2013. május 28.

HALÁSZLÉ BOGRÁCSBAN ELKÉSZÍTVE


Nagyon ritkán készítek ilyen finom halászlevet. Most viszont szerencsém volt az " Áldottjóember " folyamatos horgászásának az eredménye ez a remek bogrács. Igaz elég sokáig gyűjtögettem a halakat hozzá, de megérte. Annyira, de annyira finomra sikeredett!!
Én úgy szeretem, ha jó sűrű a leve, ami az alapos halpasszírozásnak köszönhető és nem a belefőzött krumplinak. Nos, ettől a folyamattól szívesen eltekintenék. Hárman csináltuk, mivel a paradicsompasszírozó elhalálozott igen hamar, még a folyamat elején, így maradt a fémszűrő lapos fakanállal felállás. Nem szeretném részletezni, de vicces volt ez a megoldás ekkora nagy mennyiségnél.
Szerintem ez az az étel, amire mindenkinek van saját, bevált receptje. Az én  mániám csak annyi, hogy legyen sok hal, bogrács és szabad tűz akkor elrontani sem lehet :)


Hozzávalók

4-5 kg hal,  vegyesen ponty, keszeg, amur
6 nagy fej vöröshagyma
3 db paprika

bors
pirospaprika bőséggel
Erős Pista
fokhagyma
5-6 hallé kocka
4-5 babérlevél
víz
halszeletek és belsőség a tálaláshoz


Elkészítés

A megtisztított halakat mossuk át alaposan. Vágjuk nagy darabokra.
A hagymákat kockázzuk fel és tegyük a bográcsba és zsíron vagy olajon dinszteljük meg. A paprikákat karikázzuk a hagymához, majd dobjuk hozzá a halakat.
Öntsük fel vízzel, sózzuk meg, dobjuk bele a babérleveleket és hagyjuk forrni. 1-2 órán át hagyjuk rotyogni, hogy a halak teljesen szétfőljenek. Paprikázzuk bőséggel, adjunk hozzá egy nagy kanál erőset, fokhagymát és borsot. Majd dobáljuk bele a halászlékockákat.
Érdemes kóstolgatni vagy kóstoltatni  és pótolni a sót v. az erőset.
Amikor késznek nyilvánítottuk, akkor vegyük le a tűzről és kezdődhet az utálatos passzírozás. Akinek van jobb módszere erre a nemes feladatra, azt szívesen meghallgatnám.
Tálaláskor forraljuk fel a levet és tegyük bele pár percre főzni a szeleteket és belsőséget. Nagyon hamar elkészül, vigyázzunk, hogy ne essenek szét. 



2013. május 24.

EPERKRÉMLEVES


Nálam az eper minden formában jöhet. Levest sok féle módon  szoktam készíteni. Ebben a formában a férjem szereti nagyon. Jól lehűtve, friss eperrel és pirított magvakkal nekem sem törte fel a szám szélét.
Ennek a pohárnak nagyon megtetszett a formája, tudom a Campari felírat nem a legszerencsésebb az alján, de szerintem roppant jól mutat benne a leves, olyan akár egy desszert. Mondjuk simán lehetne desszertként is fogyasztani.

Hozzávalók

1 kg eper + 20 dkg
1 csomag puding vaníliás
1 narancs leve és reszelt héja
1 citrom leve és reszelt héja
cukor ízlés szerint 
2 dl tejszín
3 dl tej
5 dl víz
5 cl eperlikőr
picike bazsalikom
picike fahéj
tejszínhab a tálaláshoz
pirított mandula és mogyoró


Elkészítés

Tisztítsuk meg az epret és cukorral tegyük a tűzre. Addig kavargassuk és főzzük kis lángon, amíg kiengedi a sok levét. Pici fahéjjal, bazsalikommal és a reszelt héjakkal ízesítsük.
Botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre.
A pudingot keverjük el a tejjel, hő-kiegyenlítsünk és öntsük az eperhez. Sűrűn kevergessük öntsük fel vízzel, majd amikor forr pici citrom és narancslével + vaníliával még ízesítsük, majd öntsük fel tejszínnel. Hagyjuk megint összeforrni.
Én a végén még turmixoltam rajta egyet, hogy jó krémes legyen és ekkor meglocsoltam egy kis eperlikőrrel is.
Aki akarja szűrje le a magokat, én hagytam, mert engem nem zavar.
Alaposan hűtsük le. A maradék epret szeleteljük fel és tegyük bele a kihűlt levesbe .
A mogyorót és szeletelt mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben.
A jéghideg levest szedjük tálkákba vagy poharakba, a tetejét díszítsük habbal és magvakkal. Majd csíkozzuk meg epersziruppal. Egy mentalevél is illet volna hozzá, de nem volt nekem.
A képeken a hab, azért olyan szerencsétlen, mert tűző napon fotóztam és nem bírta a kiképzést:(





2013. május 23.

TÓCSNI SNIDLING ÉS BACON ÍZESÍTÉSSEL


Nem volt kedvem nagy főzőcskézéshez, de mégis  valami meleg, ropogtatni valóra vágytam. Beugrott, hogy tócsnit kéne sütni :)  sok-sok tejföllel én imádom. Lereszeltem a krumplit és akkor jöttem rá, hogy nincs itthon fokhagyma. Vásárolni nem volt időm és tanácstalanul nézegettem a lereszelt krumplit. Kikotortam a hűtőt és bacon kockákat leltem benne, amit bele is zúdítottam a reszelékbe. Valami még kellett bele és akkor láttam meg a snidlinget a párkányon ... Szóval a fokhagyma hiánya szülte, de egészen jó lett így is.

Hozzávalók

1 kg burgonya
15-20 dkg kockázott bacon
2 csokor snidling
bors
picike csili
liszt
kevés olaj a sütéshez


Elkészítés

A burgonyát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Adjuk hozzá a kockázott bacon-t és a felaprított snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, pici csilipehellyel is dobjuk fel és pár evőkanál liszttel keverjük el. Nehéz a liszt mennyiségét meghatározni, de nem kell túl sok, csak annyi, hogy összetapassza a masszát.
Izzítsuk be a sparheltet, annak hiányában egy teflon serpenyőt. 1 evőkanál olajat tegyünk az aljára és egy nagy evőkanál keveréket alaposan lapítsunk el rajta. Süssük ropogós aranybarnára.
Tejfölt keverjük el pici sóval, borssal és snidlinggel és ezzel megkenegetve fogyasszuk.



2013. május 21.

SOMLÓI GALUSKA


Végre, végre megint itt vagyok!!!

Annyira összevissza jelentkezem, de zűrös az életem. Sokszor még főzni sincs időm, az írásról már nem is beszélve. Ritkán jövök, viszont annál lelkesebben :) Remélem, hogy  olvastok még!
Most egy nagyon egyszerű, mindenki által kedvelt és ismert édességet hozok a somlóit. Természetesen kicsit megvariálva, és leegyszerűsítve - írhatnám Jankásítva. A képeket most naplementében készítettem, ami a kaja színeinek annyira nem tett jót, de egy kis hangulatot hoz.


Hozzávalók

1 db 4 tojásos piskóta
1 db 4 tojásos kakaós piskóta
2 cs. főzős vaníliás puding
8 dl tej
cukor
1 kk. vaníliakivonat
2 tábla étcsoki
1 dl rum v. rumaroma
2 narancs reszelt héja
2 dl tejszín
1 dl narancsszirup
1 ek. étolaj
1 marék mazsola
20 dkg durvára vágott dió
tejszínhab (sok)



Elkészítés

A piskótákat süssük meg, mindenki a szokásos módon, ha nincs időnk sütögetni, akkor vegyünk készen. Szerintem az is megfelel ennek a sütinek az elkészítéséhez, mivel felszabdaljuk és beáztatjuk. Én sütöttem a tésztát, de legközelebb leegyszerűsítem a bolti változatra.
A langyosra hűlt piskótákat vágjuk fel 1,5 cm nagyságú kockákra.
A vaníliapudingot bő tejjel, cukorral főzzük folyósra és kevés vaníliakivonattal vagy vaníliarúddal még ízesítsük.
Az étcsokit olvasszuk fel 1 evőkanál olajjal fényezzük és langyos tejszínnel és rummal öntsük fel, hogy egy közepes sűrűségű öntetet kapjunk.
Vízből cukorból 1 narancs reszelt héjából és rumból készítsünk szirupot.
A diót pirítsuk meg egy serpenyőben és aprítsuk durvára egy éles késsel.
A felkockázott piskótából öntsünk egy tepsire egy sort. Alaposan öntözzük meg a sziruppal. Szórjuk meg mazsolával és vastagon fedjük be a pudinggal. Megint rétegezzünk rá egy sor piskótát, amit szintén sziruppal beitatunk, mazsolázunk és vaníliával befedünk...ezt addig ismételjük, amíg tart a piskótánk. Szórjunk rá kevés diót és pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.
Tálaláskor fagylaltos kanállal gombócóljuk. A gombócok tetejére tejszínhabot halmozunk, gazdagon megöntözzük a rumos csokival és a pirított dióval. Én egy kevés narancsszirupot is locsoltam rá, de ez elhagyható, az ízeket pedig reszelt narancshéjjal fokozzuk.







2013. május 9.

VÖRÖSBOROS VADDISZNÓ PÖRKÖLT GOMBÁVAL ÉS GALUSKÁVAL

vörösboros vaddisznópörkölt galuskával

Bárányra vágytam, de a piacon rábeszélt a hentes a vaddisznóra. Nem volt nehéz dolga, mert jó áron adta és    különben is a későbbi terveim között  szerepelt.
Életemben először készítettem és esküszöm finomabb lett, mint a szarvas, pedig az sem volt piskóta :)
Biztos, hogy majd máskor is kerülni fog az asztalra ebből a finomságból.
Természetesen én tettem hozzá a rögeszmémé vált szárított vargányából is, de nélküle is finom lehet.

A recept hozzávalói

2 kg vaddisznóhús
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 marék szárított vargánya
30 dkg friss csiperkegomba
10 szem borókabogyó
6 db babérlevél
2 ág friss rozmaring
2 dl száraz vörösbor
10 dkg füstölt szalonna
pici olaj
pirospaprika
bors
2 t.k. kömény
1 e.k. erős Pista
víz


A pörkölt elkészítése

A hagymákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A szalonnát szintén apróra kockázzuk.
A szalonnát zsírjára pirítjuk picike olajon, majd hozzáadjuk a hagymát.
A húst 2 x 2 -s kockára vágjuk és az üveges hagymára tesszük. Minden oldalról megpirítjuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, a babért, borókabogyót rászórjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor forr, lefedjük és félkeményre főzzük.
Amikor félig megpuhult, mehet hozzá a szárított vargánya, a felnegyedelt csiperke és a maradék fűszerek.
Újra lefedjük, de előtte a vizet pótoljuk, felöntjük a vörösborral és puhára főzzük.
Galuskával és ubisalival tálaljuk.

Jó étvágyat :)




2013. május 8.

APEROL SPRITZ


Nos, tavaszi meleg és tópart. Egyből Olaszország jutott az eszembe. Ahány városban jártam mindenhol ezt a csodás színű italt szürcsölgették délutánonként, a kávézók teraszain. Természetesen én is rendeltem egy ilyen narancsszínű csodát és be kell, hogy valljam nagyon ízlett a délutáni forróságban, annak ellenére, hogy picikét kesernyés az utóíze (nem szeretem a keserűt). Nagyon megszerettem ezt az itókát.
 Minden beszerezhető hozzá itthon is és nem kell mixernek lenni az elkészítéséhez.
Maga a koktél elkészítése ez esetben nem az én érdemem, mivel Zsolti haverom igen kiváló mixer hírében áll és a társaságát élvezhettük, így boldogan ráhagytam az ital kivitelezését. Nekem maradt az élvezet - a fotózás és ízlelgetés no meg az írás :)

Egyből a tengerparton éreztem magam :)


Hozzávalók

3 rész Prosecco
2 rész Aperol
1 rész szóda
1-2 nagy gerezd narancs

Elkészítés

Egy szép nagy kelyhet tegyünk tele jéggel öntsük rá a hozzávalókat. A narancs héjából az illóolajat nyomjuk az italba, majd a gerezdeket is tegyük bele.
Nem árt neki, ha szívószállal jól szétnyomkodjuk a narancsokat benne, de ezt csak zárójelben jegyzem meg .
Egészségetekre!



2013. május 7.

KÓKUSZRIZS NARANCSOS KARAMELLEL


Tudom van már egy kókuszos rizs a blogon, de ez egy kicsit más.Nagyon finom volt az előző is, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy lehetne még fokozni az élvezeteket :) Szerintem ez a tökéletes verzió. 

Hozzávalók

40 dkg rizs
15 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál cukor (ízlésnek megfelelően)
1 k.k. vaníliakivonat
1/2 dl kókuszlikőr vagy szirup
k.b. 1 l. víz
1 cs. vaníliapuding
4 dl tej
10 dkg cukor
1 narancs
2,5 dl tejszín
kevés vaj
tejszínhab 
csokiöntet



A kókuszreszeléket én beáztattam előző nap egy fazék vízbe. Másnap a rizst átöblítettem és puhára főztem a  kókuszos vízben. 5-6 evőkanál cukorral édesítettem és kevés vaníliakivonattal és kókuszsziruppal ízesítettem.
A vaníliapudingból főztem egy kicsit hígabb pudingot és a langyosra hűlt rizzsel összekevertem. A hűtőben alaposan lehűtöttem.
A cukorból karamellt készítettem. Amikor szép barna színe volt egy evőkanál vajat hozzátettem, majd tejszínnel felöntöttem, amikor összeforrt levettem a tűzről. Reszelt narancshéjjal ízesítettem. Miközben hűlt gyakran kevergettem, majd ezt is a hűtőbe tettem. Tálalás előtt elektromos habverővel jó pár percig mixeltem, hogy szép krémes állaga legyen.
A narancs húsát gerezdekre vágtam és főzőedényben maradt kis karamellben lassú tűzön bevontam őket.
Tálaláskor a tálka aljára kanalaztam a karamellből, majd rászedtem a rizst. Tejszínhabbal díszítettem, amit szintén gazdagon meglocsoltam a karamellel, meghúztam csokiöntettel, egy gerezd narancsot a közepébe nyomtam és kevés grillázzsal megszórtam.
Isteni :)

  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat