2018. május 5.

FRAPE FAGYIVAL (φραπε παγωτο)

frape fagyival

Ezt a bejegyzést nem igazán nevezném receptnek, de kénytelen vagyok megosztani veletek a kedvenc nyári kávémat, hátha valaki nem ismeri.
Görögországban mindenhol találkozhatunk a frapéval, nyáron mindenki ezt a jeges kávét iszogatja. Lehet kérni édesen (gliká) közepesen édesen (metrio) cukormentesen (szketo) tejjel (megalla), tej nélkül ( horisz gála), no meg lehet kérni fagyival (pagoto).
Az alapja egy jobb minőségű nescafe, amit picike hideg vízzzel (minden valamire való görög háztartásban figyel egy üveg víz a hűtőben, direkt erre a célra) és némi cukor hozzáadásával alaposan kihabosítanak. Természetesen, nekem van egy ilyen spéci gépem, de egy turmixgép is tökéletesen megfelel a célnak, vagy egy jól záródó műanyag tégely, amit alaposan fel kell rázni. A kihabosítás folyamán a vízzel elkevert nescafe úgy működik, mint a tejhab, legalább a háromszorosára növekszik a térfogata. Jéggel és fagyival  nem is kívánhat az ember hűsítőbb nedüt, mint ez a krémes finomság.

Tipp: kókusztejjel talán a legfinomabb, érdemes kipróbálni.

φραπε παγωτο

Hozzávalók

2 adag

3 t.k. nescafe
2 t.k. nádcukor vagy ízlés szerint
1 dl hideg víz
1 dl tej
2-2 gombóc fagyi (vanília, kókusz v. karamell)
pár szem jég

Elkészítés

A kávét kanalazd a turmixgépbe, adj hozzá ízlés szerint cukrot és kevés hideg vízzel turmixold addig amíg kivilágosodik és krémszerű hab képződik belőle.
2 pohárba tegyél jeget, öntsd fel az elkészült kávéval. Gombócold bele a fagyit és öntsd fel kevés tejjel, ( a tejet is lehet habosítani, de nem fontos), ha szükséges még adhatsz hozzá hideg vizet.
Kanalat is tégy a szívószál mellé, hogy legyen mivel felkeverni és kikanalazni a finom fagylaltot.


  
fagyis frape



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...