2012. július 30.

SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT TÚRÓGOMBÓC MÁKBAN FORGATVA


Ez már a harmadik túrógombóc amit posztolok, de nem tehetek róla, mert annyira finom és imádjuk. A  sárgabaracknak nem tudtam ellenállni, kénytelen voltam begombócolni :)

Hozzávalók

1/2 kg túró
1 tojás
3 ek cukor + 3 ek
8 ek búzadara
1 citrom reszelt héja
1 kk vaníliakivonat
1/2 kg sárgabarack
fahéj
ánizs
1/2 citrom leve
1/2 dl víz
1 kk keményítő
20 dkg cukrozott darált mák

Elkészítés

 A túrót összegyúrjuk a tojással, 3 ek cukorral, búzadarával, a reszelt citromhéjjal és vaníliával. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben a barackokat kimagozzuk 5 darabot félbe vágunk, ezek mennek a gombócok belsejébe. Nekem 10 db szokott kijönni ebből a mennyiségből. A felezett barackokat meghintjük cukorral és kevés fahéjjal és félretesszük. A többi barackot felkockázzuk és tűzre rakjuk cukorral, vízzel, 1/2 citrom levével és ízesítjük kevés ánizzsal és fahéjjal. 5 perc forralás után pici keményítővel behúzzuk. 
A túróból korongokat formázunk a tenyerünkben és a közepére helyezzük a barackot, és vizes kézzel gombócokká formáljuk. Lobogó vízben készre főzzük és a cukrozott mákban meghempergetjük. Az öntettel tálaljuk.



2012. július 29.

HŰSÍTŐ PARADICSOMOS DINNYELEVES FETÁVAL


Kicsit meglepő lehet a kombináció, de igazán hűsítő a nagy melegben. Természetesen számomra a legvonzóbb, hogy nem kell főzni és 3 perc alatt elkészíthető. Nem árultam el, hogy mivel etetem kedves családomat. Hatalmas találgatások zajlottak, a dinnyegolyókat felismerték, mint levesbetétet.....ennyi.

Hozzávalók

1/2 görögdinnye 
2-3 paradicsom
1 kisebb v.hagyma
1/2 citrom leve
1 kk friss bazsalikom
só, bors
2 ek balzsamecet
2 ek szűz olíva
2 ek darált mandula
friss menta
feta sajt
olívabogyó

Elkészítés

A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk. Az 1/4-ből golyókat vájunk betétnek. A paradicsomokat meghámozzuk és szintén kockázzuk. A hagymát is felaprítjuk. A turmixba tesszük a mandulát, hagymát, dinnyét, paradicsomot és a fűszereket, citromlevet, szűz olívát és balzsamecetet. Alaposan összeturmixoljuk. Tányérokba merjük és darabolt olívával, fetasajttal és friss mentával megszórva tálaljuk.



2012. július 25.

HIDEG KUTYA ZÖLDEN



Kicsit meghökkentő a kinézete, de ez a jó benne:) Benedek barátomék kedvenc sütije. Mindig emlegették a kedvenc zöld sütit, de nem tudtam mi lehet az. A múltkori Hideg Kutya bejegyzésemre reagált, hogy ez, az a süti, amit ők zölden imádnak. Akkor lássuk a roppant "bonyolult" leírást.

Hozzávalók

30 dkg margarin
20 dkg cukor
2 vanília puding (főzős, 54 grammos)
2 kk zöld mandula aroma
1 tojás
10 dkg ostya

Elkészítés

A margarint felolvasztjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingokat és az aromát. 1-2 percet főzzük, majd hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk a tojást majd az apróra morzsolt ostyát. Egy formát kibélelünk, és beleöntjük a masszát, hűtőben pihentetjük pár órát.



2012. július 22.

JUHTÚRÓS SZTRAPACSKA



Ritkán szánom el magam az elkészítésére, mivel a krumpli lereszelése nem tartozik kedvenc elfoglaltságaim közé. Az pedig bőséggel szükségeltetik hozzá. lila hagymával szeretem, ennek a hiányában póréhagymával tálaltam, így is fenséges volt. Imádjuk. Önmagában is és köretként fogyasztva, mondjuk egy vörösboros marharagu mellé. Kalória bőséggel akad benne, de hébe-hóba mértékkel fogyasztva simán beépíthető az étrendünkbe.

Hozzávalók

70 dkg burgonya
20 dkg liszt
1 ek. só
1 kk bors
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy tejföl
20 dkg brindza

Elkészítés

 A burgonyákat megtisztítjuk és lereszeljük. Közben 1 nagy fazékban  sós vizet teszünk fel forrni. A lereszelt burgonyát összedolgozzuk a liszttel , sóval és borssal. Gyorsan dolgozzunk, mert a burgonya nagyon gyorsan megbarnul. A liszt mennyiségét nehéz meghatározni, az a lényeg, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk, túl sok liszttől kemény lesz, az pedig nem finom. Lobogó vízbe szaggassuk bele 1 galuskaszaggató segítségével. Forraljuk 2-3 percig, majd szűrjük és mossuk át hideg vízben.
A szalonnát apró kockákra vágjuk fel és süssük zsírjára. Szűrjük le, a szalonnát tegyük félre. A zsírjában melegítsük át a leszűrt sztrapacskát, adjunk hozzá kevés juhtúrót és tejfölt. Miután kissé összepirítottuk azonnal tálaljuk. Szedjünk egy nagy kupac sztrapacskát, morzsoljunk rá juhtúrót, locsoljuk meg tejföllel és gazdagon szórjuk meg ropogós tepertővel és vékonyan szeletelt lila hagymával fogyasszuk el .



2012. július 20.

LAZACOS KRÉMSAJTTAL TÖLTÖTT SPENÓTOS PALACSINTA


Gyors, könnyű, finom, imádni való, színes.... Próbáld ki és megtapasztalod:)

Hozzávalók

1 tojás
20-25 dkg liszt
5 dkg spenótpor
4 dl tej
só, bors
olaj
10 dkg füstölt lazac
20 dkg tejszínes krémsajt
2 citrom
kapribogyó
szűz olíva
kapor


Elkészítés

Kikeverjük a palacsinta tésztáját, cukor és szóda nélkül. Sózzuk, borsozzuk és a spenótporral színezzük. (A friss spenótot pároljuk és turmixoljuk le.)Kisütjük a palacsintákat. Aki erősebb zöldet szeretne tegyen ételfestéket hozzá, nekem elég volt a spenót.
A krémsajtot összekeverjük a felaprított lazaccal, 1/4 citrom levével és egy csipet kaporral és borssal.
Az öntethez kicsavarjuk a citromok levét, öntünk hozzá szűz olívát. Egy nagy evőkanál kapribogyót picit szétzúzunk és a léhez adjuk. Kaporral és borssal ízesítjük.
A palacsintákat megtöltjük a krémmel, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk kevés kaporral és behabzsoljuk 1 pohár borocska társaságában.
Nem kell melegen fogyasztani, isteni hidegen!




HIDEG KUTYA (KALTE HUND)


Ez a süti valahogy kimaradt az életemből. Tóth Ági barátnőm rendszeresen készíti, hatalmas sikerrel. Szegény be sem teheti a lábát sehova Hideg kutya nélkül, tömegek követelik rajta, természetesen velem az élen. Megadta a receptet, én pedig elkészítettem. El sem akartam hinni, hogy ennyire egyszerű. A neten utánanéztem és megdöbbenéssel láttam, hogy milyen népszerű és ezer formában és ízben létezik. Több oldalon dobálta ki a recepteket. Komolyan nem értem, hogy miért nem találkoztam eddig vele. Általam olvasott blogokban is szerepel, de valahogy átsiklottam felette, pedig a neve is annyira tetszik:) Ronda és finom. Hétvégén barátaimnak megígértem, hogy felteszem a blogra.
Ime Ági receptje Balunak ajánlva:)

Hozzávalók

2 cs. csokoládé puding (főzős 54 grammos)
2 ek kakaó
20 dkg cukor
30 dkg margarin
1 vaníliás cukor
1 cs ostya
1 tojás

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a pudingokat, a vaníliás cukrot és a kakaót.1-2 percig főzzük. Hagyjuk hűlni. Amikor langyos a tojást elkeverjük benne, az összetördelt ostyát is. Kibélelt formába öntjük és kifagyasztjuk.
Én annyit változtattam a recepten, hogy középre puncs pudingból készítettem el, melyet rummal ízesítettem. Nehéz volt szépen rétegezni, mivel nagyon sűrű a massza, de az élvezeten semmit sem rontott.




Nézzétek meg a többi variációt is.

2012. július 19.

CITROMOS SPAGETTI GAZDAGON


Ez a tészta is az étlapunkon marad. Pár perc alatt elkészíthető és hihetetlen finom. Bátran ajánlom kipróbálásra:))

Hozzávalók 4 adag

1 cs. spagetti
1 citrom reszelt héja és leve
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 piros, 1 zöld chilli kimagozva
1 ek kapribogyó
20 dkg kockázott bacon
10 dkg rukola
3 paradicsom
3 ek szűz olíva
só, bors, bazsalikom


Elkészítés

A spagettit kifőzzük.Kevés olívában megpirítjuk a bacont. Belereszeljük a citromnak a héját, a fokhagymát. Apróra vágjuk a paprikákat,(aki nem szereti az erőset, használjon kápia paprikát) ezeket is hozzáadjuk. A kapribogyót kicsit aprítsuk és tegyük a fazékba. A kifőtt al dente tésztát tegyük a szószhoz 2-3 ek főzővíz kíséretében, alaposan melegítsük össze. A felkockázott paradicsomokat és a rukolát csak akkor tegyük hozzá, amikor elzárjuk a tüzet. Alaposan locsoljuk meg a citromlével és kevés szűz olívával.Sózzuk, borsozzuk, kevés szárított bazsalikommal ízesítsük. Azonnal tálaljuk. Lehet reszelt parmezánnal, vagy morzsolt fetával fogyasztani.



2012. július 17.

RUKKOLÁS MAKRÉLA SALÁTA

rukkolás makréla saláta

Igazi ízletes nyári saláta. Bőven megállja a helyét ebédként is. Tele vitaminokkal, friss ropogós zöldségekkel és az ízkavalkádról még nem is szóltam. Elkészítése pedig legalább 5 percet vesz el az életünkből.


Hozzávalók 4 adag

1/2 jégsaláta
10 dkg rucola
2 db zöldpaprika
1 lila hagyma
20 szem koktélparadicsom
1 uborka
20 olívabogyó
2 citrom
olíva
oregánó
tarka bors
petrezselyem
2 füstölt makréla

A recept elkészítése

Az összes összetevőt aprítsuk fel, ahogy nekünk tetszik. A citromok levével, olívával , oregánóval  alaposan keverjük össze. A tányérok  közepére halmozzunk a salátából, fektessük a tetejére a halszeleteket, őröljünk rá borsot . Pirítóssal és citrommal tálaljuk. A tetejére ne felejtsük el a friss petrezselymet. Lehet nekem rögeszmém a petrezselyem, de nekem így lesznek egységben bizonyos ételek.  Én most fűszeres olajban pácolt makréla konzervet vásároltam hozzá, és ebből az olajból is csorgattam keveset a salátára. 



2012. július 16.

FASZÉNEN SÜLT JOGHURTOS CSIRKEMELL KEVERT SALÁTÁVAL ÉS LECSÓS RÉTESSEL



Faszénen megsütött húsi finom salátával:) Annyira szeretem! Utánozhatatlan ez  a jó  füstös íz. Gyors, praktikus, ízletes és könnyű fogás.
Egy titka van, hogy nagyon figyelni kell a húsokra, mert túlsütve mehet a kukába. Ne vágjunk túl vékony szeleteket és ne süssük sokáig!

Hozzávalók

2 csirkemell
1 joghurt
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
1 kk.koriander
1 kk. oregánó
bors, gyömbér


Elkészítés


A joghurtot öntsük 1 tálba. Adjuk hozzá a fűszereket, nyomjuk bele 1/2 citrom levét is. Szeleteljük vastagra a csirkét és jól keverjük a pácba. Én a csirke szeleteket nyársra húztam, hogy kényelmes legyen forgatni a faszénen. A legjobb, ha előző nap elkészítjük, de legalább 3 órát érleljük benne.
A faszenet gyújtsuk be, mikor már csak parázslik, dobáljuk a húsit rá. Kb. 3-3 percet sütöttem.
Természetesen került mustáros tarja is a rácsra.
Lecsós rétessel és friss kevert salátával tálaltam, melyre olívás dijoni mustáros dresszinget készítettem.
Lecsós rétes recept itt.


A salátába került rukola, madársaláta, jégsaláta, radicchio, paradicsom,lila hagyma, friss citrom leve, só, bors, oregánó, extra szűz olíva, dijoni mustár.



2012. július 14.

MINI RIBIZLIS RIZSTORTÁCSKÁK


Hirtelen felindulásból készült, és egész mutatós lett, sőt még finom is. Pedig igazán egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók 
4 db

1 nagy bögre rizs (kb.25-30 dkg)
1,5 nagy bögre tej
1 sűrített tej (170 g)
1,5 bögre víz
1 narancs reszelt héja
1 k k vanília kivonat
30 dkg ribizli
15 dkg mascarpone
3 ek cukor (nyírfa)
1 ek méz
1 kk pektin (zselatin)

Elkészítés


A rizsből tejberizst készítünk, de vízzel kezdjük amihez a sűrített tejet adjuk, majd felöntjük tejjel és ízesítjük vaníliával és a narancs héjával. Lehet tenni hozzá cukrot, de nekem elég édes lett a sűrített tejtől. A rizs legyen jó puha és sűrű. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni.

A ribizlit tisztítsuk meg. A nagy részét pici vízzel és cukorral főzzük 1-2 percig, majd adjunk hozzá kis pektint, hogy sűrű, kocsonyás legyen. Természetesen a zselatin is tökéletesen megfelel, csak én kattantam rá erre az egészségesebb zselésítőre.
A mascarponét keverjük össze a ribizlis főzet 1/3- val, amikor már langyos, és adjuk hozzá a mézet, ha nem elég pikáns, akkor pici lime levet csepegtessünk hozzá, pár szem ribizlit is adjunkj hozzá majd tegyük a hűtőbe. 
A maradék ribizlizselét osszuk el a tortaformácskákban, ami lehet pohár, kisebb tál, bármi ami nekünk szimpatikus. Majd azt is hűtsük le. Amikor már jól megdermedt a zselé, félig töltsük meg rizzsel, amit egy kanál segítségével alaposan nyomkodjunk le, majd jön a mascarponés réteg, amit 1 cm vastagon kenünk szét, majd ismét rizs következik, amit szintén óvatosan a formába simítunk. A hűtőben pihentetjük, majd tálalás előtt kiborítjuk a formából és a maradék ribizlivel díszítjük.
A formákat folpackkal bevonjuk, akkor egyszerűbb talán kiszedni a tortákat, de nélküle is sikerült.





2012. július 13.

ZÖLDBORSÓ LEVES BURGONYAGOMBÓCCAL


Lassan vége a borsószezonnak, én meg elfelejtettem feltenni a blogra, pedig már régen készítettem. Lehet kezdek szenilis lenni. Ma végre hűvös napot kaptunk, ezért még jól is esik az embernek egy forró leves.

Hozzávalók

1 kg zöldborsó
1 cs fehérrépa
1 cs sárgarépa
1 karalábé
1 v. hagyma
2 cs. petrezselyem
3 krumpli
1 tojás
2-3 ek. gríz
só, bors, pirospaprika
pici olaj

Elkészítés

Tisztítsuk meg a borsót és a többi zöldséget. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük. Amikor üveges hozzáadunk kevés paprikát és az összes zöldséget, a 3 egész burgonyát is. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőséggel ellepje. Sózzuk és borsozzuk. Nem szoktam túlfűszerezni azért, hogy érvényesüljön a zsenge zöldségek íze.
Hamar megpuhul. Vegyük ki a megfőtt egész burgonyákat. Törjük össze, és a tojással és grízzel dolgozzuk össze, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá 1 marék petrezselymet (lehet kevés v.hagymát is belereszelni). Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat belőle és tegyük a levesbe. 5 perc forralás után a levesbe is tegyünk nagy adag petrezselymet és zárjuk el a tüzet.




2012. július 12.

MUSTÁROS TARJA FASZÉNEN SÜTVE PARMEZÁNOS, SNIDLINGES PÜRÉVEL


Tegnap volt négy hónapja, hogy írom ezt a kis blogot. Ezért nem hagyhattam ki, hogy bejegyzést írjak. Először is szeretném megköszönni nektek a bizalmat. Egyre többen látogattok meg, és a látogatók nagy része visszatérő vendég. Még mindig felfoghatatlan számomra, hogy a rengeteg jobbnál jobb blog között, hogyan lehet rábukkanni, erre a kis fiatal jövevényre. A lényeg, nagyon köszönöm nektek!
Egy roppant egyszerű és nagyon finom kaját osztok meg veletek. Annyira friss, hogy az íze még a számban van.

Hozzávalók

4 nagy szelet tarja
1 ek dijoni mustár
2 kk. erős Pista
1 ek majoránna
3 gerezd fokhagyma
1 kk bors
12 db koktél paradicsom
70 dkg burgonya
10 dkg vaj
1 dl tejszín
1 cs snidling
5 dkg parmesan

 Elkészítés

A tarjákat a szélén vagdossuk be és alaposan klopfoljuk ki. Kenjük be mustárral, Pistával, reszelt fokhagymával és szórjunk rá majoránnát bőséggel. Hagyjuk állni 1-2 órát legalább. Készíthetünk többet is, akkor a pácolt húst öntsük le légmentesen olajjal és a hűtőben napokig eláll. Azért jó elvékonyítani a húst, mert pillanatok alatt átsül, és puha, omlós lesz..
A burgonyát sós vízben főzzük meg, majd pürésítsük, a vajjal és tejszínnel keverjük krémesre. Reszeljük bele a parmezánt, picit borsozzuk. A snidlinget is bele lehet keverni, de én most csak a tetejére szórtam.
A faszén, mikor jól parázslik, akkor alkalmas a húsok sütésére. Sütés közben sózzuk, borsozzuk, 3-4 perc oldalanként és kész is. Közben a paradicsomokat kenjük be olívával és helyezzük a rácsra. Én a szárát rajta hagytam, mert így egyszerűbb forgatni és fogyasztani is, sőt még jól is mutat. A paradicsomoknak elég 2 perc a forró parázson.
Nagyon fínom volt,
remélem nektek is ízleni fog.)



2012. július 10.

FASZÉNEN SÜLT KEBAB


Gyakran készítem, mert gyors, egyszerű, előre rákészülhetek, az egész család imádja, és a köretből sem kell nagy cécót csinálni. El lehet készíteni marhából, bárányból, csirkéből...

Hozzávalók
4 adag

70 dkg darált hús (nálam 40 dkg marha és 30 dkg sertés)
1 v.hagyma
1 kk szódabikarbóna
római kömény
só, bors
chilli
koriander mag
friss koriander
petrezselyem
1/2 dl fokhagymás olíva

Elkészítés


Egy nagy tálban keverjük össze a húst a fűszerekkel. Az arányokkal mindenki játsszon a kedvére, én szeretem, ha csípős és sok benne a zöld fűszer. Gyúrjuk össze a masszát és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe. Fontos, hogy az ízek összeérjenek és a nyársakra is könnyebb a hideg masszát felpakolni.
Vizezzük be a kezünket, fogjunk 1 gombócot a masszából és lapogassuk a nyársra. A harmadik már könnyen fog menni, ne adjuk fel, ha nem sikerül:) Az ujjaink ollózó mozdulataival tudjuk a bordákat kialakítani.
A faszenet gyújtsuk meg, égessük, hogy jó parázst kapjunk. A nyársakat kenegessük be az ízesített olívával a rácsot is és 3-4 percet süssük oldalanként. Én a kész pitákat is átsütöttem a faszénen és citromos salátával és chilli szósszal tálaltam. A kebabokra facsarjunk citromot tálaláskor.



2012. július 8.

FEHÉR CSOKOLÁDÉS CSERESZNYÉS LEPÉNY


Itt tobzódom még mindig a cseresznyében és a meggyben, de nem lehet az összesből lekvárt főzni. Ez a lepény is hirtelen elhatározásból készült. Bevallom nekem kicsit túl édes lett, de ez csak nekem okozott problémát, senki más nem vett erről tudomást, csak furán néztek rám, hogy nekem mi is a bajom!

Hozzávalók

25 dkg liszt
1 tojás sárgája
12 dkg vaj
2 ek hideg víz
1ek. cukor( nálam nyírfa)

4 tojás fehérje
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
3 ek. tejföl
2 ek. liszt
1 kk. vanília

70 dkg cseresznye
4 ek cukor
1/2 citrom leve
6 db szegfűszeg
10 dkg fehér csoki + 10 dkg a tetejére
5 dkg pirított, szeletelt mandula
gríz

Elkészítés

1 sárgából a lisztből, vajból és cukorból gyúrjunk gyorsan tésztát, kevés hideg vízzel lazítsuk.1 nagyobb kb. 26 cm- es formát vajazzunk és lisztezzünk ki, és  nyomkodjuk bele a tésztát. 170 fokos sütőben süssük addig, amíg a szélei barnulni kezdenek. Ez kb. 15 perc.
A cseresznyét magozzuk ki, tegyük egy lábasba és a cukorral, szegfűszeggel és citromlével főzzük pár percig, hogy alaposan engedjen levet.( nem kell túlfőzni, csak addig, hogy engedjen levet, de ne az összeset!)
A tojások fehérjét verjük kemény habbá és tegyük félre. A sárgáját szintén keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és a lisztet is, ízesítsük kevés vanília kivonattal.
A félig megsütött tésztát vékonyan hintsük meg grízzel, majd borítsuk rá a lecsepegtetett cseresznyét, tördeljünk rá fehér csoki darabokat, szórjuk meg, kevés pirított mandulával, majd öntsük rá a tejfölös masszát. Tegyük vissza a sütőbe és bő fél óra alatt készre sütjük. Mikor kihűlt a sütemény, olvasszuk meg a csokoládé másik felét és locsoljuk a tetejére.
Ami hiányzott róla, hogy elfelejtettem a pirított mandulából a tetejére szórni. Azt ne felejtsétek el, mert úgy lesz az igazi!




PAPRIKÁS KRUMPLI BOGRÁCSBAN


Lecsósan és tejföllel


Úgy látszik mindenki szereti a paprikás krumplit. Elhangzott a kérdés, hogy mit főzzünk a bográcsban és egyöntetűen a paprikás krumpli mellett szavazott a társaság. Rendesen felturbóztuk és az órákon át hangosan csevegő, kacagó társaság olyan néma csendben tolta magába, hogy csak a tücskök ciripelését és a tűz ropogását lehetett hallani, majd egy kérdést-van még:))

Hozzávalók  8-10 fő 

4 kg burgonya
6 v.hagyma
6 paprika
6 paradicsom
6 gerezd fokhagyma
1-2 hegyes erős
2 szál házi füstölt kolbász
2 szál lecsókolbász
10 dkg füstölt szalonna
kömény, majoránna, p.paprika, babér, só, bors

Elkészítés

Fiúk, lányok mindent megtisztítanak, amit lehet. A burgonyát nagy cikkekre vágjuk, a hagymát kockázzuk, a paprikát karikázzuk,a paradicsomot és szalonnát apró kockákra vágjuk, a kolbászokat pedig karikázzuk.
Közben a fiúk szép nagy tüzet csiholnak. A szalonnát a bográcsba dobjuk és jól kisütjük a zsírját, majd a kolbászt is hozzáadjuk és annak is jól kisütjük a zsírját. Mikor már bőséggel van zsiradék következik a hagyma, amit üvegesre pirítunk. Majd a paprika, paradicsom és legvégül a burgonya. Mikor minden a bográcsban van, jöhetnek a fűszerek. Ne sajnáljuk, mindenből mehet legalább 1 nagy kanálnyi, a sóból kettő is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje, pakoljunk a tűzre és legalább 30-40 percig rotyogtassuk. Az utolsó 5 percben mehet bele a fokhagyma és a lecsókolbász is. Házi koviubival, friss kenyérrel és tejföllel fogyasszuk:) Mi is ezt tettük, csak az ubi lemaradt a képről.
Abból ne csináljunk problémát, hogy 1-2 burgonya szétesik, az a jó, mert besűríti a levet






2012. július 6.

GANCA


Ebben a melegben se vásárolni, se főzni nem volt kedvem, viszont a sok gyümölcs után bőven belefért valami nehezebb az étrendbe. Szétnéztem itthon, láttam, hogy krumpli és hagyma akad, sőt még tejföl is. Ekkor ugrott be nagyapa kedvence a ganca. legalább 10 éve nem ettem, ezért gyorsan nekiláttam. Szerintem mindenki ismeri, legfeljebb dödölle néven. A legegyszerűbb paraszti étel.

Hozzávalók

1 kg burgonya
liszt
2-3 nagy v. hagyma
3 dl tejföl
10 dkg húsos szalonna(elhagyható)
só,bors, víz

Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és kevés sós vízben puhára főzzük. Kb. 1,5 dl főzővízzel pürésítjük a burgonyát, majd 3-4 kanálnyi liszttel alaposan kikeverjük és borsozzuk. Jó sűrű masszát kapjunk. 
Egy serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnát, majd a felszeletelt hagymát is. Félretesszük őket. A ganca masszából kanál segítségével nagy galuskákat szaggatunk. Eredetileg egy jénaiba tesszük és sütőben megsütjük, de én most úgy döntöttem nem kapcsolom be a sütőt. Ezért a szalonnás, hagymás serpenyőben sütöttem meg őket. Hibátlan volt így is. Gazdagon meglocsoljuk a tejföllel, meghintjük a ropogós hagymával és baconnel és önállóan fogyasztjuk. Friss saláta isteni hozzá. Köretnek is adhatjuk pl. pörkölt mellé.
A vegák a szalonnát hagyják ki, ha gondolják.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat