2012. október 31.

TÖKÉLETES BANÁNOS PALACSINTA KÓKUSSZAL TÖLTVE ÉS JUHARSZIRUPPAL MEGLOCSOLVA


A banánok felhasználásért kiabáltak és ebből a nagy alkalomból készült ez a  szerintem tökéletes desszert. Mániám a banán, ananász kókusz és a karamell variálása, de most szerettem volna kicsit változtatni. Betti barátnőmtől kaptam egyenesen Kanadából juharszirupot. Tehát adva volt a banán és a szirup. Ez lett belőle.

Hozzávalók
palacsinta 12 db.

2 banán
kevés citromlé
1 tojás
1 kk vanília
4-5 ek liszt
1,5 ek cukor
1 tk sütőpor
1 dl tej 
1 csipet só

kókusztöltelék
10 dkg kókuszreszelék
1-2 dl víz
1 tubus sűrített tej
2 ek cukor
1 tk vanília

locsoláshoz
juharszirup


Elkészítés

A két banánt pürésítsük  a citromlével és keverjük habosra a tojással, cukorral, vaníliával. Ezt kézi mixerrel 1-2 perc alatt elérjük. Majd öntsük hozzá a tejet és kanalanként keverjük hozzá a lisztet, amit elkevertünk a sütőporral. Az a lényeg, hogy jól kikevert, levegős tésztát kapjunk, ami sűrűbb a mi palacsintáknál. Egy serpenyőt vékonyan kenjünk meg olajjal és 1 evőkanállal tegyünk bele a masszából. Hagyjuk szétterülni és lassú tűzön süssük aranybarnára.
A kókuszt áztassuk  kevés vízbe, legalább fél órát. Mindig pótoljuk kevés vízzel, ha felszívta. Azért áztatom be, hogy ne kelljen sokáig főzni. Adjuk hozzá a tubus sűrített tejet, cukrot és vaníliát és lassú tűzön főzzük. Óvatosan, mert ahogy sűrűsödik nagyon pöfög. Nekem 10 perc elég szokott lenni, csak vigyázzunk, ne adjunk sok vizet hozzá. Esetleg  mégis sok a lé, akkor egy kis keményítő csodákra képes. 
Én négyes tornyocskákat készítettem és alaposan lelocsoltam juharsziruppal.
Nem adtam túl sok cukrot a desszerthez, mert a szirup nagyon édes, és nem akartam, hogy túl tömény legyen. Így volt tökéletes, csodásan kijöttek az ízek. 

Jó étvágyat!




2012. október 28.

BORSOS MARHA STEAK ZÖLDBORS MÁRTÁSSAL ÉS FRANCIA RAKOTT BURGONYÁVAL


Kedvencünk. Bélszínem nem volt sajnos, de hátszínem igen. Nem volt bepácolva, csak fagyasztva. A magyar marhák sokszor rágósak, ha nincsenek kellő ideig pácolva, azt pedig nem szeretem. A marha legyen puha, omlós és zamatos! Nekem most erre nem volt időm. Ezért az alacsony hőfokon való sütést választottam, amit nem bántam meg. Kicsit hosszadalmas, de garantált a zamatos, porhanyós husika.


A húst vastag szeletekre vágtam 1,5 cm. A hűtőből vegyük elő, legalább 2 órával a sütés előtt, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Kevés dijoni mustárral megkentem, citromborssal alaposan bedörzsöltem és egy rozmaringág társaságában forró serpenyőbe tettem, ahol 2-2 percig pirítgattam mindkét oldalát, kérget képzünk a hús felszínén. Nagyon forró legyen a serpenyő az fontos! Ablakokat nyissuk ki, mert hatalmas füsttel jár. A sütőt én 80 fokra állítottam és 35 percre betettem a húsokat.Csak akkor sóztam, amikor kivettem a sütőből. Ennyire egyszerűen elkészíthető. 


Francia rakott burgonyával és zöldbors mártással maga a  megtestesült tökéletesség. Nem kell díszítgetni sem, önmagában gyönyörűséges.



FRANCIA RAKOTT BURGONYA


Kedvenc köretem. Gyors és nagyszerű. Steak mellé nem is tudok mást elképzelni. 
Az egyik legkedveltebb éttermem a Fő utcában volt. Sajnos már nem olyan mint régen, de most is francia étteremként üzemel. Na, a lényeg csodás hangulatú kerthelyisége  és  remek konyhája volt. Akár hányszor beültem, mindig ezt a francia rakott burgonyát ettem bélszínnel és zöldbors mártással, fő a változatosság. Képtelen voltam ráunni. Imádatomnál fogva kénytelen vagyok itthon én is elkészíteni, de sajnos hiányzik mellőle a romantikus, ódon kert hangulata. Azért megnyugtatok mindenkit nem törte fel így sem egyikük szája szélét sem:)

Hozzávalók

70 dkg burgonya
2,5-3 dl tejszín
1/3 szerecsendió (ízlés szerint)
só, bors
kevés reszelt sajt.

Elkészítés

A burgonyákat meghámozzuk és vékonyra karikázzuk, a legegyszerűbb, ha legyaluljuk. Egy hőálló tálba rétegezzük. Leöntjük tejszínnel, csak addig, hogy a burgonya tetejét elérje. Sózzuk, borsozzuk és belereszeljük a szerecsendiót. 180 fokos sütőben barnára sütjük.
Bugyogni fog, kifolyik és ráég az edény szélére, nem számít!
Én néha ízesítem fokhagymával, vagy parmezánnal, de natúron is tökéletes.

Látszik a képen, hogy nem a legszebb látvány az edényben, de kitálalva mutatósabb, krémes és finom!!
Ronda és finom:)



ZÖLDBORS MÁRTÁS


Az egyik legegyszerűbb, de legnagyszerűbb mártás. Nekem  nagy kedvencem. Csak egy jó kis steak kell mellé és az ember lánya a mennyekben jár:)

Hozzávalók

3 ek zöld-bors egész
1 kk dijoni mustár
2 dl tejszín
1 ek vaj
só, bors

Elkészítés

A borsot egy mozsárban durvára törjük. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat. A borsot beleöntjük és megpirítjuk. Amikor pattog, hozzáadjuk a dijoni mustárt és felöntjük a tejszínnel.Sózzuk, borsozzuk és kiforraljuk. Melegen tálaljuk.


2012. október 26.

KÁPOSZTÁS CVEKEDLI


Gondolkoztam, hogy feltegyem - e a blogra, ezt a roppant egyszerű, de annál finomabb ételt. Aztán úgy döntöttem, hogy igen, mert kezdő háziasszonyok és háziurak számára nem mindig egyértelmű, hogyan születik a káposztából és a tésztából ez a remek kaja.

Hozzávalók

1 kisebb fej káposzta
1 zacskó fodros nagy kocka
1 tk kömény
1 tk bors
só ízlés szerint
étolaj vagy zsír

Az étel elkészítése

A káposztát reszeljük le vagy aprítógépben aprítsuk (én ezt a módszert használom). Kevés zsiradékon kezdjük el megdinsztelni. Kevergessük lassú tűzön. Le is fedhetjük, így hamarabb elkészül. Sózzuk, borsozzuk, bőséggel szórjuk meg köménnyel. Addig pirítsuk, amíg szép sötét barna lesz. A tésztát főzzük meg, szűrjük le és adjuk a káposztához. Sózzuk, borsozzuk még , ha úgy érezzük és pirítsuk össze alaposan. Akkor finom, ha alaposan megpirul .
Van, aki cukrot karamellizál a káposzta alá, úgy édeskésebb lesz, de én így jobban szeretem.
 Fogyaszthatjuk magában, de remek körete egy fokhagymás- mustáros tarjának!




2012. október 24.

CITROMBAN PÁCOLT CSIRKECOMBOK SÁFRÁNYOS CITRUSOS RIZZSEL


Igazán üdítő, könnyed vacsi. Nálunk hatalmas sikert aratott. Igazán egyszerű és gyors.

Hozzávalók

2 kisebb csirkecimb / fő
2 citrom leve
1 citrom héja
oregánó
1 gerezd fokhagyma
2 ek olíva
cítrombors
2 csésze Basmati rizs
pici sáfrány


Elkészítés

A citromok levét nyomjuk egy tálba, öntsünk hozzá kevés olívát, reszeljünk bele 1 gerezd fokhagymát, szórjunk bele oregánót és tegyük bele a combokat. Hagyjuk legalább 1 órát a pácban. Az idő leteltével vegyük ki a pácból, sózzuk, citrom- borsozzuk meg, tegyük  egy serpenyőbe, öntsük rá a páclevet és lefedve süssük meg. A végén fedő nélkül pirítsuk meg. A citrom nagyon szépen karamellizálódni fog.
A rizst készítsük el a szokásos módon, de a főzőlébe tegyünk egy csipet sáfrányt és reszeljünk bele 1 citrom héját.
Fogyasztáskor facsarjunk rá friss citromot!



SÁFRÁNYOS, CITRUSOS BASMATI RIZS


Bajban vagyok, hogy ennyire hamar sötétedik. Mire elkészülök az ételekkel addigra lemegy a napocska. Így pedig nehéz élethű képeket készítenem:(  Elég gyakran készül nálunk, a következő alkalommal remélem világosban lesz, akkor majd teszek fel élvezhető képet. A főzésen kívül tanulhatok még fotózni is. 

Hozzávalók

2 csésze Basmati rizs
dupla adag víz
sáfrány
1 citrom reszelt héja
1/2 lime reszelt héja

Elkészítés

A megszokott módon készítsünk rizst. A vízébe tegyünk 1 csipet sáfrányt, Gyönyörűen beszínezi majd a rizst. Reszeljünk bele citrom és lime-héjat. Nagyon üdítő, könnyed köretet kapunk.


2012. október 23.

ÁNIZSOS LAPOCSKÁK (ÁNIZSOS SÜTI GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN)



Nagyon egyszerű és gyors ez a süti! A recept anyukámtól van. Ő vékonyabbra készíti és még melegen feltekeri. Én most leegyszerűsítettem a folyamatot. Legalább 12 perc telt el a kezdés és befejezés között. Szerintem a legideálisabb süti rohanó házi-tündérek számára. A hab a tortán, hogy még finom is! Azt ne kérdezzétek, meddig tartható el, mert 1 óránál többet még sosem tartózkodott a Föld nevű bolygón:) Nem nagy adag, nekem 18 db lapocska jött ki ebből az adagból.

Hozzávalók

3 tojás
12 dkg cukor
10-12 dkg liszt
ánizs


Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük (nem kell túl keményre). A sárgát felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, miután alaposan elkevertük, jöhet a fehérje. Egyneművé kutyuljuk, majd egy kanál segítségével korongokat halmozunk belőle egy sütőpapírral bélelt lemezre. Elég híg a massza, ezért magától szétterül. Ánizzsal szórjuk meg és 170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. Nem szabad kiszárítani, akkor jó, ha puha marad. Hagyjuk világosra, amikor a szélei picit sárgulni kezdenek azonnal vegyük ki. Már fogyaszthatjuk is! Ugye milyen gyors volt!


2012. október 21.

CSIRKEMELL KOLBÁSZOS-JUHTÚRÓS MÁRTÁSBAN FOKHAGYMÁS PÜRÉVEL


 Megint az történt, hogy a hűtőt átnéztem és amelyik alapanyag gyors elkészítésért kiabált, azokat összeraktam. Először kicsit beteges kombinációnak gondoltam, de nem volt az. Minden íz a helyén volt, illettek egymáshoz. Pont jó volt minden, ahogy volt.
Kapkodva fényképeztem, elnézést a nem igazán szép képekért és tálalásért.

Hozzávalók

1 nagy csirkemell kifilézve
15 dkg gyulai kolbász
10 dkg juhtúró
1 dl tejföl
1,5 dl tejszín
1 kisebb vörös hagyma
1 cs. petrezselyem
só, bors
gyros fűszerkeverék
5 dkg füstölt sajt
burgonyapüré
2 gerezd fokhagyma
2 ek tejföl
olíva

Elkészítés


A kolbászt vágjuk apró kockákra. Pici olívát hevítsünk egy serpenyőben és a kolbászt alaposan süssük zsírjára. A hagymát szintén aprítsuk picire és tegyük a kisült kolbász mellé. Amikor a hagyma kissé megfonnyadt adjuk hozzá a juhtúrót, kevergessük meg, majd jöhet a tejszínnel elkevert tejföl. Borsozzuk meg, adjuk hozzá a petrezselyem felét és forraljuk össze. Én sót nem adtam hozzá, mert a juhtúró elég sós volt.
Közben kevés olajon süssük meg a vékony hússzeleteket, amiket sóztunk és gyros fűszerkeverékkel ízesítettünk. A kisült szeleteket helyezzük a raguba és 1/2 percig melegítsük össze.
Készítsünk burgonyapürét a szokásos módon, de reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát és  adjunk hozzá evőkanál tejfölt.
Tálaláskor a pürét szórjuk meg füstölt sajttal, a ragut halmozzuk a csirkére és szórjuk meg a maradék petrussal.
Érdemes kipróbálni, mert gyorsan elkészül és tényleg finom.


2012. október 17.

SZEZÁMOS KARAMELLBEN SÜLT ANANÁSZ GYÖMBÉRES BANÁNPÜRÉVEL


Ez a desszert most aztán nagyon jól sikerült!!! Annyira, de annyira finom volt, hogy le sem tudom írni:) Na, jó  én kissé elfogult vagyok, ha ananászról van szó, mert ez a gyümölcs az egyik nagy kedvencem. Tehát nehéz úgy elrontanom, hogy ne legyek odáig érte:) Került ebbe minden, mi szem- szájnak ingere, a végeredmény pedig tényleg káprázatos lett.


Hozzávalók 
3 adag

1 nagy ananász
2 db érett banán
1 lime leve és héja
1-2 ek méz
1 ek szezámmag
10 dkg cukor
6 dkg vaj
3 cl rum
1 csipet gyömbér


Elkészítés

Az ananászt pucoljuk meg és 1 cm vastag karikákra vágjuk fel.  Egy lábasban olvasszuk meg a cukrot és karamellizáljuk meg, óvatosan. Én folyton lekapkodom a tűzről és vadul kevergetem, mert könnyen elég. Amikor elértük a szép világosbarna színt, keverjük hozzá a vajat és a szezámmagot. Amikor  elolvadt a vaj öntsük hozzá a rumot (ne aromát) és tegyük bele az ananászt. Kis lángon készítsük, nehogy odakapjon!
A banánokat karikázzuk fel és egy villával pépesítsük. Adjuk hozzá a lime levét, mézet és 1 kis szárított gyömbért ( nem kell sok, csak egy picike). Keverjük simára.
Az ananászokat kb 3-3 percig süssük oldalanként.
Tálaláskor tegyünk banánpürét a tányérokra, helyezzük rá az ananászt, amit alaposan meglocsolunk a szezámos karamellel és bőséggel reszelünk a lime héjából is rá.


Nagyon gyorsan elkészül és valami csodás!!



2012. október 16.

KENYÉR MÁKKAL ÉS ROZMARINGGAL


Ma van a Kenyér Világnapja, akkor kenyeret kell sütni. A nagy Nap tiszteletére elkészítettem második  kenyeremet. A fejlődést én látom, ez a lényeg. Az íze és állaga az előzőnek is jó volt, de a bevagdosások nem sikerültek. Na, most tisztelettel jelentem, remek lett az összes bevágás. Csak határozottan és nagyon éles késsel.


Hozzávalók

50 dkg finom liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott ek. só
2,5-3 dl víz
1 kk cukor
1 kk szárított rozmaring
1,5 kk mák

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba öntöm. Közepére mélyedést készítek. ide öntöm a langyos víz felét, az élesztőt, és a kk. cukrot. Hagyom 10 percet, majd hozzáadom a maradék vizet, a rozmaringot és a mák nagy részét és alaposan kidagasztom. Letakarva 45 percet hagyom, hogy a duplájára dagadjon. Ekkor picit átdolgozom és cipót formázok belőle. Sütőlemezre teszem, határozottan bevágásokat készítek a tetején és letakarva hagyom még vagy 20 percet. 220 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm. A sütőt alaposan bepermetezem vízzel a sütés előtt, és a kenyér tetejét is. 
 Ebben a ronda, borongós időben képtelen voltam jó képet készíteni:(



BOLOGNAI TORTA...? PALACSINTÁVAL RAKOTT BOLOGNAI


Pennét és a spagettit meguntuk, lasagne tészta nem volt. Bolognait szerettünk volna enni, hát ez lett belőle.

Hozzávalók

60 dkg darált marha
1 nagy vörös hagyma
2 doboz hámozott paradicsom
1 közepes zeller
1 sárgarépa
1 fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 kk cukor
rozmaring
kakukkfű
bazsalikom
oregánó
6 db sós palacsinta 
parmezános besamel mártás
kevés olíva


Elkészítés


Süssünk palacsintákat.

A hagymát tisztítsuk és vágjuk apróra. A zöldségeket reszeljük le. Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjunk hozzá 1 kk cukrot és a reszelt zöldségeket. Hagyjuk kicsit dinsztelődni és karamellizálódni. Én ilyenkor kevés szárított bazsalikomot is szórok rá, had engedje ki az aromáját. Jó 5 perc elteltével borítsuk bele a darált húst. Nagy lángon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket. lassú tűzön főzzük. Fűszerezzük ízlés szerint. Addig főzzük, amíg jó sűrű szószt kapunk. Legalább fél óra.

Készítsünk besamel mártást. Kb. 4 dkg vajból és egy nagy ek lisztből, amit 2,5 dl tejjel felfőzünk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Szerintem akkor az igazi, ha 2-3 dkg ízletes parmezánt is belereszelünk.

Egy kisebb tortaformába rétegezzük. A palacsinta, ha nagyobb mint a formánk, akkor hajtsuk vissza a széleit, nem kell méretre vágni! 1 palacsinta, rá a bolognai.... Nekem 6 sor fért el. A végén pedig öntsük rá a parmezános öntetet. Előmelegített 180-200 fokos sütőben süssük aranybarnára.

Amikor elkészült vegyük le a karikát, és tálaljuk, mint a tortát.  Forrón nehéz szeletelni, érdemes várni vele egy kicsit. Azt gondoltam, hogy túlságosan sok levet hagytam a szósznak, mert sütés után kicsit tocsogós volt, de 15-20 perc elteltével gyönyörűen magába szívta és a rétegek is szépen látszódtak. A képek azonnal készültek, ahogy kijött a sütőből, sajnos itt még nem túl szép a szelet :(
Friss, kevert salátával tálaltam.

Jó étvágyat!




2012. október 14.

MENNYEI ŐSZI SALÁTA GRILLEZETT SAJTTAL ÉS KÖRTÉVEL


Ebben a saliban megtalálható minden finomság, ami szemünket és ízlelőbimbóinkat egyaránt lázba hozza. Remek kavalkád alakult ki a tányéron. Próbáljátok ki bátran! Pár szelet pirítóssal tökéletes volt egy laza ebédnek, de fogyasztható köretnek is egy grillezett hús mellé.

Hozzávalók

2 marék rukkola
2 marék madársaláta
1 hatalmas kemény körte
1 piros alma
pár szem szőlő
10 dkg pörkölt dió
20 dkg grillezhető sajt
1 cs petrezselyem
extra szűz olíva
passion gyümölcsecet( ha nincs, akkor v.m. balzsamecet)
1/2 citrom leve
tarka bors


Elkészítés

A diót pici olajon megpirítottam, a körtét felszeleteltem és a dió után 1-1 percig sütöttem mind a két oldalát. Egy nagy tálba tettem a zöldeket. Az almát felcsíkoztam és a tálba tettem, rászórtam a diót, majd a körte csíkokat. A sajtot felkockáztam, majd a serpenyőben aranybarnára pirítottam . A salátát leöntöttem olívával és a balzsamecettel és alaposan összekevertem. A forró sajtokat rátettem, majd a felaprított petrezselymet. Kevés citromot ráfacsartam, majd gazdagon borsot tekertem a tetejére. Tányérokra halmoztam és pirítóssal kínáltam.




2012. október 13.

SPAGETTIFÁNK ÉS ROHADT BARACK /ÉGETETT TÉSZTA/


Nem a legjobb nevet adtam, de nem jutott jobb az eszembe. A legnagyobb problémát az ételek elkeresztelése jelenti számomra. A rohadt barack elnevezés még a dédanyámtól ered, mert ránézésre tényleg hasonlítanak a névadójukra. Gyakran készítette, és boldogan kiabálta , hogy kész a rohadt barack!! Nekünk fülig ért a szánk örömünkben, a vendégek pedig furcsán néztek ránk. A másik verzió ugyanaz a tészta, de azt habzsákból nyomogattam az olajba. Mókás lett a kinézete és a családi tanács ezt a verziót nyilvánította első helyezettnek.

Hozzávalók

1 nagy bögre liszt ( nálam 3 dl és a 1/4-t keményítővel helyettesítettem)
1 nagy bögre tej
1 vaníliás cukor
1 csipet só
3 egész tojás
olaj
cukrozott kakaó a forgatáshoz
vaníliás cukor


Elkészítés

A tejet a liszttel, vaníliás cukorral és egy csipet sóval megfőzzük. 2 perc alatt összeáll gombóccá, és elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről és a tojásokat egyenként beledolgozzuk egy kézi dagasztó segítségével. A következő tojást mindig csak akkor adjuk hozzá, amikor szép sima a tészta. Anno ezt fakanállal készítette a dédi, sőt anyukám is. Na ez az amire én nem vállalkoznék! A dagasztó  segítségével csodásan  sima tészta született.
Akkor jó a tészta, amikor majdnem cseppen, de mégsem teszi. Fogalmam sincs, hogy lehet ezt érthetően leírni.
Egy lábasban olajat melegítünk. Egy beolajozott kanél segítségével gombóckákat szaggatunk és az olajba tesszük. Közepes lángon 2 percig fedő alatt sütjük, ha ügyesek voltunk magától megfordul, ha nem az sem baj, amikor szép barna megfordítjuk. Forgatás után én már nem szoktam lefedni. Az olajból kiszedve azonnal cukrozott kakaóba forgatjuk.



A tésztája lyukacsos és nagyon könnyű lesz.



 A spagettikhez, vagy kukacokhoz habzsákba töltjük a tésztát és egy csillagcső segítségével hullámos vonalakat húzunk a meleg olajba. A  tészta végét elcsípjük és1-2 perc alatt készre sütjük mind a két oldalát. Ezeket pedig vaníliás cukorral  és kevés kakaóval szórjuk. Kedves családom málnalekvárba tunkolva lakmározta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat