy ropogós réteget kapott így.
Az elkészült roládot pihentessük 10-15 percig, majd recés késsel óvatosan szeleteljük fel. Minél tovább várunk vele annál könnyebben és szebben lehet majd szeletelni.
Nálunk majonézes krumpli került mellé, melyet kapribogyóval ízesítettem.

fasírttekercs

AVOKÁDÓKRÉM (3)

avokádókrém


Hozzávalók

1 érett avokádó
1-2 lime leve
1 öntet extra szűz olíva
1/2 lila sonkahagyma
1/2 k.k. csilipehely
1/2 k.k. só
1/4 k.k. bors
1 kisebb gerezd fokhagyma
1/4 csokor petrezselyem v. koriander


Elkészítés

Vágjuk ketté az avokádót és egy kanál segítségével kanalazzuk egy tálba a húsát.
A hagymát és a petrezselymet aprítsuk olyan picire, amilyenre csak tudjuk.
Egy villával törjük össze az avokádót.  Én mindig kicsit darabosra hagyom, mert szerintem így finomabb, de aki pépesen szereti pépesítse.
A lime levét facsarjuk rá. Locsoljuk meg extra szűz olívával, majd sózzuk, borsozzuk és adjuk meg a pikantériáját a csilipehellyel és picike fokhagymával, majd keverjük össze.
Természetesen koriander a legfinomabb hozzá, de a gyerek nem szereti, ezért marad nálunk a petrezselyem.
Héjába visszatöltve tálaljuk.




NAGYON FINOM ÍNYENC PADLIZSÁNKRÉM GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN



Ez, a TÖKÉLETES padlizsánkrém. 


Hozzávalók

2 db közepes padlizsán
2 db közepes v.hagyma
2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 e.k. dijoni mustár
3 dl majonéz
1 e.k. worcestershire szósz
2 k.k. bazsalikom
2 t.k. szárított oregáno
1 k.k chilli
só, bors
kevés cukor

Elkészítés

A padlizsánokat alaposan megmossuk, megszárítjuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát szintén nagyon apróra. Olíván a hagymát megdinszteljük, hozzáadunk szárított bazsalikomot, oregánót is, engedje ki az aromáját, a cukor is mehet bele. Ekkor már csodálatos illatok fognak terjengeni a konyhában. Pár perc elteltével adjuk hozzá a padlizsánokat és a meghámozott, szintén nagyon apróra kockázott paradicsomot. Megsózzuk, a tüzet kisebbre vesszük és 10 perc alatt puhára pároljuk. (vizet ne adjunk hozzá) Mikor puha, a lángot felcsavarjuk, beletesszük a mustárt, worcestershire szószt, a maradék bazsalikomot,oregánót, borsot, chillit, 4 gerezd fokhagymát és összepirítjuk az egészet. Mikor majdnem kezd odakapni az alja, akkor kész.Tálba öntjük, villával picikét megtörögetjük, nem turmixoljuk. Mikor kihűlt a majonézt is hozzákeverjük és reszelünk bele kevés fokhagymát. Ilyenkor érdemes megkóstolni és korrigálni az ízén. Lefedjük és pár órát állni hagyjuk a hidegen. Rengeteg zöldséggel és pirítóssal v.pitával fogyasztjuk.


A szárnyas és a halacska fogyasztása tilos, de azért van 1-2 finom ötletem.

CORDON BLUE

Cordon blue

Ki ne ismerné és szeretné ezt a régi klasszikust, 
Eredetileg borjúból kell készíteni, de tökéletes hozzá a sertés, pulyka és csirke is. Elkészíthetjük úgy, hogy vastag szelet húsnak zsebet vágunk, vagy így tekert formában is. Mindenki készítse ízlésének megfelelően.
Annyit turbóztam rajta, hogy a sonka feketeerdei, a sajt pedig cheddar volt a belsejében - jó döntés volt.



Hozzávalók

60 dkg csontozott karaj egészben
1/2 csomag feketeerdei sonka
20 dkg cheddar sajt
bors
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez


Elkészítés

A karajt szeleteljük fel, nyitott szeleteket csinálunk. Ami úgy néz ki, hogy megvágjuk a karajt k.b. fél centi vastagságban, de az utolsó pár millimétert nem vágjuk át, majd leszeljük a következő szeletet, de azt már levágjuk. Szétnyitjuk és leterítjük fóliával, majd vékonyra klopfoljuk. Így szép nagy szeleteket kapunk.
Sózzuk, borozzuk, ráterítünk 1 szelet sonkát, majd a vastagabb csíkokra szeletelt sajtot és szorosan feltekerjük. A két végét érdemes 1-1 fogpiszkálóval megtűzni.
Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban szép barnára sütjük,
Nálunk most petrezselymes újkrumpli és uborkasaláta került mellé, de a püré és a rizs is tökéletes körete és egy kis tartárt is elbír. 



OMLÓS HASAALJA HAGYMÁS TÖRTKRUMPLIVAL

omlós hasaalja hagymás törtkrumplival



Hozzávalók

1 db 90-100 dekás hasaalja
páchoz
5 evőkanál chili szósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál olíva
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. kanál őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. bors
1 csipet só

hagymás krumpli
1 nagy fej hagyma v. 2 kicsi
1 kg. burgonya
2-3 evőkanál libazsír
bors



Elkészítés

A páchoz valókat jól keverjük össze és a nagy részével dörzsöljük be a húst.
A bőrét töröljük szárazra.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele kevéske zsiradékot , majd a húst a bőrös felével lefelé. 6 percig pirítsuk a bőrös oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig.
A sütőt melegítsük elő 140 fokra és tegyük be a húst, bőrével lefele. 1,5-2 órán át süssük.
Ne izguljunk, nem fog megégni ezen az alacsony hőmérsékleten.
Egy villával ellenőrizzük, hogy elég omlós-e a hús, ha igen, akkor vegyük 220 fokra a hőmérsékletet, dörzsöljük be a maradék fűszerkeverékkel és fordítsuk a hús bőrét felfele és 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára és ropogósra.
A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, és a szitában hagyjuk alaposan lecsöpögni.
A hagymát tisztítsuk és kockázzuk.
Tegyünk egy tapadásmentes serpenyőbe libazsírt és dinszteljük meg benne a hagymát, majd borítsuk rá a puha krumplit. Nagy lángon, hagyjuk pirulni, közben kevergessük és nagyjából nyomkodjuk szét a burgonyát. sózzuk, borsozzuk és amikor megpirulgatott már kész is.
Nálunk uborkasaláta készült mellé.


Sokaknál kihagyhatatlan szilveszterkor a kocsonya.

KOCSONYA 


Az első hideg hétvégét kocsonyával üdvözöltük :) Bevallom ritkán készítek, mert a gyerek nem eszi meg, viszont rajta kívül lelkes közönségre akad. A blogra sem igazán akartam feltenni, de miután a sógoromék megkérdezték, hogy hány zacskó zselatint kell belerakni 😁, úgy döntöttem itt van a  helye, mivel nem egyértelmű mindenkinek, hogyan is lesz a kocsonya. 
Gyerekkoromban a dédik készítették és karácsonykor mindig ők hozták. Sajnos  már nincsenek, ezért ez a nemes feladat is rám hárult. 
Nem érdemes keveset készíteni belőle, mert úgyis elfogy. Én mindig akkor esek neki, amikor az időjárás hidegre fordul, hogy kint tudjam tárolni, mert a hűtőkapacitásom nem elég 10-12 tál kocsonya tárolására. 
Gondolom, aki szokott készíteni, annak megvan a saját, jól bevált receptje. Nálunk nem a legköltséghatékonyabb megoldással készül, mert a mócsingokat és bőröket senki sem eszi meg, de hús legyen benne bőséggel. Én viszont csak akkor szeretem, ha füstölt hús is kerül bele. Szóval nem vagyunk egyszerűek, de van megoldás mindenre. A lényeg, én az általam most elkészített kocsonya alapanyagait írom le, de ez simán kiváltható ugyanennyi mennyiségű körömmel és bőrrel.

Hozzávalók

1 kg sertésköröm
1,2 kg bőrös hátsó csülök
1,2 kg füstölt hátsó csülök
4-5 nagyobb sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
13 db babérlevél
só, bors
pirospaprika
1 erős paprika
víz


Elkészítés

Az összes húst egészben egy hatalmas fazékba tesszük (nálam ez 12 literes). Felöntjük vízzel és felforraljuk. Amikor forr kicsire vesszük a lángot és alaposan lehabozzuk. Befűszerezzük, a fokhagymát és babérleveleket ne sajnáljuk, mivel ez a lelke a kocsonyának.  Én mindig teszek kevés pirospaprikát is bele, hogy szép színe legyen. Ebben azért segít a répa és a hagyma héja is. A vöröshagymákat egészben héjastól tegyük bele. 10-12 szem egész bors is bőven elfér benne.  A sóval óvatosan bánjunk, ha füstölt hús is került bele, kóstoljuk meg. Sótlan kocsonyánál nincs rosszabb! A répák is egészben kerülnek bele, hogy ne essenek szét a hosszú főzés alatt. 
Legalább 6 órát főztem. Úgy ellenőrzöm, hogy elkészült-e, hogy egy kanállal szedek egy lapostányérra, kiteszem a hidegre, és ha pár perc alatt megköt, akkor jó. 
Én mindig azt csinálom, hogy hagyom a fazékban kihűlni. Amikor kihűlt a zsír megdermed a tetején és ekkor gyönyörűen megszabadítható a zsírrétegtől, ami lesz rajta bőséggel. Leszedem az összes zsírt, majd visszamelegítem. Kiveszem az összes húst, letisztogatom a nem kívánatos részektől és a tányérokra teszem. A répát felkarikázom és azokat is tányérokra helyezem, majd a levet átszűröm és felöntöm vele. 
A teraszra kipakolom és 1-2 óra múlva fogyasztható. Lehet kiborítani a tálakból egy kis forró víz segítségével, vagy az eleve kocsonyának szánt tányérokból is fogyasztani.
Ja! Nem kell bele zselatin!!!
Én természetesen, rengeteg citromot nyomok rá:)



BÉLSZÍN CSÍKOK DIÓVAL ÉS GRÁNÁTALMÁVAL


Érdekes és finom kaját készítettem. Már egy ideje összeállt a fejemben, de most jött el az ideje az elkészítésének. Nagyon pipa voltam magamra, mert elcsesztem a rizst. Ritkán bénázom, de ha igen, akkor nagyot. Perzsa rizs lett volna a köret, amit annak rendje és módja szerint el is készítettem, csak nem tudtam kifordítani az edényből. Ennek a rizsnek az a lényege, hogy egy edény aljára teszünk egy sáfrányos joghurtos keveréket, amire rámegy a főtt basmati rizs, majd lefedve, szépen megkaramellízáljuk ezt a sáfrányos egyveleget, amikor elkészül, tálra borítjuk. Ekkor egy barnás ropogós réteg vonja be, az edény alakját felvett rizst. Nos, nekem minden stimmelt, csak ez a pirult réteg-ami a lényeg- a fazék alján maradt. Nem kicsit voltam ideges, de azért megettük így is, látványra nem volt szép, viszont az ízek ott voltak.


Hozzávalók

30 dkg érlelt bélszín
10 dkg dióbél
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gránátalma
1 babérlevél
1/2 k.k. chili pehely
1 e.k. étolaj
5 dkg kockázott bacon
1 k.k. rozmaring
2 gerezd fokhagyma 
1/2 k.k. római kömény
1,5 dl gránátalma melasz
1 k.k. dijoni mustár
1,5 dl víz
1 k.k. étkezési keményítő
bors
1,5 e.k. méz
1/2 narancs reszelt héja
1 marék friss petrezselyem

perzsa rizs

1 bögre basmati rizs
sós víz a kifőzéshez
2 e.k. vaj
2 e.k. joghurt
1 csipet sáfrány
1 csipet só

bélszín csíkok dióval és gránátalmával

Elkészítés

Az érett bélszínt vagdosd vékony csíkokra.
A hagymát aprítsd apróra.
A bacont 1 kanál olajjal tegyed egy tapadásmentes nagyobb serpenyőbe.
Amikor kisült a zsírja, mehet rá a hagyma, amikor üveges a hagyma, jöhet a durvára vágott dió, a babér, a chili pehely és a római kömény.
1-2 perc pirítás után mehet rá a hús és a fokhagma.
A húst is pirítsd át minden oldaltól, majd zúdítsd rá a gránátalma melaszt.
(az én melaszom most nagyon sűrű, ezért kellett hígítanom legalább 1,5 dl vízzel)
Forgasd át, hagyjad rotyogni és sűrűsödni, de közben tedd hozzá a mustárt és a mézet, reszeld rá a narancshéjat.  
A vizet keverd el a keményítővel és húzd fel vele az ételt.
Amikor felforrt, tekerj rá friss borsot és sózd meg, majd zárd el a tüzet alatta.
A gránátalmát vágd félbe és ütögesd az ételbe az egyik fél gránátalmát.
A rizs elkészítését leírom, hátha valaki sikerrel fog járni.
A basmati rizst főzd majdnem készre sós vízben.
Szűrd le.
Egy vastag talpú edény aljába tegyél vajat, keverd el a joghurttal és a sáfránnyal.
Borítsd rá a leszűrt rizst.
Egy konyharuhába bugyoláld bele az edény tetejét, majd zárd le vele a rizses fazekat.
A tüzet gyújtsd meg alatta és kis lángon hagyd, hogy ropogósra megpiruljon az alja. Ez legalább fél óra, de óvatosan, nehogy odaégjen. Aztán, egyben ki kéne  borítani egy tálra és nagyon szépnek kéne lennie.
Amennyiben sikerült a rizs, akkor természetesen külön tálald, ha úgy jártál, mint én, halmozd a tányérra, majd merj rá  a diós raguból. Gazdagon szórd meg petrezselyemmel és gránátalmával.



ÉDES-CSÍPŐS BÁRÁNYCSÜLÖK LASSAN SÜTVE, CITROMOS-MÁKOS TAGLIATELLÉVEL

lassan sült báránycsülök

Ez mennyei!!!

Lássuk a receptet.

Hozzávalók
bárány

fejenként 1 báránycsülök
1/2 üveg édes- fokhagymás chili szósz
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
4 ág friss rozmaring
bors
2 evőkanál olíva a sütéshez
1 dl víz

köret

1 csomag csilivel ízesített tagliatelle
2 citrom leve
2-3 evőkanál mák
2-3 evőkanál mákolaj
1 ág friss rozmaring ( aprítva)
bors


Elkészítés

A báránycsülköket előző nap, dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd  kenjük be  az édes csiliszósszal. Egy műanyag dobozkába helyezzük el a húsokat. Tegyük mellé a rozmaringágakat, a fokhagymákat, őröljünk rá borsot, majd 24 órára hagyjuk a hűtőben.
Másnap, hevítsünk kevés olívaolajat és a csülköket minden oldalról pirítsuk körbe, közben alaposan sózzuk és borsozzuk.
Az előpirított húsokat tegyük egy sütőtálba, borítsuk rá a serpenyőből a zsiradékot, majd adjuk hozzá a rozmaringágakat és fokhagymákat, dobjunk mellé babérleveleket. A bárány tetejét vékonyan kenjük át a csiliszósszal.
Öntsünk alá kevés vizet és szorosan alufóliázzuk le.
A sütőt kapcsoljuk be és állítsuk a hőfokot 120 fokra és 4,5 órát süssük a húst.
A végeredmény igazán omlós lesz, a hús magától leválik a csontról.
A körethez  a tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, de ne főzzük túl. Érdemes 1 perccel az elkészülte előtt leszűrni, mert a serpenyőben még hőt fog kapni.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál mákot. Sűrűn kevergetve addig pirítsuk, amíg elkezdi kiengedni a mák az illatát.
Ekkor adjuk hozzá a mákolajat, az apróra vágott rozmaringot és facsarjuk rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk és azonnal tegyük rá a kifőtt tésztát. Forgassuk össze és már tálalható is. (érdemes  főzőlevet félretenni és kevéssel felönteni a serpenyőben a tésztát)





SZILVESZTERI LENCSESALÁTA



szilveszteri lencsesaláta



Hozzávalók

50 dkg lencse
4 babér
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 t.k. chili pehely
víz ami ellepi

1 citrom reszelt héja és leve
2 cm friss gyömbér lereszelve
1.k. chili pehely
frissen őrölt fekete bors
1 t.k. római kömény
1 dl olíva extra szűz
4-5 evőkanál balzsamecetkrém
1 kisebb fej lila hagyma
1/2 gránátalma
1/2 csokor friss menta
pár levél jég vagy római saláta


Elkészítés

A lencsét nagyon alaposan mossuk meg. Nekem most sikerült  olyan mocskos lencsét vásárolnom, hogy legalább tízszer át kellett öblítenem.
Öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a babérleveleket és a fokhagymákat, töltsük fel annyi vízzel, hogy bőséggel ellepje, majd sózzuk meg és kezdjük el főzi. Amennyiben beáztattuk előtte, akkor nagyon hamar megpuhul, ügyeljünk arra, hogy ne főljön szét.
A főzővízben hagyjuk langyosra hűlni.
Egy tálba öntsük az olívát, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük bele a friss gyömbért, adjuk hozzá a fűszereket, majd szűrjük rá a langyos lencsét, természetesen a babérleveleket és a fokhagymákat távolítsuk el belőle.
A lila hagymát aprítsuk picire, a mentát szintén, locsoljuk meg a balzsamecetkrémmel és keverjük el a lencsével.
A ropogós salátát vágjuk vékony csíkokra és tegyük a salátához. reszeljük rá a citromhéjat majd szórjuk rá a gránátalmamagokat.
Óvatosan keverjük el és hagyjuk összeérni az ízeket.
Tálaláskor szórjuk meg mentával és gránátalmamagokkal és locsoljuk meg kevés olívával a tetejét.
Tökéletes sült hús mellé köretnek, vagy önmagában salátának fogyasztva langyosan és hidegen is.







VIRSLIS VÖRÖS LENCSE SALÁTA



Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető saláta, ami isteni finom. Remek alternatíva lehet az újévi lencseleves helyett. Én biztosra mentem, lesz ez is és a hagyományos leves is.
Édes, csípős és savanyú ez a saláta. Én nem tudom mi van velem, de folyamatosan salátákat kívánok. Érdemes tenni egy próbát vele, mert  képtelenség abbahagyni az evését, annyira eteti magát.

Hozzávalók

20 dkg vörös lencse
2 pár jófajta virsli
1 kisebb lila hagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 e.k. dijoni mustár
1/2 dl extra szűz olíva
1 lime leve
1 t.k. méz
2 e.k. fehér balzsamecetkrém
1 k.k. szárított csili paprika
1 k.k.szárított oregánó
1 k.k. citrombors

főzővíz (só, ecet, babérlevél, víz)


Elkészítés

A lencsét öblítsük át hideg vízzel, majd egy kisebb lábasban forraljunk sós vizet, amit egy kis ecettel és 3 babérral ízesítünk. A forrásban lévő vízbe öntsük a lencsét és k.b. 8 percet főzzük. A lencse maradjon kissé roppanós. Majd öntsük le a vizet.
A virsliket is főzzük meg, majd karikázzuk fel.
Készítsük el a salátaöntetet. Egy tálba öntsünk olívát, dijoni mustárt, mézet, 1 lime levét,  fehér balzsamevetkrémet, 1 gerezd zúzott fokhagymát és keverjük egyneművé. Ízesítsük még szárított oregánóval, csilivel  és citromborssal.
A lila hagymát vágjuk apró kockákra és keverjük el a még langyos lencsével és virslivel.
A petrezselymet szintén aprítsuk fel és keverjük a lencséhez. Legvégül öntsük le az öntettel, keverjük el és hűtsük le.





KÓKUSZGOLYÓ MEGGYEL TÖLTVE


kókuszgolyó

A világ legegyszerűbb sütije. 5 perc alatt összedobható, kiváló vendégváró és a gyerekek nagy kedvence. 
Leírom azt, ahogy én készítettem, de mindenki formálja a saját ízlésének, vagy a kamrája tartalmának megfelelően.

Hozzávalók

30 dkg darált háztartási keksz
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál meggylekvár
10 dkg cukor
1/2 narancs reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
1 k.k. vaníliapaszta vagy kivonat
2 evőkanál rum vagy rumaroma
10 dkg kókuszreszelék
1 csipet fahéj
1 dl meggylé
12-14 szem magozott megy


Elkészítés

A hozzávalókat tegyük egy nagy tálba a meggylé és a meggyszemek kivételével és a reszelék felével.
Alaposan dolgozzuk össze, majd apránként adagoljuk hozzá a meggylevet. Csak annyit öntsünk hozzá, amennyi segítségével egy jól formázható masszát kapunk. Alaposan gyúrjuk össze. Vegyünk kis halmokat a kezünkbe, nyomjunk a közepébe 1 szem meggyet, majd formázzuk golyóvá.
Az elkészült golyókat hempergessük meg a kókuszreszelékbe és tálaljuk. 
Hűtőben napokig eltartható.






HÁZI MEGGYES RÉTES EGYSZERŰ, NYÚJTOTT RÉTESTÉSZTÁBÓL


házi rétestésztából meggyes rétes



Hozzávalók

3 adag tésztához

25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsíros tejföl
1 csipet só
1/2 e.k. ecet 
5 dkg zsír (nálam kacsazsír)

Töltelék

 k.b. 80 dkg magozott megy, vagy lecsepegtetett befőtt
cukor ízlés szerint
rudanként 3 e.k. búzadara
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
zsír a lekenéshez
porcukor a tálaláshoz


Elkészítés

A meggyet magozzuk ki és a kimagozott meggyet cukrozzuk le és hagyjuk állni egy kicsit.
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. Nagyon gyorsan összeáll a tészta. Majd tegyük deszkára és dolgozzuk ki alaposan.
A kidolgozott tésztát nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük le fagyos zsírral.
Tekerjük fel,  és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben fél órát. (az sem baj, ha egy napot pihen így is úgy is tökéletes)


A pihenés után vágjuk 3 egyenlő részre.
A deszkát és a tésztát vékonyan hintsük meg liszttel és nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra. Nagyon szépen nyúlik és átlátszóra kinyújtható.
A kinyújtott tésztát hintsük meg darával. A meggyet csepegtessük le (nem kell nyomkodni, a dara majd felszívja a felesleges levet).
Hintsük meg  cukorral, a fűszerekkel és a darával, keverjük el és szórjuk a tésztára.
A szokásos módon tekerjük fel, a végeit hajtsuk alá, a tetejét kenjük le zsírral. Ezt a műveletet csináljuk meg minden adag tésztával.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranyra.
Az elkészült réteseket hintsük meg porcukorral és recés késsel szeleteljük fel.
Igazi, ropogós réteseket kapunk végeredményül. 
Tipp: ha a baracklekvárt felmelegítjük pici vízzel és egy ecset segítségével lekenjük a rétest, akkor szép, fényes mázt kapunk.




AMBRÓZIA SALÁTA

ambrózia saláta

Ez egy amerikai desszert, de fogalmam sincs a történtéről, nem igazán találtam róla irodalmat. A neve lenyűgöző, hisz a görög istenek eledele volt az ambrózia, ezért csakis isteni finom lehet egy ilyen nevű étek.
Eleinte gondoltam, hogy kihagyom belőle a pillecukrot, de a lányom nem igazán tartotta jó ötletnek ezt a megoldást, így belekerült. Az igazat megvallva minden ellenszenvem ellenére remekül elfér benne, kár lett volna kihagyni.
A szószt lehet készíteni felvert tejszínből, joghurtból vagy krémsajtból is. A gyümölcsöket is lehet variálni, de az ananászt ne szabad kihagyni belőle.
A recept hozzávalói

1 érett ananász
1 babán
1 mandarin
1 narancs
1/2 gránátalma
pár szem szőlő
1/2 kókuszdió
1/2 narancs reszelt héja
1 marék pillecukor
2,5 dl sűrű tejföl (tejszín, joghurt..)
2 evőkanál porcukor v. méz
1/2 vanília kikapart magja
kevés méz v. juharszirup
A saláta elkészítése

A gyümölcsöket tisztítsuk meg és kockázzuk fel az ananászt, narancsot és a banánt.
A narancs héját reszeljük le a tisztítás előtt.
A gránátalmát vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a magokat. Remek az alma is hozzá, ha nincs gránátalmánk.
A kókuszdiót is műtsük szét és a hófehér húsát reszeljük le.
A tejfölt tegyük egy tálba, édesítsük meg mézzel v. porcukorral. A vaníliarudat vágjuk ketté és a magokat kaparjuk a tejfölbe.
A pillecukrot is kockázzuk fel és adjuk a gyümölcsökhöz.
Az öntetet borítsuk a gyümölcsökre, adjuk hozzá a narancshéjat és a lereszelt kókusz felét és alaposan keverjük össze. A tetejét borítsuk be a maradék kókusszal.
Az elkészült salátát pár órát a hűtőben kell tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
Egy kissé savanykás a végeredmény, ezért nagyon jól áll ennek a desszertnek, ha tálaláskor meglocsoljuk kevés juharsziruppal vagy mézzel.
Remek ünnepi desszert, egy nagy lakoma után is lecsúszik.




Természetesen a finom koktélokról sem szabad megfeledkezni!


APEROL SPRITZ




Hozzávalók

3 rész Prosecco
2 rész Aperol
1 rész szóda
1-2 nagy gerezd narancs

Elkészítés

Egy szép nagy kelyhet tegyünk tele jéggel öntsük rá a hozzávalókat. A narancs héjából az illóolajat nyomjuk az italba, majd a gerezdeket is tegyük bele.
Nem árt neki, ha szívószállal jól szétnyomkodjuk a narancsokat benne, de ezt csak zárójelben jegyzem meg .
Egészségetekre!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...