2012. május 31.

A MARADÉK PISKÓTA ÖSSZEHÁZASÍTÁSA EPERREL EGY KEHELYBEN

Epres piskóta 
Az epres minitortácskák piskótakorongjainak kiszaggatása után maradt bőséggel össze-vissza alakzatú piskóta. Finom  puha volt, ezért hasznosítottam. Mint kiderült igazán jól tettem. A történet röviden annyi, hogy Bogi barátnőm folyamatosan kéri, hogy készítsek epres, tejfölös sütit, aminek a piskótája tocsog valamiben. A receptet nem tudja, de a nagyija csinált anno ilyen édességet és ő azt imádta. Itt volt a remek alkalom, maradék piskóta volt, eper is akadt a konyhámban, hát gyorsan nekiálltam. Pár perc alatt elkészült, és még hamarabb elfogyott. A lényeg, Bogi elégedett volt:))

Hozzávalók

piskóta 20-25 dkg
1/2 kg eper
1/2 dl eper likőr
15 dkg cukor (nyírfa)
1/2 citrom leve
2 dl tejföl
pici fahéj

Elkészítés

A piskótát 2 cm-es darabokra  vágjuk. Az eper 2/3-át szeleteljük és a cukorral és a citrom levével forraljuk pár percig. A piskóta darabokat megforgatjuk az eperfőzet levében és meglocsoljuk az eperlikőrrel. A kehely aljára kanalazunk a fonnyasztott eperből, majd az áztatott piskótából, szórunk rá friss eper szeleteket. A tejfölt kevés cukorral és egy ek. eperfőzettel, pici fahéjjal jól kikeverjük, majd meglocsoljuk vele az édességünket. Friss eperrel megdíszítjük, ha maradt öntetünk, akkor azt is a tetejére öntjük. A hűtőben 1 órát pihentetjük és hidegen fogyasztjuk.




2012. május 29.

CITROMOS, BAZSALIKOMOS OLÍVÁBAN PÁCOLT CSIRKE STEAK EPRES JÉGSALÁTÁVAL

Citromos, bazsalikomos csirke steak


Könnyű, diétás nyári vacsora. Ajánlom folyamatos fogyózásban szenvedő barátnőimnek és persze mindenki másnak is. Ez is egy nagyon gyors és egyszerű étel viszont annál finomabb és izgalmasabb.. Szerintem tökéletes

Hozzávalók 4 adag

2 csirkemell kicsontozva
1 citrom
citromos olíva
bazsalikom
durvára vágott tarka bors

1 ek olíva olaj
epres balzsamecetkrém

Elkészítés

A csirkemellekből  szép, nagy szeletet készítünk. Bazsalikommal, és  a tarka borssal megszórjuk, alaposan becitromozzuk és a citromos olívával meglocsoljuk. Legalább 1 órát állni hagyjuk. Rostlapon v. teflon serpenyőben, aki teheti faszénen megsütjük. Serpenyőben elég, 1-2 ek. olívát alátenni (ne tocsogjon az olajban).Amennyiben  túlságosan vastagnak érezzük a szeleteket, irdaljuk be kicsit, vagy tegyünk rá nehezéket sütés közben. Én mikor a második oldalát sütöm, akkor is facsarok rá citromlevet. Közben elkészítjük hozzá az epres jégsalátát. Az előző bejegyzésemben leírtam az elkészítését, ott megtalálhatjátok.
Tálaláskor az epres balzsamecet krémmel meghúzzuk a tányért, halmozunk rá egy kupac salátát, a csirkéket mellé fektetjük, citrommal és eperrel díszítjük.



Kedvet kaptam a receptversenyekhez. Ezzel az egyszerű kis ételkreációval szerencsét próbálok a Szega Foods receptversenyén. Izgalommal várom, hogyan szerepelek majd.


Ezen a linken lehet szavazni az ételekre. Amennyiben tetszik nektek, kérlek ragadjátok meg a szavazás gombot !

https://www.facebook.com/szegafoods/app_374908069227340?app_data=recept%2F7



EPRES JÉGSALÁTA

epres jégsaláta

Az eper nem csak desszertnek isteni, bátran dobjuk fel vele a salátákat is. Biztos, hogy senki sem bánja meg aki ezt a salit elkészíti. 2 perc alatt összedobható és máris van egy különleges ételünk. Igaz szükséges hozzá egy igen izgalmas öntet, amit készen vásárolhatunk. Ez egy epres balzsamecetkrém. Nagyobb delikatesz üzletekben megvásárolható. Ezt a salátát bátran fogyaszthatják a diétázók is!

Hozzávalók

1 jégsaláta
1 cs. újhagyma
eper
citromos olívaolaj
epres balzsamecetkrém
tarka bors

Elkészítés

A salátát vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a salátához adjuk, majd meglocsoljuk a citromos olívával, a tetejét megszórjuk szeletelt eperrel, kevés durvára őrölt tarka borssal  és bőséggel adunk hozzá ebből a csodálatos epres balzsamecetkrémből. A borsot érdemes egészben megvásárolni és felhasználáskor mozsárban őröljük durvára. Azonnal tálaljuk.


2012. május 28.

EPRES MINITORTÁCSKÁK

epres minitortácskák
Végre érik az eper! A kertben is érik, de nekem nem elég, ezért szedd magad eper keretében is magamévá tettem pár kilót. Eperből sosem elég! Elkészítettem családom kedvenc epertortácskáit, és igen gyorsan kattintottam pár képet és már nincs. Ez az én  sanyarú sorsom, elkészítem és elfogy, néha szerencsém van, mert megengedik, hogy megkóstoljam:)


Hozzávalók

krém

1/2 kg eper
15 dkg cukor (Nyírfa)
3 dl cukrászhab
1/2 zacskó instant zselatin

piskóta

4 tojás
4 ek víz
18 dkg liszt
20 dkg cukor
1 kk szódabikarbóna




Elkészítés

Piskóta

A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját fehérre keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a liszttel elkevert szódabikarbónát és tovább keverjük. Hozzáadjuk a fehérje 1/3-át ezzel fellazítjuk és a vizet, majd a maradék fehérjével óvatosan simára keverjük és 170 fokos sütőben 1 nagyobb szögletes formában tűpróbáig sütjük, ami kb. 20 perc. Nem kell, hogy magas piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt köröket szaggatunk belőle és ezeket ketté vágjuk.

Krém

Kemény habot verünk a cukrászhabból, amit jól lehűtöttünk felhasználás előtt. Az eper 2/3 részét a cukorral felforraljuk, mikor kihűlt a tejszínhez keverjük a zselatinnal együtt és a hűtőben pihentetjük 1/2 órát.
A kettévágott kis korongok alsó részét vastagon megkenjük vele, szeletelünk rá epret, ráhelyezzük a tetejét, arra is halmozunk krémet és eperszeleteket, pici mentával díszítjük. Nem árt neki, ha pihen kicsit a hűtőben.


Készítettem 5 db 8 cm átmérőjűt és 8 db 4 cm átmérőjűt . A maradék piskótát is hasznosítottam, majd azt is megosztom veletek.


2012. május 26.

ROZMARINGOS, SERPENYŐS BURGONYA

rozmaringos, serpenyős burgonya
 A recept elkészítése

1 kg burgonyát megtisztítunk és felkockázunk. Egy nagyobb teflon serpenyőbe borítjuk, locsolunk rá 2-3 e.k. olajat és 1,5 dl vizet. Megsózzuk, 1.k.k. szárított rozmaringgal meghintjük, hozzádobunk 1 friss rozmaringágat, 2 gerezd fokhagymát is reszelünk bele és lefedjük. 10-15 perc után átkeverjük, ha szükséges pótoljuk a folyadékot. Ekkor már majdnem kész a burgonyánk, levesszük a tetőt és nagy lángon kissé lepirítjuk, picit megborsozzuk, 1 kanál vajjal elkeverjük  petrezselyemmel vagy snidlinggel meghintjük és tálaljuk.

2012. május 25.

TÓCSNIBA BUNDÁZOTT KARAJ FOKHAGYMÁS TEJFÖLLEL



Ínycsiklandó kis kalóriabomba, de annyira jó! Ritkán készítek sertést, de ez abból az igazi, méghozzá a karajból. Jó kis fokhagymás tejföllel meglocsolva ellenállhatatlan. 

Hozzávalók

4 db csontozott karaj
2 db burgonya
1 tojás
3-4 e.k. liszt
1/2 dl sör
só, bors
tejföl
1-2 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A husikat alaposan kiklopfoljuk és besózzuk. A krumplikat (az újburgonya nem jó hozzá) egy tálba  lereszeljük sajtreszelőn. A tojást és a lisztet hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Én szoktam hozzáönteni sört, így lazább keveréket kapok és az ízének is jót tesz. A húsokat lisztbe forgatjuk és bekenjük a masszával és forró olajban ropogós, aranybarnára sütjük. 
A tejfölbe reszelünk 1-2 gerezd fokhagymát és a hús mellé kínáljuk. Egy laza friss saláta remek kísérője. Én most nem tudtam ellenállni a petrezselymes újkrumplinak.






PETREZSELYMES ÚJKRUMPLI

Petrezselymes újkrumpli

Pofon egyszerű, és milyen finom!

1 kg újburgonyát megmosunk és átdörzsölünk. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Egy edényben olíva olajon vagy sima étolajon megfuttatunk petrezselymet, rádobjuk a krumplit, dinszteljük. Hozzáadunk 1-1,5 dl vizet, megsózzuk. K.b. 10 perc elteltével (nézzük meg közben, mert zsengébb krumplinak nem kell ennyi idő) levesszük a fedőt, rászórjuk a petrus másik felét és átpirítjuk, pici vajat is adhatunk még hozzá a legvégén.


2012. május 24.

ANANÁSZOS EPERDZSEM

ananászos eperdzsem
Elkészült, igaz csak 2 üveggel lett, de már csak 1 van belőle.Tehát a telet nem fogja megélni. Ez nem is baj, tényleg csak azért készítettem, hogy legyen valami nassolni  való itthon. A legújabb őrületünk, hogy a limonádészeletet ezzel a csodás öntettel meglocsoljuk. Szerintem nem létezik ettől finomabb kényeztetés.

Hozzávalók

1 kg eper
1 nagy ananász
40 dkg cukor
1/4 cs. dzsemfix
1/2 citrom leve

Elkészítés

Az epret és ananászt felkockázzuk. Egy lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot 5 percig forraljuk, hozzáadjuk a fixet, (arányosan adagoljuk a gyümölcs mennyiségünkhöz mérten) még 2 perc rotyogás és előmelegített tisztított üvegekbe öntjük még rotyogás közben, és a fejtetejére állítva az üvegeket hagyjuk kihűlni. Mikor hosszabb időre készítem, 1 cm-es rum réteggel zárom le. Én direkt nem főzöm sokáig, és darabosra hagyom.






EPRES RICOTTAKRÉM


epres ricottakrém

Könnyű, nem túl édes, pár perc alatt összerakható.

Hozzávalók
6 adag

1/2 kg ricotta
2 dl joghurt
50 dkg eper 
6 ek. cukor
1cs. vaníliás cukor
1 citrom leve és héja
2 dl tejszín
2 e.k. zselatin

Elkészítés

Az eper felét felkockázzuk, a cukorral és citrom levével és reszelt héjával pár percig forraljuk. Aki az édeset szereti tegyen bele több cukrot. A ricottát 1 tálba tesszük. Az eperfőzetet, a ricottára borítjuk és a savanykás joghurtot is hozzáadjuk.Elektromos habverővel, szép simára keverjük.  2 dl tejszínt- ez esetben jobb a  cukrászhab- kemény habbá verünk és 2 evőkanál instant zselatin kíséretében a krémhez keverjük. Pár szem eper kivételével felkockázzuk a maradék epreket és óvatosan a krémhez adjuk.Az epreket csak kanállal keverjük a krémhez, mert azt szeretnénk, hogy darabos maradjon.  Kelyhekbe szedjük, eperrel díszítjük és jól lehűtve fogyasztjuk. 



Több zselatin hozzáadásával, sűrű krémet kapunk, amellyel tortát is lehet készíteni sütés nélkül. 1 cs. babapiskótát az eper főzet levében megforgatunk, kibélelünk vele 1 kisebb tortaformát, ráhalmozzuk a ricottakrémet, sok epret teszünk a tetejére, zselatinnal megkenegetjük.1 napra hűtőben hagyjuk összeérni és van 1 isteni epertortánk. Nem lett szép, viszont ronda:-), de nagyon fini.






2012. május 23.

ERDEI GOMBÁS MARHARAGU CSERÉPBEN SÜTVE, SOK ZÖLDSÉGGEL, KRUMPLIS RÉTESSEL KÖRÍTVE

Erdei gombás marharagu hagymás krumplis rétessel

Megint kedvenc cserépedényem van porondon, de nagyon szeretem. Akinek nincs, szabad tűzön  bográcsban készítse el.

sütés előtt

Hozzávalók
kb.4 adag

1 kg marha lapocka
25 dkg gomba
3 dkg szárított vargánya
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 zeller zöld
1 cs. újhagyma
2 v.hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl. vörösbor
2 paradicsom
4 babérlevél
kakukkfű, rozmaring, bors, chili, só
1 fahéj rúd

Elkészítés

A húst nagy kockákra vágjuk, a hagymákat apróra. 1 kanál olíván megfonnyasztjuk a hagymát, kiszedjük és a cserépbe tesszük. Ezen az olajon a húsok minden oldalát átpirítjuk, majd ezt is az edénybe tesszük. A vargányát forró vízbe áztatjuk 5 percre és a levével együtt a húshoz öntjük. A zöldségeket nagy darabokra vágjuk és a többihez adjuk. A fűszereket rászórjuk, ráöntünk vörösbort és kevés vizet, ráhelyezzük a tetejét és a sütőbe tesszük. Először 200 fokon, majd fél óra elteltével 170 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és még legalább 1és 1/4 órát sütjük. Az utolsó 10 percre vegyük le a tetejét.

Erdei gombás marharagu hagymás-krumplis rétessel

 Igazából burgonyapürével szoktam készíteni, de most nem tudtam ellenállni  a burgonyás rétesnek, ezért  ezt a  köretet kínáltam mellé. Mint mondjak, teli - találat volt!

A hagymás krumplis rétes receptje az előző bejegyzésben olvasható!

Erdei gombás marharagu

2012. május 22.

HAGYMÁS KRUMPLIS RÉTES

Hagymás-krumplis rétes

Ez, valami Isteni!! Igaz nem a legdiétásabb étel, de kit érdekel, ha ennyire finom. Gyors és még olcsó is.

Hozzávalók (3 rúd)

1 kg burgonya
2 fej v. hagyma
1 cs. réteslap
1 tejföl
só, bors
olaj

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Közben a hagymákat is megtisztítjuk, felaprítjuk és bő olajon megdinszteljük. A megfőtt, leszűrt burgonyát a hagymára szedjük és jól összepirítjuk, sózzuk borsozzuk. Akkor lesz finom, ha  hagyjuk picit odakapni. Villával kicsit áttörjük és a réteslapokat megtöltjük vele, alaposan megtejfölözzük és feltekerjük. Én snidlinggel is megszórtam, de ez hanyagolható. A réteseket megkenjük olajjal és forró 220 fokos sütőben ropogósra sütjük.



Jó étvágyat kívánok!

2012. május 21.

GIN BODZA

Gin-bodza

Az alkoholos hűsítők kedvelőinek ajánlom:-) Isteni koktélokat keverhetünk a bodzaszörp segítségével, íme az én kedvencem.
1 nagy pohárba tegyünk bőven jégkockát, alaposan locsoljuk meg ginnel, öntsünk rá bodzaszörpöt, húzzuk fel szódával, tegyünk bele citromot, 1 mentaágat, hogy tudjuk kevergetni és igyuk meg!
Kedves egészségetekre!


BODZASZÖRP


Istentelen sok bodzám terem az idén. A létező összes edényben bodza ázik. Ezért most áttértem a koncentrált változatra. Ez idő és helytakarékos.
1/2 kg cukrot megkaramellizálok. Mikor szép barna lesz, felöntöm 1 liter vízzel és addig kevergetem amíg el nem olvad a megkeményedett karamell. Amikor megint szép folyékony hozzáadok még 1 kg cukrot és addig forralom amíg teljesen elolvad. Ekkor leveszem a tűzről és adok hozzá még 1 liter vizet. Én ekkor teszem bele a bodzavirágokat. Azt vettem észre, ha még meleg az oldat, akkor elég 3-4 órát ázniuk a virágoknak, adok még hozzá pár narancs és citrom karikát és 1 evőkanál citromsavat. (lehet többet is, kóstoljuk meg, hogy elég savanykás-e)
Pár óra elteltével leszűröm, felforralom, de csak 1 percig és üvegekbe töltöm.
Az üvegeket lehet díszíteni így remek ajándékot készíthetünk barátainknak


Régebben mindig kidunsztoltam, most elfelejtettem. Aki biztosra akar menni dunsztolja. 

2012. május 20.

LAZACOS ZÖLD TÉSZTA

Lazacos zöld tészta

Igen, igen. Ez az a tészta amelyet minden nap képes lennék megenni és sosem tudnám megunni.
Roppant egyszerű és gyors, tényleg 10 perc alatt összedobható


Hozzávalók

1 cs. zöld tészta
25 dkg lazacfilé
20 dkg füstölt lazac
1 szál póréhagyma
1 e.k. olíva
1 e.k. vaj
1 paradicsom (jobb a koktél pari)
só, bors
1 dl fehérbor
2 dl tejszín

Elkészítés

Lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát. Egy másik edényben a vaj és olíva keverékén megfuttatjuk a felkarikázott pórét, majd a póréhoz adjuk a felkockázott v. csíkozott lazac darabokat. 1-2 perc után felöntjük a borral, mikor forr, a tejszínt is ráöntjük. Ekkor tesszük hozzá a füstölt lazac darabokat a felezett koktél parikat és a sót és borsot. Sajnos nem volt itthon csak hagyományos nagy paradicsomom, ezért azt kockáztam fel. A lecsepegtetett tésztát hozzákeverjük és azonnal tálaljuk. 1 pohár száraz fehérborral fenséges ebéd vagy vacsora . Jó étvágyat hozzá:-)

Lazacos zöld tészta

GOMBÁS CSIRKEPAPRIKÁS RAVIOLIVAL TÁLALVA

Gombás csirkepaprikás raviolival tálalva

Magyaros, de kicsit  másképpen. Szeretem kombinálni az ételeket. Ez is hirtelen felindulásból készült, gyorsan  az otthon fellelhető alapanyagokból. A végeredmény pedig tök jó lett.

Hozzávalók

1 db. csirkemell (kicsontozott)
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl. tejföl
1 paradicsom
1 cs. petrezselyem
snidling
1 e.k.. étkezési keményítő
só, bors, pirospaprika, majoránna
1 cs. ravioli (gombával töltött )

Elkészítés

A hagymát kevés zsiradékon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a kockákra vágott csirke húst. Minden oldalát átpirítjuk, majd bőven megszórjuk paprikával és befűszerezzük és kevés vízzel felöntjük. Pár perc forralás után a a felszeletelt gombát és a felkockázott paradicsomot is ráborítjuk, a fokhagymát is ráreszeljük. 10-15 perc alatt készre főzzük.
1 csapott evőkanál keményítőt csomómentesen kikeverünk 1/2 dl hideg vízzel, a tejfölhöz öntjük és jól eldolgozzuk. Hozzáöntünk 1 merőkanál forró szószt az ételünkből ( hő- kiegyenlítünk)  és ezzel a keverékkel besűrítjük a paprikást. A petrezselymet az utolsó percben adjuk az ételhez.
Lobogó sós vízben  kifőzzük a raviolit. Mikor leszűrtük snidlinges olívában megforgatjuk és ezzel a körettel tálaljuk az ételt. 






2012. május 18.

BODZAPEZSGŐ



Kicsit opálos lett, de nagyon finom. Biztos van valami módszer amivel tisztább lesz, de én nem ismerek ilyet.

Nagyjából River Cottage  receptje alapján készítettem. 
 2 kg cukrot felfőztem 2 liter vízben. Mikor a cukor elolvadt a fazekat teletöltöttem hideg vízzel kb. 5,5-6 liter lett. Beletettem 2 evőkanál ecetet, 2 kiskanál élesztőt, 45 db. bodzavirágot, és 2 felkarikázott citromot. majdnem 5 napot hagytam érni. Végül leszűrtem, üvegekbe töltöttem és a hűtőbe fektettem őket. Most 1 hét után bontottam fel az elsőt. Hihetetlen, habzik és még jó is:)




Eltelt még egy kis idő. Felbontottam a második üveggel. Egyértelműen az a tapasztalatom, hogy pihentetni kell 2-3 hetet a hűtőben. Összehasonlíthatatlanul tisztább, szénsavasabb és az íze csodálatos lett. Érdemes kísérletezni vele. Én is fogok még egy adagot készíteni.

Kísérleteztem még egy kicsit. Rengeteg bodzavirágot kb. 60 darabot egy nagy fazékba tettem, hozzáadtam a szokásos dolgokat, élesztő, cukor, ecet. Ezt nem szűrtem le pár nap elteltével, hanem hagytam 2 hétig, a bodzákat időnként  megforgattam. Elképesztő cefre szag áradt belőle, még letakart állapotában is kiérződött és piszkosul pezsgett. Mikor leszedtem a tetejéről a virágokat, láttam, hogy sokkal tisztább a folyadék, mint a 4 napos után. A fazék alján 1 cm vastag üledék keletkezett, ezért óvatosan merőkanalanként szűrtem át, üvegekbe tettem és most a hűtőben érlelem. Az édességét elvesztette, pezseg, tiszta és az alkohol tartalma is rendesen érződik. Sajnos nincs fokolóm, hogy megmérjem, de rendesen van neki, az biztos. Azt már látom, hogy idő kell még az érésnek, de megéri.

2012. május 17.

HIDEG MEGGYLEVES NARANCCSAL GAZDAGÍTVA

Hideg meggyleves naranccsal gazdagítva 

Hozzávalók 

2 üveg magozott meggy
1 narancs leve és reszelt héja
5 e.k.cukor (világos nád,v. nyírfa ) -mindenki ízlésének megfelelően adagolja
2 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 dl narancslé
1/2 l víz
1 k.k. fahéj
1 k.k. szegfűszeg
1,5 dl tejföl
1 e.k. keményítővel kevert liszt

Elkészítés

Természetesen friss meggyből az igazi, de még sajnos nem terem:(
A vizet felforraljuk a cukorral és a fűszerekkel. Mikor összeforrtak az ízek hozzáöntjük a meggyek levét és a narancs és citrom levét és a reszelt héjakat. A tejfölt csomómentesre kikeverjük a keményítős liszttel, hő-kiegyenlítünk és a levesbe öntjük a meggyel együtt. 2-3 percig hagyjuk együtt forrni, majd lehűtjük és jéghidegen fogyasztjuk. 
Tejszínnel is lehet készíteni, de a savanykás tejföllel izgalmasabb az íze. A gyümölcsöt mindig az utolsó percben adom a leveshez, hogy ne essenek szét. Természetesen, ha friss meggyből készítjük, akkor még a habarás előtt adjuk a gyümölcsöt a léhez és vízből 1 liter szükségeltetik.



2012. május 16.

ROSTON SÜLT CSIRKECOMBFILÉ MUSTÁRMÁRTÁSSAL ÉS ROZMARINGOS SERPENYŐS BURGONYÁVAL

 Roston sült csirkecombfilé mustármártással és rozmaringos serpenyős burgonyával


Hozzávalók
4 adag

8 db combfilé
gyros fűszerkeverék
rozmaring
1 citrom leve


Elkészítés

A filéket sózzuk, bedörzsöljük gyros fűszerkeverékkel, meghintjük rozmaringgal ás állni hagyjuk 1 órát. Egy nagy teflon serpenyőben kevés olajon, vagy rostlapon (legfinomabb faszénen) megsütjük. Én pár percre lefedem  vagy 1 régi, nehéz vasalót ráhelyezek, hogy hamar és jól átsüljön. A sütés vége felé  alaposan megcitromozzuk. Közben elkészítjük a mustármártást és a rozmaringos serpenyős burgonyát és együtt tálaljuk.




ROZMARINGOS MUSTÁRMÁRTÁS

rozmaringos mustármártás

Egyszerű, gyors és finom. Gyakran készítem, remekül feldobhatunk vele ételeket.

Mogyorónyi vajon megfuttatunk kevés rozmaringot, hozzáadunk 1 e.k. dijoni mustárt, 1 e.k. magos mustárt és kb. 1 dl hagyományos mustárt. Felöntjük 1,5 dl tejszínnel, adunk hozzá kevés sót és borsot. Forralunk rajta egyet, megkoronázzuk pici fehérborral és már kész is vagyunk.

2012. május 15.

RÁNTOTT PADLIZSÁN

rántott padlizsán

Hozzávalók

3 közepes padlizsán
só, bors
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez


Elkészítés

A padlizsánokat mossuk meg és héjával együtt karikázzuk fel. Én sosem távolítom el a héjat, és csak a kemény, fényes padlizsánokat használom fel.
Alaposan sózzuk be és hagyjuk állni min.30 percet. Ez az 1 titka van, hogy hagyni kell a sóban sokáig, hogy kiengedje a levét, így lesz csak ízletes.
Panírozás előtt kicsit szórjuk meg borssal, majd forgassuk lisztbe, tojásba és prézlibe. Bő, forró olajban süssük ki és szedjük papírtörlőre. Majonézes burgonya vagy majonézes uborka az igazi hozzá.



2012. május 14.

MAJONÉZES BURGONYA


Mindenki ismeri, sokan szeretik, semmi különös nincs benne, de nagyon finom és sültek mellé kiváló.
Buci barátomnak ajánlom,ezt a receptet :-))


Hozzávalók

60-70 dkg kifliburgonya
1/2 l tejföl
1,5 dl majonéz
1 e.k. dijoni mustár
1/2 dl fehérbor
1 k.k. bors
2 k.k. cukor
ecet, víz, cukor

Elkészítés

A burgonyát héjában  sós vízben megfőzzük. Még melegen megtisztítjuk és felkarikázzuk és az ecetes, cukros lében hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a tartárt, minden összetevőt jól összekeverünk, ha szeretnénk hagymával gazdagítható a saláta. Én jobban szeretem kevés tormával feldobni. Mikor kihűlt a burgonya lecsepegtetjük és az öntettel óvatosan elkeverjük.


Majonézes burgonya taandori csirkével

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat