Sous Vide receptek (szuvidoljunk)


Azon szerencsés emberkék egyike vagyok, akik 1 héten keresztül birtokolhatták ezt a csoda masinát és kedvükre kísérletezhettek vele.
Izgatottan vártam a futárt, aki leszállította nekem a gépet. Csengetett, meghozta, távozott és én alig vártam, hogy elővarázsoljam a hatalmas dobozból.
Azonnal beüzemeltem - amit a konyha átrendezése megelőzött, ugyanis (itt egy kis negatívum, de nincs több) elég rövid a készülék zsinórja, így közvetlen konnektor közelébe kell helyezni, no meg a vákumfóliázónak is kell a hely és az áramforrás.
No, a kezdeti nehézségeket szerencsésen leküzdöttem és akkor jöttem rá, hogy használati utasítás is elkallódott útközben, de ezen a gondon is gyorsan átjutottam, hiszen a sousvidehungay.hu oldalon minden tájékoztatás  megtalálható.
Pár alapanyagot már előzőleg beszereztem, így semmi akadálya nem volt a szuvidolásnak.
Azt sem tudtam, hogy mihez kezdjek, teljes tébolyultság uralkodott a konyhámban, no meg a fejemben - gondoltam így sokra nem megyek - ezért megálljt parancsoltam izgatottságomnak, végig gondoltam a forgatókönyvet és normalizáltam a helyzetet.


Gondoltam, először tanuljak meg vákumozni. levágtam egy darab fóliát, behelyeztem a gépbe, pár másodperc múlva már a kezemben is volt a hibátlanul lehegesztett fólia, aztán beletettem egy zsályalevelet és vákum alá tettem. Csodásan zsugorodott, tökéletes kis csomagot kaptam. Ekkor jött a gondolat, hogyan fogok én szószokat tartalmazó zacskókat vákumozni, mivel 1 másodperc alatt kiszívja a levet is a levegővel. Szerencsére ekkor hozta meg a fóliákat Bélik Péter a Sous Vide Hungary-tól  így kihasználtam az alkalmat és kérdéseimmel elárasztottam szegényt. Hatalmas türelemmel és szenvedéllyel válaszolgatott a rengeteg feltett kérdésemre, amit most is szeretnék megköszönni neki. Tőle jött az ötlet, hogy folyékony dolgokat vákumozás előtt le kell fagyasztani, akkor simán, a gép tönkretétele nélkül megoldható a dolog.
Így már rengeteg hasznos információ birtokában bátran a szuvidolásnak szentelhettem magam.
Megosztok pár receptet és tapasztalatot ezen fülecske alatt. Így egy hét elteltével úgy döntöttem, hogy kell nekem egy Sous Vide Supreme készülék! Egyszerűen imádtam. Nem árt előre gondolkozni, akár egy héttel is. Az ember bezacskózza az ételeket, a megfelelő hőmérsékleten szuvidolja, majd jeges vízben lehűti a végeredményt, amennyiben nem azonnal szeretné felhasználni. A hűtőben napokig eláll, vagy hosszú távon a fagyasztóban. Felhasználás előtt csak vissza kell temperálni a megfelelő hőmérsékletre és már használható is. Ezzel a módszerrel tényleg 5 perc alatt isteni ételeket tudunk az asztalra varázsolni, még egy fárasztó, hosszú nap után is.
Tehát praktikus. Arról már nem is beszélve, hogy az ételek íze és állaga, összehasonlíthatatlanul kiválóbb, mint a hagyományos módszerekkel készült kajáké. Egy kis odafigyeléssel Michlein csillagos séfekké válhatunk a kis konyhánkban és  majd hatalmas szomorúság kerekedik úrrá rajtunk, amikor megérkezik a futár és könyörtelenül elviszi tőlünk a masinát. Nincs mese, venni kell vagy jobb lenne nyeri egy szettet.

Ebben a cikkben, amit a susvidehungary oldaláról töltöttem le, tőlem okosabb emberek érthetően leírják az előnyeit.

Sous Vide: mit is jelent?

„A sous vide-álás évtizedek óta a legnagyobb előrelépés a főzési technológiák terén” állítja Heston Blumenthal, három Michelin csillagos séf.
Mit jelent a „Sous Vide" kifejezés?
A sous vide-álás (ejtsd: szuvidálás) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb lehet, mint más eljárásoknál, viszont a főzési hőmérséklet sokkal alacsonyabb. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemreméltó és egyedülálló eredményekhez vezet.A sous vide francia kifejezés, ami annyit tesz, hogy vákuum alatt. Az eljárást az 1970-es évek közepén Georges Pralus fejlesztette ki (Franciaországban, Roanne-ban, a nemzetközileg is elismert három Michelin csillagos Troisgros étteremben) először azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentse a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, ugyanakkor a legoptimálisabb ízt érje el.

 Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette az eljárást, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. Az utóbbi két évtizedben a sous vide-álás új lendületet adott a kulináris innovációnak és kreativitásnak, és világszerte a legjobb éttermekben az elismert séfek sikerének titkává vált.

Miért rajonganak a világ legjobb séfjei a sous vide-álásért?
HB
Igazi kihívást jelent az, ha egy étteremben estéről estére több tucat, vagy akár több száz vendéget kell kiszolgálni. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat. 


A sous vide eljárással kapcsolatban az a legizgalmasabb, hogy ez nemcsak egyszerűen a régi fogások elkészítésének új módszere. Ez olyan új és egyedülálló eljárás, ami valóban más és valóban jobb eredményekkel jár. A sous vide-álással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással, sem a párolással, sütéssel, pirítással, olajban sütéssel, grillezéssel vagy posírozással. A legtöbb profi séf azért beszél a sous vide-álásról manapság, mert ez az eljárás olyan kreatív lehetőségeket rejt magában, amelyek ritkán fordulnak elő. A sous vide-álás nemcsak azt a lehetőséget rejti, hogy régi recepteket módosítson, hanem ezzel az eljárással valóban teljesen új kulináris élményekben részesülhet. Eddig csak nagykonyhákban alkalmazták az eljárást, mivel a sous vide-áláshoz drága vízfürdőkre van szükség, és egészen mostanáig semmilyen más készülék nem volt kapható 
  
A SousVide Supreme készülék kifejlesztése során a sous vide főzési eljárás technológiája és technikája hozzáférhetővé — és megfizethetővé — vált otthoni és éttermi használatra egyaránt.       


Hogyan működik a sous vide főzési eljárás?

A sous vide-álás azon alapul, hogy a víz képes hőt átadni az ételnek. A hagyományos sütőben, forró levegő közegben, vagy egy felforrósított fémen a főzési hőmérsékletet sokkal magasabbra kell beállítani, mint a később elkészült fogás hőmérséklete lesz. Emiatt a pontos időzítés elengedhetetlen. 


Tegyük fel, például, hogy grill berendezésen készít steak-et. A grill berendezést magas hőfokra - 204ºC-tól akár 260ºC-ig – kell beállítani, és ezután helyezzük a rácsra azt a steak-et, amit valójában csak 56.5ºC-on szeretne elkészíteni, hogy közepesen véres legyen. A steak külső része megszenesedik, és hamarabb eléri a jól átsütött állapotot, mint a hús közepe, mivel nagyon magas hőhatásnak lett kitéve. Ha csak néhány perccel tovább hagyja a steak-et ebben a forró közegben, az túl fog sülni, és rágós lesz.Mivel a víz tízszer hatékonyabban szállítja a hőt, mint a levegő, a sous vide-álással a fogásokat kíméletesen és precízen készítheti el az ételek kívánt tálalási hőmérsékletén, anélkül, hogy ezt a hőmérsékletet egyszer is meghaladná a készülék. A fenti példában szereplő steak-et 56.5ºC fokon készítené, és az eredmény minden falatában közepesen átsült lesz. Az ételt többé nem lehet túlfőzni, és az időzítés már nem kritikus tényező.

  

A sous vide-álás három egyszerű lépése

A sous vide-álás három egyszerű lépése – fűszerezés/csomagolás, párolás és tálalás — igazán nem vesz igénybe sok időt, viszont az eredmény mindig tökéletes lesz.  


1.    Fűszerezés és Csomagolás – Mivel a sous vide eljárás során az étel a saját levében fő meg, így az ízek megmaradnak, sőt még erősebben érezhetjük azokat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb fűszerezésre van szükség, vagy sok esetben csak tálalás után kell fűszerezni. Az ételt helyezzük a tasakba, és légmentesen zárjuk le!


2.    Párolás – Helyezze a tasakokat a vízfürdőbe! 3.    Tálalás – Sok ételt egyenesen a tasakból tálalhat. Ilyenek a zöldségek és a gyümölcsök. A magas fehérje tartalmú ételek, mint a hús, a szárnyas vagy a hal szintén finom lehet, ha egyenesen a tasakból tálaljuk, de az is jót tehet egy ilyen fogásnak, ha forró serpenyőben, grill sütőben, grill rácson, vagy konyhai gázpisztollyal egy kicsi kérget képzünk a húson. Így szép arany színt és karamellizált ízt kap a fogás. 

A következő linken keresztül pedig a megfelelő hőmérsékleteket és időtartamokat találhatjátok meg. Sous vide hőmérsékletek.

A sok ismeret birtokában, elsőként egy desszerttel örvendeztettem meg a nagyérdeműt. Folyamatosan töltöm majd fel a recepteket.

1.Sous Vide őszibarack marcipános túró mousse-al és barackvelővel

sous vide őszibarack tányérdesszert


Tudtam, hogy a húsok és zöldségek mellé desszertet is fogok készíteni, nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget.
Íme a a tökéletes desszert, ami olyan lett, mint a legédesebb álom. Úgy érzem ez az a desszert, amit a nap 24 órájában folyamatosan enni tudnék, és sosem lenne elég. 
Egyik nap részt vettem egy borvacsorán, ahol a felszolgált  túrós desszert megihletett. Tudtam, hogy őszibarackot fogok szuvidolni, ami önmagában is isteni, de valamit szerettem volna mellé, ami nem fagyi, így jött a túró mousse ötlete.
Végül lett belőle tányér és pohárdesszert is, mivel képtelen voltam dönteni a kettő között.

sous vide őszibarack pohárdesszert

Hozzávalók
3 adag

3 kemény őszibarack

szirup

1 dl víz 
1 dl cukor
1 k.k. citromsav
2 ág friss bazsalikom

túró mousse

15 dkg túró
2 dl habtejszín
1-2 e.k. vaníliás cukor
1 k.k. vaníliapaszta
1 citrom reszelt héja
1 e.k. tejföl
5 dkg marcipán
1,5 e.k. zselatin fix

barackpüré

2 őszibarack
1 e.k. cukor 
pár csepp citrom

tálaláshoz

szeletelt mandula v.
Amaretti keksz
mentalevelek


Elkészítés

Először a szirupot készítjük el. A vizet összeforraljuk a cukorral és mentával. Amikor kezd sűrűsödni levesszük a tűzről, hozzákeverünk citromsavat és pár darab friss mentalevelet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt leszűrjük.
Ekkor zacskóba tesszük és bedobjuk a mélyhűtőbe. Nem kell teljesen megfagyasztani, csak az a cél, hogy kissé megkásásodjon. Erre azért van szükség, mert vákumozás közben a híg folyadékot kiszívná a gép ( így a vákumozó tönkremenne és nem maradna szirup a  zacskóban, ami csodásan átjárja a barackokat).
A kemény barackokat négybe vágjuk, kivesszük a magokat. Nem kell meghámozni, mivel  a szuvidolás végeztével gyönyörűen lejön a héj.
Kivesszük a szirupot tartalmazó zacskót a fagyasztóból és beletesszük a barackokat, majd levákumozzuk.
A Sous Vide készüléken beállítjuk a hőmérsékletet 84 fokra az időt pedig 30 percre, megvárjuk amíg eléri a megfelelő hőmérsékletet és betesszük a barackkal megpakolt zacskót.
A püréhez tisztítsuk meg a barackokat, kockázzuk fel, hintsük meg cukorral, facsarjunk rá citromlevet és dobjuk a tűzre addig, hogy a cukor felolvadjon. Ekkor turmixoljuk össze és egy szűrű segítségével passzírozzuk át. Amennyiben nagyon híg egy kevés zselatinnal v. keményítővel húzzuk be.
Amíg fürdőzik, addig elkészítjük a mousse-t.

levákumozott barack

a megfelelő hőfok

fürdőznek a barackok

szuvidolás után a barackok

A túrót egy tálkába tesszük, adunk hozzá 1 e.k. tejfölt, reszelt citromhéjat, ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot v. édesítőt, 1-2 csepp citromlevet és alaposan elkeverjük.
A tejszínt (30 %) kemény habbá verjük.
A marcipánt belereszeljük a túróba, hozzáadjuk a zselatin fixet és  a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és hűtőbe tesszük. Én a fagyasztóba tettem, hogy jó hideg legyen tálaláskor, de nem szabad megfagyasztani.
Az elkészült barackokat egy tálba öntjük az értékes sziruppal együtt.
A jó hideg túróhabot kiadagoljuk. Én nyomózsákba tettem, de nagyon nagy lyukú fejet kell használni, hogy a túródarabok ne akadjanak el. Lehet kanál segítségével galuskákat is formálni belőle, de a legegyszerűbb megoldás a fagyiskanál - amit én nem találtam meg - így maradt a bénázás.
Tányérra helyezzük a halmokat, mellé a barackgerezdeket, amiknek a héját már eltávolítottuk.
A tányér közepére öntünk a püréből, a túróra is kanalazunk belőle, majd a szirupot is köré locsoljuk, szeletelt mandulával megszórjuk.
A pohárdesszert összeállítása. Felszeleteljük a barackokat.
A pohár aljára kanalazunk a püréből, rámorzsolunk kekszet, majd barackot, arra halmozzuk a túrót, megint keksz... és ezt a rétegezést folytatjuk.
Legvégén meglocsoljuk a sziruppal és mentával díszítjük.
Talán a pohárdesszert ízlett a legjobban, mert a marcipán és az Amaretti keksz remekül kiegészítették egymást.
A hideg habos túró, a meleg, zamatos barackokkal, amiket diszkréten átjárt a friss menta aromája és a háttérben enyhén kiérződik a mandula. Ez  maga a mennyország!
Sajnos a képek nem igazán adják vissza az élményt, de a fotózásra és a tálalgatásra  maradt a legkevesebb időm, nézzétek el nekem.

2.SOUS VIDE TINTAHAL KOLBÁSZOS BASMATI RIZZSEL TÖLTVE, ROPOGÓS ZSÁLYALEVELEKKEL

kolbászos rizzsel töltött tintahal

Ez is egy remekül sikeredett darab :) Talán ez volt a legnagyobb kedvencem. Ízre és állagra tökéletes volt, viszont egy kissé bebénáztam és a pihe puha megtöltött tintahalat megsebesítettem, és repedésnek indult, ezért nem tudtam szépen felkarikázni, csak középen megfeleztem, de elég csinoska volt ilyen rusztikus külsővel is.
Ez a Sous Vide rendszer mindennek jót tesz, de a tintahalnak különösen. Még távolról sem emlékeztet arra a gumis valamire amit 1-2 étteremben elénk raknak. Én is gyakorta sütök, de ilyen tökéletesre-ha a fejem tetejére állok- akkor sem tudnám elkészíteni normál körülmények között. Annyira puha és omlós lett, hogy annyira óvatosan kellett megtöltenem és átsütnöm, mintha hímes tojás lenne.

Hozzávalók

fejenként 1 egész friss tintahal
picike vaj
őrölt bors
friss oregánó
1 gerezd fokhagyma

rizs
1 csésze basmati rizs
2 dl száraz fehérbor
10 dkg csípős, füstölt kolbász (nálam kecske)
1 húsos paprika
1 kisebb fej vöröshagyma
2 e.k. olíva
5-6 dkg vaj
3 zsályalevél
1 k.k. szárított oregánó
1 gerezd fokhagyma
1 k.k. Cayenne bors
1 k.k. füstölt paprika
1 dl húsalaplé
friss petrezselyem

pár darab zsályalevél
olíva


Elkészítés

Először is a tintahalat tegyük a zacskóba, adjunk hozzá friss fűszereket, frissen őrölt borsot, szeletelt fokhagymát és egy kis vajat. Vákumfóliázzuk le és tegyük 59 fokos vízbe 2 órára.

vákum alatt a tintahal

fürdőzik

megfelelő hőmérséklet

A kolbászt kockázzuk fel és kevés olíván süssük zsírjára. Amikor kiengedte a zsírját, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, jöhet a felkockázott paprika. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk együtt 1 percig, majd öntsük fel kevés fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a fokhagymát, adjunk hozzá pár zsályalevelet, szárított oregánót és a füstölt paprikát.
A bort apránként öntsük hozzá. Amikor elfő, mindig pótoljuk. Végül kevés húsalaplével öntsük fel. Tulajdonképen úgy készítsük el, mintha rizottót készítenénk. K.b. 17 perc alatt elkészül a rizs. Ekkor 2 e.k. hideg vajjal keverjük krémesre és adjuk hozzá a friss petrezselymet.
Hagyjuk langyosra kihűlni.

készül a rizs

megtöltött tintahal

serpenyőben a tintahal

A készre szuvidolt tintahalakat töltsük meg a rizzsel. Hintsük meg kevés sóval.
Tegyük egy forró serpenyőbe, pár csepp olíva kíséretében.
Óvatosan kapassuk meg minden oldalát.
Egy serpenyőben hevítsünk fel olívát. A zsályaleveleket dobjuk bele és 1 perc alatt süssük őket ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le.
Tálaláskor szedjünk egy kis rizottót egy tányérra, karikázzuk rá a töltött tintahalat és szórjuk meg a ropogós zsályával.

kolbászos rizzsel töltött tintahal3. Sous Vide oldalas


Sous Vide oldalas

Rájöttem, hogy az oldalas FINOM. 
Szoktam készíteni, de nem tartozott soha a kedvenceim közé-egészen idáig.
Roppant egyszerű elkészíteni, csak egy kicsit hosszadalmas. Érdemes éjjel betenni a masinába és másnap délben 3 perc alatt kész az ínycsiklandó ebéd.
Hihetetlen, hogy mennyire ízes, omlós és szaftos lett.
Kétféle módon készítettem ezt egyszerűen besóztam és fűszereztem a másik adagot sóoldatban áztattam szuvidolás  előtt, majd hozom azt is.

sous vide oldalas

Hozzávalók

1 szép nagy darab oldalas
2 e.k. dijoni mustár
1 t.k. egész kömény
bors
3 ág friss oregánó
1 t.k. koriandermag őrölve
1/2 t.k. Cayenne bors
3 gerezd fokhagyma

Burgonyapüré

1 kg burgonya
1-1,5 dl langyos tej v. tejszín
10 dkg vaj
só, fehér bors
picike szerecsendió

Elkészítés


Az oldalast vágjuk 25 dekás darabokra, sózzuk, borsozzuk, kenjük be a mustárral és helyezzük a tasakba. A fokhagymát szeleteljük és az oregánóval együtt tegyük a hús mellé. Hintsük meg a köménnyel és a korianderrel.(a kömény maradhat egészben, de a koriandert zúzzuk szét)
Vákomozzuk le.  A masinát állítsuk be 78 fokra és 12 órára.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, tegyük be a zacskókat és hagyjuk 12 órát fürdőzni. (én éjfél körül tettem bele, így másnap ebédre elkészült)
12 óra elteltével vegyük ki a zacskóból, tegyük egy deszkára, hintsük meg durva szemű sóval. Egy serpenyőben hevítsünk picike olajat, hagyjuk teljesen felhevülni, majd a húst minden oldalán 1-1 percig kérgesítsük.


4.Sous Vide céklás sárgarépa


sous vide sárgarépa és cékla

Természetesen a zöldségek szuvidolását sem hagyhattam ki a repertoáromból. Így a köret egy része is ezzel a módszerrel készült. A végeredmény magáért beszélt. Ilyen egyszerű, hétköznapi alapanyagokból  különleges 5 csillagos kaja született. Külön-külön is finom, de együtt zseniális volt. A zöldségek ropogósak maradtak és nagyon ízesek lettek.

Hozzávalók

2 cékla
4 sárgarépa
1 ág friss rozmaring
friss oregánó
1 t.k. koriandermag
1/4 t.k. szárított chili
3 e.k. fehér balzsamecetkrém
2 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. kömény
1/4 citrom leve
bors
picike extra szűz olíva
1 e.k. balzsamecet


Elkészítés


Vágjuk nagyobb darabokra a céklát és a répát. Tegyük a zacskóba. A koriandermagokat törjük össze. A fokhagymát és a többi ízesítőt szintén helyezzük a zacskóba és vegyítsük el. Citrommal és a fehér balzsamecettel locsoljuk meg, majd vákumozzuk le a zacskót.
A Sous Vide gépen állítsuk be a hőmérsékletet 82 fokra és 3/4 órát fürdőztessük benne a tasakot. 
 Az elkészült zöldséget borítsuk egy serpenyőbe, csepegtessünk rá picike olívát, löttyintsünk rá kevés balzsamecetet, sózzuk meg és nagy hőfokon addig hevítsük, amíg az összes folyadék elpárolog a serpenyőből. Ekkorra egy fényes máz fogja bevonni a zöldségeket.

sous vide sárgarépa céklával

A burgonyapüréhez a burgonyát főzzük puhára sós vízben.
A megfőtt krumplit tisztítsuk meg és pürésítsük, de közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat is. Ízesítsük sóval, picike borssal és rezelt szerecsendióval. Keverjük krémesre.

5. Sous Vide polip paradicsomos ceruzababbal


sous vide polip paradicsomos ceruzababbal

Polipot ritkán készítek, pedig az egyik kedvencem. Valamikor még Görögországban tanultam az elkészítését, de ott a frissen fogott polipból került az asztalra. Kifogták, a sziklához csapkodták, majd a ruhaszárító kötélre csipeszelték és hagyták, hogy a függesztés és a Nap elvégezze a dolgát.
A Metroban kaptam nem fagyasztott polipot, amit kétlek, hogy sziklához csapkodtak és a Napra csipeszeltek a jégre tétele előtt, így a Sous Vide rendszerre bíztam a puhítást. Természetesen megint jól vizsgázott a masina.
A végső átsütést faszénen szerettem volna elvégezni, de akkora hőség volt a készítés napján, hogy nem vitt rá a lélek a sütő begyújtására - viszont így is nagyon finom lett.
Miután felvagdostam a polipot, megfeleztem és kétféle módon készítettem el. Ez az első variáció.


Hozzávalók

fél polip ( k.b. 70 dkg volt)
3 gerezd fokhagyma
2 babér
1 ág friss oregánó
3 e.k. balzsamecet
3 e.k. extra szűz olíva
picike szárított oregánó
1 csipet só
kevés tarka bors

Elkészítés


A polipot átmostam, megszabadítottam a fejétől és levágtam a lábait.
A zacskóba tettem a hozzávalókat, majd a fagyasztóba állítottam és hagytam, hogy kásásra fagyjon.
Amikor elérte a már nem folyós állagot, levákumoztam.
A gépet beállítottam 59 fokra és 3 órára, és az előkészített polipot betettem lubickolni.
Elég sok levet eresztett és nem tetszett, ezért felnyitottam, leöntöttem róla a folyadékot, visszazártam és még 1,5 órát hagytam  a fürdőben. Ekkor már tetszetős volt a végeredmény.
Kivettem a zacskóból, picit sóztam, borsoztam, lecsepegtettem citrommal és olíván minden oldalát átpirítottam.
Vaj-puha lett. Teljesen elvesztette a gumis jellegét, hófehér húsa szinte elolvadt a szájban. Mondanom se kell, hogy percek alatt elfogyott.
Természetesen le lehet húzni a bőrét és akkor csak a hófehér omlós hús marad, de mi imádjuk a megkérgesedett, ízekkel teli tapadókorongjait :)Paradicsomos ceruzabab

Hozzávalók

30 dkg ceruzabab
2 gerezd fokhagyma
10-13 szem capri-bogyó
1/2 k.k. chili pehely
rozmaring
paradicsomszósz
petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés


Tegyünk minden hozzávalót a tasakba. Vákumozzuk, majd tegyük a masinába 40 percre.
Közben készítsük el a paradicsomszószt. Fél fej hagymát aprítsunk fel, olíva olajon dinszteljük meg. Adjunk hozzá kakukkfüvet, bazsalikomot és rozmaringot(szárítottak) no meg egy t.k. cukrot. Amikor már intenzív az illat, öntsük fel 2 dl sűrített paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 dl vizet, dobjunk bele 1 ág friss rozmaringot és főzzük 20 percig.
Amikor elkészült a bab, dobjuk a paradicsomba, reszeljünk rá 1 gerezd fokhagymát és egyet forraljunk rajta.
Citrommal  és petrezselyemmel tálaljuk.

Sous Vide polip salátaágyon

A polip másik felét más módon pácoltam.
Citromlé, olíva, chili, fokhagyma, babér, rozmaring került a tasakba. Szintén vákumoztam és 5 órát fürdőzött a tartályban, természetesen 59 fokon. Ennek nem öntöttem le a levét 3 óra után, hanem végig benne hagytam.
Forró olíván átforgattam, közben citrom, olíva és fokhagyma keverékével kenegettem. 2-3 perc kérgesítés után elkészült.
Egyszerű kevert salátán tálaltam, amit  a citromos olívás fokhagymás öntet tett egésszé, no meg a friss petrezselyem.
Így is nagyon finom és puha lett a polip.
Sajnálom, hogy csak egy polipom volt, mert szívesen kísérletezgettem volna még a hőmérsékletekkel és az időtartamokkal. Remélem lesz még rá alkalmam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...