2012. augusztus 27.

SZÉKELYKÁPOSZTA BOGRÁCSBAN, FÜSTÖSEN



Kénytelen voltam megint alaposan összefüstölnöm magam, mert ezt az ételt, csak akkor szeretem, ha a jó öreg bográcsban készítem. Igaz a színe jó sötét lesz, de az íze feledteti ezt a kis szépséghibát. Szerintem pedig nagyon guszta volt ezzel a  karamelles színnel :) Ezt az ételt is kicsit a saját képemre alakítottam, de úgy látom mindenki nagy megelégedésére. Este hatalmas szélviharban sikerült befejezni, ami kicsit izgalmas volt, mert attól rettegtem, hogy mikor kap lángra a kert. Szerencsére minden baj nélkül befejeződött, csak a tűz égett igen intenzíven, ami viszont arra volt jó, hogy bő 1 óra alatt elkészült ez a méltatlanul elfeledett csodás étel.

Az étel hozzávalói 10 főre

2 kg savanyú káposzta
1 pici, füstölt első csülök
2 szál  füstölt kolbász
1/2 kg sertéslapocka
5 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
10 db babér
1 ek majoránna
1 ek kömény
bors
1 hegyes erős v. valami csípős
1 ek fűszerpaprika

2 ek liszt
víz
tejföl és friss kenyér a tálaláshoz



A recept elkészítése

Természetesen tűzrakással kezdődik a történet. Majd a hagymát apró kockákra vágjuk és pici olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a kockázott lapockát, amikor a kolbász jól kiengedte a zsírját, a bográcsba öntjük a kimosott káposztát és a csülköt. A fűszereket is tegyük a a bográcsba és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a csülök jó puha lesz, majd kivesszük  felkockázzuk és visszatesszük a káposztába.  A vizet néha pótolni kell, ha nagyon bugyog a káposztánk.1fej hagymából és kevés lisztből gyenge rántást készítünk, besűrítjük vele az ételt. Rengeteg tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk. A rántást elhagyhatjuk, csak akkor alaposan főzzük el a levét.






2012. augusztus 26.

SÜLT PARADICSOMOS PADLIZSÁNRAGU GRILLEZETT FETÁVAL ÉS CUKKINIS BURGONYAFASÍRTTAL


Paradicsom és padlizsán is terem bőven, ezért folytatom a kísérletezésemet a vega kaják világában. Ez a műremekem is osztatlan sikert aratott szűkebb húsevő környezetemben. Persze nem a legelvetemültebb vega irányt választottam, ez inkább lakto vegetáriánus, én a tejtermékeket beengedem a menübe. Természetesen a húsról nem szeretnék lemondani, ez csak egy kis kalandozás.

Hozzávalók

1 padlizsán
20 db koktél paradicsom
1 v hagyma
3 gerezd fokhagyma
1-2 zöld paprika
1/2 dl sör
extra szűz olíva
pár szem olajbogyó
friss rozmaring
só, bors, oregánó
8 szelet Feta
40 dkg burgonyapüré
1 kisebb cukkini
10 dkg reszelt sajt
snidling
prézli
szezámmag


Elkészítés

A paradicsomokat egészben, a padlizsánt nagy kockákban, a répát vékony karikákra, a hagymát vastag darabokra vágva egy hőálló tálba tesszük.A fokhagymát és a paprikákat is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük oregánóval, meglocsoljuk szűz olívával, rátépkedjük a friss rozmaringot és 150 fokos sütőbe tesszük. Fél óra elteltével meglocsoljuk kevés sörrel és még fél órát sütjük.
Készítünk egy nagyon sűrű burgonyapürét. A cukkinit lereszeljük és besózzuk. 1/2 óra elteltével alaposan kicsavarjuk és a püréhez adjuk.1 gerezd fokhagymát belereszelünk, a snidlinget apróra vágva szintén és a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és a hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon. Majd apró korongokat készítünk belőle, amiket a prézlivel elkevert szezámmaggal precízen bepanírozunk. Óvatosan, gyorsan kell kisütni, mert könnyen szétfolyik, de megéri kínlódni vele, mert hihetetlen finom.
A fetát olajjal megkent rostlapon vagy tapadásmentes serpenyőben meggrillezzük és frissen tálaljuk. Tálaláskor szeletelt olajbogyóval megszórjuk.




2012. augusztus 25.

SÜLT PARADICSOMOS ZÖLDSÉGRAGU


A sok paradicsom, padlizsán, cukkini rendesen feladja a leckét. Szerencsére a friss fűszerek is rendesen kényeztetnek. Gyakran csak bepakolom őket egy sütőtálba és  magában esszük, vagy köretként valami mellé. Nagyon, de nagyon finom, macera pedig nincs vele.

Hozzávalók

1 padlizsán
koktél paradicsomok 
1 v. hagyma
1 sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 rozmaring ág
bazsalikom
oregánó
kevés fehérbor
só, bors
3 babérlevél
extra szűz olíva

Elkészítés


A paradicsomokat egészben hagyjuk, a padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk. A répát karikázzuk, a hagymát szeleteljük és egy sütőtálba halmozzuk. A fűszerekkel összekeverjük, meglocsoljuk az olívával, ráöntjük a bort és 150 fokos sütőben 50-60 percet sütjük.


VIRSLIS HENGER


Nem volt sok időm a posztoláshoz, mivel napjaim azzal teltek, hogy az elveszett blogomat visszaállítsam. Hatalmas meló. Senkinek nem kívánom, hogy így járjon. 5. napja szerkesztem, de még csak 80 %-os.
Végül csak annyi derült ki, hogy ilyen előfordulhat, nem tudni miért. Jó esetben a Picassában maradnak a képek rossz esetben nem. Természetesen velem az utóbbi történt.
A lényeg elgondolkoztató, hogy az ember írja ezerrel éveken át és egyszer csak eltűnik. Van akinek 7 éves blogja veszett a semmibe, tehát én még  egy szerencsés " picsagyümölcs" vagyok, ha nem is érzem annak magam ezekben a napokban.

A lényeg a főzés. Időm nem igazán van, mert a gépnél ülök folyamatosan. Ezért nagyon egyszerűre vettem a figurát. Kapható mélyhűtött leveles tészta. Nagyon olcsó és jó minőségű. Vésztartaléknak mindig van itthon. Éttermek és cukrászdák használják, akkor mi is megtehetjük. Főleg egy ilyen hosszadalmas elkészítést igénylő tésztánál. Most eljött az ideje, hogy felhasználjam.  Kiengedés után 30 perccel már tálalható, igen ízletes, és millió variációban elkészíthető. A mélyhűtőmben virslit leltem, ezért ez került bele.
Készítettem mellé majonézes uborkát és hárman jól laktunk 1 cs. tésztával és 5 db virslivel.



Elkészítés

Engedjük ki a mélyhűtött leveles tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, vágjuk csíkokra. Kenjük meg vékonyan dijoni mustárral, helyezzük rá a virsli darabokat. Tekerjük fel, kenjük meg vízzel, szórjuk meg szezámmaggal  és előmelegített 220 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt.



2012. augusztus 20.

Nem tudom mi történhetett, de ma azt vettem észre, hogy május 14- től visszamenőleg az összes fénykép törlődött az oldalamról. Több órás próbálkozás után sem lettem okosabb.
Teljesen érthetetlenül állok. Vajon mit tehet az ember ilyen esetben? Nem is tudom, hogy kitől lehetne segítséget kérni.
Szép kis munka lesz egyenként pótolgatni, bele sem merek gondolni. Biztos van egyszerűbb megoldása is, de   azt még nem tudom.


2012. augusztus 18.

PADLIZSÁNNAL RAKOTT CSIRKE


Nagyon szeretjük ezt az ételt, de gyakran nem kerül rá sor, mert tovább tart mint fél óra az elkészítése. Ezért ritkán szánom rá magam, viszont annál nagyobb az öröm, ha elkészül. Most a padlizsánok és a paradicsomok is érnek, de szerencsére nem olyan iramban, mint a cukkini. Millió formában készíthető és én imádom. A padlizsánkrémet semmi sem veri, nálam az a csúcs, megunhatatlan, viszont így megsütve is csuda jó:)

Hozzávalók

1/2 kg csirkemell szeletelve
2 db padlizsán
2 v.hagyma
10 db paradicsom
6 krumpli
2 zöld paprika
4 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
só, bors
chilli, oregánó, friss rozmaring
olíva olaj


Elkészítés

A felszeletelt csirkét sózzuk, borsozzuk, oregánóval szórjuk meg és hirtelen süssük meg, majdnem készre. A padlizsánokat hosszában szeleteljük sóval, borssal ízesítsük és szintén süssük kevés olíván, hogy kapjanak egy kis színt. A paradicsomokat vastag karikára, a burgonyákat vékony karikákra vágjuk. A hagymát apró kockákra.
Egy sütőtálba leteszünk egy réteg padlizsánt, egy réteg burgonyát, egy réteg paradicsomot és egy réteg csirkét. A burgonyákat sózzuk meg. Megszórjuk a hagymával és oregánóval és reszelt fokhagymával és addig rétegezzük, amíg van alapanyagunk. A legtetején padlizsánnal zárjuk. A darabolt, hámozott paradicsomot sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá reszelt fokhagymát, friss rozmaringot és oregánót és nyakon öntjük vele a rétegezett alapanyagokat. Szűz olívával kicsit meglocsoljuk és 200 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom még, ha olívabogyót is adunk hozzá, a tetejére pedig feta sajtot morzsolunk.Én most egyszerűbben készítettem, de így is tökéletes fogás.


2012. augusztus 13.

CUKKINI KRÉMLEVES


A cukkinik támadásának sosem lesz vége!!! Egyszerűen már rá sem bírok nézni. Hegyekben állnak a feldolgozásra váró  alanyok. Teller- cake adta az ötletet, hogy náluk a levesnek  nagy sikere van. Receptet sajnos nem mellékelt, de rögtönöztem egyet. Roppant egyszerű és gyors elkészíteni, megtartjuk.

Hozzávalók

1 cukkini
2 burgonya
3 babérlevél
2 zeller zöldje
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors
picike chilli
1 kk majoránna
2 dl tejföl
1 húsleveskocka
víz
1 kk keményítő (elhagyható)
olíva
mandula és snidling a díszítéshez


Elkészítés

A hagymát aprítjuk és kevés olíván megfuttatjuk. A cukkinit és a burgonyát kockákra vágjuk ( a burgonyát apróra, hogy egyszerre puhuljon a cukkinivel) és az üveges hagymához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, babérral és a zeller és petrezselyem zöldjével. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, a kockát beledobjuk és forraljuk 10-15 percig, majd leturmixoljuk.  A tejfölt elkeverjük a keményítővel és a leveshez adjuk, majd újra összeforraljuk. A keményítő elhagyható, de én szeretem, mert nagyon szép fénye lesz az ételnek tőle. Pici chillit is adtam hozzá, hogy pikánsabb legyen, aki nem szereti hagyja ki.
Pirított mandulával és apró snidlinggel hintettem a tetejét és meglocsoltam kevés extra szűz olívával. A krémleveseket szeretem valami ropogóssal kiegészíteni, mandula volt kéznél, de levesgyöngy is teljesen jó hozzá.


2012. augusztus 11.

SÁRGADINNYE KRÉMLEVES LIME-MAL ÉS PIRÍTOTT MANDULÁVAL


Végre a dinnye is érik a kertben! Ahogy elnézem ebből is rengeteg fog teremni. Leszedtem az elsőt és már járt az agyam, hogyan lehet majd hasznosítani a tömérdek dinnyét.  Egy igazán egyszerű, gyors és ízletes leves készült az első saját termesztésű óriás sárgadinnyéből.

Hozzávalók

1 db sárgadinnye
3 ek cukor (nyírfa)
4 mentalevél
1 lime leve és reszelt héja
1 kk vanília kivonat
2 dl tejszín
3 dl víz
1/2 dl rum
1 kk keményítő

Tálaláshoz

1 lime héja
pirított, szeletelt mandula
menta


Elkészítés

A dinnyét felkockázzuk, és készítünk pár golyót is, majd levesbetétnek, ezeket félretesszük. A cukorral és vízzel főzzük kb. 5 percig, és beízesítjük a mentával, lime- mal és vaníliával. Összeturmixoljuk, a tejszínt elkeverjük a keményítővel , hozzáadjuk és megint összeforraljuk. Ekkor én nyakon-öntöttem rummal, mert valami hiányzott, forraltam 1-2 percet, majd lehűtöttem. Tálaláskor, pirítottam mandulát, a dinnyegolyókat a levesbe tettem, meghintettem a mandulával és lime héjat reszeltem a tetejére.Nagyon finom volt!



2012. augusztus 10.

BOUNTY PALACSINTA


Az örök darab, megunhatatlan palacsinta. Mint mindent, ezt az ételt is szívesen variálom. Számtalan formában, ízben készítettem már. Most a kókuszos volt soron. Igen egyszerű, látványos, és nem utolsó sorban igazán finom. 
Úgy indult az egész, hogy megígértem palacsinta sütés lesz este. Elkezdtem bekeverni a tésztát, akkor derült ki, hogy csak teljes kiőrlésű liszt van itthon. Sebaj, kikevertem a tésztát, kisütöttem párat és annyira ronda volt a színe, hogy gondoltam kéne valamit csinálni vele. Ezért pár csepp festékkel beszíneztem, így lett kék. Viszont, ha kék, akkor csak kókusz jöhet a belsejébe, ha kókusz, akkor csoki is kell...így született. 
Az első pár natúr palacsintát almával töltöttem, fahéjas cukorral megszórtam, így azok is guszták lettek.


Elkészítés

Mindenki a saját receptje alapján elkészíti a palacsinta tésztát. Az enyém : 1 kg liszt, 1 l tej, 1-1,5 l ásványvíz, 3 tojás, 1 csipet só, 1 vaníliás cukor. Ez olyan 50 db palacsintára elegendő. Az elkészült tésztát kevés festékkel megszínezzük és így sütjük ki. Természetesen, ha sima lisztből készül, sokkal intenzívebb lesz a színe.

Kókusz

10 dkg kókuszreszeléket forró vízbe áztatunk. Csak annyi víz kell, hogy pépet kapjunk, nem folyós masszát. 15 perc után 1 tubus cukrozott sűrített tejjel , vanília kivonattal és kevés cukorral felfőzzük. 5-10 perc elteltével 1 kk. étkezési keményítővel besűrűsítjük, majd kihűtjük.

Csokiöntet

10 dkg étcsokit megolvasztunk gőz felett és 1 dl tejszínnel elkeverjük.

A kisütött palacsintákat megtöltjük a kókusszal és csokiöntettel kínáljuk. Én még kevés jégcukorral megszórtam és szederrel díszítettem.


  

2012. augusztus 7.

DIJONI MUSTÁRBAN PÁCOLT SZŰZÉRMÉK BALZSAMOS GYÖNGYHAGYMA RAGUVAL


Ez egy igazán ínycsiklandó ünnepi lakoma. Nem túl macerás, de nem is 10 perc az elkészítése viszont megéri a ráfordított időt.

Hozzávalók

60-70 dkg sertés szűz
dijoni mustár
babér
2 vöröshagyma
1ü gyöngyhagyma
2 ek cukor
1 fahéjrúd
1 dl balzsamecet
só, szemes bors, őrölt bors
1 kk keményítő
olíva

Elkészítés

A szüzet letisztogatjuk és 1,5 cm -es szeletekre vágjuk. Bekenegetjük a dijoni mustárral, egy tálba helyezzük, leöntjük olajjal babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük . 1-2 napig a hűtőben pácoljuk.( A másik megoldás egészben pácoljuk, majd egy serpenyőben kérget pirítunk rá, és forró sütőben befejezzük a sütést, pihentetjük 5 percet és ezután szeleteljük.)
Fogyasztás előtt 2 perc alatt átsül. Sokáig nem szabad sütögetni, mert kiszárad és kemény lesz. Elveszíti minden tulajdonságát, amitől isteni.
A mártás. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd 2 kanál cukor segítségével megkaramellizáljuk (aki édesebben szereti tegyen több cukrot hozzá). A gyöngyhagymáról leöntjük a levét és a hagymához adjuk. Balzsamecetet adunk hozzá és kevés vizet, pont ellepje. Sózzuk, babérral, fahéjjal és borssal ízesítjük, majd lefedjük és főzzük kb. fél órát. Főzés közben figyeljünk rá a gyöngyhagymák nehogy szétessenek. maradjanak egészben és picit roppanósak legyenek, akkor tökéletes. Ha nagyon híg marad  kevés keményítővel sűrítsünk rajta. 
A hirtelen megsütött húsok köré halmozzuk a ragut. Én burgonyapürével szeretem, de a rizs is tökéletes körete.  
  

2012. augusztus 4.

SZEZÁMOS RÁNTOTT CUKKINI BACONOS PÜRÉVEL ÉS MAJONÉZES UBORKÁVAL TÁLALVA



Az idén annyi cukkini terem nálam, hogy ezzel a mennyiséggel nem is tudom, hogy mit lehet kezdeni. Az összes szomszéd cukkinin él, velem az élen. Ide a blogra viszont még semmi cukkinis ételt sem tettem fel. Íme egy nagyon egyszerű és finom, gyors  vacsi.

Hozzávalók
4 adag

2 közepes cukkini
zsemlemorzsa
1 marék szezámmag
liszt
3 tojás
só, bors
80 dkg burgonya
10 dkg vaj
1, 5 dl tej vagy tejszín
10 dkg bacon
5 dkg parmezán
olaj a sütéshez



Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk. Alaposan besózzuk, borsozzuk és 1-2 órát állni hagyjuk. Én azért hagyom sokáig a sóban, hogy a nedvesség nagy része távozzon és a só alaposan átjárja, mert különben nincs sok íze. Lehet azonnal is panírozni, de szerintem, így jobban járunk.
Várakozási idő eltelte után bepanírozzuk, lisztbe, tojásba ( a tojásba is tegyünk pici sót), majd a morzsába, amit elkevertünk a szezámmaggal. Forró olajban aranybarnára sütjük és papírtörlővel felitatjuk a felesleges zsiradékot.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk és megfőzzük sós vízben. levét leöntjük, összetörjük, tejjel, tejszínnel és a vajjal simára keverjük, legvégül parmezánt reszelünk bele. A kockázott bacont zsírjára pirítjuk, leszűrjük és a püré tetejére halmozzuk. Tálaláskor picit locsolhatunk a szalonna zsírjából a baconos püré tetejére.
Nem tartárt készítettem hozzá, hanem majonézes uborkát. A receptjét megtalálod itt.  Együtt igazán izgalmas és ízletes kombináció.
A vegák hagyják ki a bacont a receptből.



Akkor sincs semmi vész, ha pár napig nem figyelünk a cukkinire és hatalmasra növöget. Hámozzuk meg, karikázzuk fel, a magokat távolítsuk el. Alaposan sózzuk be és hagyjuk állni, mint a padlizsánt. 1 óra elteltével csodálatosan megpuhul és nyugodtan panírozhatjuk. Ráadásul jópofa látvány nyújt a lyukas közepével.


2012. augusztus 2.

TÚRÓS CSUSZA

túrós csusza

Gulyás után vajon mi következhet? Természetes, hogy túrós csusza. Ez is ritkán jut eszembe, de szerencsére most beugrott. Pedig annyira finom tud lenni, ha jól átforgatjuk a tésztát a szalonna zsírjában! Egyszerű, gyors és mindenki szereti.

Az étel alapanyagai

1/2 kg fodros nagy kocka
1/2 kg túró
1 tejföl
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg kockázott bacon
víz

A recept elkészítése

Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A megfőtt tésztát leszűrjük és a szalonnát is. A tésztát a szalonna zsírjában átforgatjuk. Én ekkor is teszek rá tejfölt és kevés túrót, szerintem így lesz tökéletes. Miután alaposan összemelegítettük, tányérokra szedjük, bőséggel teszünk túrót és tejfölt a tetejére, a ropogós tepertővel gazdagon meghintjük és elfogyasztjuk.




2012. augusztus 1.

BOGRÁCS GULYÁS


bográcsgulyás lábszárból

Ennek az ételnek az elkészítésére is ritkán szánom el magam, mivel elég hosszadalmas. Főleg, ha felhőszakadás után jut eszembe a tűzrakás. Nyirkos fa használatával viszont háromszor tovább tart. Nem számít volt társaság, túléltük a bonyodalmakat. A végeredmény pedig tökéletes lett. A lényeg, megérte a több órás tűzfelügyelés :) Igazán jól tudnak esni ezek a  magyaros ételek néha napján:) Kedves vega barátnőm is olyan jóízűen kanalazta, hogy öröm volt nézni.


A gulyásleves hozzávalói

1 kg marha lábszár
15 dkg füstölt szalonna
5 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 nagy zeller
4 nagy krumpli
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 paradicsom
2 paprika
2 cs. petrezselyem
só, bors, majoránna, kömény, piros paprika
1 ek Erős Pista
1-2 dl vörösbor
víz


A recept elkészítése

Nagy tűzrakással kezdünk. lehetőleg száraz fából. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük a bográcsban. Én nem használok több zsiradékot, bőven elegendő. A felkockázott hagymát a szalonna zsírjára öntjük és alaposan megdinszteljük. A felkockázott húst is ráborítjuk, megkevergetjük és addig sütjük amíg minden oldala színt kap. Rádobjuk a felkockázott paprikákat és felöntjük vízzel. Annyi elég, hogy ellepje.
Addig főzögetjük ameddig a hús félig  megpuhul, nálunk ez legalább 2 óra volt. Ekkor a felkockázott zöldségeket a leveshez adjuk. A vizet pótoljuk, hogy bőséggel ellepje az alapanyagokat, és jöhetnek a fűszerek. Ne sajnáljuk se a sót, se a köményt. Én simán tettem mindenből 1 evőkanállal, sóból többet. A felkockázott paradicsomokat se feledjük, a fokhagymát pedig reszeljük. Készre főzzük, nálam ez újabb 2 óra volt, mivel nehezen forrt újra. Bőszen kóstolgassuk közben és ízesítgessük, a bort is öntsük bele bátran. Legyen sűrű, tartalmas, ízletes, enyhén csípős, a hús pedig puha omlós. Amikor ezt az állapotot elértük akkor kész a mű. Én a petrezselymet a legvégén szoktam belekeverni, az pedig még dob egy jó nagyot rajta. Friss kenyérrel fogyasszuk.
Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat