2018. szeptember 14.

PEKMEZ, vagyis MUSTMÉZ

pekmez

Sokan nem ismerik ezt a finomságot, pedig  egyszerű elkészíteni és isteni finom. Nálam  most kecskesajtos kenyérkék lettek vele megcsorgatva, de salátákhoz, desszertekhez, vadakhoz, vagy csak sima édesítőként is tökéletesen működik.
Ez a mézszerű kence a friss must, lassú elforralásával készül. Semmi plusz alapanyagot nem tartalmaz, csak a szőlőt.
 Régen, a törökök terjesztették el hazánkban, de a görög, arab és zsidó konyha is előszeretettel használja. Ugyanezzel a technológiával készül például a gránátalma melasz is.
A színe a szőlőfajtájától függően változik és minél sűrűbbre főzzük, annál sötétebb. Érett, piros szőlőből  a legszebb, de én  rozé szőlőben tobzódom, így ebből készült. Az íze ennek is fenséges. Édes, de mégis megbúvik benne egy kis savanykás íz, zamata pedig, mint a mazsoláé.
Kétféleképpen készült, mind a két módszer teljesen jól működik.
Fontos tudni, hogy 1 liter mustból csak 1,5-2 dl. pekmez lesz, mert legalább az ötödére vissza kell forralni a mustot, hogy elérjük a megfelelő állagot.

pekmez, mustméz
Első módszer

A szőlőt szemezd le, törd össze a szemeket, majd egy sűrű szövésű szitán alaposan passzírozd ki az összes levet a szemekből. Az így kapott mustot tedd egy tiszta, vastag aljú fazékba és forrald fel, majd hagyd forrni. Itt szükség lesz egy kis türelemre, mert mennyiségtől függ, de legalább 25-30 percig szorgosan kevergetni kell, nehogy leégjen, a szőlő nagy cukortartalma miatt.  
A vége felé úgy fog bugyogni, mint a karamell és egyre erősebben fog illatozni. Ennél a pontnál nagyon résen kell lenni, mert egy pillanat alatt odakaphat az alja és akkor hiába küzdöttünk vele.
Tehát, amikor bugyog és intenzíven illatozik és keverés közben előbukkan a fazék alja is, akkor elkészült.
Lehet pár másodperccel tovább főzni, akkor lekvárállagú lesz. Érdemes az állaggal is kísérletezni, hiszen van aki hígabban és van aki sűrűbben szereti.
A sötétebb és sűrűbb állagú pekmez készült így.

Második módszer

A szőlőt szemezd le, tedd egy vastag aljú fazékba. A szemeket kissé nyomogasd össze a kezeddel és kezd el főzni.
10 perc főzés után borítsd a főzetet egy sűrű szövésű szitába és egy fakanál segítségével alaposan passzírozd át. Az így kapott levet tedd vissza a tűzre és főzd sűrűsödésig.
Ezzel a módszerrel a héj színét átveszi a főzet és szebb színe lesz a végterméknek.
A rózsaszínesebb, hígabb mustméz készült így.

Mind a két módon ugyanaz lesz a végeredmény, csak a pekmez színe változik. Mondjuk, egy sötét bordó, vagy fehér szőlő esetén teljesen mindegy, nem befolyásolja a színt.

Az elkészült pekmezt tedd kis üvegekbe, dunsztold ki, majd mehet a kamrába. 



pekmez, mustméz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...