2018. február 12.

HABOS ISLEREK VALENTIN NAPRA

habos islerek 💓

Az isler és linzer nálunk mindig jöhet, ezért szeretek variálni vele. Színek, formák, ízesítés vagy a díszítés számos variációs lehetőséget kínál.
Persze, hatalmas kalóriabomba, ezért szerettem volna kissé kíméletesebbé varázsolni. Nem lett mentes, csak kicsit kevesebb cukrot és fehér lisztet tartalmaz, mint eredetileg. A linzertészta cukor helyett eritritet tartalmaz és a liszt nagyobb része  teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel és dióval lett kiváltva, ezért a tészta sötét színe. A töltelék és a máz már semmi kíméletes alapanyagot nem tartalmaz. Így ezt sem lehet büntetlenül magunkba tömni, de mégis egy fokkal jobb a helyzet 😛, legalábbis önámításnak tökéletes.
Nagyon jó állagú és ízű lett a végeredmény.

habos 💗isler

Hozzávalók

tészta

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
9 dkg darált dió
10 dkg tönkölybúza fehér liszt
20 dkg vaj/ margarin
12 dkg eritrit
1 tojássárgája
2 evőkanál hideg víz
1 csipet só 

töltelék

4 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
1 k.k. citromlé

bevonat

20 dkg fehér csokoládé
1 csipet piros ételfesték v. 1 t.k. céklapor
2 e.k. étolaj

a sima islerekhez házi lekvár/ nálam szeder

habos islerek


Elkészítés

tészta

A tészta hozzávalóiból gyúrj egy tésztát A vaj/margarin legyen hideg. A tészta amikor kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást és tedd egy zacskóba, majd pihentesd a hűtőben 1 órát.
Véleményem szerint, ennél a tésztánál nagyon fontos betartani a szabályokat. A legfontosabb, hogy minden fázis után vissza kell hűteni a tésztát, mert csak így lesz formás a végeredmény.
A kipihent tésztát felezd meg. Az egyik felét tedd vissza a hidegre, a másik felét lazán gyúrd át, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsd 3 mm vékonyra.
Szúrd ki a neked tetsző formákat, nálam most szívecskék készültek.
Sütőlemezeket takarj le sütőpapírral és helyezd rájuk a kiszúrt tésztát.
Amikor tele egy tepsi, azonnal tedd vissza hűlni.
A tészta másik felével is tedd ugyanezt.
Fél óra hűtés után mehet a 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőbe 6 percre. A tepsiken hagyd kihűlni a tésztát.




hab

A tojásfehérjéket tedd egy tiszta tálba, 
Egy  kisebb fazékban melegíts kevés vizet.
Amikor forr a víz, vedd kicsire a lángot alatta és ültesd a tetejére a fehérjés tálat.
Elektromos habverővel kezd el felverni, amikor már kezd kialakulni a hab, mehet hozzá a cukor, de csak kanalanként  és a pár csepp citromlé.
A tüzet jobb elzárni a hab alatt, nehogy megfőljön.
Amikor elolvad a cukor, vedd le a gőzről a tálat, tedd hideg felületre és folytasd a habverést, amíg szoba-hőmérsékletűre visszahűl. 
Nagyon fényes, sűrű krém a végeredmény. amivel könnyű dolgozni és mégis kapott egy kis hőkezelést, így nem kell nyersen fogyasztani.
Az elkészült habot tedd egy csillagcsővel ellátott habzsákba.

csokoládé

Megint melegíts egy kisebb fazékban vizet.
Amikor forr, vedd kicsire.
Tégy rá egy üvegtálat, tördeld bele a fehér csokoládét, adj hozzá kevéske étolajat, és egy csipet színezéket.
Folyamatos kevergetés közepette hagyd a csokoládét teljes felolvadni. 

mártogatás

A habos islerek tetejét, egyszerűbb egyenként kimártani, még összeállítás előtt.
A hagyományos islereket lekvárral össze kell tapasztani, majd leönteni az olvaztott csokoládéval.

összeállítás

A habos islerek tetejét mártsd ki a csokiban, majd tedd sütőpapírra és hagyd megdermedni.
Az aljakat sorakoztasd fel, majd a habzsákból nyomj apró habkupacokat rájuk és a kimártott tetőket finoman helyezd a habkupacok tetejére.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...