2019. január 6.

PERZSA CSIRKEPÖRKÖLT( KHORESH FESENJAN) PERZSA RIZZSEL

perzsa csirkepörkölt dióval és gránátalmával

Ma nagyon finom ebédünk volt. Már másodszor készítettem el ezt a fantasztikus iráni ételt,  imádom. Ami a legfantasztikusabb benne, az egyszerűsége, mivel són és borson kívül nem kerül bele fűszer, de leírhatatlanul finom.
Karácsonyra kaptam egy különleges szakácskönyvet, Az Ezeregyéjszaka ízei címűt, amiben megtalálható ez a recept és a rizsé is. A csirkét hasonlóan készítettem, de a rizst autentikusabban, mint a könyvben szerepel.
Drága Robi barátom pedig megint hozott szépséges tányérokat nekem, így ezzel a csodálatos étellel avattam fel őket.
Itt megint gránátalma melaszra lesz szükség. Keleti fűszerüzletekben lehet kapni, érdemes szétnézni. Esetleg házilag is elkészíthető- majd hozok egyszer receptet, de a lényege annyi- hogy  2-3 kg gránátalmát teljesen ki kell facsarni, felfőzni, átszűrni és a felére beforralni.

khoresh fesenjan

Hozzávalók

8 db.  csirkecomb (nálam alsók)
35 dkg dió
2,5 dl. gránátalma melasz
1 hatalmas vöröshagyma
bors
1 e.k. liszt
1,2 dl víz
3-4 e.k. étolaj
1/2 gránátalma

perzsa rizs

35 dkg basmati rizs
3 e.k. vaj
1 e.k. joghurt
1 csipet sáfrány

Elkészítés

csirke

A hagymát aprítsd fel.
Az olajat hevítsd fel és dinszteld meg benne a hagymát.
A csirkecombokat szabadítsd meg a bőrtől, majd sózd és borsozd meg.
Amikor megpuhult a hagyma, tedd rá a húsokat és minden oldalukat pirítsd át.
Amikor szépen megbarnult a csirke, húzd félre a fazekat a tűzről.
A diót aprítógépben daráld le.
Végy elő egy másik lábast. (inkább lapos és szélesebb legyen).
Tegyed bele a lisztet és pirítsd aranybarnára, majd borítsd rá a darált diót, alaposan keverd át, hagyd jól felmelegedni, aztán öntsd fel 1,2 l. vízzel.
Hagyd felforrni, vedd kicsire a lángot és tegyél rá egy fedőt.
Kis lángon, lefedve főzd legalább 40 percet. Akkor lesz kész, amikor a dióolaj feljön a főzet tetejére. Ekkor öntsd hozzá a gránátalma melaszt, keverd el, édesítsd 1 kanál cukorral, majd borítsd bele a hagymás csirkét. Ezért kell a lapos, széles lábas, hogy egy rétegben terüljön el a hús és ellepje a diós főzet.
Tedd vissza a tetejét és kis lángon főzd még 40-50 percet. Időnként keverd meg, mert hajlamos az odakozmálásra.
A főzet színe egyre sötétebb lesz, bézs árnyalatról indul és a végén csokoládébarna lesz és a hús leesek a csontokról,  ekkor van kész az étel.
Még a vége előtt adj hozzá sót és borsot, mert nem elég ami a csirkéből kifő.

rizs

Tégy fel egy fazékban, sós vizet. Amikor lobog a víz, mehet bele a rizs.
6 percig főzd, majd szűrd le. A leszűrt rizst, tartsd hideg víz alá, hogy a keményítő távozzon belőle, hagyd lecsepegni.
A lábas alját béleld ki sütőpapírral.
Keverj össze 3 e.k. vajat, 1 evőkanál joghurttal, 1 csipetnyi sáfránnyal és 1 k.k. sóval és ezt a keveréket öntsd a sütőpapírra. Az előfőzött rizst óvatosan szórd a lábasba.
Az edény fedelét tekerd konyharuhába, majd tedd a fazék tetejére.
Pici lángra told az edényt és hagyd 40 percet ott gőzölögni.
Tényleg pici legyen a láng, esetleg egy lángelosztót tehetsz rá, mert könnyen odaéghet.
Ennek a rizsnek a lelke, az alja lesz, ami ropogósra fog pirulni, ezért nagyon kell rá vigyázni, nekem most is kicsit sötétebb lett, mint kellene ( már harmadszor!).
Tálaláskor, fektess egy tányért, a rizsre és fordítsd fel a fazekat, szépen ki fog csúszni belőle, a sütőpapírnak köszönhetően.
A csirkére szórj rengeteg gránátalmamagot, mert attól lesz nagyon finom. Lehet tálalni adagonként is, de én tálakban tettem az asztalra és mindenki szedett magának belőle. 
Kevés korianderrel, vagy petrezselyemmel is megszórhatod.

perzsa rizs

perzsa csirkepörkölt


perzsa csirkepörkölt dióval és gránátalmával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...