2013. augusztus 31.

KAKAÓS BARACKOS GRÍZES PITE


Ezt a sütit a szilvás barackos grízes pite mintájára készítettem. Így is nagyon finom volt. Mindenkinek ízlett, csak a gyereknek nem. Rengeteg gyümölcs volt benne és a fanyarkás kakaós ízzel remekül harmonizált..
Gyors, egyszerű tehát tökéletes egy gyorsan összedobni sütinek.

Hozzávalók

10 dkg liszt
10 dkg gríz
1 evőkanál  jó minőségű kakaó
1/2 csomag sütőpor
8 dkg sötétbarna nádcukor + 1 evőkanál
8 dkg vaj
2,5 dl joghurt
2 tojás
1 csipet só
3 keményebb őszibarack


Elkészítés

A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a kakaót és keverjük simára.
Egy tálban keverjük el a lisztet a sütőporral és a grízzel.
Adjuk a tojásos részhez a lisztes keveréket és a joghurtot. Egy lapáttal kevergessük össze.
Tegyük egy kilisztezett közepes méretű tepsibe a tésztát.
Az őszibarackokat vágjuk szép nagy gerezdekre és fektessük a tészta tetejére.
Egy evőkanál nádcukorral szórjuk meg és 170 fokos sütőben 20 perc alatt süssük készre.

2013. augusztus 29.

HAGYMALEVES


Ezer módon készülhet, mindenki esküszik a saját receptjére. Én most megmutatom nálam hogyan készült.
Nagyon finom, gyorsan elkészül és igazán jól tud esni hűvösebb estéken.

Hozzávalók

2 liter csirke alaplé
6 nagy fej vörös hagyma
1 csokor újhagyma
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
3 dl tejszín
3-4 babérlevél
bors
kakukkfű
kevés szárított csili
1 e.k. keményítő
10 dkg reszelt sajt (nálam cheddar)
1 marék friss petrezselyem
1 e.k. olíva
1 e.k. vaj


Elkészítés

A hagymákat szeleteljük vékony szeletekre, az 1 zellerszárat szintén.
Kevés olíva és vaj keverékén dinszteljük meg.
Öntsük fel húsalaplével, ha nincs akkor leveskockából készítsünk.
Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát  és a fűszereket. A sóval óvatosan a húsleves miatt!
10 perc forralás után szedjük külön edénybe a sűrűjének a felét és turmixoljuk össze.
Tegyük vissza a fazékba a turmixot és újra forraljuk fel.
A tejszínt keverjük simára a keményítővel, majd óvatosan adjuk a leveshez. Hagyjuk kicsit összeforrni.
A végén még keverjünk bele egy nagy marék reszelt sajtot. Ez ízt és sűrűséget is fog adni a levesnek.
Tálaláskor kis edénykékbe tegyünk, reszelt sajtot, aprított petrezselymet és vékonyra metélt újhagymát. Mindenki kedvére pakolhat a levesére.




2013. augusztus 24.

SÖRÖS KRUMPLIS KÖNTÖSBEN SÜLT CSIRKEMELL CSILIS PARADICSOMMAL


Van már hasonló étel a blogon, de mindig változtatok rajta egy kicsit, és ez most annyira finom lett, hogy meg kellett osztanom veletek.
Aki nagyon diétázik, az ne is nézze ezt a bejegyzést, mert a vastag bunda aztán tartalmaz bőséggel kalóriát, de háááááát annyira finom :)  Így viszont a húsi köré sült a köret is és csodás volt a csilis paradicsomsalátával.
Persze az idén is paradicsom dömping van nálunk, de annyira finom, hogy lehetetlenség ráunni.


Hozzávalók

1 hatalmas csirkemell
reszelt sajt a tálaláshoz

Bunda
2 közepes burgonya
1 tojás
1 dl sör
2 evőkanál keményítő
2-3 evőkanál liszt
 só
Cayenne bors

Saláta

60 dkg paradicsom (nálam rózsaszín és sárga )
1 kisebb lila hagyma
1 zöld csilipaprika
friss bazsalikom
snidling
petrezselyem
extra szűz olíva
fehér balzsamecetkrém
bors


Elkészítés

A húst szeleteljük vékonyra, majd sózzuk és enyhén borsozzuk.
A krumplit reszeljük le és tegyük egy tálba. Öntsük hozzá a sört, üssük rá a tojást, adjuk hozzá a keményítőt és a lisztet, egy kiskanál sót és Cayenne borsot. Keverjük el.
A hússzeleteket enyhén hintsük meg liszttel.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat.
A szeleteket egy villával forgassuk meg a masszában. Gyorsan és ügyesen tegyük az olajba, nehogy lecsússzon a bunda a húsról. Amikor már a serpenyőben fekszik még egy kis masszát kenjünk rá. Süssük aranybarnára és szedjük papírtörlőre. A keményítőtől ropogni fog a bunda, a hús pedig puha és zamatos lesz a belsejében.
A paradicsomokat vágjuk nagy gerezdekre. A csilit magozzuk ki és vágjuk nagyon apró kockákra, és tegyük ezt a lila hagymával is.
A friss zöldeket bazsalikom, snidling és petrezselyem szintén aprítsuk és szórjuk a salátára. Alaposan locsoljuk meg olívával és a fehér balzsamecetkrémmel, majd borsozzuk.
Érdemes kipróbálni a fehér balzsamecetkrémet mert valami mennyei lesz általa ez a saláta.
Reszelt sajttal tálaltam.







2013. augusztus 22.

RUMOS DIÓS FÜGELEKVÁR

Rumos diós fügelekvár

Nálam a füge az egyik nagy kedvenc. Eddig nehéz volt beszereznem, de szerencsére orvosoltam a problémát. Ültettem egy fát, anyukámnál is terem, sőt a barátnőm szüleinél is, így aztán tobzódhatok a fügében.
Nagyon finom csak úgy egyszerűen lekvárnak elkészítve, de én szeretek egy kis csavart belevinni az ételekbe. Szerintem zseniálisan finom lett, érdemes kísérletezni az összetevőkkel.
Sajnos nem szép a színe, de az ne tévesszen meg senkit sem :) Ez a ronda de finom kategória. Aki lila fügéből készíti sokkal szebb végeredményt tud majd felmutatni.

Hozzávalók

1 kg füge
10 dkg nádcukor
1 lime leve
15 dkg durvára vágott dióbél
1 kardamom magjai
1 fahéjrúd
1 dl rum (nem aroma!)
1,5 dl víz

Rumos diós fügelekvár

Elkészítés

A fügéket öblítsük át, vágjuk le a szárukat, majd négyeljük fel őket.
Tegyük egy fazékba és szórjuk rá a cukrot. Hagyjuk pár órát állni.
A diót pucoljuk meg és egy serpenyőben pörköljük meg.
A cukor mennyiségét mindenki döntse el magának. Az én fügéim nagyon édesek voltak, ezért számomra ehetetlen lett volna édesebben.
Öntsünk rá egy deci vizet, majd lassú tűzön kezdjük el főzni. Adjuk hozzá az ízesítőket ( kardamom, fahéj, a dió fele és lime )
2 5- 30 perc főzés után vegyük ki a fahéjat és kicsit turmixoljuk át a lekvárt, de nem kell teljesen pépesíteni. Tegyük vissza a tűzre a leturmixolt főzetet. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük.
Adjuk hozzá a dió másik felét, öntsünk rá 1/2 dl rumot és ismét forraljuk össze.
Sterilizált üvegekbe töltjük, mindegyik tetejét lelocsoljuk rummal, zárjuk le a kupakkal, majd fejtetőre állítva várunk pár percet és mehet a dunsztba.



2013. augusztus 16.

CSILIS LIME-OS CSIRKEMELL TZATZIKIVEL


Igazán egyszerű és gyors ebéd vagy vacsora. Nálam mindig befutó egy szelet hús valami salátával.  A gyerek pedig mindent megeszik, ha tzatzikivel van körítve, így nem okozott problémát a köret kitalálása. 

Hozzávalók

1 nagy csirkemell
olíva
1 lime
kevés kakukkfű
csiliszósz
szárított csili
szárított oregánó
uborka 
görög vagy török joghurt
fokhagyma

Csilis lime-os csirkemell tzatzikivel

Elkészítés

Vágjuk szeletekre a mellet. 
Készítsünk  pácot. Egy lime levét facsarjuk tálba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál csiliszószt, 1 gerezd lereszelt fokhagymát, kevés szárított csilit, oregánót és kakukkfüvet. Öntsük fel olívaolajjal és jól keverjük el. A hússzeleteket tegyük a pácba és hagyjuk pár órát, esetleg 1 napot érlelődni. 
A tzatzikit készítsük el az ITT leírt módon.
A szeleteket kevés olíván forró serpenyőben vagy rostlapon hirtelen süssük ki, de előtte picit sózzuk meg.
Sütés közben facsarjunk rá még kevés lime levet, majd tálaláskor öntsük le egy kis csiliszósszal.

Jó étvágyat :)



2013. augusztus 14.

FŰSZERES CSOKOLÁDÉS BROWNIE KARAMELLIZÁLT ŐSZIBARACKKAL


Csokoládés brownie

Sütire vágytunk. Én meg nagyon nehezen szántam el magam a sütésre. Valami gyorsan és egyszerűen összedobható dolgot szerettem volna készíteni, mert" lusta hangulatomban" voltam. A browni jó választásnak bizonyult, amit azért egy kicsit megőrjítettem. Szerintem igencsak jól tettem. Az édesszájúak imádni fogják, nekem picit édes volt. A sütéssel is bebénáztam egy kicsit, mivel roppant fontos beszélgetést bonyolítottam a barátnőmmel és majdnem megfeledkeztem a sütőből való kivételről. 
Annyi tanulsága volt az esetnek, hogy fülemre szorított telefonnal ne süssek sütit, majd ne kávézgassak haláli nyugalommal még mindig fülemre szorított telefonnal, amikor brownie sül a sütőmben. Nagy tragédia nem történt, mivel oltári illatok szabadultak ki sütőből, így kb. csak 2 perccel töltött több időt ott .
Összességében  nagyon finom lett és a karamellizált barackok mellé friss barackok is kerültek, így azok remekül kiegészítették.

Csokoládés brownie

Hozzávalók

 20 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaó
1 csipet só
18 dkg nádcukor
4 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
15 dkg dióbél
1/2 teáskanál kardamom
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál Cayenne bors
1 lime leve
4 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1/2 dl Bacardi
2 dkg vaj 
2 kemény őszibarack  


Elkészítés

A kardamom magokat egy mozsárban összetörjük.
A diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk.
A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd a kakaóval simára keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerekkel (fahéj, kardamom és Cayenne bors).
A tojásokat habosra verjük a cukorral.
Apránként a  tojásokhoz adagoljuk a lisztet és az olvasztott csokoládés keveréket. Ezt a műveletet ne géppel, hanem egy lapáttal végezzük.
Legvégül a durvára vágott diót is hozzáadjuk.
Kikent kilisztezett közepes tepsibe simítsuk el a masszát és 160 fokos sütőben 18-20 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha kicsit ragacsos lesz a tű a tűpróbánál.
A barackokat vágjuk gerezdekre és facsarjuk rá a lime levét.
Egy edénybe olvasszuk meg a cukrot a vízzel. Amikor szép aranybarna a színe, tegyük bele a vajat, majd a barackokat a citromos levükkel együtt. Öntsük fel a Bacardi-val. 1-2 percet forraljuk.
Az elkészült sütemény vágjuk kockákra. Minden szelet tetejére helyezzünk egy karamellizált barackot, locsoljuk meg karamellel és 1 mentalevéllel díszítsük. 



2013. augusztus 11.

FEHÉR SZARVASGOMBÁVAL MEGBOLONDÍTOTT CSIRKEMELL ÉS BURGONYAPÜRÉ


Fehér szarvasgombás csirkemell


A gyerek megint kérte a szokásosat, hogy csirke sajtmártással és persze legyen krumplipüré is. Nincs ezzel a kajával semmi baj, mert tényleg nagyon finom főleg, ha van itthon többféle jófajta sajt. No, de nem volt csak Trappista. Lehet szépíteni a dolgokat, de  attól nem lesz jóízű a mártásunk, az már egyszer biztos. Én meg úgy vagyok vele, ha már főzök, akkor az legyen finom is.
 Ekkor akadt meg a szemem egy apró dobozkán, ami isztriai fehér darált szarvasgombát rejtett magában. Nekem sem kellett több, máris égett a munka a kezem alatt.
A képek kutyafuttában készültek, nem is foglalkoztam a tálalással, pedig megérdemelte volna ez a fenséges étel a pompázatos külsőt. Higgyétek el nekem ez a szolid, visszahúzódó megjelenés csak álca, egy félelmetes ízbombát rejt, ami hatalmasat durran ez első falatnál.

Hozzávalók

1 szép nagy filézett csirkemell
Cayenne bors
szárított oregánó
pici csiliszósz
70 dkg burgonya
tej a püréhez és a mártáshoz is
1 evőkanál vaj
8 dkg trappista
1 evőkanál liszt
bors
snidling és friss oregánó a tálaláshoz


Elkészítés

A mellet vágjuk szép vékony szeletekre. Sózzuk,borsozzuk, oregánózzuk, pici csiliszósszal locsoljuk meg, majd hirtelen süssük ki picike olíván.
1 kanál vajat olvasszuk meg, majd 1 evőkanál liszttel keverjük el, készítsünk besamelmártás. Annyi tejjel öntsük fel, hogy kicsit folyós maradjon, hiszen a sajt majd besűrűsíti. Sóval, borssal, pici Cayenne borssal és egy leheletnyi szárított oregánóval ízesítsük, majd reszeljük bele a sajtot. Addig kevergessük, amíg elolvad benne a sajt. A legvégén adjunk hozzá 1 teáskanál szarvasgombát.
A burgonyákat sós vízben főzzük puhára, törjük össze, vaj és tej felhasználásával készítsünk egy burgonyapürét. Amikor elkészült adjunk hozzá 1,5 teáskanál szarvasgombát.
A kisült csirkéket tegyük vissza a serpenyőbe. Pár cl tejjel öntsük fel, így feljönnek a pörzsanyagok is az edény aljáról. Borítsuk rá az elkészült sajtmártást, hagyjuk egy percre összeforrni és ekkor tegyünk még hozzá 1 kanálka szarvasgombát.Óvatosan vegyítsük el és azonnal tálaljuk. 
Friss snidling és oregánó jól illett hozzá.
Óvatosan kell fűszerezni, hogy egyik íz se domináljon túlzottan 
A csiliszósztól nem lesz csípős, csak sütés közben szépen karamellizálódik és nagyon jó ízt ad a húsnak.



2013. augusztus 10.

BODZABOGYÓ LIMONÁDÉ ÉS JÉGKOCKA


Bodzavirágból rendszeresen készítek limonádét. Az idén kicsit elfoglalt voltam a bodza virágzásakor, ezért most roskadozik a bokor a  fekete bogyóktól. Nem volt szívem a fán hagyni, így leszedtem.
Nézegettem itthon és rájöttem, hogy nincs az az isten, akinek a kedvéért én leszemezgessem a fürtöket. Alaposan átöblítettem a termést, még szerencse, mert sikerült 2 mezei poloskát is hazahoznom a bogyókkal - végül a lefolyóban landoltak. 
Egy fazékba tettem, felöntöttem vízzel és megfőztem. Csodás színe lett és persze mindent megfogott amihez hozzáért. Kapkodásomnak vagy bénaságomnak köszönhetően ki is borítottam egy részét - nem számít, így kénytelen voltam mindent átsikálni a konyhában, legalább most csillog villog   :)
Fogyasztottuk frissen limonádénak elkészítve, készült belőle jégkocka, amit bezacskóztam és bármikor készülhet belőle limonádé. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire tartható el, mert a fazék alján maradt egy kevés és az 1 nap alatt erjedésnek indult.

Hozzávalók

1 kg bodzabogyó
3-4 liter víz
1-2 citrom leve
cukor vagy méz ízlés szerint
friss mentalevél
friss citrusok a szervírozáshoz


Elkészítés

Egy fazékban tegyük a megmosott bogyókat szárastól. Öntsük fel 3 vagy 4 szeres mennyiségű vízzel és forraljuk legalább 40 percet.
Egy szűrőn szűrjük át egy másik edénybe és passzírozzuk át a bodzát. Gyorsan, könnyen megy.
Az átpasszírozott levet megint tegyük a tűzre forrni és ízesítsük.
Én ketté vettem. Az egyik felét alaposan beédesítettem (fél kg cukor), pár mentalevéllel és citrommal ízesítettem. A másik feléhez szintén tettem citromot és mentát, de csak kevés cukrot, pont annyit, hogy savanykásan önmagában fogyasztható legyen. Ezt a levet tettem sterilizált üvegekbe és lezártam. Bevallom a hűtőben tárolom, mert nem vagyok biztos benne, hogy elállna a polcon.
A koncentrátumot pedig nagyobb jégkockatartókba öntöttem és lefagyasztottam. Amikor megfagytak, bezacskóztam, így bármikor varázsolhatok belőle limonádét vagy szörpöt, ha 2 darabot egy pohár ásványvízbe dobok.
Magas a C- vitamin tartalma, tisztítja a vért és ingyen van :)
 .




Egy kis kiegészítés. Tortafüggő Marisz készített fekete bodzából ivólevet, én ott kommenteltem , hogy képzelje el, nálam is most rotyog, de én nem szemezgettem le. Ő  felhívta a figyelmemet, hogy jobban teszem, ha leszedem a szárról a szemeket, mert olvasta, hogy mérgező lehet.
Nos, nálunk mindenki jól van, nem mérgeztem meg senkit. Én bízom Marisz tapasztalatában, tehát szemezzétek le a bodzát, ha elkészítitek.
Köszönöm szépen a figyelmeztetést.

2013. augusztus 8.

OLDALAS SÓSAN, ÉDESEN ÉS CSÍPŐSEN


 

Kaptam egy szép nagy darab füstölt oldalast. Napokig nézegettem, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi készüljön belőle. Nagyon nem volt kedvem a szokásos bableves és társaihoz. Aztán megvilágosodott az elmém megfőztem, majd megsütöttem. Szenzációsan jól sikerült. A hús puha, omlós lett és  rengeteg íz kevergett a falatokban, amivel szinte lehetetlenség volt betelni.

Oldalas

Hozzávalók

1 szép csík füstölt oldalas kb. 1 kg
csiliszósz
Baebecue szósz
fokhagyma
babérlevél
1 evőkanál dijoni mustár
50 dkg újburgonya
2-3 ág friss rozmaring
szemes bors
szárított csili
szárított oregánó

Oldalas

A recept elkészítése

A feldarabolt oldalast tegyük egy fazék vízbe, amelyet ízesítünk 4-5 babérlevéllel, pár gerezd fokhagymával, 6 szem egész borssal és kevés szárított csilivel. Ebben a vízben főzzük puhára, majd hagyjuk a vízben kihűlni.
Készítsük el a pácot.
1/2 dl csípős csiliszószt öntsünk egy tálkába és adjunk hozzá egy üveg Barbecue szószt, kevés friss rozmaringot aprítva, 1/2 lime levét, kevés szárított oregánót, 1 evőkanál dijoni mustárt. Kevés olajjal öntsük fel és  keverjük össze. 
Ezzel a páccal  alaposan kenjük be a húst és hagyjuk pár órát állni benne.
Faszénen megsütve lenne az igazi, de nem vitt rá a lélek, hogy begyújtsam ebben a 100 fokban, de így a sütőben elkészítve sem panaszkodott senki :)
Egy tepsibe helyezzük a bepácolt húst. Karikázzunk mellé újkrumplit, amit megszórunk friss rozmaringgal és sóval, majd forró sütőben süssük készre, hagyjuk, hogy jól megkaramellizálódjon a pácréteg a hús körül.
Szép fényes sötét színe lesz mire elkészül. Ne ijedjünk meg a sötét színtől, ettől lesz isteni az íze. 
A hús sóssága, az édeskés és csípős pác valami hihetetlen finom koktélt alkotnak.
Paradicsomsalátával és csiliszósszal rekord idő alatt elfogyott. 

   


2013. augusztus 6.

KOVÁSZOS UBORKA KENYÉR HELYETT KRUMPLIVAL (gluténmentes)

gluténmentes kovászos uborka

Ezt a megoldást még tavaly kipróbáltam és akkor megfogadtam, hogy ezentúl csak így fogom elkészíteni a koviubit. Hihetetlenül  ropogós marad, gondolom a burgonya keményítőtartalma miatt.
Bevallom nem tartozik a kedvenceim közé, de az egész család rajong érte. Képesek jéghidegen önmagában felfalni.
Ez is egy olyan recept, amivel minden család rendelkezik, de azért leírom.
A múltkor olvastam Hankkánál, hogy a felhasznált burgonya nagyon finom salátának, ezért nem kell a kukában landolnia - az enyém sajnos ott végezte :(

Hozzávalók

uborka kb. 1,5 kg
1 csokor kapor
5 gerezd fokhagyma
2 nagy ó krumpli
1 evőkanál só
 meleg víz
1 nagy befőttesüveg

Kovászos uborka


Elkészítés

A burgonyákat meghámozzuk és vastagabb karikákra szeleteljük.
Egy nagy üveg aljában elterítjük a burgonya felét.
Az ubikat alaposan megmossuk, a száras végüket levágjuk, majd hosszában bevagdossuk őket
és az üvegbe préseljük őket.
Beledobáljuk a fokhagymákat, rátesszük a kaprot és az üveg tetejét beborítjuk a felkarikázott burgonyákkal.
Meleg vizet engedünk egy kancsóba. 1 evőkanál sót elkeverünk benne és ráöntjük az uborkára. Öntsük tele az üveget.
Egy tányért tegyünk az üveg tetejére és állítsuk a napra.
Általában 2-3 nap alatt elkészül, de nekem most 30 óra elég volt, mert szinte forrt ebben a rekkenő hőségben.
Féltem is, hogy megpuhult, de szerencsére ropogós maradt.
Lehűtve fogyasztjuk.




2013. augusztus 5.

KRUMPLIS TÉSZTA avagy elegánsan GRENADÍRMARS


A világ legegyszerűbb és talán az egyik legolcsóbb kajájával gazdagítom most a blog tartalmát.
Néha jól tud esni ez is az embernek és falatozása közben lehet nosztalgiázni a középiskolás menzákról. Legalábbis nekem mindig a menza jut eszembe a krumplis tésztáról. Ez volt azon kaják egyike amit egészen kiválóan tudtak ott elkészíteni ( általában minden ehetetlen volt ) a másik pedig a csokiöntetes piskóta, de az majd máskor.
Remélem ez a kaja is olyan sok letöltést megél majd, mint a paprikás krumpli :)

Hozzávalók

80 dkg burgonya
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kömény
majoránna
bors
pirospaprika
kevés csili
olaj
50 dkg fodros nagy kocka
víz 

Krumplis tészta

Elkészítés

 A burgonyát és a hagymát tisztítsuk meg.
A hagymát aprítsuk fel és kevés olajon dinszteljük meg.
A burgonyát is vágjuk kisebb kockákra és tegyük a megdinsztelt hagymára.
Szórjuk meg alaposan pirospaprikával, sóval és, majoránnával és köménnyel. Keverjük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
Adjuk hozzá a csilit vagy valami csípőset és borsot, majd fedjük le.
Végül-is egy  paprikás krumpli szerűséget készítünk.
Amikor megpuhult a burgonya adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és kóstoljuk meg, hogy kíván.e még némi fűszert.
Egy krumplinyomóval vagy villával pépesítsük el a burgonyát.
A tésztát sós lobogó forró vízben főzzük meg, majd szűrjük le és adjuk az áttört burgonyához.
Nagy lángon pirítsuk le, pici olajat nem árt  aláönteni. Érdemes tapadásmentes serpenyőben elvégezni ezt a műveletet.
A sót, borsot és pirítást ne sajnáljuk tőle, mert ezektől lesz finom ! 
Mi jó sok ubisalival fogyasztottuk.



2013. augusztus 2.

GRÍZES PITE BARACKKAL ÉS SZILVÁVAL

Grízes pite

Ezt a grízes receptet megláttam Gabriellánál és azonnal eldöntöttem, hogy elkészítem. Imádom a grízalapú édességeket, így egyértelmű volt, hogy bővítem a repertoáromat ezzel a könnyen elkészíthető sütivel. Úgy tűnik, hogy ez a recept is végig fog söpörni a blogokon, mert többeknél is látom.
Gyorsan elkészül és majdnem olyan gyorsan el is fogy :)
Az eredeti recept itt olvasható.

Hozzávalók

10 dkg gríz
10 dkg liszt
8 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
2 db tojás
7 dkg vaj
1 t.k. vaníliakivonat
2, 5 dl tejföl
szilva
sárgabarack

Grízes pite


Elkészítés

A tojásokat a cukorral és a vaníliával habosra vertem, majd a tejföllel és olvasztott vajjal is elkevertem.
A lisztet elvegyítettem a sütőporral, majd a tojásokhoz adtam a grízzel együtt.
Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntöttem és hagytam pár percet állni.
A tetejét sűrűn kiraktam a gyümölcsökkel, megszórtam kevés kristálycukorral és 175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Még melegen megcukroztam kicsit.
Hidegen szépen szeletelhető.
Köszönet a receptért Gabriella.



2013. augusztus 1.

JEGESMEDVE ÉS MACIFRÖCCS A REMEK HŰSÍTŐK

Macifröccs

Megint italt hozok. Úgy látszik ebben a melegben jobban megy az italkeverés, mint a főzés :) Sebaj, bőven elfér itt az oldalon.
Azért esett a választásom erre a a két fröccsre, mert kínálgatom az ismerőseimnek és furán néznek rám, hogy már megint mi a fenét akarok megitatni velük. Így rájöttem, hogy nem mindenkinek egyértelmű ezeknek a fröccsöknek a létezése. 
Nos, ha nem ismeritek akkor érdemes megkóstolni, ha pedig igen, akkor hevesen lehet bólogatni, hogy igen, igen ezek nagyon finomak :)


Mind a két  csodás nedűnek az alapja a finom borocska. A jegesmedvéé a fehér a macié pedig a rozé. Az eltett házi szörpök is remek szolgálatot tesznek az ízek fokozására.

Bevallom én nem vagyok fröccsivó, de ezekből rengeteg le tud csúszni a torkomon :)

Jegesmedve elkészítése


Jegesmedve


1 dl száraz fehérbort öntsünk egy pohárba, adjunk hozzá 2-3 cl bodzaszörpöt, jó sok jeget és  hideg szódával alaposan húzzuk fel. 

Macifröccs elkészítése


1 dl vörösbort vagy rozét, 2-3 cl málnaszörpöt és jeget öntsünk fel legalább 2 dl  hideg szódával. 

Szigorúan hidegen fogyasztandó!

Kedves egészségetekre :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...