2013. április 26.

DÍJAT KAPTAM.


Díjat kaptam Hankkától!

Velem még sosem fordult elő hasonló, ezért jól meg is lepődtem, és nagyon jól esett, hogy rám is gondolt ez a drága nő :))


A díjjal járó szabályok pedig a következők:

1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.


A nagy örömködés közepette pedig döntenem kellett, hogy kiknek adom tovább. Na, ez a döntés egyáltalán nem hiányzott nekem, hiszen annyi, de annyi értékes, ötletes, imádni való blog létezik, hogy szinte lehetetlen kiválasztani közülük négyet. Ezért különböző vizekre eveztem, mind a 4 általam kiválasztott blog és szerzője nekem kedves, de semmi hasonlóságot nem mutatnak.


Az egyik választásom egy sütis blog lett: Teller Zsuzsa  teller-cace című blogja
A másik  Újvári Péter Műkedvelő hedonista című blogja
A harmadik egy nagyon lelkes bloggerina Hajós Ágnes a Tetovált lány konyhája
A negyedik pedig egy görögországi blog Ágni görögkonyhája

Fogadjátok sok szeretettel és örüljetek neki Ti is :)

2013. április 24.

MEDVEHAGYMA PESTOBAN PÁCOLT FETA

 

Képzeljétek megérkezett a szervizből a telefonom. Igaz nagyon okos volt amikor bevittem és nagyon bután hoztam el, az összes számom és adatom elveszett belőle, de legalább újra tudok fényképezni :) Hallejujja!
Ígérem, hogy ezzel a recepttel befejezem a medvehagyma őrületemet, de ezt a finomságot még meg kell osztanom veletek. Hihetetlen egyszerű, de annál finomabb. Este egy pohár borocska mellé tökéletes csipegetni való, vagy egy salátát feldobni vele sem utolsó.
Direkt nem írok mennyiségeket, mert annyi sajtból készítjük amennyiből akarjuk.

Hozzávalók

 Fetasajt
Olívabogyó
Medvehagyma pesto
Snidling
Oregánó
Csilipehely
Olívaolaj


A recept elkészítése

A fetát kockázzuk fel. Tegyük üvegbe némi olajbogyó kíséretében. 2 nagy evőkanál medvehagyma pestot keverjünk el apróra vágott snidlinggel, 1 k.k csilipehellyel és 1 kanál oregánóval. Ezt a keveréket tegyük a fetára, majd öntsük fel annyi olívával amennyi ellepi. Természetesen lehet más fűszerekkel is ízesíteni. Tegyük legalább 3 napra a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Jó étvágyat hozzá :)


2013. április 22.

MEDVEHAGYMÁS TEJBEN SÜLT CSIRKEMELL MEDVEHAGYMÁS FETÁVAL TÖLTÖTT KAGYLÓTÉSZTÁVAL


Ha valakinek még nincs elege a medvehagymából, akkor annak itt egy remek recept.
Alapja a medvehagyma pesto. Be kell, hogy valljam ritkán eszem olyan finomat, mint ez a töltött kagylótészta volt. Biztos, hogy sűrűn fogom ismételni.

Hozzávalók

1 hatalmas csirkemell
fejenként 3-4 db óriás kagylótészta
15 dkg feta
3,5 dl tejföl
1,5 dl tejszín
2 dl tej
3 e.k. medvehagyma pesto + a tálaláshoz
1 kis csokor snidling
olívabogyó
csili
oregánó bőséggel

színes tarka bors
őrölt fekete bors
olíva a sütéshez



Elkészítés

 Először is szeleteljük fel a csirkét.
A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben.
Medvehagyma pesto leírása ITT.
A fetát törjük össze villával, majd keverjük el a medvehagyma pestoval és a tejföllel. Aprítsunk bele snidlinget, borsozzuk, oregánóval és csilipehellyel még ízesítsük. Sót nem adtam hozzá, mivel a feta sós.
A kifőtt tésztát töltsük meg ezzel a keverékkel és tegyük egy hőálló tálba. Öntsünk alá egy kis tejszínt és forró sütőben kissé süssük át. Amikor nagyon bugyog a tejszín és kezd picikét barnulni vegyük ki. Locsolgassuk meg a tetejét a forró tejszínnel, csak azért, hogy puha maradjon, ne száradjon ki.
A húst sózzuk, borsozzuk és gazdagon szórjuk meg oregánóval.
Egy serpenyőben hevítsünk kevés olívát és hirtelen süssük ki a szeleteket.
Amikor kisültek a húsok vegyük le a serpenyőt a tűzről. Öntsünk bele 1/2 dl tejszínt és kevergessük fel vele a pörzsanyagot. Adjunk hozzá 1 kanál medvehagyma pestot, csilipelyhet és oregánót. Tegyük vissza a serpenyőbe a  hússzeleteket, locsoljuk meg tejjel és tegyük a forró sütőbe. Csak addig süssük, amíg felszívja a mártást, egyszer forgassuk meg.
A töltött tésztával és olajbogyókkal tálaljuk. A húsokat megkenhetjük vékonyan a pestoval, vagy külön tálaljuk mellé.
A pestot felturbóztam a maradék snidlinget beleaprítottam.
A pasiknak készült még mellé steak burgonya is, de a tészta bőven elég volt mellé. Isteni volt a krémes töltelékkel, a hús pedig omlós, puha és szaftos volt :)



2013. április 21.

MEDVEHAGYMA PESTO


Lassan a végére érek a medvehagyma dömpingnek. Az utolsó halomból készült egy hatalmas adag pesto. Persze, így most a pestó kerül mindenbe, de ez mégis kicsit más.
Túlságosan nagy ügyet nem csináltam az elkészítéséből. Fenyőmag helyett pirított mandula került bele és a sajt is kimaradt. Felhasználáskor majd kedvünkre ízesíthetjük, ha szükséges.
A gyerek ma már megjegyezte, hogy nagyon finom a medvehagyma, de mikor eszünk már valami mást is :)

Hozzávalók

5 nagy marok medvehagyma
1 nagy marok mandula
1 k.k. só
1 k.k bors
k.b. 1,5 dl olívaolaj


Elkészítés

A medvehagymát megmostam, megszárítgattam, majd a késes aprítóba tettem.
A mandulát egy serpenyőben megpirítottam és azt is az aprítógépbe tettem.
Sóval, borssal ízesítettem, majd ráöntöttem kevés olívaolajat és pépesítettem. Az olajat apránként adagoltam hozzá, hogy sűrű massza legyen a végeredmény.
Kis üvegekbe töltöttem és a hűtőben tárolom.
Annyira üde, szép a színe és az íze is nagyon finom parmezán nélkül is.
Természetesen aki gondolja tegyen hozzá, de nekem most nem volt itthon és fetás terveim vannak vele.





2013. április 19.

CSIRKEMELL MEDVEHAGYMÁS SAJTMÁRTÁSSAL ÉS MEDVEHAGYMÁS SERPENYŐS BURGONYÁVAL


A medvehagyma kissé elárasztotta a konyhámat, így szinte mindenbe kerül belőle. Medvehagymát eszünk medvehagymával. Nagyon finom dolgok születtek, de ez a medvehagymás sajtmártásos csirke volt az én nagy kedvencem. A sajtmártás jöhet hússal, tésztával, gnocchi-val...én imádom. A medvehagyma viszont akkorát dobott rajta, hogy nem is gondolná az ember-hihetetlen finom volt. Szívből ajánlom kipróbálásra mindenkinek:)
A képek még mindig kölcsön kütyüvel készülnek :( A szervizben azt mondták, hogy ilyet még nem láttak, így nem is számítok rövid időn belül a gépemre:( C' est la vie!

Hozzávalók

2 db csirkemell (filézve)
1 e. k. liszt
1 e.k. vaj
1,6 dl tej
25 dkg sajt vegyesen
1 öntet fehérbor
bors
Cayenne bors
oregánó
2 csokor medvehagyma
1 e.k. olaj
1 kg burgonya
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz


Elkészítés
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vastagabb karikákra vagy kockázzuk, ha úgy jobban szeretjük.
Egy nagy teflon serpenyőben tegyük a tűzre. Öntsünk rá 1,5 dl vizet és kevés olajat. Sózzuk, szórjuk meg oregánóval, majd, ha forr vegyük kicsire a tüzet és fedjük le. Legalább 15 percig pároljuk a fedő alatt. Érdemes egy villával ellenőrizni. Akkor jó, amikor már közepesen megpuhult. Ekkor vegyük le a fedőt, tegyük nagyra a lángot, öntsünk alá kevés olívát, reszeljünk rá fokhagymát, ha kell még sózzuk és hirtelen pirítsuk meg. Az apróra vágott medvehagymát az utolsó 2 percben borítsuk rá. 
A csirkemellből vágjunk szép szeleteket. Sózzuk, borsozzuk, oregánózzuk. Kevés olajon süssük ki .
Egy lábasban készítsünk basamellt a lisztből, vajból és tejből. Sózzuk, borsozzuk, kevés Cayenne borssal tegyük pikánssá.
 Én most az összes maradék sajtot felhasználtam, legalább 4 félét. Mindenki az ízlésének megfelelően. Az a lényeg, hogy jó ízű, kemény sajtokat válogassunk össze, ne trappistát. 
Reszeljük a mártásba a sajtokat, biztosan kell még hígítani a tejjel. Forraljuk össze, és ekkor mehet bele a nagy csokor aprított medvehagyma, de egy rottyanás után vegyük le. 
Tegyük a tűzre azt a serpenyőt, amiben a csirkét kisütöttük. Pici fehérborral oldjuk fel a pörzsanyagokat, majd helyezzük vissza a hússzeleteket. Borítsuk rá a szószt és melegítsük össze.
Forrón tálaljuk.




2013. április 18.

MEDVEHAGYMÁS BURGONYÁS POGÁCSA


Az idén már harmadszor készül nálunk ez a finomság, de gép hiányában nem tudtam bejegyzést írni róla. Ezek a satnya minőségű fotók végül egy kölcsön masinával készültek. Gondoltam megírom a bejegyzést, mert félek, hogy mire a szervizből kikerül a gépem, addigra lemegy a medvehagyma szezon. Alkalomadtán majd lecserélem a képeket.

Hozzávalók

40 dkg burgonya
30-40 dkg liszt
1 csokor medvehagyma
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 e.k. cukor
2 t.k. só
15 dkg reszelt sajt
6-8 dkg vaj



Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjastól. 
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A megfőtt, kissé lehűlt burgonyát hámozzuk meg, majd törjük össze. 
Adjuk hozzá a liszt felét és a felfutott élesztőt. Sózzuk meg és alaposan keverjük össze. A lisztet kis adagonként adagolva  hozzá, gyúrjuk össze.
A medvehagymát aprítsuk fel és gyúrjuk a tésztához.
 Amikor már formázható a tészta és nem ragacsos takarjuk le és hagyjuk fél órát pihenni.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, lapogassuk el, és szaggassunk kis pogácsákat belőle. Én mini pogigat szaggattam, mert azokat jobban szeretjük és 2 és fél tepsi lett belőle. 
Tegyük sütőpapírral takart sütőlemezre.
Olvasztott vajjal kenjük le a tetejüket és gazdagon hintsük meg reszelt sajttal.
200 fokos sütőben 15 perc alatt megsül.
Én a tészta felét apróra kockázott és zsírjára pirított kolbásszal dúsítottam. Nagyon finom volt a medvehagyma és kolbász együtt.



2013. április 15.

KÓKUSZOS TÚRÓTORTA


A nagynénikém szülinapjára készült ez a finom sütemény. A múltkori Rákóczi túrós torta nagy sikerére való tekintettel sütöttem. Nem akartam megint ugyanazt, ezért jó sok kókusszal bolondítottam meg. Így is finom volt, gyorsan elfogyott.

A recept hozzávalói
Tészta

18 dkg liszt
1 tojássárgája
10 dkg vaj
3 e.k. cukor
1 citrom reszelt héja
1 marék kókuszreszelék
3 e.k. víz
1,5 e.k. tejföl

Töltelék

1 kg túró
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
5-6 e.k. cukor ( ízlés szerint, lehet több is és nyírfa)
1 k.k vaníliakivonat
4 tojássárgája
10 dkg kókuszreszelék
2 e. k. tejföl

Teteje

5 tojásfehérje
4 e.k. cukor
5 dkg étcsoki
5 dkg fehér csoki
3 e.k. baracklekvár


A torta elkészítése

A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd az összes hozzávalóval gyúrjuk össze. Gyúrás közben kicsit lisztezzük, hogy ne ragadjon le. A meggyúrt tésztát tegyük zacskóba , majd a hűtőbe legalább fél órára.
A túrót a tejföllel krémesítsük el amennyire csak tudjuk.
 A sárgáját verjük habosra a cukorral és a vaníliával.
A narancs és  a citrom héját reszeljük a túróba és keverjük hozzá a kókuszt és a cukros tojást. Dolgozzuk el egyenletesen. ( én előző nap készítettem el a tölteléket, hogy a kókusz ízét jól átvegye)
Egy 24 cm átmérőjű formát lisztezzünk ki és a kerekre nyújtott tésztával béleljük ki. 180 fokra előmelegített sütőben vakon süssük 10-15 percet, addig ameddig a széle kezd színt kapni. 
Vegyük ki a tésztát a sütőből és simítsuk bele a túrót.
Tegyük vissza a sütőbe és 25-30 percig süssük. Amikor barnul a teteje vegyük ki.
Kenjük meg vékonyan a lekvárral. Közben jutott eszembe, hogy nutellával talán még jobb lenne.
A tojások fehérjét verjük kemény, fényes habbá a cukorral. 
Szedjük nyomózsákba és nyomjunk kis halmokat a torta tetejére.
A sütő hőmérsékletét emeljük 210 fokra. 
Tegyük vissza a tortát és 2 perc után kapcsoljuk ki a sütőt. Hagyjuk benne 1 órát hűlni a sütit.
Így kap egy kis színt a hab és kiszárad.
Amikor kihűlt a torta vegyük ki.
Olvasszuk meg a csokikat, és díszítsük meg vele a torta tetejét.




2013. április 12.

MEDVEHAGYMÁS SONKÁS TÉSZTA


Ez a tészta a maradékhasznosítás jegyében Éva ( Takarékos konyha) játékára készült. Azt kérte, hogy küldjünk a Szeretem a tésztát játékára olyan receptet, ami olcsó, finom és egyszerű. Nos, ez egy pont ilyen kaja. Nálam mindig ez lesz a sonka maradványaiból, mert nagyon szeretem. Arról nem is beszélve, hogy pikkpakk elkészül.
(Sajnos tartanak még a fotózással kapcsolatos problémáim.)

Hozzávalók

50 dkg kockatészta
30 dkg kötözött sonka
1/2 l. tejföl
1 marék medvehagyma
bors


Elkészítés

A tésztát főzzük meg sós vízben.
A sonkát daráljuk le és pici olajon futtassuk meg. Dobjuk rá a felaprított medvehagymát és a tejföl felét. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük hozzá a lecsepegtetett tésztát és enyhén pirítsuk össze.
 Tálaláskor locsoljuk meg tejföllel, szórjuk meg medvehagymával és borsozzuk meg gazdagon.



2013. április 10.

BURGONYÁS MEDEHAGYMA KRÉMLEVES


Ebben a bejegyzésben most ne a képeket nézegessétek, ugyanis elromlott a telefonom, amivel fotózom. Az egyik fényképezőnek elveszett a töltője, a másik rossz...Napok óta képtelen vagyok kajákat fotózni. Itt volt ma az egyik ismerősöm és a tőle kölcsönkért telóval készítettem a képeket, de valljuk be, ez a telefon nem alkalmas erre a célra. A szervizben sok jóval nem kecsegtettek, ugyanis nem értik a problémát, ilyet még nem láttak :(
Mostanában úszunk a medvehagymában,szinte mindenbe kerül. Vidéken kaptam egy nagy kosárral, sőt egy másik kosár töveset is ültetni. Így nem lesz gond a beszerzéssel.
A lényeg az, hogy a leves finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Sőt a burgonya miatt nem kell hozzá más sűrítő anyag sem. 

Hozzávalók

5-6  szem közepes burgonya
2 marék medvehagyma
3 dl tejszín
2-3 evőkanál reszelt parmezán
2 szál újhagyma
pici kakukkfű
1,5 l. húsalaplé
só, bors
Cayenne bors
pirított mandula a tálaláshoz


A leves elkészítése

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk az újhagymával együtt és a húslében puhára főzzük, kevés kakukkfűvel ízesítjük. Közben a medvehagymát  is apróra vágjuk.
Amikor megpuhult a krumpli rádobjuk a medvehagymát és összeturmixoljuk. Majd megint a tűzre tesszük, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. Kevés Cayenne borssal  és reszelt parmezánnal ízesítjük.
15 perc alatt elkészült.
Betétként mandulát és sonkát pirítottam a tetejére.




2013. április 7.

VARGÁNYÁS SZARVASPÖRKÖLT BURGONYAFÁNKKAL


Kaptam ajándékba egy hatalmas szarvascomb darabot. Közkívánatra pörkölt készült belőle. Annyira puha, omlós volt a hús és persze ízletes, hogy mindenki megnyalta mind a tíz úját utána.
Sokan voltunk rá, ezért nem akartam túlbonyolítani a dolgot, inkább biztosra mentem a fűszerezésnél.

Hozzávalók

pörkölt

2 kg szarvascomb
4 vöröshagyma
1 marék szárított vargánya
4-5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál áfonyalekvár
2 szál friss rozmaring
3 babérlevél
kevés csili
só, bors
kevés kömény
majoránna
pár szem borókabogyó
víz
1/2 dl olaj vagy zsiradék

burgonyafánk

1/2 kg főtt burgonya
2 dkg élesztő
1,5dl tej
1 kk cukor
30 dkg liszt
1 tojás

olaj a sütéshez


Elkészítés

A húst 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. Rátesszük a húst és minden oldalról átpirítjuk.  Szórunk rá kevés paprikát, babérlevelet és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk és lefedjük. Amikor kezd puhulni, a vargányát és a fűszereket  a húshoz adjuk. Sózzuk és a lekvárból is keverünk hozzá. Puhára főzzük- nekem l,5  óra volt és a levét hagyjuk kicsit besűrűsödni. Jót tesz neki a vörösbor, de nálam sajnos kimaradt. Kóstoljuk meg, ha kell még sózzuk.
A burgonyát héjában főzzük puhára.
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben.
A megfőtt, tisztított burgonyát törjük át, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és üssük bele a tojást. A lisztet apránként keverjük hozzá. Mindig változó, hogy mennyit vesz fel a burgonya. 1 evőkanál sóval ízesítsük. Lazán gyúrjuk át és 20 percet hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát olajba mártott kanállal szaggassuk ki és közepes hőfokú bő olajban süssük aranybarnára.
Lehet korongokat is szaggatni belőle, vagy habzsákból kinyomni a fánkokat.
Nagyon finom a pörköltbe tunkolgatni.
Savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat:)



Ja, és imádok szakadó esőben kaját fényképezni:)

2013. április 5.

CSILIS ÓRIÁSBAB SALÁTA


A drága jó kis sonka főzőlevét hasznosítani szerettem volna, de levest már nem akartunk. A piacon vettem ezt a csodás babot ami végül salátaként végezte. Valami isteni finom lett. A sonka és tojás mellé is ragyogó köretnek bizonyult, de csak magában falatozgatva is remek eledel.

Hozzávalók

50 dkg óriásbab
1 kisebb lila hagyma
3 szál újhagyma a zöldjével együtt
1 csilipaprika kimagozva
1 kk csilipehely
2 evőkanál fehér balzsamecetkrém
2 evőkanál passion ecet
extra szűz olíva
sonka főzőlé
durvára vágott tarka bors
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A beáztatott babot főzzük puhára a sonka főzőlevében. Ennek hiányában babérral, fokhagymával, szemes borssal és füstölt íztű kockával ízesített lében.
Az ecetekből, olívából, reszelt fokhagymából, szárított csiliből és pár kanál főzőléből készítsünk egy öntetet.
A csilit magozzuk ki, és vágjuk nagyon apróra. A lila és újhagymát szintén vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a salátaöntettel és adjuk a babhoz, alaposan keverjük össze, szórjuk meg durvára vágott tarka borssal. Hűtőben hagyjuk 1 órát összeérni az ízeket.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat