2013. február 27.

OLÍVÁS LILA BURGONYASALÁTA PAPRIKÁVAL


Nagy kedvencemet készítettem el az olívás lila burgonyasalátát. Maradt még pár szem a saját termesztésű perui lilából. Pár szemből összedobtam a salit, a többit pedig őrizgetem, hogy el tudjam majd ültetni.
Én kész vagyok a színétől. Egyszerűen képtelen vagyok betelni vele. A lilához vettem ezt a csodás narancssárga paprikát és imádtam. 

Hozzávalók

35 dkg perui lila
1/2 narancssárga  paprika
1 zöld  hegyes erős
kis darab póré
10 szem óriás olíva
1 csokor snidling
fehér balzsamecetkrém
extra szűz olíva
bors
oregánó
kevés friss rozmaring
ecetes salátalé


Elkészítés

A burgonyát egészben megfőzzük sós vízben. A megfőtt burgonyát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Ecetből cukorból és vízből készítünk egy levet és abba tesszük a felkarikázott burgonyát kihűlni.
A kihűlt burgonyát szedjük át egy másik edénybe. A paprikákat vágjuk vékony csíkokra, a pórét karikázzuk, adjuk a burihoz. A rozmaringot és a snidlinget vágjuk apróra szórjuk a salátára. Dobáljuk hozzá az olívákat. Fehér balzsamecetkrémmel locsoljuk meg gazdagon és a szűz olívával is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és együk meg:)





2013. február 26.

ALMÁS TÚRÓTORTA CITROMMÁZZAL


Nem régiben készítettem  almás túrós muffin-t egy iskolai bulira. Annyira finom volt, hogy csuda. Már akkor eldöntöttem, hogy kipróbálom egy nagy sütinek megsütve, mivel nem vagyok nagy muffin rajongó. Ez meg is történt, de nem jutott el a blogig a híre. Most hétvégén megint elkészült, és még mindig nagyon ízlett nekünk.

A recept hozzávalói

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 alma
2 tojás
10 dkg vaj
14 dkg cukor
2 citrom
5 dkg mandula
2,5 kiskanál sütőpor
1 kiskanál vaníliakivonat
1 evőkanál tejföl
1,5 dl tej
porcukor a mázhoz


A torta elkészítése

Az almát apró kockákra vágjuk, tálba tesszük és ráfacsarjuk a citrom levét.
A túrót egy kanál tejföllel és egy kanál cukorral krémesre keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral.
A vajat megolvasztjuk.
A tojásokat felverjük a cukorral, ráöntjük a tejet és a vajat. Belereszeljük a 2 citrom héját, vaníliával ízesítjük.
A sütőporos lisztet hozzákeverjük, majd a citromos almát és a végén a szeletelt mandulát.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Egy 24 centis formát kivajazunk, a masszát beletöltjük és a meleg sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A 20. perc környékén zsírpapírral fedjük le, hogy ne barnuljon meg a teteje.
1 citrom levét keverjük sűrűre a porcukorral és a kihűlt sütit öntsük le vele.
Nálam langyosan került rá a máz, ezért folyik szét, de nem győztük kivárni.




Aztán gondoltam egyet és meglocsoltam meggyöntettel. Így tényleg abbahagyhatatlan lett:) Összetalálkozott a citrom, az alma, a túró és a meggy: Deeee jól tették:)))


2013. február 24.

SAJTTAL ÉS TOJÁSSAL TÖLTÖTT FASÍRTTORTÁCSKÁK


Nálunk nagy kedvenc a fasírt, még a macska sem tud ellenállni neki. Én viszont már unom egy kicsit. Ezért időnként variálok rajta. A hagyományos egybesült tojással töltött változatot nem eszik meg. A múltkoriban sajttal töltöttem, azt imádták. Gondoltam nem adom fel a tojással töltött  változat családdal való megetetését. Ezért lereszeltem a főtt tojást, kicsit ízesítettem és muffin formában sütöttem meg. Milyen érdekes, egyből kelendő lett. Részemről ez győzelem, mert csak elértem a célom:) Került mellé még  főtt tojás, olajbogyó és tztatziki is. Igen remek, laza kis ebéd kerekedett belőle.


Hozzávalók

50 dkg sertés marha darált hús
1 tojás
3 szikkadt zsömle
pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
bors
pici majoránna
1 evőkanál worcester
zsemlemorzsa
2 főtt tojás lereszelve
1 marék reszelt füstölt sajt
kevés snidling
zsemlemorzsa
tzatziki a tálaláshoz


Elkészítés

A zsömléket beáztatjuk. A vegyes darált húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zsömléket, ráütjük a tojást, belereszeljük a fokhagymákat, teszünk bele 1 kanál pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával és egy kanál worcester szósszal ízesebbé tesszük és alaposan összegyúrjuk.
A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, a füstölt sajtot szintén lereszeljük és a tojáshoz adjuk. Pár szál snidlinget apróra metélünk és ízesítjük vele a tojást, majd egy csipet só és bors jön hozzá. Alaposan kutyuljuk össze.
A muffin formákat vékonyan kibéleljük a zsemlemorzsával, majd félig belenyomkodjuk a húsmasszát. Közepébe nyomjunk még egy kis mélyedést. Halmozzuk rá a tojásos keveréket, majd borítsuk be a tetejét a hússal. A tetejét szórjuk meg kevés morzsával.
180 fokos sütőben süssük rozsdabarnára.
Tzatziki recept itt olvasható.

  

2013. február 22.

CSILIS BAB


Szakad a hó, hideg van. Ezért gondoltam, valami vérpezsdítő, tüzes étek jól jönne most nekünk. Volt itthon hozzá minden, így nem kellett előtte több órán keresztül kiásni magunkat a hóból, így ideális megoldás volt a csilis bab. Nem bonyolítottam túl a dolgot, de nagyon finom lett. Áldott jó ember ennyit még sosem ténfergett a konyhában. Folyamatosan csak azt hallgattam, hogy mikor ehetek???? Hát evett, és rekord idő alatt el is pusztította. A legédesebb az volt, hogy a gyerek is hősiesen falatozta a méreg erős kaját, több liter ásványvíz kíséretében:)

Hozzávalók

40 dkg darált marha
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
7 dl házi paradicsomlé
2 vörös babkonzerv
2-3 babérlevél
1 k.k római kömény
1 k.k bazsalikom
1 k.k Cayenne bors
1 k.k fekete bors
1 k.k csilipehely
2 db Jalapeno kimagozva, aprítva
1/4 friss zeller reszelve
2 k.k cukor
2 e.k worcester
kevés víz


Elkészítés

A darált húst egy serpenyőben kevés olajon alaposan pirítsuk le, majd adjuk hozzá a az apróra vágott hagymát és római köményt. Reszeljük bele a zellert is. Amikor a hagyma is megpuhult öntsük fel a paradicsomlével és 1 dl vízzel. Nekem volt még saját készítésű paradicsomlevem, ha nincs akkor 2 hámozott paradicsomkonzervet adjunk hozzá. A babot szabadítsuk meg a levétől és borítsuk a serpenyő tartalmához. Az összes maradék fűszert tegyük hozzá és főzzük lassú tűzön. Én jó fél órát főztem, amíg jól besűrűsödött. Kóstoljuk meg, adjunk még hozzá fűszert, ha gondoljuk és tálaljuk.  Friss kenyérrel  és egy pohár borral esetleg sörrel tökéletes.





2013. február 21.

CAKE POP SÜTINYALÓKA MEGGYES-MÁKOS / SAD13/


Teller- cake  a háziasszonya a  SAD 13. fordulójának. Zsuzsa feladta  a leckét rendesen, sütinyalókát kellett készíteni. Pont aznap értesültem róla, amikor posztoltam az előzőt, így újra kénytelen voltam belevágni. 
Maradékokat remekül fel lehet hozzá használni, ezért nem sütöttem külön piskótát, hanem linzertésztát daráltam le.
Nehezen kezdtem a mutatványba, de aztán nagyon elégedett lettem az ízével. A nem túl változatos külsőt kárpótolta a belső tartalom. Rengeteg időt lehet eltölteni a díszítéssel. Én is kitaláltam, hogy virágokat készítek,  meg is formáztam a szirmokat..... de amint a mellékelt fotókon látható, nem így tettem.

Hozzávalók

15 dkg darált mák
20 -25 dkg linzertészta ( jó helyette omlós, vajas keksz is szerintem)
3-4 evőkanál cukor
1 kk fahéj
1 citrom lereszelt héja
1 dl sűrű tejszín 
20 dkg fagyasztott meggy
1 kanál keményítő
10 -10 dkg fehér és étcsokoládé
dekorcukrok

Sütinyalóka

Elkészítés

A tésztát aprítógépben durvára kell őrölni. A mákot az ízesítőkkel főzzük fel a zsíros tejszínben. Amikor már alaposan pöfög kapcsoljuk le a lángot. Borítsuk egy tálba és keverjük bele a tésztadarát. Tegyük a hűtőbe.  Szerintem tejjel is lehet készíteni, de akkor adjunk hozzá vagy 5 dkg vajat.
A meggyet cukorral, fahéjjal és fél deci vízzel tegyük tűzre. Amikor forr, keményítővel sűrítsük be jó sűrűre. Ezt is hűtsük le.
A kihűlt tésztamasszát alaposan gyúrjuk át, ha nagyon puhának találjuk akkor pluszban hozzáadott kekszdarával lehet orvosolni. Szobahőmérsékleten elég hamar lágy lesz, ezért a fázisok között mindig tegyük hidegre!
Készíthetünk golyókat, nyomkodhatjuk a masszát szilikonformákba vagy jégkockatartóba. Mindenki kedvére variálhatja. Én most gömböket és szögletes jégkockaformákat használtam, amiknek a közepébe dolgoztam a meggyet.(hűtő)
Olvasszunk  vízgőz felett csokoládét. A hurkapálcák végét mártsuk az olvasztott csokoládéba majd ezt szúrjuk a formák közepéig és tegyük hűtőbe. Ezek után olvasztott fehér és étcsokiba mártogattam és meghempergettem dekorcukrokba és szeletelt mandulába. Hungarocellbe szurkáljuk száradásig.
16 db nyalókám lett, de elég nagyokat készítettem most.
Kellemes bíbelődést mindenkinek:))



Sütinyalóka
Celofánba csomagolva remek ajándék készíthető belőle. Illik ráírni, hogy gyors fogyasztást igényel :)

2013. február 18.

ARANYGALUSKA


Ez a finom desszert volt az első, amit a dédmamám megtanított nekem, valamikor még középiskolás koromban. Természetesen pontos receptet nem mellékelt, mert mindent szívvel és érzéssel kell készíteni-mondotta vala. Sosem láttam nála receptes könyveket. Hihetetlen jókat főzött, hatalmas háztartást vitt  beleadva minden szeretetét.
Emlékszem, elég bátortalanul kezdtem az elkészítését, de nagyon jól sikerült elsőre, pontos grammok méricskélése nélkül is. Gondolom az első sikerélményem miatt imádok kelt tésztás dolgokat sütögetni. Sosem hagytak még cserben.
Most azért megpróbálom leírni a hozzávalók mennyiségét. Az a lényeg, hogy legvégül egy  nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Utána már nem hibázhatunk.

Hozzávalók

kb. 40-45 dkg liszt
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor + 1
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
olvasztott vaj
25 dkg cukrozott darált dió
1 narancs reszelt héja
vaníliaöntet



Elkészítés

Az élesztőt egy kanál cukor kíséretében futtassuk fel a langyos tejben. 
A lisztet öntsük egy nagy tálba, üssük bele a két tojássárgáját. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, kevés vaníliát, egy citrom reszelt héját, 2 evőkanál cukrot, és 3 evőkanál olvasztott vajat. Dagasztóhoroggal dolgozzuk simára a tésztát. Takarjuk le és 30-40 percet pihentessük.
Egy tortaformát vagy egy jénait alaposan vajazzunk ki és cukrozott darált dióval vonjuk be.
10 dkg vajat olvasszunk meg.
A megkelt tésztából egy evőkanál segítségével - amit minden galuska elkészítése előtt az olvasztott vajba mártogatunk - szaggassunk galuskákat. Egyenként forgassuk meg a diós keverékben és lazán pakoljuk a formába. 2 sor jött ki nekem. A tetejét is szórjuk gazdagon dióval. Bevallom én egy narancs reszelt héjával tettem még ízletesebbé.
Miután megtöltöttük a formát, megint pihentessük 30 percet .
A sütőt 175 fokra melegítsük elő, majd tegyük be a megdagadt tésztát. 30-35 perc alatt készre sül.(tűpróba) Menet közben érdemes letakarni a tetejét egy kis sütőpapírral, hogy ne barnuljon meg. 
Vaníliasodóval tálaljuk. Én most egy burbon vaníliapudingot főztem hígra és abból készült az öntet. Senki nem panaszkodott, hogy nem házi készítésű az öntet:)





2013. február 17.

KÓKUSZOS MANIÓKA CURRY


Ez úgy kezdődött, hogy betértem egy ázsiai élelmiszerüzletbe. Az eladó ennyit tudott magyarul: nagyon finom. Folyamatosan kérdezgettem, hogy ez micsoda, ő pedig mosolyogva roppant lelkesen bólogatott, hogy nagyon finom:) Hosszasan időztem és vásárolgattam és így esett, hogy megvettem egy szép nagy maniókát is.
Az az igazság, hogy hallottam már róla, de sosem ettem és nem is tudtam, hogy mit vettem. Szerencsére a Facebook -nak köszönhetően percek alatt segítséget kaptam. Miután sikerült beazonosítanom új szerzeményemet törtem a fejem, hogy mit is készítsek belőle. Kiderült, hogy a burgonyához hasonlóan lehet használni, de sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb. Egy sima főtt maniókában semmi különös sincs, ezért egy gazdag fűszerezésű curry formájában jelent meg a tányérunkon, ami teljesen vegán eledelre sikeredett. 


Hozzávalók

1 manióka
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis darab friss gyömbér ( 5 cm)
2 tk római kömény
3 evőkanál kókuszreszelék
1-2 tk csilipehely
4 dl kókusztej
2 evőkanál olaj
curry
kurkuma
Cayenne bors
pici reszelt torma
1 kk cukor
1 csomag petrezselyem.
víz


Elkészítés

A maniókát meghámozzuk és egészben megfőzzük sós vízben . Én egészben hagytam és nem főztem meg teljesen. Majd leöntöttem a vizet és felkockáztam.
Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát, római köményt, reszelt gyömbért, reszelt tormát és zúzott fokhagymát alaposan összepirítottam, majd hozzáadtam a két centis kockákra vágott maniókát. Megkönnyeztem ezt a műveletet:)) 1-2 percig együtt pirítottam, majd  felöntöttem 1,5 dl vízzel és hozzátettem a kókuszreszeléket és a fűszereket. Majd felöntöttem 4 dl kókusztejjel. Alaposan összeforraltam, hagytam, hogy az ízek alaposan átjárják a maniókát és még picit fűszereztem, nem sajnáltam belőle a csípőset. Amikor kevés cukrot elkevertem benne, akkor adta ki igazán az aromáját.
 Legvégül egy nagy csokor petrezselyemmel kapta meg a frissességet. Lehet kevés citrommal vagy balzsamecettel lehetne fokozni a pikánsságát, de nekem most nem kellett bele.
Nagyon sűrű kókusztejem volt itthon, nem is tej tejszín inkább, ezért jó tartalmas curry készült belőle. Akinek híg marad, kevés keményítővel tudja orvosolni.
Mi csak pitával tunkoltuk, és teljesen elégedett voltam vele.



2013. február 14.

SZERELMES HATTYÚ / HATTYÚFÁNK/


Valentin nap alkalmából készültek ezek a hattyúk. Különösebben nem ünnepeljük ezt a napot, de annyi különlegessége van számomra, hogy jó pár évvel ezelőtt pont február 14.-én derült ki, hogy megfogant Fáni lányom. Ezért érdemel egy kis figyelmet ez a nap. 
Nagyon egyszerű elkészíteni őket, az alapja sima képviselőfánk.
 Olyan szépen kitaláltam, hogy tükrön tálalom és fotózom, de az időjárás közbeszólt. Nagyon finom, gyorsan elkészül és még mutatós is. Volt hozzá málnapüré is. szenzációs finom!

Hozzávalók

2 dl víz
20 dkg liszt
20 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír)
4 nagy tojás
1 evőkanál cukor
pici só
főzött  vaníliakrém v. házi krémes-krém
8 dl tej
Tejszín
10 dkg cukor
1 kk ecet



Elkészítés

Egy fazékba öntjük a vizet és a zsiradékot. Felforraljuk és addig főzzük amíg a zsiradék teljesen felolvad. Én vajat használtam. A cukrot és sót beletesszük, majd a lisztet egyszerre beleborítjuk. Addig kevergetjük, amíg teljesen összeáll és az edény  alján vékony bevonat képződik. Tálba  tesszük a masszát és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Habverővel is hamar eldolgozható. Nekem 4 tojás elég volt, de ha nagyon sűrű akkor tegyünk bele még egyet. Nokedli sűrűségű tésztát kell kapnunk.
Habzsákba tesszük és vastagabb oválisokat nyomunk belőle és s betűket a nyakaknak. A nyakakat és a testeket érdemes külön tepsin sütni., mert a nyak hamarabb átsül.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 12-14 percig 180 fokon sütjük a tésztát, amikor színt kezd kapni vegyük a hőfokot  150 fokra és még vagy 20 25 percig szárítsuk a tésztát. Akkor jó, ha megkopogtatjuk és kong.
A testek tetejét recés késsel vágjuk le és hosszában pedig ketté, ezek lesznek a szárnyak.
A cukorból és ecetből készítsünk szép fényes karamellt. A szárnyakat óvatosan mártsuk a karamellbe vagy csepegtessük le vele. Szilikonon hagyjuk megkötni.
Én őszintén bevallom  a krémet nem én készítettem. Vásároltam kipróbálásra Dr. Oetker Házi krémes krémet, amit 8 dl tejjel és 2 dl tejszínnel krémmé vertem . Habzsákba tettem és megtöltöttem vele a fánkokat, a tetejére habot nyomtam. 
 Teljesen rendben volt az íze, nem bántam meg, hogy nem én főztem a krémet. Egyszer-egyszer senki sem hal bele a bolti készítményekbe.
A megtöltött fánkokba nyomtam a nyakakat és az oldalára tapasztottam a szárnyakat. 
Az első adaghoz készült málnás tejszínkrém is a sima tejszín helyett, azzal még finomabb volt.





2013. február 13.

EGYSZERŰ CSIRKÉS SPAGETTI


Nálunk gyakran előfordul gyors ebéd gyanánt, hogy összedobok valamilyen tésztát. Természetesen az itthon található alapanyagok meghatározzák az összetevőit. Most egy igen remek csirkés, kukoricás spagetti született, gyorsan és egyszerűen.

Hozzávalók

1 db csirkemell
1 bögre kukorica
1 fej vöröshagyma
1 dkg szárított vargánya
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
1/2 kk csilipehely
oregánó
bazsalikom
kevés csilipehely
só, bors
2 evőkanál olíva


Elkészítés

Lobogó, sós vízben főzzük ki a spagettit. Közben egy serpenyőben kevés olíván megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd jöhet hozzá a 2 centis kockákra szabdalt csirkemell. Pirítsuk meg minden oldalról. Amikor átpirult adjuk hozzá a beáztatott szárított vargányát a levével együtt és a kukoricát. Fűszerezzük meg, majd öntsük fel a tejszínnel és forraljuk sűrűsödésig, szórjuk bele a petrezselymet, borítsuk hozzá a kész tésztát és tálaljuk. Reszelt sajttal vagy nélküle tökéletes gyors ebéd.


2013. február 10.

FISH AND CHIPS


Ezt a finom halacskát nagyon imádjuk a lánnyal. Ritkán készül, mert rendesen beillatosítja a lakást a krumpli és halsütés, de egyszer- egyszer kénytelen vagyok vállalni szag ide szag oda. Az angolok zöldborsópürével fogyasztják, de nekem pórés tartárral és paradicsomsalátával sokkal inkább bejön. Gyorsan elkészül és remek megoldás a maradék sör hasznosítására. Friss tőkehalból készítettem, de a fagyasztott is tökéletes erre a célra.

Hozzávalók

60 dkg tőkehalfilé
80 dkg burgonya
4-5 evőkanál liszt
1 tojás
1,5 dl sör
bors
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
pár karika póréhagyma
1 kk magos mustár
1 kk nyírfacukor
pár csepp citrom
olaj a sütéshez


 Elkészítés

A halacskát sózzuk be, majd vágjuk kisebb olyan 5 cm-s darabokra és papírtörlővel szárítgassuk meg. 
A tésztához üssünk fel egy tojást, adjuk hozzá a lisztet, pici sót és borsot. Keverjük el és közben adagoljuk hozzá a sört. Addig adagoljuk a sört, amíg egy nem túl híg, de nem is sűrű masszát kapunk, amikor szépen bevonja a kanalat már jó.
Az öntethez a  tejfölt majonézzel és magos mustárral összedolgozunk, ízesítjük még sóval, borssal, cukorral és pár csepp citrommal. A pórét apróra vágjuk és hozzákeverjük.
A burgonyát megtisztítjuk, nagy gerezdekre vágjuk sós vízben pár percig főzzük  (nem kell teljesen puhára, mert akkor széteshet). Leszűrjük, és papírtörlővel megszárítgatjuk.
Két serpenyőben olajat hevítünk vagy bekapcsoljuk az olajsütőt. Az egyikben ropogósra sütjük a burgonyát. 
A halacskákat bemártogatjuk a sörtésztába és a másik serpenyőben aranybarnára sütjük.
Nálam paradicsomsaláta is készült hozzá. Pakoljunk mindent egy kupacba, adjunk mellé még citromot és lakmározzon mindenki kedvére.
Imádtam:)



2013. február 8.

MEGGYES KALÁCS MARCIPÁNNAL Blogkóstoló 7


A Blogkóstoló 7. fordulójának háziasszonya Vikvi  Az  Anyuci készítenél ...blog szerzője, Rebarbara Napfény és Fűszer című blogját sorsolta ki számomra. Nézelődtem és megakadt a szemem ezen a csinos kalácson. Ezer éve nem készítettem semmiféle kalácsot, a kelt tésztákat pedig nagyon szeretem így sokat nem gondolkoztam, inkább elkészítettem.  Később láttam,  hogy  Rebarbara Limarától kölcsönözte az alapötletet, így mind a kettőjüknek hatalmas köszönet ezért a csodás receptért. Természetesen nem is én lennék, ha nem  változtatok kicsit a recepten. Remélem nem bántok meg vele senkit, mert fantasztikus végeredmény született.    A legközelebbi készítésnél dupla adag marcipánt használnék és a felét a tésztába gyúrnám:)

 Az eredeti receptet ITT olvashatjátok

Hozzávalók

45 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
3 evőkanál nyírfacukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
8 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 marék szeletelt mandula a tetejére
5 dkg marcipán a tetejére v. a tésztába

Meggyöntet

1 üveg meggybefőtt
4 szegfűszeg
1 kk fahéj
3-4 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
2 kk keményítő


Elkészítés

Az élesztőt morzsoljuk a cukros tejbe és hagyjuk felfutni. A többi hozzávalót tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a a felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Könnyen, gyorsan összeáll. Takarjuk le és hagyjuk 40 percet pihenni.
A meggy levét öntsük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, fűszereket és kevés citromlevet és forraljuk össze. A keményítőt picike vízzel keverjük simára és sűrítsük be az öntetet. Hagyjuk hűlni.
A megkelt tésztát lazán gyúrjuk át és tegyük egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába (nagyobb), nyomkodjuk el egyenletesen és pihentessük megint legalább 20 percet. Körkörösen képezzünk bemélyedéseket, ahová a meggyet önteni fogjuk. Lehet egy lisztezett kanálvéggel, de én különböző méretű üvegtálakat nyomtam bele. A vájatokat töltsük meg reszelt marcipánnal és a meggyszósszal, és sűrűn rakjuk ki a meggyszemekkel, majd szórjuk rá a mandulát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük 30 perc alatt készre. 15 perc elteltével sütőpapírral fedjük le a tetejét, hogy ne piruljon nagyon.


Érdemes kipróbálni!

2013. február 7.

NARANCCSAL GAZDAGÍTOTT CSOKOLÁDÉ SZUFLÉ (csokiláva)


Sokkal látványosabb lett volna, ha készítek hozzá egy narancsöntetet, de sajnos az utolsó csodálatos görög kezeletlen narancsomat beledolgoztam a krémbe, így nem maradt. Nem ezek lesznek a legszebb fotók a blogon, de az egyik legfinomabb édesség az biztos. 
Imádom, de 2-3 éve volt pár hónapom, amikor folyamatosan készítettem, szuflé-t, browni-t vagy bonbont és  az az igazság, hogy besokallt a család  a rengeteg kísérlet után csokoládés édességektől. Mindig valami mással ízesítettem, de akkor is az alapja a csoki volt. Viszont megmaradt az agyamban, hogy étcsokit szinte minden vásárláskor venni kell, mert borzasztó, ha nincs elegendő itthon. Csokis édesség ritkán készül mostanság, a fiókom pedig roskadásig pakolva étcsokoládéval, tehát készítenem kellett egy adagot:)
Kísérleti időszakomban emlékszem, hogy egy blogon találtam meg a nyertes receptet, de fogalmam sem volt, hogy melyiken. Ezért végigfutottam pár receptet és megtaláltam. Az Ízbolygó blog 2007-s bejegyzése. Én kihagytam a mandulát, mert nem volt kedvem törögetni ( sajnos nincs tisztított mandulám ), de így is isteni!
Kerámiában sütve kikanalazható, de a kis szilikonokból nagyon óvatosan kifordítható. 

Hozzávalók

20 dkg étcsokoládé
3 nagy vagy 4 kisebb tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt vagy mandulaliszt
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1/2 dl Grand Marnier 
10 dkg vaj
1 kk vaníliaesszencia
vaj, liszt, kakaópor a  formák kikenéséhez



Elkészítés

A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvasszuk meg. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük fehéredésig a cukorral, a fehérjéből pedig verjünk kemény habot.
A felolvasztott csokoládét és vajat keverjük a tojássárgájához, adjuk hozzá a lisztet, a vaníliát, a reszelt héjat, levet (én most egy egészet facsartam bele) és a Grand Marniert-t. Alaposan dolgozzuk össze, majd a legvégén adagonként, nagyon óvatosan keverjük el a habbal.
A formákat vajazzuk és lisztezzük ki. Tudom a szilikonokat nem kell, de én azokat is kikentem és liszteztem, hogy biztosan ki tudjam fordítani az elkészült szuflé-t.
A sütőt melegítsük elő. A tálkákat töltsük meg és tegyük egy sütőlemezre és toljuk a forró sütőbe.
 Én 205 fokra szoktam tenni. Ezt szerintem mindenkinek ki kell kísérleteznie a saját sütőjével. A kerámiában készülteket 10 percig sütöm, a szilikonosokat csak 7-8 percig. A hőmérsékleten és a sütési időn múlik a siker. Kívül roppanjon, belül pedig bugyogjon ki  a csokoládé, ha a kanállal belevágunk. 
Ez egy isteni desszert, a recept is nagyon jó, de nagyon oda kell figyelni rá, hogy azt kapjuk a végén, amit elvárunk tőle. Bőven megér 1-2 kísérletet:))
Remek befejezése lehet egy Valentin napi vacsorának, hiszen tudjuk, hogy a csokoládé fokozza az életörömöket, tökéletes afrodiziákum:)



Akkor érdemes szilikonban sütni, ha készítünk hozzá öntetet, vagy gyümölcsöket kínálunk mellé. A sütőből kivéve 2-3 percet pihentetni kell, majd óvatosan tegyünk rá egy tányért, fordítsuk meg, picikét az ujjunkkal megütögethetjük. Ha szerencsénk volt simán kiesik a formából és nem is folyik szét. Amennyiben a kifordítást választjuk a kivajazott formát kakaóporral béleljük, ne liszttel, mert akkor nem zavarják a látványt a kis fehér szemcsék, amik nekem a lisztből visszamaradtak. ( elfogyott sajnos a kakaóporom)  Természetesen a kifordítottak laposabbak lesznek, mert összeesnek kicsit. 8 db lett, mert a szilikonok kisebbek méretűek. 



2013. február 6.

MUSTÁRBAN PÁCOLT CSIRKEMELL ZÖLD FŰSZERES, FOKHAGYMÁS BURGONYÁVAL ÉS TZATZIKIVEL TÁLALVA


Csirkét követelt a család, hát megkapták:)
Minden alkalommal variálom az ízesítést, hogy változatos legyen. Mustármártást szoktam készíteni hozzá, de most inkább belepácoltam. 
Kezd lerobbanni a család, ezét jó sok fokhagyma is került mindenbe, hogy elűzessen a nyavalya, a vámpírokról már nem is beszélve:)


Hozzávalók

csirke

1 csirkemell
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál dijoni mustár
3 dl tejföl
2 kk mustármagpor
1 kk Cayenne bors
1/2 kk fekete bors
3 gerezd fokhagyma
1/2 kk rozmaring
olíva

Krumpli

1 kg kifliburgonya
1 cs petrezselyem
1 rozmaringág
1 kk oregánó
víz
olíva


Elkészítés

Egy tálba tegyük a tejfölt. Adjuk hozzá a mustárokat, a kétféle borsot, rozmaringot és a mustárport. Kicsit sózzuk meg öntsünk hozzá kevés olívát. Keverjük össze alaposan és a vékony szeletekre vágott kissé megsózott csirkét pihentessük benne 1 órát.
Közben a burgonyát tisztítsuk meg, karikázzuk fel (fél centis). Tegyük egy nagy teflon serpenyőbe, öntsünk rá olajat és 1 dl vizet, sózzuk meg, tegyük hozzá a rozmaringot és fedő alatt pároljuk puhára. Időnként kevergessük meg, ha elpárolog a víz pótoljuk, de mindig csak kicsivel. Amikor megpuhult és elpárolgott az összes víz, reszeljük bele a fokhagymát, szórjunk rá oregánót és adjuk hozzá a petrezselyem felét. Vegyük nagyra a lángot és pirítsuk meg, lehet az olívát is pótolni kell. Kóstoljuk, mert a krumpli szereti a sót.
A tzatziki receptjét ITT megtaláljátok.
A pácolt csirkeszeleteket kevés olajon hirtelen süssük ki. Óvatosan, hogy ne száradjon ki. 
Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat