2012. november 27.

HÁZI KÓKUSZPUDING ANANÁSZPÜRÉVEL (SAD XI)


Trollanyu a házigazdája a SAD 11. fordulójának. Még sosem játszottam ebben a játékban, de most kedvet kaptam hozzá. A lényeg az, hogy öltöztessük ünnepi díszbe az egyik ételünket. Az igaz, hogy nem lett kifejezetten karácsonyi díszben, de tökéletes lehet egy ünnepi vacsora könnyed lezárásának.
Megint vettem egy ananászt. Nézegettem, hogy mit kezdjek vele. Elővettem egy nagy üveg kókuszreszeléket is és álltam a konyhában. Azt eldöntöttem, hogy ananász és kókusz lesz a főszereplő, viszont fogalmam sem volt, hogy mi lesz a végeredmény, mivel azt sem tudtam, hogy mit akarok:) A vége ez lett, amit láttok. Gyorsan, könnyen elkészíthető és nagyon fonom valami lett !!!

Hozzávalók

kb. 8 dkg kókuszreszelék
kb. 2,5 dl tej
1-2 dl víz.
1 cs. zselatin (10 g)
4-5 ek cukor (nyírfa)
1 tojás
1 kk vaníliakivonat
1 kisebb ananász
1 citrom leve
1 dl víz
3 ek cukor
olvasztott étcsoki a díszítéshez
gránátalma a díszítéshez


Elkészítés

Az ananászt tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. Tegyük egy fazékba kevés vízzel öntsük fel, adjunk hozzá cukrot és citromlevet és főzzük 10 percig. Majd vegyük le a tűzről és turmixoljuk össze. Megint tegyük vissza forrni egyet, ha szükséges 1 kk zselatinnal húzzuk össze, majd hagyjuk kihűlni. 
A kókuszreszeléket öntsük egy lábasba. Adjunk hozzá 1, 5 dl vizet és kezdjük el főzni. Adjunk hozzá cukrot, a mennyiség mindenkinél változó. Én 4 evőkanálnyit tettem bele, de elbírt volna még egy keveset.
10 perc forralás után alaposan turmixoljuk össze. Közben egy tojást keverjünk ki a vaníliával és 1 kanál cukorral öntsük fel tejjel, majd adjuk az összeturmixolt kókuszhoz és tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a zselatint és kevergessük, de na hagyjuk felforrni. Vegyük le és öntsük formákba, ha kihűlt tegyük a hűtőbe és 2 óra pihenés után csodásan kijön a formából. 
Én csokit felolvasztottam, zacskóba tettem és így rajzoltam keretet az ananászpürének.  Így legalább lett egy kis ropogtatni való is a puding és püré mellé.
Nekem 8 db szép nagy rózsám lett belőle.



2012. november 24.

ÓRIÁS, CSÍPŐS TARJALÁNGOS ALMÁS SERPENYŐS BURGONYÁVAL



Ez hatalmas szelet hús, csak a kép csalóka, mert óriás méretű svájci-tányéron tálaltam. A fűszerezése szintén nem a megszokott. Ügye kiderült már, hogy a citrom és én hatalmas barátságot kötöttünk. Görögországban a húsokat csak rádobják a faszénre és egy szép citromdarabbal tálalják esetleg egy saláta mellé és mindenki boldog. Anno elmagyarázták nekem, hogy könnyebb emészteni az ételt a citrom segítségével, sőt sütés előtt bedörzsöljük vele, akkor a hús csodásan puha és omlós lesz. Ezt a tananyagot lassan 20 éve sajátítottam el és azóta is töretlen a barátságunk. Na, most ez a tarja is citromosan készült, igaz nem faszénen, mert lusta voltam beüzemelni, de garantálom, hogy ínycsiklandó volt faszén nélkül is.

Hozzávalók

Fejenként 20 dkg tarja( egészben vásároljuk!)
2 citrom 
só bors
oregánó
csili kevés
70 dkg burgonya
2 alma (savanykás)
2 sonkahagyma (v. 1 vörös)
2 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
étolaj
olíva olaj
1-1,5 dl víz


Elkészítés

A tarjából készítsünk nyitott szeleteket. Ami azt jelenti, hogy elkezdünk levágni egy szeletett, de az utolsó 1 cm-t már nem vágjuk át. Elkezdjük vágni a második szeletet, de azt már teljesen levágjuk. Széthajtjuk az így kapott szeletet és alaposan kiklopfoljuk. Szép vékonyra! A széleket kicsit vagdossuk be, hogy ne kunkorodjanak sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, alaposan locsoljuk meg a citromok levével, szórjuk meg oregánóval és hagyjuk pihenni a húst fél órát. Én megszórtam kevés csilivel is, de ezt hagyja el, aki nem szereti. Kevés olajon, egy tapadásmentes nagyon felforrósított serpenyőben hirtelen süssük ki.
A megtisztított burgonyát és almát kockázzuk fel. Az alma legyen kicsit nagyobb, mint a burgonya. Tegyük ezt is egy tapadásmentes- legjobb a teflon- serpenyőbe. Öntsünk rá kb. 1 dl vizet és fél deci étolajat. Sózzuk meg, adjunk hozzá egy kanál oregánót és a felaprított hagymát, majd fedjük le.  Kis lángon, fedő alatt néha megkeverve pároljuk puhára. Ez legalább 20 perc. A vizet lehet pótolni kell, de csak egy löttyintésnyit adjunk mindig hozzá.  Az a célunk, hogy a víz elpárologjon teljesen. Amikor már puhának gondoljuk, vegyük le a fedőt, öntsünk rá kevés olívát, reszeljük bele a fokhagymát és nagy lángon pirítsuk meg. A legvégén petrezselyemmel fokozzuk az ízét.
Érdemes kipróbálni, a hús ízletes és omlós, az almás krumpli pedig remekül kiegészíti. Nálunk volt mellé még káposztasaláta is.





2012. november 22.

MINI PAVLOVA (BLOGKÓSTOLÓ 6)


Barbi a Blogkóstoló 6. fordulójának házasszonya, megkért minket, hogy igyekezzünk elkészíteni a kisorsolt blogokról választott ételeket, mivel nem szeretné az ünnepi előkészületeket összefoglaló írással tölteni. Ami teljesen jogos kérés volt részéről. Ráadásul Ő már el is készült a saját ételéve, így igyekeznem kellett. Én a  Főzök- sütök- mosogatok  4Gyerek blogját kaptam.
Bevallom nem volt időm alaposan kitanulmányozni, mert rengeteg minden található nála.  Az idő pedig sürgetett. Megpillantottam a Pavlovát és nem is keresgéltem tovább. Szeretjük nagyon, de valahogy kimaradt a repertoárból. Ez most egy remek alkalom volt az elkészítésére.
A másik esemény pedig, hogy ez a 200. bejegyzésem a blogon!  Szép kerek szám, de még mindig úgy érzem, hogy nem vagyok elég szapora és sehol se vagyok még! Nem baj, szép apránként talán felkerül minden, amit szeretnék:) Lassacskán ti is szaporodtok kedves olvasóim, ami annyira jó érzés, hogy bizalmat szavaztatok nekem. Nagyon szépen köszönöm nektek!!


Az eredeti receptet ITT találjátok meg!

Természetesen látványosabb lett volna, ha friss eper, málna kerül rá, de abból gazdálkodtam, amit találtam, de így is nagyon finom volt!

Hozzávalók 14 db

4 tojásfehérje
12 dkg cukor 
1 tk ecet
meggy 
1 alma
20 dkg mascarpone
2 -3 dl tejszín
1-2 ek cukor (nyírfa)
vaníliakivonat
kevés gyümölcsöntet
cukorgyöngy

Elkészítés

A fehérjéket félig felverjük, majd a cukrot  apránként hozzáadjuk és végül az ecetet. Addig verjük elektromos habverővel, amíg szép fényes, sűrű habot kapunk. 
A sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, a habot habzsákba tesszük és csigavonalakból köröket rajzolunk belőle. Én peremet is készítettem, a korongok szélét körbehúztam még egy réteg habbal, így volt helye a krémnek.
120 fokos sütőben 1 órát sütöttem, közben szorgosan nyitogattam az ajtót, hogy a gőz tudjon távozni. A kész  habcsókokat a sütőben hagytam kihűlni.
Kétfélét készítettem. Az egyiket csak kevés vaníliával és cukorral ízesített tejszínnel töltöttem, meggyel és almával díszítettem. 2 ek. eperlekvárt kevés vízzel felmelegítettem és ezzel öntöztem meg, majd megszórtam cukorgyönggyel.
A másikat pedig úgy készítettem, hogy a  mascarponét elkevertem cukorral és a maradék vaníliás tejszínnel. Megtöltöttem ezzel a krémmel, meggyel díszítettem és tejszínhabbal, majd cukorgyönggyel.
 Csak szervírozás előtt szabad a krémekkel megtölteni, mert egy idő után átnedvesedik a habcsók!
Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom desszert. 
Köszönöm a receptet:)




2012. november 21.

CSIRKEMELL CSÍKOK HÁROM SAJTMÁRTÁSBAN BACON CHIPS-EL ÉS BURGONYAPÜRÉVEL TÁLALVA


Gyors és finom:) A lányom nagy kedvence. Az otthon található maradék sajtok remek hasznosítása. Én elég sok szószt készítettem, így egy gnocchi-ra való adag is kijött belőle. Sok fűszer nem került bele, a sajtok íze dominált és így volt jó.

Hozzávalók

1 csirkemell felcsíkozva
csirke fűszerkeverék
só, bors
3 féle sajt ízlés szerint kb 20 dkg 
1 ek liszt
1 ek vaj
1,5 -2 dl tej
1 csipet szerecsendió
10 dkg bacon
burgonyapüré


Elkészítés

A csirkét fűszerezzük be sóval, borssal és csirke fűszerkeverékkel, és kevés olajon forró serpenyőben hirtelen süssük ki. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet és öntsük 
fel tejjel. Besamelt készítünk, ez az alapja a sajtszósznak. A besamelt ízesítsük sóval kevés szerecsendióval, majd reszeljük bele a sajtokat. Nálam Pannónia, Parmezán és Trappista került bele. Sűrűn kevergetve olvasszuk fel, ha túlsűrűnek találjuk hígítsuk még tejjel. A legvégén én nagyon pici kockákra vágott Pannóniát tettem még bele, de ezzel már nem főztem. Szeretem, ha vannak pici darabok benne, a hőtől megpuhul.
A kisült csirkéket forgassuk át benne, vagy csak öntsük le gazdagon a szósszal, ahogy jólesik.
A Bacon-t 3-4 cm-es darabogra vágjuk és ropogósra sütjük.
A burgonyapürét most nem írnám le, mindenki készítse, ahogy szokta, csak keverjünk hozzá kevés reszelt sajtot is. 
Tálaláskor szórjuk meg az ételt a ropogós bacon-el, nagyon fincsi lesz tőle.


2012. november 19.

TANDOORI PISZTRÁNG BULGUR SALÁTAÁGYON /TABULE/

Tandoori pisztráng

Ez az étek egy receptversenyre készült. DE utolsó percre hagytam az elkészítését, és porul is jártam vele. Elterveztem, bevásároltam, de már délután volt nem kezdtem el, mert nem szerettem volna este fényképezni. Gondoltam reggel megsütöm és készülhetnek a szép képek. Ember tervez Isten végez. Reggel úgy ébredtem fel, hogy az ágyból is alig tudtam kikászálódni, elkapott valami kórság. Nem baj,  gondoltam gyorsan elkészítem amit kitaláltam és utána pihenek. A lényeg, elkészült a halacska, és csak addig tudtam tartani magam, mert addigra az ájuldozás szélére jutottam, kitört rajtam a migrén és felszökött a lázam. Képtelen voltam tálalni és fényképezni . Közben a lányom alig várta, hogy ehesse a beígért finom ebédet. Tudtam, ha nem fotózok, akkor később nem lesz mit. Ezért kétféle módon tálaltam, készült 1-2 nem igazán jó kép és én elaludtam. Késő este volt, mire bepötyögtem a gépbe a kissé zagyvára sikeredett leírást, és csatoltam pár képet. Természetesen a rosszabbik verzióból. 
Így még sosem jártam. Általában elégedettséggel töltenek el azok a képek, amiket elküldözgetek ilyen versenyekre, most meg az asztal alá bújnék szégyenemben. Ez történt. Lehet jobb lett volna nem beküldeni, de annyira szerettem volna.
A  lényeg, hogy nagyon finom, omlós, zamatos volt a halacska. A saláta igazán üdítő, jól kiegészítették egymást. A gyerek nagyon jóízűen falatozta, de én rá se tudtam nézni, csak másnap kóstoltam a maradékot.

Hozzávalók

páchoz
fejenként 1 pisztráng 30 dkg
1 nagy joghurt (nálam most szója volt, a kiírás miatt)
3 evőkanál tandoori masala fűszerkeverék
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk csili

tölteni
1 marék pirított mandula
1/2 csomó petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
1 kk só

saláta (tabule)
20 dkg bulgur
1 kápia paprika
1/2 tv paprika
1 zöldpaprika
2  szál újhagyma
2 csomó petrezselyem
1/4 cs. koriander
1/4 cs menta
1/2 tk csili
1 citrom
extra szűz olíva
só, bors
pirított mandula

Elkészítés

A tisztított, megszárított, beirdalt pisztrángot bepácoljuk fél órára az alábbi pácba. A joghurtot összekeverjük a tandoori fűszerkeverékkel, zúzott fokhagymával és a szárított csilivel, lehet egy evőkanál dijoni mustár is hozzá.
A tölteléknek valókat egy mozsárban összezúzzuk és bedörzsöljük vele a pisztrángokat belülről.
A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük 5 percig, majd lefedve hagyjuk 10 percig.
A salátához való zöldségeket nagyon apróra vágjuk és a kihűlt bulgurhoz adjuk. A zöldeket durvára kaszaboljuk és a salátához tesszük. A citrom levével meglocsoljuk és az olívával. Reszelünk rá kevés citromhéjat, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor meghintjük a pirított mandulával is.
A pisztrángokat sütőtálba helyezzük és 180 fokos sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A salátával tálaljuk.



 

Sajnos ez a legutolsó kép került fel a verseny oldalára.  
Azt szeretném kérni tőletek, ha ezek után képesek vagytok adni nekem egy kis bizalmat, megtennétek, hogy szavaztok egyet erre a bénácska ételre:) A neve Pisztráng színkavalkád. Alul az oldal linkje:


Előre is nagyon köszönöm nektek!!

2012. november 18.

CSIRKE CURRY KÓKUSZOS RIZZSEL


Egy időben hetente egyszer került az asztalunkra valami wokban készült étel, mostanában egyre ritkábban. Nem tudom miért hanyagolom, pedig nagyon szeretjük és roppant  gyorsan elkészíthető. Mindig más egy kicsit, attól függ mit találok itthon. Ez most egy igen egyszerű verzió, de annál finomabb.

Hozzávalók

1 csirkemell kifilézve 
1 kápia paprika
1/2 tv paprika
1 zöld paprika
2 szál újhagyma a zöldjével
1 marék kukorica
1 vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk kínai ötfűszer keverék
2 tk mustármag
1-2 ek szójaszósz
1 tk curry
1/2 tk kurkuma
1/2 tk csili
1 doboz kókusztej
1 csésze hosszú szemű rizs
1 ek kókuszreszelék
2 ek mogyoróolaj


Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk  és az olajon megfonnyasztjuk. Amikor üveges az összes fűszert a hagymához adjuk és 1 percig pirítjuk. Majd a  felkockázott csirkét is a wokba tesszük és átpirítjuk, öntsük hozzá a szójaszószt. Miután megpirult a csirke minden oldala felöntjük 2 dl kókusztejjel. Alaposan összeforraljuk és a vékony csíkokra vágott zöldségeket  a hagyma zöldjével együtt beletesszük. 2 percet forraljuk, picit sózzuk, ízesítsük kevés reszelt fokhagymával és kész.
A rizst főzzük meg 1 evőkanál kókuszreszelékkel a kókusztejben, sóval ízesítsük. A szokásos módon készül, csak víz helyett kókusztejben főzzük.
Ne, ijedjünk meg, nem lesz erőteljes kókuszos sem a curry sem a rizs. Nagyon kellemesen kiegészülnek az ízek vele.


2012. november 15.

MÁKOS CITRUSOS KRUMPLITORTA


Lehet, hogy egy kicsit bizarrul hangzik, de szenzációs! Oly annyira, hogy kapkodva készültek a képek, és röpke 20 perc alatt kivégeztük szegény sütit. Igaz nem volt nagy adag, csak egy 18 cm -es formára való készült belőle, amit így utólag már bánok. Ezt a sütit bátran ajánlom kipróbálásra mindenkinek, aki szereti a mákot és a citromot. Gyorsan elkészül és isteni! Lehet szögletes tepsiben is sütni és téglalapokra vágni.  
Írtam a múltkor, hogy elhalálozott a mérlegem, ezért nem tudok méricskélni. Ami engem nem zavar, de a receptek miatt jó lenne. Ezért most úgy írom le, ahogy én szoktam készíteni méregetés nélkül. Teljesen jól működik. Az evőkanalakat púposan kell értelmezni.

Hozzávalók

3 egész tojás
3 közepes burgonya( 20-25 dkg)
3 ek. darált mák
2 ek liszt
5 ek cukor + 1 ek
1 narancs leve + reszelt héja
1/2 sütőpor
1 ek. étolaj
1 citrom héja +1/2 leve
1 kk. fahéj
díszítésre kandírozott vagy sima héjak 


Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjában. A tojásokat a cukorral verjük fehéredésig . A megfőtt burgonyát hámozzuk meg és törjük át. Adjuk hozzá a narancs levét (1-2 kanálnyit tegyünk félre belőle a mázhoz) fahéjat, reszeljük bele a citrom és narancs héját, öntsük bele a mákot és az olajat. Keverjük el, majd kutyuljuk össze a tojással. Tegyük hozzá a lisztet és sütőport, keverjük óvatosan szép simára. A formát olajozzuk és lisztezzük ki. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 25 percet.
Készítsünk kis mázat. 1-2 evőkanál cukrot keverjünk simára a kimaradt narancslével és 1/2 citrom levével. Én elektromos keverővel addig kevertem, amíg a cukor teljesen felolvadt. A kihűlt tortát tegyük tele kandírozott narancs és citromhéjakkal és locsoljuk rá a szirupot.
Nagyon hamar elfogy:)
Annyi szépséghibája lett, hogy középen kicsit felpuklisodott, de ez senkit sem zavart.




KELKÁPOSZTÁVAL BOLONDÍTOTT KOLBÁSZOS BULGUR


Nagyon szeretjük a bulgurt, finom és nagyon gyorsan elkészíthető. Azzal ízesíthetjük, amivel csak akarjuk. Ismét maradékfeldolgozás ihlette ételt mutatok. Lehet köret, de önmagában is megállja a helyét egy laza ebéd vagy vacsi alkalmából. Nekem nagyon bejött :)

Hozzávalók

1 csomag bulgur
15 dkg csípős kolbász
1/2 kisebb kelkáposzta
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 tk. kömény
1 tk. majoránna
petrezselyem
víz
1 ek. olaj

Elkészítés

A hagymát tisztítsuk és vágjuk apróra. A kolbász kockázzuk szintén kisebb darabokra. Kevés zsiradékon süssük zsírjára a kolbászt, majd  adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg a kolbász zsírjában. Amikor üveges a hagyma öntsük az edénybe a bulgurt és a vékony csíkokra vágott kelkáposzta felét. Fűszerezzük és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, kevergessük, majd fedjük le és 5 percig főzzük kis lángon. Figyeljük és ha szükséges pótoljuk a vizet. Amikor a bulgur megpuhult adjuk hozzá a maradék kelkáposztát és 2 perc kevergetés után vegyük le a tűzről, szórjuk meg petrezselyemmel és tálalhatjuk.
A kelkáposztát azért adom két részletben hozzá, hogy az ízét átvegye a bulgur, ekkor viszont a főzés folyamán megpuhul. A végén hozzáadott káposzta ropogós marad.


2012. november 13.

KARAMELLES MUFFIN


Van nekem egy muffin receptekkel teli könyvem és abból néztem ki ezt a receptet. Életemben először nem variáltam semmit rajta (kivéve az ananászt). A végeredmény finom valami lett, de semmi köze a muffin-hoz. Egy sült puding lett, ami nagyon puha. Tökéletesen elképzelem egy torta alapnak vagy egy rétegnek egy tortában, vagy egy pite formában megsütve tele pakolva karamellizált gyümölccsel, de semmiképp nem muffin. Fogyasztása közben vonatkoztassunk el a formától. Azért más alakzatban is készült, az már elfogadható és szerintem nagyon szép lett. 
A tészta úgy folyik mint a víz, így kancsóból öntöttem a formákba. Megijedtem az állagtól, de megsült.  A jó benne, hogy a nagyon mintás szilikonokban gyönyörűen felveszi a mintát és könnyen kijön. A gyereknek pedig nagyon ízlett.

Hozzávalók

20 dkg liszt
2 tasak keremellízű főzős puding
2 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj+ 5dkg
2 tojás
3 dl tej
15 dkg cukor +10 dkg
ananász darabok (elhagyható)



Elkészítés

A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a tojással, tejjel és a 15 dkg cukorral. Majd hozzáadjuk a lisztet, pudingot és sütőport. A sütőt hőlégkeverésen 170 fokra melegítjük és 20 perc alatt megsütjük. Én szilikonban sütöttem, így nem kellett kikenni a formát. 12 db lett úgy, hogy tele öntöttem a formákat. Sütés után picit összeestek.
A cukrot megkaramellizáltam 1 ek. víz hozzáadásával, majd a vajat elkevertem vele, az ananászokat sütöttem benne 3 percig. A karamellbe mártottam a sütik tetejét és egy- egy ananásszal díszítettem. Finom volt a máz, mert átvette a gyümölcs ízét is.


2012. november 12.

HÁZI GNOCCHI KÁPOSZTÁVAL ÉS FÜSTÖLT TARJÁVAL


Ennél az ételnél alaposan összemixeltem az olasz és a magyar konyhát. Szerettem volna kipróbálni valami nem megszokottat. Aki diétázik, az ne is olvassa tovább, mert elég emberes kalóriabomba. Szerintem mindenből lehet enni mértékkel, és ebből tényleg nagyon kevés is elég, hogy az ember tele legyen. Viszont azt kell, hogy mondjam, nagyon, de nagyon finom lett. Nem a legszebb, és legmutatósabb étel, de az íze, az kárpótolja a látványt.
A gnocchit nagyon szeretjük, általában sajt vagy erdei gombamártással készítem. Most ez nem így történt. A tészta elkészítését kedvenc szakácskönyvemből tanultam Giorgio Locatelli Ízek Itáliája című könyvéből.
Ő azt vallja, hogy 1 kg burgonya a legkisebb mennyiség, amiért érdemes elkezdeni a gyúrást.  Amennyiben soknak bizonyul fagyasszuk le és majd felhasználjuk egyszer a maradékot. Én bizony az egészet felhasználtam, pedig rengetegnek találtam, de éreztem, hogy ez így lesz jó. Igen, elfogyott :)

Hozzávalók
gnocchi

1 kg burgonya
1-2 tojás
30 dkg liszt
2 kk só

szósz

1 vörös hagyma
30 dkg savanyú káposzta
20 dkg füstölt tarja
só, bors
csili
1-2 babér
kömény
pici olaj
pici víz
5 dkg füstölt szalonna

Elkészítés


A burgonyát egészben, héjastól sós vízben megfőzzük. Melegen megtisztítjuk, áttörjük és a liszttel és tojással gyorsan összegyúrjuk. A tészta nagyon puha lesz, óvatosan a liszttel, mert képes sokkal többet felvenni, de akkor megkeményedik. Fontos, hogy jó meleg legyen a burgonyamassza, amíg gyúrjuk. Az eredeti recept 2 tojást ír, de én csak egyet tettem bele, mert hatalmas volt, elégnek bizonyult. Amikor gombóccá összeáll a tészta fejezzük be. Lapogassuk 1 cm magas téglalappá és csíkozzuk, majd a csíkokat kockázzuk. Formázzuk a kis darabokat tetszés szerint és egy villával díszíthetjük is.



















A kész nudlikat lisztezett deszkára dobáljuk és lobogó sós vízben kifőzzük.

A hagymát pici olajon fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá a felkockázott tarját és pirítsuk össze. A káposztát vágjuk össze és öblítsük át, majd adjuk a tarjához. Pirítgassuk együtt, fűszerezzük, sóval, borssal, köménnyel, pici majoránnával és babérral, majd öntsük fel pici vízzel 1-1,5 dl, és addig főzzük, amíg elfő a leve.
Egy serpenyőben süssük zsírjára az apró kockákra vágott szalonnát és erre szedjük a készre főtt gnocchit. Forgassuk alaposan össze, öntsük rá a káposztás tarját és nagy lángon pirítsuk össze az egészet. Szórjuk meg kevés csilivel és borssal. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tarja sós!
Jó étvágyat! 


2012. november 11.

KÉRSZ EGY NYAKLEVEST??


Ezeken a hűvös napokon igen csak jól tud esni egy tányér forró, gőzölgő húsleves. Nálam a favorit a vargányás marhahúsleves, de a család a nyaklevesre esküszik. A lényeg ma libát kellett enni, mert ha nem, akkor éhesek leszünk egész évben. Nem szeretnék éhezni- mondjuk a súlyomnak nem ártana egy kis éhezés- ezért összedobtam ezt a levest.

Hozzávalók

1 kg libanyak
1 kg csirkenyak
5 sárgarépa
3 fehérrépa
1 karalábé
1 zeller + zöldje
1 cs. petrezselyem
1 vöröshagyma
só, bors
pici gyömbér
1 cs. csigatészta

Elkészítés

A húsokat egy nagy 8 literes fazékba tesszük  és felforraljuk. Lehabozzuk és lassú tűzön főzzük. 1 óra elteltével bezöldségeljük, fűszerezzük és még 2-3 órát főzzük. A tésztát kifőzzük, tányérokba tesszük, a levest rámerjük, gazdagon megszórjuk petrezselyemmel  és jóízűen elfogyasztjuk.
Én mindig sokáig főzöm a húsleveseket, mert akkor lesz igazán finom. Mindenki fűszerezze, ahogy megszokta és szereti, de egy picike kis gyömbér( csak módjával) dob az ízén. Akkor lett volna az igazi, ha maceszgombóccal tálalom, de semmi nem volt itthon hozzá. Majd legközelebb:)


DIÓS NARANCSOS SÜTŐTÖKSALÁTA


Íz és színkavalkád jellemzi ezt a könnyű, zamatos salátát. Amikor elkezdtem készíteni, még nem tudtam, hogy mi lesz belőle. Vettem egy szép sütőtököt. Felszeleteltem és tepsibe tettem. Itt kezdtem el ötletelni, hogyan tovább. Hirtelen felindulásból, gazdagon megszórtam csilivel, fokhagymával, sóval , rozmaringgal és  megsütöttem. Innen már egyenes út vezetett a salátáig.

Hozzávalók

1/2 kaliforniai sütőtök
fokhagyma
rozmaring
oregánó
durvára darált csili
1 lila hagyma
10 dkg dió
1 narancs szeletelve
1 narancs leve
olíva
só, bors
1/2 jégsaláta
passion fruit balzsamecet

Diós, narancsos sütőtöksaláta

Elkészítés

A tököt felszeleteltem, megszórtam csilivel, sóval, rozmaringgal, kevés oregánóval , meglocsoltam olívaolajjal és megsütöttem.  A sütőből kivéve reszeltem rá 2 gerezd fokhagymát, adtam hozzá kevés friss rozmaringot, felkockáztam, jól összekevertem és így hagytam kihűlni. 
A salátát felcsíkoztam, a narancsot gerezdekre vágtam, a salátához adtam, majd a kihűlt sütőtököt is. A lila hagymát vékonyan szeleteltem a tetejére tettem. A másik narancs levét ráfacsartam, megszórtam csilivel, kevés oregánóval, lelocsoltam olívával és a balzsamecettel. Tálalás előtt megpirítottam a diót és alaposan megszórtam vele.
A ropogós jégsaláta remekül illett hozzá.


Nálunk húsmentes nap volt, ezért kelkáposztás fasírt került mellé. Ugyanúgy készült, mint a kelkáposztás tócsni, csak sűrűbb volt és zsemlemorzsába hempergettem.


2012. november 9.

MOSKAUER ( MOSZKVAI SÜTI)

Moskauer

Nem tudom, hogy ti mennyire szeretitek ezt a sütikét, én imádom. Teljesen a gyerekkoromat idézi. Akkoriban nagy sláger volt ez a finomság, minden valamit magára adó cukrászdában lehetett kapni. Aztán a feledésbe merült, most viszont megint látom pár helyen, de horror áron. Ezért szántam rá kis időt és elkészítettem. Nagyon egyszerű és nem is annyira macerás.  Bevallom elromlott a digitális mérlegem, így nem is tudtam  pontosan méricskélni, és így is teljesen jó lett. 
Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha van cukrozott narancshéjunk és tisztított diónk. Nekem nem volt kéznél egyik sem, így kicsit tovább tartott az elkészítés, mint terveztem.


Hozzávalók
30 db

10 ek tejszín
10 dkg vaj
3 ek cukor
2 ek liszt
1 narancs héja (cukrozott)
1 marék dió
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés

A tejszínt, vajat és a cukrot lábasba tesszük és forrásig melegítjük. Amikor forr levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lisztet, diót és narancshéjat, majd  lehűtjük.

Cukrozott narancshéj házilag.
Hámozzuk meg nagyon vékonyan a narancsot, a fehér részére nincs szükség. Nekem van egy ezer éves zöldséghámozóm, ami 1-2 mm vékonyan hámoz, én azzal szoktam. Tegyük egy tál hideg vízbe a héjakat és áztassuk 1 órát. Majd cseréljük le a vizet és forraljuk fel, majd ezt is cseréljük le és újra forraljuk, de ekkor már tegyünk a vízhez u.a. cukrot és így főzzük, legalább fél órát, majd szűrjük le a héjat és szárítsuk meg. A Moscauer-hez  aprítsuk pár milliméteres darabokra.

Dió.
A diót pucoljuk meg és egy mozsárban aprítsuk kicsit durvára, ne daráljuk, akkor jó, ha maradnak pici darabok benne.

A masszánk akkor jó, ha lassan szétterül. (ha hígnak találjuk, kevéske liszttel még sűríthetjük ) Lehet nyomózsákba tölteni és úgy diónyi darabokat nyomni a sütőpapírra, de  én csak kanállal halmoztam és egy villával ellapogattam a tetejüket. Szerintem nem kell szabályos köröket készíteni.
180 fokos sütőben 12 perc alatt sütöttem készre. Akkor jó, amikor a szélei barnulni kezdenek.
Melegen puha, de szépen megkeményedik és ropogóssá válik, ha kihűl.


Csokoládét olvasszunk fel és a kihűlt sütik egyik oldalát mártsuk bele. Én szilikonlapáttal kentem be. Tegyük vissza a sütőpapírra és hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.
Dobozban eltartható napokig. Ajándéknak is érdemes elkészíteni, hiszen mindenki örül egy ilyen finomságnak :)

Miután elkészültem vele, találtam egy jó kis videót a folyamatról.

Katt ide!


2012. november 5.

PIHE PUHA ALMÁS PITE DIÓVAL HINTVE


Megérkezett a pincébe 40 kg alma, így  gyorsan almás sütit kellett készítenem.
Szerintem mindenkinek van pite receptje. Ez olyan, mint a palacsinta és a kevert meggyes süti, mindenki esküszik a sajátjára és ez így is van rendjén.
  Linzertésztából szoktam készíteni, de most valami nagyon puhára vágytam, ezért élesztős tésztát gyúrtam be. Picit nyújthattam volna vékonyabbra is, de így is nagyon finom és szép lett. Ritka nagy sikert arattam vele.

Hozzávalók

tészta
40-45 dkg liszt
25 dkg Ráma
1 dkg élesztő
2 ek cukor
1 tojás
1 dl  vizes tej
1 ek tejföl
1 kk  reszelt citromhéj

töltelék
1,2 kg alma
1 citrom leve
4 ek cukor
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk ánizs
10 dkg cukrozott darált dió

kenegetéshez
1/2 dl víz
2 -3 ek cukor

 

Elkészítés

A margarint elmorzsoljuk a liszttel és az élesztővel. Hozzáadjuk a tejet, tojást, cukrot, reszelt citromhéjat és tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát. Én fél órát pihentettem szobahőmérsékleten mielőtt kinyújtottam.
Az almát durva reszelőn (lehet fura, de a nokedliszaggatón szoktam) héjastól lereszeljük, majd lábasba tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét, cukrozzuk, fűszerezzük. Akkor finom, ha jó savanykás. Egyet forralunk rajta, majd szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni az almát. Az utóbbi egy -két évben mindig teszek kevés ánizst az almatöltelékbe, nem sokat, csak annyit, hogy kicsit megbolondítsa. Persze aki nem szereti hagyja ki!
A kipihent tésztát felezzük el és nyújtsuk vékonyra, majd helyezzük egy lisztezett  közepes méretű tepsibe. Gazdagon szórjuk meg cukrozott dióval és simítsuk rá a lecsepegtetett almát, majd az alma tetejét is szórjuk meg a dióval. A tészta másik felét szintén nyújtsuk nagyon vékonyra és helyezzük a töltelék tetejére. Nekem maradt ki tésztám, ezért díszítgettem kicsit. 




















A cukrot forraljuk össze a vízzel és kenegessük meg a tészta tetejét vele, majd villával szurkáljuk meg, hogy az alma gőze távozni tudjon. Azért a cukorszirup, mert a tésztát nem cukroztam nagyon és ez megadja a kellő édességet és fényt. Sülés közben karamellizálódik és ez is 1 + íz. Nem mértem le pontosan az időt, de kb. 30 percet sütöttem 185 fokon hőlégkeveréssel. Még 1-2 percet maradhatott volna, de nem akartam, hogy a cukor feketedni kezdjen a tetején.
A tepsiből könnyen kicsúszik és még melegen megint átkenem egy adag cukorsziruppal. Nem kell porcukrozni, mert elég édes és fényes a teteje. Ami nem igazán látszik a képeken, mert ebben a szakadó esőben még mindig képtelen vagyok jó képet készíteni:(




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat