2019. január 12.

LILA RÉPATORTA CITRUSOKKAL

répatorta lila répából

Ez egy egyszerű répatorta, csak annyi az érdekessége, hogy a szokásos narancsszín helyett lilás árnyalatban pompázik- mivel lila répából készült.
Szeretek játszadozni a színekkel, így természetes, hogy sütiben is kipróbáltam.

Hozzávalók

35 dkg répapüré
20 dkg liszt
3 tojás
15 dkg cukor
1 narancs leve és héja
1 meyer citrom héja
1 t.k. szódabikarbóna
1/2 tasak sütőpor
0,6 dl étolaj
1 csipet só
1 t.k. mézeskalács fűszerkeverék

krém

30 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1/2 cs. zselatin fix
3 e.k. cukor
1 meyer citrom reszelt héja
2 mandarin reszelt héja
1 e.k. narancsvirágvíz

6 db. mandarin
2 e.k. cukor
1 dl. víz
1 e.k. zselatin

3 db. mandarin
1/3. üveg narancslekvár

1 marék pisztácia
pár darab szárított rózsaszirom




Elkészítés

Először is a répát vágd kis darabokra és főzd puhára, kevés vízben. 
Az  megfőtt répát szűrd le és aprítógépben pépesítsd. A végeredmény legyen 30-35 dkg., kicsivel több répát kell megfőzni hozzá.
A tojásokat habosítsd ki a cukorral.
A lisztet keverd el a sütőporral, szódabikarbónával és sóval.
A pürét, olajat és a kihabosított tojást keverd össze,szitáld bele a lisztet, reszeld bele a narancshéjat, citromhéjt, facsard hozzá a levét, adj hozzá kevéske mézeskalács fűszerkeveréket és egy spatulával keverd sima tésztává.
Egy szilikon koszorúformába öntsd a masszát és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd készre, k.b. 30 perc.  
Az elkészült sütit, borítsd rácsra és teljesen hűtsd le.
A pisztáciát vágd durvára egy késsel.

krém

A mandarinokat tisztítsd meg, vágd kicsikre, add hozzá a cukrot és 1 deci vizet, tedd a tűzre, főzd 3-4 percet, majd turmixban pépesítsd, tedd vissza a tűzre, sűrítsd be egy kis zselatinnal és hagyd hűlni. Sűrű, lassan lecseppenő állaga legyen, ha lehűlt.
A tejszínt verd kemény habbá, a zselatin fix segítségével.
A mascarponét keverd simára a héjakkal és a cukorral, majd a felvert tejszínnel és a narancsvirágízzel.

összeállítás

A répatortát vágd ketté.
A vágott felületeket kend le vékonyan a narancslekvárral.
Tedd habzsákba a tejszínes krémet és nyomj kis halmokat a torta alsó felére.
Csorgasd meg a halmokat a mandarinos krémmel. 2 tisztított mandarint vágj kis kockákra és ezeket is helyezd a halmok közé, majd szórd meg a pisztácia felével.
Tedd rá a torta másik felét.
A tetejét is kend le a lekvárral, majd a maradék krémből, nyomkodj rá kis halmokat. Az utolsó mandarinnal díszítsd és csorgasd meg a maradék mandarinos főzettel, majd szórd meg pisztáciával és rózsaszirommal. 
Tálalás előtt, hagyd 2 órát állni a hűtőben.

répatorta lila répából



lila répatorta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...