2018. december 12.

VILLÁMGYORS ZSERBÓGOLYÓK


zserbógolyó

A zserbót mindenki szereti, de elég macerás elkészíteni. Legegyszerűbb golyóként szervírozni és még sütni sem kell, viszont a finom zserbóízt megkapjuk. Egy aprítógép kell hozzá és pár perc az időnkből. Ajándéknak is kiváló. 15-20 perc alatt elkészül.
Nem nagy adag, k.b. 15 db. 28-30 grammos golyóra elegendő ez a mennyiség. Érdemes dupla adagot készíteni belőle, mivel gyorsan fogy.
A diódarabot lehet a közepében is elrejteni, de nekem így jobban tetszett.

Hozzávalók

20 dkg dió
4 dkg aszalt sárgabarack (puha)
4 dkg babapiskóta
3 e.k. sárgabaracklekvár
1 e.k. kakaó
5-8 dkg porcukor v. ízlés szerint több
1 e.k. sötét rum, v. 1 k.k. rumaroma

bevonat

15 dkg étcsokoládé
1 e.k. étolaj
1 marék dió


Elkészítés

A babapiskótát őröld porrá egy aprítógépben, majd borítsd egy tálba.
A diót szintén aprítsd, de előtte kicsit pörköld meg és mehet a tálba.
Az aszalt sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.
Adj hozzá porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 2 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. (ne add hozzá a 3 evőkanálnyit, először csak kettőt, aztán majd az állagából látod, hogy kell-e még 1 egész kanálnyi) Kezd el összegyúrni, adj még hozzá lekvárt, ha szükséges. Egy kemény, de formázható masszát kell kapni. Kóstold meg, ha szükséges édesítsd még  cukorral.
A cukor mennyisége függ a lekvár édességétől is, ezért érdemes megkóstolni.
A masszából formázzál egyforma kis golyócskákat.
Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét, adj hozzá kis étolajat és mártsd meg benne a golyókat.
A megmártott golyókat tedd egy szilikonlapra.
A diókat pörköld meg, majd 1-1 darabot tégy a golyók tetejére, még addig, amíg nem dermed meg a csokoládé.
Hagyd a lapon dermedésig

Tipp: a gluténérzékenyek, hagyják ki belőle a babapiskótát, anélkül is összeáll a massza.

A mártogatás: érdemes több csokoládét olvasztani, mert úgy lehet kényelmesen megmártani a golyókat. A csokoládét nem árt temperálni, hogy megmaradjon a fénye. Ezt úgy lehet elérni, hogy a csokoládé 1/3 részét apróra vágod és a már felolvasztott csokit, leveszed a gőzről és hozzákevered a felaprított csokit. Ezzel visszahűtöd annyira a csokit, hogy szépen bevonja a golyót. Ha egy idő után sűrűsödne, tedd vissza a gőzre és újra tudsz vele dolgozni. A sűrű csokoládé sosem fog szépen elterülni.
A golyókat egy villára szúrom, úgy mártom a csokoládéba. Miután megmártottam, függőlegesen tartom a villát, hagyom lecsepegni a felesleges csokoládét, majd egy másik villával merőlegesen a felszúrt golyó alá nyúlok és így könnyen leemelem az eredeti villáról. Most a másik villán fekszik, így könnyen a lapra helyezhető.

Szaloncukrot is lehet belőle készíteni, csak akkor természetesen, nem golyónak kell formázni a masszát.

zserbógolyó


zserbógolyók

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...