2013. január 28.

TEJSZÍNES KUKORICALEVES KAPORRAL ÉS FÜSTÖLT LAZACCAL


Ez a finomságos leves nem nagy újdonság, de mi nagyon szeretjük. Roppant gyorsan elkészíthető, 15 perc és már tálalhatjuk. Az Áldottjóember hisztizik a füstölt lazac miatt, ezért az ő tányérjába csilipehellyel és rengeteg kaporral került, mi a lánnyal a lazacos verzióra esküszünk.

Hozzávalók

50 dkg fagyasztott kukorica
1 kisebb vöröshagyma
3 dl habtejszín
1 dl száraz fehérbor
kb. 1 liter víz
bors
Cayen bors
kapor
2 ek olíva
1 kanál keményítő (elhagyható)
10 dkg füstölt lazac


Elkészítés

A megtisztított és apró kockákra vágott hagymát az olíván megfonnyasztjuk. Rátesszük a kukoricát és pár percig együtt dinszteljük. Felöntjük vízzel, annyival, hogy bőséggel ellepje. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a kukoricát. Nem kell szétfőzni, hogy legyen mit harapni! A tejszínt elkeverjük a keményítővel és felöntjük vele a levest, majd a borral. Alaposan kiforraljuk.
Aki nem akar keményítőt tenni bele, vegye ki a kukorica egy részét és turmixolja össze, majd öntse vissza a fazékba és újra forralja össze.
Tálaláskor gazdagon megszórjuk friss kaporral és apró lazacdarabokkal. A lazacot rövid időre a mélyhűtőbe tettem, hogy tudjam szeletelni, de az is jó, ha rátépkedjük. Aki szereti kevés citromlével még pikánsabbá teheti.


2013. január 26.

HABCSÓKOS CITROMKRÉMES PITETORTA

habcsókos citromos pite

Ennek a sütinek az elkészítését talán 3 éve halogatom. Van egy tortás könyvem, amiben ezer recept található. Mindig minden nekem tetsző szakácskönyvet megveszek, végiglapozom, bejelölöm, hogy mi érdekes számomra majd a polcra teszem, és ott is marad. Lányom néha előveszi és rendel belőle, én pedig rábeszélem valami másra. Megint ez történt, fahéjas csigát szeretett volna, de azért elővette a könyvet és rábeszélt, hogy ideje lenne elkészíteni ezt a csodát. Én narancsos csokoládés szuflét szerettem volna, mert az utóbbi 2 évben nem igazán készítek csokoládés dolgokat. Mivel becsömörlött tőle kedves családom. Hónapokon át naponta készült valami csokiból, a folyamatos kísérletezésemnek köszönhetően. Most a narancsból lett elegük. Nem is értem, hogy miért:)
A lényeg, győzött a gyerek  és elkészítettem ezt a finomságot. Amit nagyon jól tettem. Vendégeim voltak és teljesen elájultak ettől a csodától.
Voltam kétségeim a végeredményt illetően, de a végére minden tökéletesen összeállt.  Nyilván egy tőlem jóval precízebb valaki, sokkal szabályosabban nyomogatta volna a habkupacokat, de nekem így is teljesen megfelelt.
Egy igazi kalóriabomba, de egy - egy ünnep alkalmával megéri elkészíteni.  A cukor mennyiségét én a felére redukáltam ez eredetihez képest, de így is bőven elég volt bele. Nyírfacukorból érdemes elkészíteni.



A recept hozzávalói

Omlós tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
pici só
10 dkg cukor
3 evőkanál hideg víz

Citromkrém
3 tojás
15 dkg cukor
2,5 dl habtejszín
8 dkg vaj
3 citrom
1 lime
1 evőkanál keményítő

Habcsók
4 tojásfehérje
10 dkg cukor
pici citromlé


A sütemény elkészítése

Először is a tésztát gyúrjuk össze. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Óvatosan, lazán dolgozzunk a tésztával, majd tegyük zacskóba és a hűtőben pihentessük 1-2 órát.
Citromkrém. A tojásokat üssük fel egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a tejszínt, habverővel alaposan keverjük ki. Tegyük bele a citromok reszelt héját és levét és a keményítőt. Tegyük félre. Én az egyik citrom helyett lime-t használtam, de nem fontos.
A sütőt melegítsük 180 fokra. A tésztát óvatosan nyújtsuk ki. Egy piteformát vagy egy kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki és nyomogassuk bele a tésztát úgy, hogy legyen legalább 2 cm-es pereme. Ne nyújtsuk tú vékonyra a tésztát, nehogy átázzon a híg krémtől. Szórjunk bele babot vagy lencsét és legalább 10 percig süssük. Akkor jó, amikor bőrösödni kezd a tészta.
Vegyük ki a babot és öntsük a citromkrémet bele. Nagyon folyik, de össze fog állni. A sütőt tegyük 200 fokra és dugjuk vissza a lepényt még 25 percre. Én 10 perc után zsírpapírral lefedtem, mert kezdett barnulni.
Legalább 20 perc után kezdett megszilárdulni a krém.
Habcsók. A tojásfehérjéket verjük fel félig, majd szórjuk hozzá a cukrot és a citromlevet és verjük jó kemény habbá. Akkor jó, ha szép fényes és csúcsot képez a habverőn. Ez eltart pár percig.
Vegyük le a tortagyűrűt, a habot töltsük habzsákba és egy vastagabb cső segítségével nyomkodjunk  csúcsos pettyeket a lepény tetejére.
Tegyük vissza a forró sütőbe. 2 perc után picit barnulni kezd, ekkor kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk bent a pitét kiszáradni. Én két óra múlva vettem ki és remek volt az állaga.
A krém isteni rezgős, a tészta porhanyós, a habcsók kívül ropog, belül puha.
Jó étvágyat:)




2013. január 24.

PALACSINTA FEKETE RIBISZKE LISZTBŐL SÜTVE, NARANCSLEKVÁRRAL TÖLTVE ÉS VANÍLIÁVAL NYAKONÖNTVE


Gondolom nem ismeri mindenki ezt a fekete ribiszke lisztet. Elmondhatom én sem igazán, mostanában ismerkedünk. Történt egy napon, betértem egy bioboltba. Nézelődtem és megakadt a szemem ezen a terméken. lelkesen felkaptam és rohantam vele az eladóhoz, hogy meséljen nekem erről valamit, mert én még nem találkoztam ilyennel. Nos, elég fura arcok meredtek rám, mert a dolgozók sem ismerték, egy hete forgalmazzák és semmi információval nem bírtak a termékkel kapcsolatosan. A címkéjén sem szerepelt semmi felhasználási javaslat. Sokat nem gondolkoztam rajta, megvettem és azóta nézegetem. Egyszer sütöttem vele hagyományos palacsintát, de nem ízlett igazán. Viszont nem hagyott nyugodni a dolog. Ugyanis valóban fekete ribiszke íze van és önmagában elég fanyar volt. Szerintem szárított vagy liofilizált ribizli megőrölve. Szép sötét lila színe van, de önmagában nem működik lisztként.
Azt hiszem most egy remek megoldás született. Gyerek, barátnő, férj nagy lelkesedéssel fogyasztotta. 


Hozzávalók

Palacsinta
1 tojás
6 evőkanál liszt
3 evőkanál fekete ribiszke liszt
1 vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 cs. sütőpor
2 dl tej
pici vaníliakivonat

Narancslekvár
3 nagy narancs
1 citrom
4 evőkanál cukor
1/2 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
picike őrölt csili
1 tk keményítő
1/2 dl narancslé

Vaníliaöntet
1 tojássárgája
1 vaníliarúd
2 evőkanál cukor
4 dl tej
pici liszt


Találtam egy kis leírást a fekete ribiszke lisztről. ITT olvashatjátok.

Elkészítés

A palacsinta összetevőit alaposan összedolgozzuk. Egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk, ezért a tejet apránként addig adagoljuk, amíg elérjük a hagyományos palacsintától jóval sűrűbb állagot. 10 percet pihentessük a masszát, majd serpenyőben 8-10 cm átmérőjű korongokat sütünk belőle. Amikor apró kis légbuborékok képződnek a tetején óvatosan fordítsuk meg. Lassú tűzön érdemes sütni, mert akkor biztos, hogy nem marad nyers a közepe.
A narancsokat tisztítsuk meg, szedjünk le minden fehéret róla és a hártyákat is. Vágjuk apró kockákra és tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, a citrom levét és egy narancs reszelt héját. Főzzük 10 percig. Majd a narancslevet keverjük ki a keményítővel és öntsük a lekvárhoz. 1-2 percig forraljuk össze és vegyük le a tűzről.
A vaníliarúd magjait kaparjuk ki és tegyük a tejbe. A tojássárgáját a cukorral és kevés liszttel dolgozzuk alaposan össze. A tejet forraljuk fel.  A tojásos keveréket sűrű kevergetés mellett apránként öntsük fel a vaníliás tejjel, majd forraljuk pár percig.
Én az elhasznált vaníliarudakat mindig beleteszem a cukortartóba és pár nap alatt csodásan átveszi az ízét és illatát.
Tegyünk egy tányérra egy palacsintát gazdagon kenjük meg a naranccsal, majd tegyük rá a következőt, azt is kenjük meg naranccsal, majd a harmadikat vaníliával és az utolsót  öntsük le vaníliával. Persze lehet más sorrendben is:)



2013. január 23.

AVOKÁDÓKRÉM EGY PERC ALATT


Roppant egyszerű, gyors és finom. Nem maradhat le a blogról. Lehet kenegetni pirítósra, lehet mártogatni bele zöldségeket, kínálhatjuk herkentyűk mellé....Ezer arca van. Ez most a legegyszerűbb elkészítési módja.
Önmagában ízetlen, de a fűszerek megteszik hatásukat. 
Azt tudtátok, hogy éretlenül mérgező, ezért kell vele addig várni, amíg puha lesz, és a magját használhatjuk színezésre, szép narancssárga festékanyagot tartalmaz.

Hozzávalók

3 érett avokádó
1/2 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
bors
csili
kevés snidling
olíva


Elkészítés

Kaparjuk egy tálba az avokádó húsát, egy villával kicsit törjük össze. A citrom levét azonnal facsarjuk rá,  reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk,öntsük nyakon kevés extra szűz olívával. Kevés csilivel  és apróra vágott snidlinggel adjuk meg a végső löketet és fogyasszuk frissen.
Persze lehet variálni a fűszereket, mustár, tejföl, vöröshagyma, sőt a dió is illik hozzá. Ez a legegyszerűbb módja az elkészítésének.
Ne tartogassuk sokáig, mert egy idő után elszíneződik.




2013. január 22.

ALMARÓZSA


Ez a sütike is hirtelen készült. Történt ugyanis, hogy a gyerek 3-kor hazaérkezett és közölte, hogy másnapra almás aprósüteményt kell vinnie az iskolába és nem elég, hogy almás, hanem még szép is legyen!  Ne tudjátok meg, mennyire utálom az ilyen hirtelen jött kötelességeket. Kérdeztem lehet-e más sütit készíteni, de nem, a diósat már más süti. Megint kikaptam a legrosszabbat. Gondolkoztam, milyen almás apró-sütit tudok, de a lepénynél és a piténél tovább nem jutottam. Akkor kattant be, hogy a blogok és a Facebook oldalak hemzsegnek ettől az almarózsától. Gyorsan elrohantam a boltba, ami nem könnyű, mert autó rossz és meg kicsit magasan lakom, nem baj, elmentem, bevásároltam, hazavánszorogtam  és elpöszmötöltem és megszülettek. A hab a tortán, hogy sikere is volt:) 
Az eredeti recept nem tudom kié, nem néztem utána, mert mindenki hivatkozik valakire, ezért én Gerdi leírására hagyatkoztam.

Hozzávalók

1 csomag friss leveles tészta
5 db alma
1 citrom
4 ek cukor
1 ek mézes fűszerkeverék
kevés cukorszirup lekenni
gyöngyök vagy porcukor díszíteni


Elkészítés



Nekem 16 db. rózsám született. Jobb a friss tészta, mert nem kell nyújtogatni. Inkább kisebb almákat válasszunk, és óvatosan süssük, mert képesek felborulni. Ezért a második adagot  muffin-sütőben sütöttem és úgy volt jó. Ezek a tapasztalataim és így működik is!
Az almák közepét nyomjuk ki, majd vágjuk ketté és szeleteljük 2-3 mm-s szeletekre. Egy fazékba nyomjuk bele a citrom levét adjunk hozzá e evőkanál cukrot és annyi vizet, hogy ellepje az almákat. Amikor forrni kezd a víz 1 percet hagyjuk és azonnal szűrjük le az almaszeleteket, és borítsuk papírtörlőre és szárítgassuk meg őket.
A tésztát terítsük ki és pizzavágóval 2,5-3 cm széles hosszú csíkokat vágjunk. Szórjuk meg a tésztát kristálycukorral és mézes fűszerkeverékkel, egyenletesen oszlassuk el a tésztán és egyszer görgessük végig a nyújtófát rajta, hogy ne szóródjon le a cukor.
Az almaszeletekkel rakjuk végig a csíkokat, majd óvatosan tekerjük fel. A két végén hagyjunk 1 cm szabad tésztát, hogy össze lehessen tapasztani.
200 fokos sütőben jó 10-15 perc alatt elkészül.
Amikor kivettem a sütőből megkentem kevés cukorsziruppal és apró gyöngyöket szórtam rá.




2013. január 20.

FÁNK


Szerintem nincs blog, ahol ne szerepelne fánk. Nem akartam kimaradni a sorból, ezért csaptunk egy nagy fánksütést. Semmi különleges nincs ebben az ezer éves receptben, egyszerűen csak finom. Mindig ezt készítjük, szalagos is, finom is:) Házi sárgabaracklekvárral az igazi, de a lányom a cukormázasra esküszik. 
A déditől úgy tanultam, hogy fakanállal hólyagosra kell keverni a tésztát. Nos ezt én úgy, de úgy utáltam. Nagyon ritkán szántam rá magam, általában mindig beszerveztem jó erőben lévő pasikat kavargatni. Aztán ráleltem a jó kis dagasztóhorogra. Így már nem olyan nagy munka és így gépesítve is finomra sikeredik. Nem is értem, hogy 80 éven felüli nagyanyáimnak honnan volt erejük kikeverni a fánktésztát. Megmagyarázhatatlan.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott vaj
3 ek cukor
6 cl rum vagy konyak
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
2 dl tej
1 vaniliáscukor
olaj a sütéshez



Elkészítés

A hozzávalók mennyiségét nem kell pontosan értelmezni, mert nem szoktam méregetni. Egy nagyon lágy tészta a cél.
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel. Egy nagy tálba tegyük a lisztet, üssük bele a tojássárgákat. Reszeljük bele a citrom és narancshéjat, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Egy pohárba tegyük a cukrot és öntsük rá a rumot, hagyjuk feloldódni benne, majd azt is öntsük a tésztához. Végül öntsük fel a tejjel és kezdjük kidolgozni a tésztát.
A vajat olvasszuk meg és a dagasztás folyamán apránként dolgozzuk a tésztába, ha keménynek érezzük adjunk még tejet hozzá. Hólyagosodásig keverjük. Az elkészült tésztát pihentessük fél órát, majd lisztezett deszkán lapogassuk el és szaggassunk fánkokat belőle. A kiszaggatott fánkokat én mindig kiszúrom középen az ujjammal, így gyorsabban átsülnek. Megint pihentessük rövid ideig.
Egy lábasban melegítsünk olajat. Amikor forró vegyük kicsire a lángot és tegyünk bele fánkokat. Ne sokat egyszerre! Fedjük le és süssük aranysárgára. Néha megfordulnak maguktól, néha nem, hogy miért van ez így nem tudom. Fordítsuk meg, ha magától ez nem történt meg és a másik oldalt is süssük szép barnára. Ekkor már nem kell a fedő.
Szedjük papírtörlőre, azonnal porcukrozzuk le és a kisült fánkokat takarjuk le, hogy melegen tartsuk.
Porcukorral, lekvárral vagy
citromos cukormázzal fogyasszuk.
A cukormázat úgy készítettem, hogy egy fél citrom és narancslevét kifacsartam és annyi porcukrot adtam hozzá, hogy sűrű krémet kapjak. pici festékkel színeztem a gyerek kívánságára.



2013. január 19.

PARMEZÁNOS BURGONYAFÁNK JUHTÚRÓS MÁRTOGATÓSSAL


Egyik nap totyorogtam a konyhában, gondolkoztam, hogy mit is kéne főzni vagy sütni. Nem volt hangulatom se húshoz, se macerás dologhoz. Aztán bekattant, hogy fánkszezon van, de sósra vágytam. Így születtek meg ezek a golyócskák, ezzel az isteni szósszal.

Hozzávalók

Fánk

30 dkg burgonya
20-30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
2 tk só
1 dl tej
1 tojás
1,5 ek parmezán
1 tk cukor

Mártogató

5 dkg juhtúró
10 karika kolbász
1 kisebb lila hagyma
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
bors


 Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjastól sós vízben. Majd tisztítsuk meg és törjük össze. Tegyük egy mély tálba és adjuk hozzá a szétmorzsolt élesztőt, cukrot, sót, tojást és tejet. Az élesztőt nem futtattam fel, mert a langyos krumplihoz adtam. Reszeljük bele a parmezánt és a lisztet kezdjük el adagolni hozzá és alaposan dagasszuk ki. A lisztet én apránként adagoltam, mert sosem tudom előre, hogy mennyit fog felvenni. Most sokat, majdnem 30 dkg-ot felvett, de nagyon laza tésztát kaptam. Gyúrjuk át és lefedve hagyjuk 25 percet. Megint dolgozzuk át a tésztát és 2 cm-es darabokra vágjuk fel és formázzunk kis golyókat belőlük. Tegyük távol egymástól, mert növekednek még. Majd mint a fánkot bő olajban lassú tűzön fedő alatt süssük aranybarnára. Forgatás után már nem kell a fedő. Papírtörlőre szedjük.

Mártogatós: A kolbászokat vágjuk apró kockákra és pirítsuk zsírjára, majd szűrjük le. A kisült kolbászokat tegyük egy tálba. A juhtúrót a tejföllel keverjük simára és adjuk hozzá a kolbászt. A lila hagymát vágjuk nagyon apróra és adjuk a szószhoz. Egy gerezd fokhagymát reszeljünk hozzá és borssal ízesítsük.
Nagyon finomak voltak a fánkgolyócskák ebbe a szószba mártogatva.



ASZALT PARADICSOMOS ÉS SOK MAGOS KENYÉR


Nem tudok kenyeret fényképezni! Rengeteget sütök mostanában, de sosem kerülnek fel a blogra. Úgy látszik a sors nem akarja, hogy kenyereket tegyek fel ide. Én most, csak azért is felrakok egyet.

Hozzávalók

50 dkg finom liszt
3 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
2 tk cukor
1 csapott ek. só
1 tk bazsalikom
1/2 maréknyi aszalt paradicsom
1 marék magvak vegyesen ( tökmag, napraforgó, fenyő)


Elkészítés

Az élesztőt szétmorzsoljuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, felöntjük kevés langyos vízzel és lefedve hagyjuk a konyhában 15 percre. Majd a lisztet tálba tesszük a közepébe öntjük az élesztőt, hozzáadjuk a vizet  és bazsalikomot. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Végül tegyük hozzá a magvakat és az aprított szárított paradicsomot és gyúrjuk rugalmasra.Takarjuk le és hagyjuk fél órát állni, a duplájára fog növekedni. Megint gyúrjuk át és formázzunk belőle cipót. Vagdossuk be kenjük le vízzel és szórjuk meg a maradék magvakkal és paradicsommal. A sütőt melegítsük 220 fokra, egy kis tálba tegyünk vizet a sütő aljába és fél óra alatt süssük ropogósra a kenyeret.
A paradicsom miatt elég intenzív az íze és meg is színezi egy kicsit, de finom. Eddig nem gyúrtam bele, csak megszórtam vele. Aki nem szereti annyira az erőteljes ízeket azok csak szórják meg vele.



2013. január 13.

NARANCSOS KARAMELLES PISKÓTATEKERCS SAD 12. FORDULÓ


Éva a Takarékos konyha írója a házigazdája a SAD 12. fordulójának. Azt a feladatot adta nekünk, hogy csavarjuk fel. Remek ötlet, de nekem rendesen feladta a leckét. A palacsintán és a bejglin kívül nem igazán szoktam felcsavarni semmit. Évekkel ezelőtt próbáltam egy piskótatekercset készíteni, ami remek somlóiként végezte.. Na, azóta se tekerek maximum a biciklit :). 
Itt álltam tanácstalanul és magamon röhögve, nem  lehet, hogy kifogjon rajtam egy ilyen egyszerű feladat. Azt tudtam, hogy hagyományos piskótát nem fogok sütni, palacsinta viszont túl egyszerű - pedig azt remekül feltekerem. Aztán hirtelen megvilágosodtam, eszembe ötlött az egyik kedvenc sütim teteje, ami tejfölös piskóta és nagyon puha. Azt remekül lehet csavargatni, biztos nem fog eltörni.
Gyorsan megsütöttem és fogalmam sem volt, hogy mit tegyek bele. Aztán kitaláltam és el is készítettem, sőt a lányom és barátnői köreiben hatalmas sikere is volt. Viszont nem ez lett életem fő-műve. Kakaós sötét színű piskótát kellett volna sütnöm, akkor sokkal látványosabb lett volna és talán még nekem is tetszett volna. Mindegy, majd legközelebb. Most örülök, hogy sikerült valamit felcsavarnom:)

Hozzávalók

tészta

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál liszt

Narancsos töltelék

2 narancs
2 evőkanál cukor
1/4 kanál mézes fűszerkeverék
1/4 kanál keményítő

Karamell

1 karamell puding
4 dl tej
2 dl habtejszín
3 evőkanál cukor
1/4 kanál fahéj
kevés kandírozott narancshéj
zselatin

Díszítés

10 dkg étcsokoládé
kandírozott narancshéj



Elkészítés

A 4 tojást fehéredésig vertem a cukorral, majd beleszitáltam a lisztet és legvégül a tejfölt tettem hozzá. Egy hatalmas tepsibe öntöttem (a méretét nem tudom, de a legnagyobb ami a sütőbe fér), amit sütőpapírral leterítettem előtte. Elsimítottam a masszát és 180 fokon megsütöttem 10 perc alatt.  A pultra borítottam és nedves ruhával letakarva hagytam kihűlni. Feltekertem melegen, de szerintem felesleges.
A két narancsot megszabadítottam minden fehértől, felkockáztam és 2 evőkanál cukor kíséretében főzni kezdetem és mézes fűszerkeverékkel ízesítettem. 10 perc után picikét turmixoltam rajta, majd kevés keményítővel átforraltam. Hagytam kihűlni és sűrűsödni.
A karamellkrémet nagyon leegyszerűsítettem. Karamell pudingból készítettem. Az előírt 5 dl tej helyett 3,5-4 dl tejben és kevés cukorral sűrűre főztem, adta hozzá kevés fahéjat és kevés apróra vágott kandírozott narancshéjat. Hagytam langyosra hűlni. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a kihűtött pudinggal. Elfelejtettem zselatint adni hozzá, így picit lágy maradt a krém, de használható volt.
A piskótát kiterítettem és 5-6 cm széles sávban rákentem a narancslekvárt. A piskótát ráhajtottam, majd a többi tésztán vastagon elkentem a karamellt. Feltekertem és a maradék krémmel kívül is bevontam. Majd csokoládét olvasztottam és összevissza csorgattam a tetején. Megszórtam kandírozott narancshéjjal és éjszakára hagytam a hűtőben összeérni.
Az íze és a puhasága tökéletes volt, csak a szeletek nem látványosak. Sötét piskóta illik hozzá.




2013. január 10.

FORRÓ,FŰSZERES NARANCSLEVES, HABGALUSKÁVAL ÉS ROPOGÓS KARAMELL DARABOKKAL


Úgy döntöttem befejezem a kényszerpihenőmet. Már vagy két hete beszélünk itthon a narancslevesről, de mindig halogatva lett az elkészítés. Gondoltam nem nagy munka, így ma sort-kerítettem rá. Igazán gyorsan elkészült és hihetetlen finom lett. lehet furán hangzanak a felhasznált alapanyagok, de nem akartam liszttel telepakolni a levest, hogy tartása legyen. A végeredmény tökéletes lett. Illet a hóeséshez ez a forró, fűszeres narancsleves. Szerintem nyáron hidegen  fogyasztva is tök jó lehet, mondjuk egy kis fagyival.

Hozzávalók

4 narancs húsa
1 narancs reszelt héja
1 lime leve
1 lime reszelt héja
7-8 dl narancslé
2-3 ek cukor
2,5 dl tejszín
2 ek gríz
1 csipet só
1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 ág friss rozmaring
2 tojásfehérje
1 vaníliáscukor
szeletelt mandula
karamell a díszítéshez



Elkészítés

 A narancsokat tisztítsuk meg, szabadítsuk meg minden fehértől és kockázzuk fel. Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot és kis lángon kezdjük el forralni. Tegyük bele a fűszereket, reszeljük bele a héjakat, facsarjuk bele a lime levét. Pár perc forralás után, amikor már jól kiengedte a narancs a levét, óvatosan adjuk hozzá a grízt. Keverjük meg és öntsük fel  kevés narancslével. Hagyjuk picit felforrni, majd alaposan turmixoljuk le. Tegyük vissza a tűzre és öntsük fel a tejszínnel és a maradék narancslével. Amikor felforrt kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Én kaptam szerencsére Görögországból frissen szedett mézédes narancsokat, így én a lime mennyiségét növeltem, mert nem volt elég savanykás.  A tejszínnel 4-5 percet forraljuk és kész.
A tojások fehérjét egy csepp citrommal és 1 vaníliás 
cukorral verjük kemény habbá és kiskanállal szaggassunk galuskákat belőle. A levesben vagy forrásban levő vízben főzzük meg, majd szedjük tálra őket.
Pár deka cukrot karamellízaljunk meg . Egy szilikonlapon húzzunk vékony csíkokat belőle. 
A levest szedjük tányérba, galuskákat tegyünk a tetejére, reszeljünk lime héjat a tetejére, szórjuk meg szeletelt mandulával, majd tördeljük rá a ropogós karamellt.
Gyönyörű narancsszíne volt a levesnek, de annyira borongós volt az idő, hogy nem látszik a képen:(



2013. január 9.

VÁLOGATÁS KÉPEKBEN 2012-BŐL

2013 lett. Eszembe se jutott, hogy nosztalgiázzak, de a kényszer hozta. Harmadik napja nem tudok főzni, mert becsípődött egy ideg a hátamban. Merev tartásban remekül tudok gyalogolni és alaposan kipárnázva a derekamat ülni, mint egy szobor. A blog annyira az életem részévé vált, hogy tök furán érzem magam, egyszerűen hiányérzetem van. Nézzük a dolog jó oldalát, időm mint a tenger, ezért végig lapoztam a képeket, bejegyzéseket és rá kellett jönnöm, hogy elég sok minden készült az elmúlt évben kicsiny konyhámban, így készítettem egy képes összefoglalót 9 havi tevékenységemről.
Amíg nem néztem végig a blogot, addig fel sem tűnt, hogy ennyi dolog született. Mit mondjak meglepődve tapasztaltam, hogy azért akad valami - 221 bejegyzés:) Van köztük olyan, amit nem is értek, hogy került oda, van amit elégedetten nézek - nos ezek a bejegyzések vannak kevesebben. Természetesen én sosem vagyok elégedett semmivel, mindig a tökéletesre vágyom, de ez igen ritkán adatik meg.
O.K. Nem akarok itt litániákat írni, csak egy pár képet közzétenni.


Készültek levesek szép számmal. Nálam a vargányás marhahúsleves és a pina colada viszi a pálmát. A statisztika szerint pedig  a narancsos meggyleves.


 Sütik és desszertek is akadnak szép számmal. A karamellízalt ananász banánpürével a legtökéletesebb nekem, de az olvasók az almás pitére és a bejglikre voltak a legkíváncsibbak.


 A salátákat nagyon szeretem. Választani képtelen vagyok közülük. Az olvasóknak a majonézes burgonya és a sütőtöksaláta tetszik.


Sütögettem is. Kenyér is készült, aminek nagyon örülök. Szilveszterre készítettem a túrós malacpogikat, ami rövid idő alatt hihetetlen számú letöltést mondhat magának.


Pár torta  és bonbon is bekúszott ide. Nekem a legtökéletesebb a Barbitól ellesett karamelles torta. Az olvasók viszont a liszt és cukormentes máktortát és a diós narancsos répatortát nézegetik a legtöbbet.


Befőztem és italokat is készítettem szép számmal. Innen is nehezen tudnék választani, talán a fokhagymás szilva csatnit, az valami hihetetlenül finomra sikeredett. Az olvasóim viszont a zöld dió likőrt kedvelik a legjobban a csatni csak a második.


Szép számmal készültek főételek kisebb- nagyobb sikerrel. A látogatók a csevapcsicsát és a csirkéket szeretik nézegetni, a cserépben sült töltött káposztát pedig imádják. Nálam a herkentyűs tészták a dobogósak.

2013. január 5.

LIME-OS CSILIS CSIRKE STEAK SÁFRÁNYOS RIZSTEKERCCSEL ÉS ROPOGÓS KÁPOSZTABOGLYÁVAL


Szerintem erről az ételről is elmondhatjuk, hogy egyszerű alapanyagokból nem közönséges fogás készült. Akik olvasnak, ők tudják már, hogy imádok variálni az ízekkel, az alapanyagokkal és kitalálni érdekes összeállításokat. Ezt a káposztaboglyát már szerettem volna közzétenni, (egyszer láttam valahol) csak nem volt ötletem, hogy miként. Ma aztán eldöntöttem, jön a ropogós káposzta, a többi csak kíséret. Logikus, gombhoz kabátot:)) Szerintem egészen jól sikeredett, látványos és finom is. A folyton kekec" Áldottjóember" nagy megelégedéssel fogyasztotta. 

Hozzávalók

csirke

1 lime leve
csili
oregánó

rizs

6 nagy kelkáposztalevél
1 bögre víz
1 marék kukorica 
1/2 piros kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
picike sáfrány

1/2 lime reszelt héja
Cayenne bors
oregánó
1 evőkanál olíva

6-8 dkg szálas savanyú káposzta
picike liszt
étolaj


Elkészítés

Először a rizstekercs kerül elkészítésre. A szép nagy, külső kelkáposztaleveleket dobjuk 3 percre lobogó, sós vízbe, majd szedjük ki és tegyük papírtörlőre.
 A hagymát kockázzuk fel és kevés olívaolajon futtassuk meg. Tegyük hozzá a rizst, amikor üveges jöhet a kukorica és az apró kockára vágott paprika, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk, borsozzuk tegyünk hozzá pici sáfrányt és oregánót. Bolondítsuk meg  a fél lime reszelt héjával. Főzzük puhára és vége felé jöhet a zúzott fokhagyma, a reszelt sajt.
Egy folpack-ot terítsünk ki, fektessük rá a leveleket, töltsük meg rizzsel és szorosan tekerjük fel. Tegyük a hűtőbe, hogy szépen felvegye a formát.
A csirkét sózzuk, fűszerezzük és alaposan facsarjuk rá a lime levét. Hagyjuk 20-25 percet állni, majd rostlapon vagy picike zsiradékon süssük meg.
Egy lábasba melegítsünk olajat, amikor forró vegyük kicsire a lángot és kevés káposztát tegyünk bele, de előtte picike lisztbe mártsuk a káposztát, hogy jó ropogós legyen. Nagyon hamar 2 perc alatt aranybarna lesz. Óvatosan süssük, mert hamar megég, és egyszerre csak keveset tegyünk az olajba. Szedjük papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
A rizstekercset 5 percre tegyük meleg sütőbe tálalás előtt.
Tálaláskor szeleteljük a tekercset 3 cm-s szeletekre, tegyük mellé a csirkét a tetejére pedig halmozzuk a ropogós káposztát.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat