2018. február 5.

ZÖLDSÉGES - BOROS BÁRÁNYRAGU DÖDÖLLÉVEL



A bárányt imádom, csak sajnos ritkán kerül az asztalra. Most nagyon klassz báránylábszárat kaptam, a csontjával együtt, szépen felszeletelve. Gondolkoztam, hogyan is készítsem, aztán a cserépedényben, sok zöldséggel verziónál kötöttem ki, ezzel nem lehet hibázni és mindenki szereti nálunk.

cserépedényben sült bárányragu dödöllével

Hozzávalók

1 kg csontos bárányhús
6 db. gomba
3 szál sárgarépa
1 marék olajbogyó
1 alma
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 t.k. chili pehely
1 t.k. vad oregánó
1 t.k. rozmaring
2 dl. száraz fehérbor
1-1,5 dl. víz
5 szem szecsuani bors
2-3 e.k. olíva
2 t.k. só
1 t.k. étkezési keményítő
1 nagy csokor petrezselyem

 dödölle

80 dkg krumpli
25 dkg liszt
3 dl tejföl
2 fej hagyma
kevés bors
3 e.k. étolaj vagy zsír

báránylábszár dödöllével

Elkészítés

A hússzeleteket felhevített olíván pirítsd körbe, majd szedd egy tálra.
A répát és a gombát vágd nagyobb darabokra, ezeket is gyorsan forgasd át a húsos serpenyőben,
Egy cseréptálba rétegezd le a húsokat, pakold rá a zöldségeket,
S hagymát szeleteld fel, az is mehet a cserépbe.
A húsos serpenyőt a visszamaradt zsiradékkal tedd vissza a tűzre. Dobd bele a babérleveleket, öntsd fel borral. 1 púpos teáskanál étkezési keményítőt keverj el egy kortynyi hideg borban, vagy vízben, majd ezt is öntsd a serpenyőbe. Amikor felforrt a folyadék, töltsd a cserépedénybe. Szórd bele az összes 
ízesítőt, fűszert, fokhagymát és a vastag gerezdekre vágott almákkal borítsd be, kevés vízzel pótold a folyadékot, nem kell, hogy ellepje a tál tartalmát, de azért legyen alatta rendesen.
Tedd rá a tetejét és helyezd a hideg sütőbe.
A sütő hőmérsékletét állítsd 160 fokra és 3 óra alatt süsd készre, a legvégén vedd le a tetőt , a hőmérsékletet emeld 200 fokra és 10 percet pirítsd a tetejét.

A megtisztított, felkockázott burgonyát, főzd puhára sós vízben ( amennyi ellepi).
A levének a 2/3 részét öntsd le, majd egy krumplitörővel pürésítsd a krumplit, tedd vissza a tűzre, add hozzá a lisztet, sózd meg, ha szükséges még adj hozzá kevéske főzővizet. Én mindig adok 2 evőkanálnyi tejfölt ehhez a masszához, de ez nem olyan fontos, de szerintem finomabb. A tejföl előtt leveheted a tűzről. Igazából sosem méricskélem a dödölle alapanyagait, annyi liszt megy hozzá, hogy egy jó sűrű, kanállal szaggatható anyagot kapjak 20-25 dkg, persze a burgonyától is függ, van ami többet, van ami kevesebbet vesz fel. Szerintem most bizonytalanítottam el minden kezdőt, de tényleg így van, nehéz pontosan meghatározni.
Melegíts étolajat, márts bele két kanalat, majd a két kanál segítségével formázzál galuskákat a masszából és minden oldalról pirítsd körbe a forró olajban.
Szedjed egy hőálló tálba.
Közben a 2 megtisztított és felkarikázott hagymát süsd ropogósra.
A dödöllékre kanalazd a tejfölt, kissé borsozd meg, majd halmozd rá a sült hagymát.
Ezzel el is készült, viszont tálalás előtt 10 percre told a forró sütőbe.
legjobb úgy időzíteni az elkészítését, hogy a hússal együtt piruljon, az utolsó 10 percben.
Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintve és tejföllel kínáljad.




zöldséges bárányragu dödöllével, cserépedényben sütve

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...