2018. március 11.

SERTÉSSZŰZ ÉDESKÉS MUSTÁRMÁRTÁSSAL ÉS FRANCIA RAKOTT BURGONYÁVAL

sertésszűz édes mustármártással, francia rakott burgonyával

Névnapi ebéd volt ma nálunk. Fánikámat ünnepeltük és ő mindig hasonló kaját kér. Természetes, hogy a kedvére tettem. Az ő kedvence a zöld borsmártás, de elfelejtettem zöld borsot venni, így gyorsan improvizáltam egy finomra sikeredett mártást. Szerencsére nem volt panasz.

Hozzávalók
4 főre

hús

2 db.sertésszűz
1 csomag bacon
bors
1 csipet Cayenne bors
2 e.k. étolaj

burgonya

1 kg kifli burgonya
3 dl habtejszín
10 dkg reszelt chedar
1/2 k.k. szerecsendió
kevés bors

mártás

1 e.k. vaj
1 t.k. durvára vágott tarkabors
1 e.k. dijoni mustár
1-1,3 dl édes chili szósz
2 dl habtejszn
1 csipet szárított rozmaring
1 csipet chili pehely
1 csipet só

1 fej brokkoli


Elkészítés

francia rakott burgonya

A burgonyákat hámozd meg.
Egy hőálló edényt vajazzál ki.
A burgonyákat hajszál vékonyra szeleteld fel és sorakoztasd a tálba.
Sózd, borsozd és reszelj rá szerecsendiót.
A tejszínnel öntsd fel, majd borítsd be a reszelt sajttal.
Told a sütőbe és 160 fokon süssed aranybarnára.

hús

Először is a húst hártyázd le, majd a fejét és farkát vágd le és a testet szeleteld 2-3 cm vastag szeletekre.
Sózd, borsozd, hintsd meg Cayenne borssal, majd minden szelet köré tekerj 1 csík bacon-t.
Egy serpenyőben hevíts fel kevéske olajat és a húsokat minden oldalról kapasd meg. Amikor minden oldaluk körbepirult told a 200 fokos sütőbe és 5-6 perc alatt készítsd készre.

szósz

Egy evőkanál vajat olvasszál meg egy kis lábasban.
Add hozzá a durvára vágott borsot és a rozmaringot.
Picit pirítsd át a vajban, majd mehet hozzá a dijoni mustár. Keverd el, majd öntsd fel az édes chili szósszal.
Megint keverd egyneműre és hagyd egyet rottyanni. Ezután öntsd fel a tejszínnel.
Forrald össze, sózd meg, tedd bele a chili pelyhet is, de folyamatosan kevergesd. Fél perc forralás után el is készült.

brokkoli

A brokkolit szedd rózsáira, a szárát karikázd fel.
Forralj sós vizet.
Először a felkarikázott szárakat főzd benne 2 percig, majd szedd ki. Ezután a rózsákat forrald benne 1,5  percig, majd ezeket is szedd a szárak mellé.

Érdemes a burgonyával kezdeni és úgy időzíteni, hogy amikor kész a burgonya, akkor menjen a hús a sütőbe. Mire kitálalod az ételt, addigra a hús is bőven elkészül. A hús pihenjen 5 percet a fogyasztás előtt.
A brokkoli 2 perc alatt, a szósz 5 perc alatt elkészül, a burgonyának 35-40 perc szükségeltetik.

Tálaláskor szedj burgonyát a tányérra, arra helyezd el 2 szelet húst, szurkálj közé 2-3 brokkolit és 1-2 szárat is. Végül öntsd nyakon a szósszal.



sertésszűz édes mustármártással, francia rakott burgonyával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...