2012. április 29.

BURGONYÁBA TÖLTÖTT FASÍRT ROPOGÓSRA SÜTVE, MAJONÉZES KUKORICÁVAL TÁLALVA


Ez az étel is gyorsan és egyszerűen elkészíthető, gusztusos és finom. A fűszerezését kedvünkre variálhatjuk. Én most 1 hagyományos fasírtot kevertem, csak apró kockákra vágott paradicsommal és újhagymával gazdagítottam, sőt a kivájt krumpli belsejét is hozzákevertem, majonézes kukoricával tálaltam. Hatalmas sikert aratott.
Azért praktikus, mert a krumpli eleve a köret, és nem kell külön készíteni, csak 1 finom salátát elég mellé
dobni.




Hozzávalók

Fejenként 1 nagy burgonya
1/2 kg darált hús
20 dkg áztatott kenyér
1 tojás
só, bors, pirospaprika, majoránna
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
3 szál újhagyma
kevés zsemlemorzsa


Elkészítés

A burgonyákat sós vízben héjastól félig megfőzöm. A fasírtot bekeverem. A burgonyákat ketté vágom, a belsejét kikanalazom. A kikanalazott burgonyát villával összetöröm és a húsmasszához adom. Egy hőálló tálba fektetem a burgonyákat és alaposan megtöltöm a hússal. Zsemlemorzsával megszórom és forró sütőben   ropogósra sütöm, ez kb. 30-35 perc.
Majonézes kukoricával tálaltam, de friss kevert saláta is remek választás hozzá. A maradék masszából golyókat formáztam, olajban kisütöttem és a megtöltött burgonyák mellé kínáltam.




MAJONÉZES KUKORICA


Hozzávalók 4 adag

1/2 kg fagyasztott kukorica
4 dl tejföl
1 dl majonéz
2 k.k dijoni mustár
2 k.k. édesítő v. cukor
1/2 k.k bors
2 cl. fehérbor
petrezselyem

A kukoricát kiolvasztjuk.Az öntethez minden alapanyagot 1 tálba öntünk és jól kikeverjük, majd a kukoricát hozzáadjuk, petrezselyemmel megszórjuk. 1/2 órát a hűtőben pihentetjük és hidegen tálaljuk.Önmagában vagy köretként fogyasztjuk. 5 perc alatt elkészíthető!   Gyors és nagyon egyszerű.




2012. április 28.

ÁNIZSOS RÉPATORTA



Ez az utolsó felvonás a répatortából. Az első perctől kezdve szerettem volna kipróbálni ánizzsal ízesítve. Sokat nem változtattam az alaprecepten, csak ánizzsal gazdagítottam. A krémet  pedig  nagyon leegyszerűsítettem. A végeredmény finom lett, nem a szokványos ízvilág, de én nagyon szeretem az ánizst. Roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető.



Hozzávalók


15 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
30 dkg répa
18 dkg cukor
3 tojás
1,5 k.k szódabikarbóna
10 dkg dió
5 dkg aszalt meggy
1 narancs leve és héja
1 citrom héja
2 k.k. ánizs
1,5 dl étolaj
1 k.k. vanília


Elkészítés

A répát lereszelem, a diót lepirítom és durvára vágom. A tojásokat habosra keverem a cukorral és a vaníliával. Hozzákeverem a liszteket , a répát, az olajat és az ízesítőanyagokat.180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm.
A krémet úgy készítettem, hogy vaníliapudingot sűrűre főztem tej és tejszín keverékével és 1 nagy kanál megpörkölt és összetört ánizzsal és cukorral. Ezzel kentem meg a tortát és a tetejét étcsokival díszítettem.





2012. április 25.

SÜSSÜNK PIZZÁT ! TONHALAS PIZZA




A pizzát csak úgy hívom, hogy a lusta ember maradék feldolgozása - de finoman:-) Nem ciki, a gyerekek rajonganak érte, sőt aki szidja, az is imádja. Szerintem nincs ember, aki ne szeretné. Elkészíteni könnyű, variációinak száma végtelen, mindent rátehetünk, amit a hűtőben találunk, és még olcsó is. Mit kívánhat még az ember egy ételtől?

Nekem az a jó pizza, amelyiknek vékony, ropogós a tésztája, és a teteje gazdagon meg van pakolva, nekem tetsző finomságokkal. Ezért havonta legalább egyszer biztos sütünk pizzát itthon.
Most kétféle készült. Az egyik nagy tonhal darabokkal és olívabogyóval, a másik pedig bacon szeletekkel és pepperonival. Mind a kettőnek ugyanaz a paradicsomos szósz volt az alapja és gazdagon kaptak sajtot a tetejükre. Szerintem nem volt 10 perc, mire csak hűlt-helye volt. Fotókat is csak nagy kapkodva tudtam készíteni róluk.



A pizzatésztát lehet frissen is készíteni, de én előző nap este szoktam begyúrni és a hűtőbe teszem. Másnap annyi tésztát veszek elő, amennyire szükségem van, a többit pedig hagyom a hűvösben. Két napig biztos, hogy felhasználható, így mindig friss, ropogós pizzát tudunk enni. A szószt is el lehet készíteni előre, és akkor tényleg 15 perc alatt az asztalra lehet varázsolni az ételt.

 Tészta

1 kg liszt
1,5 dkg élesztő
3-4 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
1 e.k só
1k.k. bazsalikom(elhagyható)

Az élesztőt nem kell futtatni, csak adjuk a langyos vízhez, és öntsük a lisztre. Az alapanyagokat jól gyúrjuk össze, ha túl kemény adjunk hozzá még pici vizet. Először 3 dl. vizet adok hozzá, és apránként adok még hozzá, amennyit a tészta felvesz. Mikor szép sima, ruganyos a tészta egy tálba teszem, lefedem és hagyom jó sokáig pihenni, általában másnapig. Másnap megint átgyúrom, 4-5 kis cipót formálok belőle és megint  pihentetem. Sokkal finomabb a tészta, ha sokat pihenget, de ha nincs ennyi időnk, akkor természetesen elkészíthető hamarabb is a pizza. Én mindig gyúrok egy kis fűszert is a tésztába. Én így szeretem, de ez kihagyható, ha valaki idegenkedik tőle.

Pizzaszósz

1 hámozott paradicsom konzerv
1 fej v.hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 k.k bazsalikom
1 k.k. só
1k.k. cukor
1k.k bors
pici olaj

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, a fűszereket, és kis lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, vagy ha nagyon savas a paradicsom, akkor pici cukorral enyhíteni szükséges. Nekem 1 k.k cukor csodákat szokott művelni a szósszal. Lehet tenni hozzá babérlevelet, oregánót, pici kakukkfüvet....Ma én csak ilyen egyszerűen készítettem.




















A kis cipókat nyújtsuk szép vékonyra, tegyük pizzaformára vagy tepsire, kenjük meg alaposan a paradicsomos öntettel és pakoljuk tele minden finomsággal, amit lelünk a kamrában.
A tetejét szórjuk meg gazdagon sajttal, és 240 fokos forró sütőben süssük ropogósra.
























2012. április 23.

NARANCSOS TÚRÓGOMBÓC MANDULÁS KÖNTÖSBEN KÉTFÉLE ÖNTETTEL


Nagyon finom a túrógombóc az eredeti verzióban, de én szeretek kísérletezni az ízekkel, a különböző hozzávalókkal, örülök ha sikerül új köntösbe öltöztetnem  egy már bevált ételt, főleg, ha nem a hátrányára alakul át. Írtam már a blogomban a  mákba forgatott túrógombócról, ami szintén jól sikerült, de ez a narancsos - mandulás megoldás számomra a legkedvesebb.



Hozzávalók 10 db.

1/2 kg tehéntúró 
1 tojás
13 dkg búzadara
3-4 ek. cukor (ízlés szerint)
1 k.k.vanília kivonat
1 narancs héja reszelve
1/2 narancs leve

Öntet 1

2 ,5db narancs
1 db citrom
4 ek. cukor
1 k.k keményítő
1 k.k mézes sütemény fűszerkeverék

Öntet2

2 dl tejföl
3 k.k mézes sütemény fűszerkeverék
4 e.k. cukor

10 dkg szeletelt mandula
5 e.k. vaníliás cukor
Kevés étcsokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A túrót összekeverjük a tojással és a darával,(a dara mennyiségét ne vegye senki sem túl szigorúan, mert ez változhat, a lényeg a massza puha legyen és álljon össze rendesen.)   hozzáadunk kevés cukrot és vaníliakivonatot, egy narancs reszelt héját, és fél narancs levét. A hűtőben hagyjuk kicsit összeérni. Addig elkészítjük az önteteket.A narancsokat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a citrommal ugyanezt tesszük. Egy edénybe dobjuk és a cukorral és fűszerrel 5 percig forraljuk, majd a keményítővel sűrítjük. A másikat még egyszerűbb elkészíteni.
A tejfölt kikeverjük a cukorral és a fűszerekkel és kész is.
A cukrot vagy édesítőt mindenki adagolja az ízlésének megfelelően.


A túrós masszából kis gombócokat formálunk és lobogó forró vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben megpörköljük a mandulát, amikor megbarnult tálba öntjük összezúzzuk és a vaníliás cukorral bekeverjük,
és a megfőtt, lecsepegtetett gombócokat meghempergetjük benne. Az öntetekkel és az étcsokoládé reszelékkel még melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek:)



2012. április 21.

AZ ELBALTÁZOTT MARCIPÁNOS BONBON




Örültem, mint majom a farkának, hogy végre megérkeztek a csodás szilikon bonbon öntőformáim. Mikor megláttam már nem tetszett, hogy csokoládé barna a színe, de ez nem volt akadály, boldogan nekikezdtem a készítésnek.Tejszínes marcipánkrémet készítettem, de még tetéztem az ízét azzal, hogy ropogós pirított mandula zúzalékot is kutyultam hozzá. Mindenkivel megkóstoltattam akit értem, imádták. Már a fellegekben jártam, hogy megalkothatom a legcsodálatosabb bonbont, de nem ez történt.

Ekkor jött a forma kikenése, amin elkezdtem bosszankodni, mivel teljesen összeolvad a csokoládé színével és még fénylik is mind a kettő.
A lényeg, képtelen voltam normálisan kikenni, amint a végén kiderült. Mikor vettem ki a kész desszerteket, akkor láttam, hogy ahol túl vékony volt a csokoládé réteg ott átütött a fehér krém, és világosabb volt-ez volt a jobbik eset, mivel szinte az összes bonbonon volt 1-1 tűhegynyi kis pötty, ahova nem jutott csoki és ott vigyorogtak  szembe a fehér pettyecskék.
Csak gratulálni tudok annak ez illetőnek, aki megálmodta ezt a színt az olvasztott csokoládé használatához, szívem szerint 1 napig csak ezeket kenegettetném vele:-), biztos nem csinálna többé ekkora baromságot.

Valami módszert ki kell majd találnom ennek a formának a használatához, mert az ecsetelős most nem jött be.Nem adom fel, de az biztos, hogy pár napig nem fogok bonbont készíteni, mert nagyon elvette a lelkesedésemet ez a mai sikertelenség.






Ez nem az én napom volt. A bonbonok iszonyú rondák lettek, de az ízük az valami mennyei volt. Még soha semmit nem csesztem el ennyire, az ócska rikító jégkockatartóimban készültekkel, még sosem történt ilyen gyalázat.  C'est la vie :-(

Marcipánkrém

1,5 dl tejszínt felmelegítettem, 5 dkg marcipánt belereszeltem, adtam hozzá 1 csepp keserű mandulaaromát . Szeletelt mandulát kb. 2 dkg-t megpörköltem, szétmorzsoltam és a masszához kevertem. Miután lehűtöttem, elektromos habverővel felvertem és a bonbonokat megtöltöttem vele.






2012. április 20.

CITROMOS, OREGÁNÓS CSIRKE STEAK, TZATZIKIVEL TÁLALVA



Ez is az egyik nagy kedvenc, igazi görög hangulatban. lehet kicsit sok a tzatziki a bejegyzésekben, de nálunk igen gyakran előfordul. Egyszerűen nem lehet megunni :-))

A csirkemellet középen ketté vágom, így kapok 2 vastag húsit. Sózom, oregánózom, meglocsolom rengeteg citrommal és rostlapon vagy serpenyőben egyszerűen megsütöm. Mikor az első oldalát sütöm, vagy 1 régi vasalót helyezek rá, vagy 1 kisebb fazékkal le lehet fedni, hogy jól átsüljön. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad a hús, az pedig nem finom! Úgy érezzük, hogy nem fog átsűlni, akkor kicsit vagdossuk be.
Tzatzikivel és olívabogyóval tálalom, friss oregánóval megszórva.

A tzatziki receptje az oldalon megtalálható.

2012. április 18.

DIÓS, SAJTOS RIGATONI ROPOGÓS BACON FALATOKKAL



Gyors, egyszerű és nagyon finom. A sajtokat kedvünkre variálhatjuk így különböző ízvariációkban készíthetjük.


Hozzávalók 6 adag


1/2 kg rigatoni
7 dl tejszín
25 dkg bacon
30 dkg sajt vegyesen
1/4 v. hagyma
10 dkg dió
só, bors
színes-bors keverék
1 k.k.szerecsen dió
1 k.k bazsalikom
1 dl fehérbor


Elkészítés


A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük (ne főzzük túl). Egy serpenyőben diót megpörköljük, kivesszük, a felkockázott bacont lepirítjuk 1 kanál olíván v. vajon. A lepirított baconhoz adjuk a nagyon apró hagymát, ha megdinsztelődött visszatesszük a durvára vágott diót. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a fűszereket, majd a különböző reszelt sajtokat. Én parmezánt, ementálit, és füstölt karavánt használtam, a parmezánból a legtöbbet. A végén felöntjük borral, 2 percet forraljuk. Hozzákeverjük a tésztát, sütőtálba borítjuk, aminek az alját kibéleltem bacon csíkokkal, a tetejét gazdagon beborítjuk a sajtok egyvelegével és a bacon kockákkal, 180 fokon ropogós aranysárgára sütjük kb. 15-20 perc. Én bőven adtam hozzá, durvára őrölt  tarka-bors keveréket is. A teteje jó ropogós lesz , a belseje pedig puha zaftos marad.


Sütés előtt

Sütés után

A tányéron


2012. április 17.

MANDULÁS RÉPATORTA



Megígértem, hogy nem lesz több répa egy ideig, de úgy alakult, hogy megint becsúszott egy répatorta. A narancsos nagyon finom volt, de nem volt kedvem ugyan úgy elkészíteni, ezért most változtattam egy kicsit rajta. Ez is nagyon jól sikerült, sőt sokkal könnyedebb és lazább lett, mint az előző.



Hozzávalók

30 dkg reszelt répa
15 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
15 dkg cukor
3 tojás
1,5 k.k. szódabikarbóna
1,5 dl olaj
1 narancs héja és leve
5 dkg egész mandula
5 dkg aszalt fekete cseresznye
5 dkg étcsokoládé
1 k.k vanília kivonat


Elkészítés


A 3 tojást habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat, a narancshéjat és a liszteket a szódabikarbónával. A sárgarépát én 1 órával előtte lereszeltem és állni hagytam, így rengeteg levet ki lehetett csavarni belőle. A jól kinyomkodott répát a masszához kevertem és a narancslét is, legvégül a csokit  és az aszalt cseresznyét. A mandulát egészben megpörköltem, majd durvára vagdostam és így került a tésztába. Kilisztezett és vajazott formában 180 fokon alsó-felső lángon 35 perc alatt megsült. Érdemes tűpróbát végezni.


A tetejét megint tejszínes narancskrémmel kentem meg, aszalt cseresznyével és szeletelt pirított mandulával gazdagon megszórtam.






2012. április 16.

FASÍRTGOLYÓK MAJONÉZES UBORKÁVAL ÉS KELKÁPOSZTÁS TÓCSNIVAL



Előnye pillanatok alatt elkészül és szinte mindenki szereti, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Lehet tálalni csípős szósszal, különböző salátákkal, se szeri-se száma a variációknak.
Laza ebéd, vagy vendégváró. A fasírtgolyókat most egy kicsit  szokatlan  köretekkel dobtan fel .Izgalmas és finom ízvilág együtt, percek alatt eltűnt az utolsó morzsáig. A fokhagyma remekül összehozza ezt a triumvirátust. 


Hozzávalók

60 dkg darált sertés 
25 dkg áztatott szikkadt kenyér
3 k.k pirospaprika
1 k.k bors
1 k.k. só
1k.k.majoránna
1 k.k.worcestershire  szósz
zsemlemorzsa
4 gerezd fokhagyma


Elkészítés



A fasírtot a hagyományos módon összegyúrom a beáztatott és kifacsart kenyérrel és fűszerekkel, majd kis golyókat formálok belőle és zsemle morzsába forgatom. Forró, bő olajban kisütöm.


Nem akartam megint tzatzikit készíteni, ezért az uborkát most más verzióban ízesítettem. Az előző bejegyzésben olvasható a  majonézes uborka recept, a kelkáposztás tócsni szintén.






MAJONÉZES UBORKASALÁTA



Ez is nagy kedvencünk. Első hallásra nem hozza izgalomba az embereket, de aki kóstolta, az imádja. Köretnek, salátának vagy csak magában fogyasztva is jól megállja a helyét, és 5 perc alatt elkészíthető.Behűtve kínáljuk!

Hozzávalók

1 kígyóuborka
1 kis doboz tejföl
1 e.k majonéz
1/2 gerezd fokhagyma
1 k.k bors
1/2 k.k. cukor v. édesítő
1 cs. petrezselyem

Elkészítés

Az uborkát megmossuk és héjastul apró kockákra vágjuk, megsózzuk. Közben 1 tálban elkészítjük az öntetet. A tejföl domináljon ne a majonéz, ezért nem kell hozzá túl sokat adni, a fokhagymával is óvatosan bánjunk, picike szükséges csak, nehogy elvigye az ízét. Miután jól kikevertük, a lesózott uborkát jól nyomkodjuk ki és adjuk a szószhoz, a petrezselymet aprítsuk össze és azt is keverjük bele. Díszítésként szórjuk petrezselyemmel, én belevágtam az összeset, ezért az újhagyma zöldjével szórtam meg .Hidegen kínáljuk!






SPENÓTOS KRUMPLI



Hozzávalók 

1 kg burgonya
15-20 dkg spenót
2 dkg vaj
4gerezd fokhagyma
só, bors
olíva

A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük. A spenótot csíkozzuk és vajon, fokhagymán megfuttatjuk. A megfőtt, leszűrt burgonyát hozzáadjuk, pár perc alatt  összepároljuk, meglocsoljuk olívával, sózzuk, borsozzuk.
Halak vagy tengeri herkentyűk mellé készítem, akkor citromot is facsarok rá.



2012. április 15.

DIÓS, NARANCSOS RÉPATORTA



Ígérem egy darabig nem készítek répásat, végre elfogyott a készlet. Ez most a répa utolsó felvonása. Valami édeset szerettem volna , ezért készítettem répatortát. Sokat gondolkoztam milyen legyen, nézegettem recepteket végül NoSalty és Tortafüggő Marisz megihlettek, és elkészítettem.

 

Hozzávalók



30 dkg sárgarépa
15 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
15 dkg cukor(nyírfa)
1,5 dl olaj
1 narancs leve és reszelt héja
3 db. tojás
1 k.k. vanília kivonat
10 dkg dió
1 k.k sütőpor
1 k.k szódabikarbóna




Elkészítés



A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, olajjal, vaníliával és reszelt narancshéjjal. A fehérjét külön kemény habbá vertem. ( közben kifejlesztettem, hogy  a tojásokat egészben teszem hozzá, csak sokáig kell verni elektromos habverővel). A liszteket összekevertem a sütőporral és szódabikarbónával és a cukros sárgájához adtam, majd a reszelt répát, a durvára vágott pirított diót, a narancs levét és végül a a fehérje habbal összeforgattam. Lehet csokit is beletenni, de most szerettem volna, hogy szép színe legyen. Kilisztezett kerek kb.22 cm -es formába tettem és 180 fokon 40 perc alatt készre sütöttem.
A reszelt sárgarépát jól kifacsartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát.
Készítettem hozzá krémet mascarponét tejszínhabbal, kevés vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal és narancslével ízesítve összekevertem és ezzel vontam be a tortát, friss narancsot kínálva mellé.
Mikor a formába öntöttem a masszát elég ragacsos és nem igazán bizalomgerjesztő állagú, de a végeredmény magáért beszélt, egészben le sem tudtam fényképezni.




2012. április 14.

MARHAHÚSLEVES VARGÁNYÁVAL FELPÖRGETVE




Kissé hosszadalmas az elkészítése, de azt mondom megéri a több órás várakozást. Sok baj nincs vele, csak a zöldség és hústisztítás.

Hozzávalók


1 kg marha lábszár
2-4 db velős csont
3 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 picike kelkáposzta
10 dkg gomba
2 dkg szárított vargánya
2 közepes burgonya
1 hegyes erős
1 v.hagyma
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
2 marhahúsleves kocka
só, bors
1 cs. petrezselyem

Elkészítés

Kissé hosszadalmas nálam, de szerencsére nem kell felette állni órákat, jól érzi magát a fazékban folyamatos felügyelet nélkül. Lehet túlzásba estem picikét, mert 7 órát sikerült főznöm. Megérte, az biztos. A színe szép sötét, az ízét pedig lehetetlenség leírni, ez már nem is leves, hanem esszencia. Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését. Mindig nagyon jól sikerül, de 5 óránál tovább még nem készítettem, mostantól maradok a hosszabb verziónál.
A húst egészben és a csontot hideg vízben feltettem 1 nagy 8 literes fazékban 3/4-ig. Mikor felforrt leszűrtem a tetejéről a habot, és főztem pici lángon nagyon sokáig,4- 5. óra táján beletettem az összes zöldséget, szintén egészben, a szárított vargányával és a fűszerekkel együtt.

Közben a répákból és a kelkáposztából díszeket készítettem.(anyukámtól tanultam)






















Az utolsó órában ezeket is hozzáadtam.





Mikor kész, a húsit felkockázom, zöldségeket felszeletelem, a levét leszűröm. Nem a szokásos levestésztával tálaltam, hanem egy Speatzle  nevű, durum lisztből készült  vastagabb tésztával.  Szerintem tökéletes hozzá, sőt amit imádok még, hogy palacsintát sütök, felcsíkozom és azzal tálalom.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat