2014. február 28.

LASAGNE VERDI A TENGERGYÜMÖLCSEIVEL

lasagne verde a tengergyümölcseivel

Ez az az étel, amire a lányom azt mondta, idézem " anyu most dobj el mindent és többé ne csinálj semmit, mert elkészítetted életed fő művét, a csúcsra értél innen nincs tovább ".
Ezzel szerintem mindent elmondott.
Nyilván nem ez lesz a legnépszerűbb bejegyzésem, de nekem a legkedvesebb, hiszen ilyen hatalmas bókot még sosem kaptam.
A sztorija annyi, hogy ezer évvel ezelőtt Velencében járva egy nagyon elegáns étteremben vacsoráztunk, nekem herkentyűkre fájt a fogam és a pincér nagyon lelkesen ajánlotta ezt az ételt. Megkaptam, megkóstoltam és elájultam a gyönyörtől, annyira finom volt. Nos, az ízét azóta sem felejtettem el és mindig sóvárogva gondolok erre a finomságra. Jártam már azóta többször is Olaszországban, de sehol sem sikerült hasonlót kapnom, így jobbnak láttam elkészíteni.
Mondhatom, hogy tökéletesen visszahozta a régi ízemlékeimet, annak ellenére, hogy fagyasztott herkentyűk kerültek bele a friss helyett.
Ez az étel nem olcsó, viszont drága :)  Nem diétás, hanem kifejezetten kalóriadús :) Aki szereti a tenger gyümölcseit, annak viszont  kötelező lesz ezt elkészítenie.

Hozzávalók

50 dkg tengergyümölcsei mix
30 dkg garnéla
1 hatalmas paradicsom
1,2 l. tej
3 e.k. liszt
3 e.k. parmezán
4-5 gerezd fokhagyma
1-1 k.k. fehér bors
1 k.k. citrombors
kevés Cayenne bors
1/3 szerecsendió
1 doboz lasagne verde
pár e.k. olíva
1 Csomag petrezselyem
1 nagy marék friss spenót
15 dkg olvadós reszelt sajt


Elkészítés

A lehető legrövidebb sütési időre kell törekednünk, hogy puhák maradjanak a tengergyümölcsei!
A paradicsomot vágjuk aprócska kockákra.
A tésztát főzzük 2-3 percet lobogó, sós vízben. Szedjük ki és egyenként fektessük le őket felhasználásig.
Egy serpenyőben hevítsünk olíva olajat és a még fagyott hozzávalókat apránként süssük át benne. Ez azt jelenti, hogy mindig csak fél maréknyi adagot dobjunk a tűzforró olajba, mert így nem hűl le és sülni fog nem főni. Másfél percnél tovább nem kell sütögetni, hiszen megy még a sütőbe.
Szedjük egy szűrőkanállal egy tálba az elkészült herkentyűket. Amikor mind elkészült sózzuk meg, egy kis Cayenne borssal adjunk nekik egy kis pikantériát ás reszeljünk rá egy gerezd fokhagymát és keverjük össze, majd tegyük félre.
Egy lábasban készítsünk egy besamelmártást. 3 evőkanál vajat olvasszunk fel, majd adjunk hozzá 3 evőkanál lisztet, kevergessük el, majd langyos tejjel fokozatosan öntsük fel, habverővel érdemes kevergetni. Több, mint 1 liter tej ment bele. 1/3 szerecsendiót reszeljünk bele. Sózzuk és fehér borsozzuk meg. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál reszelt parmezánt és 2 gerezd reszelt fokhagymát. Amikor elkészült tegyük félre ezt is és keverjünk hozzá 1 csokor apróra vágott petrezselymet.
Egy közepes tepsit vajazzunk ki. A lasagne tésztát egy rétegben fektessük le benne, majd szórjunk rá egy adagot az elősütött tengergyümölcseiből és a felkockázott paradicsomból, majd öntsünk rá egy kis besamelmártást. A tetejére megint tészta jön. Szórjuk meg a kockázott paradicsommal, a szárától megszabadított friss spenótlevelekkel és a herkentyűkkel és öntsük le a mártással majd megint tészta. Annyi réteget tegyünk, ameddig tar az alapanyagkészletünk.
A felső réteget tésztával fedjük le, locsoljuk rá a szószt, reszeljünk rá egy gerezd fokhagymát, majd borítsuk be gazdagon olvadós reszelt sajttal.
A sütőt melegítsük elő legalább 200 fokra és pirosodásig süssük.
Sütőből kivéve hagyjuk összeérni legalább 20-30 percet.
Jó étvágyat :)





2014. február 27.

KOLBÁSZOS KARFIOLLEVES

karfiolleves kolbásszal

Egyszerű, gyors és nagyon finom. A karfiolleves magyaros ízvilága nagyon ízlett mindenkinek. Érdemes kipróbálni jóféle házi kolbásszal, nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók

1 közepes karfiol
1 nagy fej hagyma
2 szál sárgarépa
1/2 cs. zeller-zöld
2 gerezd fokhagyma
2 szem burgonya
1 csokor  petrezselyem
10 dkg házi kolbász
10 dkg nyers füstölt tarja
1 nagy doboz tejföl
1 evőkanál liszt
1 csipet füstölt paprika
1 k.k. őrölt bors
1-2 t.k. só
1 e.k. olaj


Elkészítés

A karfiolt szedjük rózsáira.
A hagymát vágjuk kis kockákra.
A répát és a burgonyát is kockázzuk fel.
A kolbászt karikázzuk, a füstölt húst kockázzuk.
A hagymát dinszteljük meg az olajon. Amikor üveges a hagyma tegyük mellé a kolbászt és a füstölt tarját.
Addig pirítsuk, amíg a kolbász zsírja megszínezi a zsiradékot.
Majd tegyük bele a zöldségeket és pár percig dinszteljük.
 Öntsük fel annyi vízzel, ami bőséggel ellepi.
Főzzük puhára, ízesítsük sóval, borssal kevés füstölt paprikával és zúzott fokhagymával.
A tejfölt keverjük ki egy kanál liszttel, majd habarjuk be vele a levest. Habarás után forraljuk még 4-5 percig, majd tegyük bele az aprított petrezselymet és zárjuk el a tüzet.
Tálaláshoz pirítottam vékonyra vágott kolbászt a tetejére, hogy valami ropogjon is.




2014. február 25.

ROPOGÓS CSILIS CSIRKECOMBOK KARFIOLPÜRÉVEL

ropogós csilis csirkecomb karfiolpürével

Semmi különösebb nincs ebben a receptben, csak egyszerűen finom, könnyű, laza. Nem vagyok a csirkecombok megszállottja, de így elkészítve még én is szívesen elfogyasztom.

Hozzávalók

8-10 db alsó csirkecomb

főzőlé

2 babérlevél
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 centi gyömbér
1 t.k. csili
víz

kéreg

2 evőkanál keményítő
1 t.k. őrölt csili
1 k.k. só
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 k.k. citrombors

csiliszósz

karfiolpüré

1 közepes karfiol
1 t.k. só
5-6 dkg vaj
pici fehér bors
2 gerezd fokhagyma



Elkészítés

Egy kisebb lábasba dobáltam az ízesítőket és a húst, majd puhára főztem. Én a bőrét rajtahagytam, hogy jó ropogósra süljön, de aki nem szeretné húzza le.
A lében hagyjuk kihűlni, majd szedjük papírtörlőre.
Egy tálban keverjük el a keményítőt a fűszerekkel amit még egy kis reszelt fokhagymával ízesítünk. Forgassuk meg benne a combokat.
Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat és nagy lángos süssük ropogósra minden oldalát. Hamar kérget kap, nem kell sokáig sütni, mert már megfőztük.
A karfiolt szedjük rózsáira és sós vízben főzzük puhára 2 gerezd fokhagyma társaságában.
A megfőtt karfiolt szűrjük le, adjunk hozzá vajat sót, fehér borsot és törjük össze. Keverjük krémesre. Én egy villával törtem össze, szeretem, ha maradnak benne kisebb darabkák, aki krémesebbre vágyik turmixolja le.
Csiliszósszal tálaljuk.



2014. február 24.

PROGRAMAJÁNLÓ

Chef Abdel

Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljak egy exkluzív  szarvasgomba vacsorát.
AbdelHafez Hyasat  egy nagyszerű Jordán származású ambiciózus séf. Rengeteget dolgozik Franciaországban és Magyarországon is. Szüntelenül tanul és fejleszti tudását.
 Különböző helyszíneken, változatos menükkel szokott felbukkanni. 
Február 28.-án megrendezésre kerülő vacsorán a szarvasgomba kapja a főszerepet. Mind az 5 fogásba belecsempészi, még a desszertbe is. Az ételek szemet- lelket gyönyörködtetőek, válogatott top kategóriás alapanyagokból készülnek és nem utolsó sorban mennyeien finomak is. 
Aki mind az 5 fogást végig eszi, garantáltan teli pocakkal és hatalmas kulináris élménnyel gazdagabban fog távozni.
Nem elég az öt csodás étel, minden fogáshoz külön bor is dukál, tehát szomjazni sem fog senki.

Az eseménynek helyszínt biztosít a Café Alibi 1053 Budapest Egyetem tér 4.

Időpontja: 2014 február 28. 19-23 óráig.

Jelentkezés: 36 1317 4209 vagy 36 20 400 9247

Az esemény leírását itt olvashatjátok

Most pedig következzen az ínycsiklandó menüsor pár mesés fotóval.


Galambbegy saláta hagymás kávé vinegrette-tel, friss és szárított mango, friss szarvasgomba, parmezán forgács és szarvasgomba ’homok’
Paszternák, fehérbab és szarvasgombavaj velouté, zöldalma zselé, retek, sárgarépa és bazsalikom emulzió
Tőkehal filé zöldborsó habbal, libamáj tortellini, párolt kelkáposzta és szarvasgomba ’kaviár’
Sous vide grillezett bárány fenyőmagos infúzióval, shallothagymás szarvasgomba lekvár, pirított fenyőmag, szarvasgomba olaj és kapor jus
Kávés karamell krém édes szarvasgomba fagylalttal répatorta ágyon, fehér csokoládé krémmel és szarvasgomba chips-szel
Ásványvíz
frissen pörkölt 100% arabica kávé, a ház keveréke







Ezen a linken rengeteg képet találtok Abdel munkáiról. Katt. ide

A vacsora teljes költsége 15 900 Ft / Fő

Helyek korlátozott számban foglalhatók a fentebb írt telefonszámokon.




2014. február 23.

FÜSTÖLT LAZACCAL TÖLTÖTT SPENÓTTEKERCS KAPRIBOGYÓMÁRTÁSSAL (lisztmentes)

Spenóttekercs füstölt lazaccal töltve

Gondolkoztam, hogy milyen finomsággal lepjem meg, kedves blogger-társaimat a nagy találkozónk alkalmából. Édeset nem akartam vinni, mert remek tortás lányok vannak közöttünk, így ezt meghagyom nekik. Végül ennél a tekercsnél döntöttem. Rizikós volt, mert nem mindenki szereti a spenótot és a füstölt lazacot sem, de fölösleges aggodalomnak bizonyult, mert nagyon lelkesen fogyasztották. pedig az igazsághoz hozzátartozik, szegény tekercs a kukánkat is megjárta. Egészben feltekerve egy folpackban pihent a hűtőben. A férjem éjjel hazajött, kaját vadászott a hűtőben és elmondása szerint rohadt uborkának nézte és kidobta. Reggel megláttam a kuka tetejére dobva a mesterművemet és majdnem infarktust kaptam, de szerencsére a gondos bebugyolálásnak köszönhetően megmentettem. 

Hozzávalók

tekercs

1 csomag fagyasztott spenót (450 gramm)
3 tojás
1 k.k. só
1/2 k.k. bors
pici szerecsendió
2 gerezd fokhagyma

töltelék

10 dkg füstölt lazac
25 dkg Mascarpone
1/2 citrom reszelt héja
1/2 k.k. citrombors
pár csepp citromlé
1/2 csokor petrezselyem

öntet

1,5 citrom leve
1/4 marék kapribogyó
3-4 e.k. extra szűz olíva
citrombors
1 csipet só
1/2 k.k. chili
1 t.k. kapor


Elkészítés


A spenótot olvasszuk ki és csepegtessük le a levét, majd a maradékot facsarjuk ki belőle.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját verjük fel borssal és sóval majd keverjük a spenóthoz. Fokhagymával és 1/4 szerecsendióval ízesítsük. A fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan dolgozzuk el a spenóttal.
Szilikonos sütőpapírral takart lemezre vékonyan kenjük fel téglaalapot formázva és 160 fokos sütőben 6-8 perc alatt süssük készre.
Borítsuk egy konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd langyosan óvatosan tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni (amíg forró ne tekerjük, mert szakadhat)
A mascarponét tegyük egy tálba. A lazacot vágjuk apró kockákra és adjuk a krémsajthoz. Ízesítsük citromborssal, reszelt citromhéjjal, 1-2 csepp citrommal, apróra vágott petrezselyemmel, majd kenjük meg vele a kihűlt spenótot.
Óvatosan tekerjük fel és szorosan csavarjuk be folpackba és tegyük pár órára a hűtőbe és imádkozzunk, hogy senki ne nézze romlott uborkának.
A citromok levét facsarjuk egy edénykébe, adjuk hozzá az olívát, a kapribogyót aprítsuk fel és tegyük a citromhoz, citromborssal, csilivel és kaporral adjuk meg a zamatát. Ezt is tegyük a hűtőbe érni.
Az alaposan kihűtött tekercset 1-1,5 centi vastag szeletekre vágjuk és tálaláskor meglocsoljuk az öntettel.




2014. február 21.

RUMOS KÓKUSZOS MÁRVÁNYOS BONBONOK


rumos-kókuszos bonbonok
Egyszer láttam Praliné Zsuzsinál a hasonlóan márványos bonbonokat és teljesen transzba jöttem tőle. Most valahogy bekattant és az új formát is fel kellett avatnom, így azonnal nekiálltam. Elsőre igazán elégedett vagyok velük,  hiszen szép fényes, roppanós burkok születtek, igaz némelyiknek a talpalása nem lett tökéletes, de a kézműves termékeknek ez a varázsa  szerintem, így ezzel meg is nyugtattam magam:) Csak 9 db. készült, de az átlag bonbonoktól nagyobb méretben.

Hozzávalók 

10 dkg fehér csokoládé
2 dkg étcsokoládé
8 dkg kókuszreszelék
1 k.k. vaníliaesszencia
3/4 tubus sűrített tej
1 e.k. fehér rum
1 e.k. barna rum


Elkészítés

A kókuszt kis fazékba tettem és a sűrített tejjel kis lángon sűrűn kevergetve pár percig főztem, vaníliával ízesítettem.
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztottam, majd a gőzről levéve kevés csokoládé hozzáadásával temperáltam.
A szilikonformákat egy ecset segítségével szabálytalanul összemaszatoltam az étcsokoládéval, majd hagytam megszilárdulni.
A megfőzött kókuszt megfeleztem és az egyik részt az étcsokis edénykébe tettem és elkevertem a csokoládéval és kevés rummal, majd hűtőbe tettem. 
A másik részt fehér rummal és kevés olvasztott fehér csokoládéval kevertem el és lehűtöttem.
A fehér csokoládét szintén megolvasztottam gőz felett, majd 1/4 rész fehér csokival temperáltam. (sűrűn kevergetve felolvasztottam benne a csokit, miután levettem a gőzről)
A már összemaszatolt formákat átkentem a fehér csokoládéval is, majd megint lehűtöttem.
Először egy kanál segítségével a fehér kókuszt tettem a formába, amit óvatosan egyenletesre nyomkodtam, majd a tetejére jött a csokoládés réteg, amit szintén egyenletesre nyomkodtam egy kanálkával.
A maradék csokoládét visszaolvasztottam és a forma tetejére öntöttem és egy habkártya segítségével a felesleges csokoládét lehúztam.
30 percre a hűtőbe tettem, majd kiborítottam a formákból.




2014. február 18.

KÖRTÉS KÓKUSZOS KEKSZ


Egy nagyon gyorsan összedobható kekszet készítettem. Tea vagy kávé mellé nagyon finom és puha marad a belseje, kívül pedig ropog. Kiváló reggelire is. A körte és a kókusz házassága a felhasználásért ordító körtéimnek köszönhető. Azt kell, hogy mondjam isteni kombinációnak bizonyult, nagyon jót tettek egymásnak.
Nem vagyok egy nagy keksz sütögető, mindent összekutyultam, amit gondoltam és jó lett a vége, természetesen méregettem közben. 
Napok óta kínlódunk egy ronda vírussal, semmi étvágyunk - teán és pirítóson éltünk, aztán megkívántunk valami édeset. Így megszületett.

Hozzávalók

12 dkg zabpehely
12 dkg liszt
8 dkg kókuszreszelék 
7 dkg olvasztott vaj
1 hatalmas körte
1/2 citrom leve
1/2 narancs reszelt héja
12 dkg cukor
1 tojás
100 gramm natúr joghurt
1 t.k. sütőpor
1 csipet só


Elkészítés

A tojást habosra kevertem a vajjal és cukorral, majd a joghurttal. 
A körtét meghámoztam és kisebb kockákra vágtam. Fél citrom levével és 1 kanál cukorral egy serpenyőbe tettem és 1 percig összepároltam, majd elzártam a tüzet.
A tojásos keverékhez kevertem a száraz hozzávalókat, végül a körtét a levével együtt. 
Rövid időre a hűtőbe tettem, hogy szilárduljon kicsit, majd sütőpapírral takart lemezre teáskanálnyi halmokat tettem a masszából. A kanalat bevizeztem és a hátával kicsit megformáztam a halmokat.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütöttem a kekszeket.
Kivehetjük előbb is, de akkor nem ropogós a külsejük.




2014. február 13.

SZIVÁRVÁNYOS ZEBRATORTA

Szivárványos Zebratorta

A cél az volt, hogy minél színesebb legyen. A lányommal együtt készítettük és nagyon élveztük. 
Most mielőtt mindenki fogná a fejét, hogy ennyi festéket, hogy etethetek meg a gyerekkel elmondom, hogy szuper festékeket vásároltam, és egy kis késhegynyi mennyiség csodákat művel. Így teljesen nyugodt a lelkiismeretem.
Lehet ezt sokkal szabályosabban  és elegánsabban is elkészíteni, de most ez a kis vidám, játékos süti volt a terv.
Van már egy klasszikus zebratortám a blogon.

Hozzávalók

4 egész tojás
24 dkg liszt
2 k.k. sütőpor
15 dkg cukor
2.5 dl étolaj
1 dl tejszín
2 e.k. tejföl
2 k.k. vaníliapaszta
különböző ételfestékek
színenként 1-1 kanál likőr


Elkészítés

Egy tálba ütjük a tojásokat és felverjük, hozzáadjuk a cukrot és megint felverjük, hozzáadjuk az étolajat, vaníliapasztát, tejszínt és tejfölt majd így is alaposan eldolgozzuk.
Egy másik edényben elkeverjük a lisztet a sütőporral és apránként a tojásos keverékhez adagoljuk.
Ekkor egy sűrű, de azért folyós tésztát kell, hogy kapjunk. Kimértem a lisztet, nekem pont ennyi volt elég. (természetesen, ha sűrűnek találjuk- hígíthatjuk egy kis tejjel vagy tejszínnel, de a likőrök v. a folyékony festékek úgyis fogják, ha hígnak érezzük, akkor kevéske liszttel tudjuk javítani)
Ekkor vegyünk elő kisebb tálakat és adagoljuk szét a tésztát annyi részre, ahány színt szeretnénk. Én annyi extrát tettem hozzá, hogy az alapszínhez tettem kevés Amaretto likőrt, a piroshoz eperlikőrt, a narancshoz pedig kicsi Grand Marnier likőrt. A porfestékem pedig kitűnőre vizsgázott, mert tényleg egy csipettől lett ilyen élénk színe a masszáknak, a folyékonyak mentek is a kukába.


Egy 23 centis tortaformát vajazzunk ki és a közepébe kanalanként tegyük egymásra a színekből.
Amennyiben egyenlő adagokat csurgatunk, egyenletes lesz a mintázat. Mi ahogy esik úgy puffan elv alapján különböző mennyiségeket halmoztunk egymásra és a  színek sorrendjére sem ügyeltünk. Nem kell mindent tökéletesre készíteni és a gyerekeket is bátra bevonhatjuk az elkészítésébe. Jó móka lesz ez kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.
A tészta gyönyörűen elterül majd a formában, csak mindig középre kanalazzuk a keveréket.
Természetesen nem kell ragaszkodni a kerek formához, nagyon jól mutat szögletesben is vagy bármilyen nekünk tetsző alakzatban.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra és süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e  35 perc után.
Nálunk most eperbefőtt került mellé a tányéron.
Elkészült koszorúformában, citrommázzal bevonva, ITT megnézheted.

tipp: lefóliázva másnap még puhább lesz ez a süti, köszönhetően az étolajnak.


Szivárványos Zebratorta


2014. február 12.

KAGYLÓTÉSZTA CUKKINIS PÓRÉS KOKTÉLRÁK - RAGUVAL

Kagylótészta cukkinis pórés koktélrákkal

Nem kell mindig a hatalmas, drága, de imádni való garnéla:) Ezekkel az apró koktélrákokkal is nagyon finom ragut tudunk készíteni, csak sokat tegyünk bele.
Nagyon egyszerű és 10 perc alatt elkészül ez a finomságos étel.

Hozzávalók

1 csomag olasz kagylótészta
30 dkg koktélrák (fagyasztott)
1/2 szál póréhagyma
1/2 zsenge cukkini
5 dkg Feketeerdei sonka
3 dl habtejszín
1/2 dl. fehérbor (száraz)
1 cs. petrezselyem
1 csipet csilipehely
1 csipet szárított oregánó
fehér bors
sajt a tetejére
kevés olívaolaj


Elkészítés

A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben.
Egy serpenyőbe tegyünk 1-2 kanál olívát, hevítsük fel és a rákot adagonként (egyszerre csak keveset) 1-1 percre forgassuk át benne. Szedjük tálra.


Öntsük ki a serpenyő tartalmát, megint tegyünk bele 1 kanál olívát adjuk hozzá a vékonyra karikázott pórét, a felcsíkozott füstölt sonkát és a felcsíkozott cukkinit. 1 percig süssük a forró olajban, sózzuk meg, adjunk hozzá egy csipet csilit és oregánót. 
Öntsük fel fehérborral és tejszínnel. Forraljuk össze, majd dobjuk vissza a rákokat és még még 1 percig forraljuk. Borsozzuk meg és apróra vágott petrezselyemmel dúsítsuk. 
Az elkészült andante tésztát forgassuk a szószba és azonnal tálaljuk.
Sajtforgáccsal, póréval, petrezselyemmel és sonkával szórjuk meg.



2014. február 11.

DIÓS CSAVART KOSZORÚ

Csavart diós

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom és látványos kalácsszerűség. Annyira zakkant vagyok, hogy elfelejtettem fázisfotókat készíteni, de majd pótlom, mert hamarosan újra csavarom.
Kelt tészta az alapja, de nem kelesztgetem, ezért 1 órán belül asztalra tehető. A tölteléket mindenki az ízlésének megfelelően variálhatja, nekem most diósra fájt a fogam.

Hozzávalók

40 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 e.k. vaníliás cukor

20 dkg cukrozott darált dió
10 dkg olvasztott vaj
4-5 e.k. híg sárgabaracklekvár
kevés reszelt narancshéj

tojásfehérje a lekenéshez
2 e.k. kristálycukor a szóráshoz


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat a tojássárgáját, a  csipet sót, a felfutott élesztőt és cukrot és dolgozzuk össze. Majd borítsuk deszkára és alaposan gyúrjuk meg. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg egy nagyon jól formázható, selymes tésztát kapunk.
Felezzük meg a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát hatalmas téglaalappá.
Locsoljuk meg olvasztott vajjal, kenjük meg vékonyan a lekvárral és szórjuk meg a cukrozott dióval, reszelt narancshéjjal és megint locsoljuk meg vajjal.
A tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk a tölteléket a tésztához.
 Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
A tészta másik felével is tegyük ugyanezt.
Most érkeztünk el a mutatványhoz. A feltekert tésztát tegyük magunk elé és egy éles késsel vágjuk ketté hosszában. A  két felvágott tészta csíkot tegyük egymásmellé, de úgy, hogy háttal legyenek egymásnak, tehát a két vágott szél álljon kifele. Fogjuk össze a két csíkot az egyik végén és tekerjük össze, majd hajlítsuk koszorúnak. A végeit nyomkodjuk össze.
A másik tésztával is ugyanígy bánjunk el.
Valamennyi töltelék kiszóródik, de ezt a végén ráöntöttem.
Tegyük a két koszorút egy sütőpapírral takart sütőlemezre. Érdemes 1-1 konzervdobozt a közepükbe nyomni, hogy megtartsák a formájukat és helyet is hagyjunk köztük, meg növekedni fognak.
Kenjük le a maradék tojásfehérjével, szórjuk meg kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra. 20 perc.





2014. február 10.

FAGYI 1 PERC ALATT GÉP NÉLKÜL

Krémes fagylalt 1 perc alatt fagyigép nélkül

Nem az én találmányom, de nagyon lelkesen készítem. Szinte már minden gyümölccsel kipróbáltam. A gyerek szerint a banán és málna a legnyerőbb.
Ez most fagyasztott trópusi gyümölcs mixből készült, de mindenki használjon hozzá olyan gyümölcsöt, amit szeret.
Kipróbáltam joghurttal, és tejszínnel is, de érdekes módon  tejföllel lett a legkrémesebb, így maradtam ennél a változatnál.
Igazából ez nem is recept, hanem egy ötlet arra, hogyan készítsünk fagyit 1 perc alatt az aprítógéppel. Maradékhasznosításnak is remek, mivel a barnulásnak indult banánokat felkarikázzuk és bezacskózzuk, majd lefagyasztjuk és bármikor előkaphatjuk, ha fagyizni támad kedvünk. Ezt az ananásszal, eperrel....bármivel elkövethetjük. Arra figyeljünk, hogy olyan 20 deka körüli mennyiség menjen egy zacskóba, az egy nagy adag.


Hozzávalók

20 dkg fagyasztott gyümölcs
1 e.k. méz
pár csepp citromlé
2-3 e.k. tejföl vagy habtejszín

Elkészítés

A fagyasztott gyümölcsöt aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, mézet és citromlevet, majd 30-40 másodperc alatt krémesítsük a géppel. Azonnal tálaljuk és fogyasszuk. Ennyi az egész. Nagyon finom, gyorsan elkészül és semmi káros dolog nincs benne. 


2014. február 8.

TORMÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNKOCSKÁK

tormás sajtkrémmel töltött sós fánk

Különböző korszakaim vannak, most éppen az égetett tésztásat élem. Szeretem ezt a tésztát készíteni, mivel nagyon egyszerű és ezer módon lehet variálni a formáját és az ízvilágát is. No meg a másik előnye, hogy szorgosan gyakorolhatom közben a habzsák használatát, amivel igencsak hadilábon állok, de lesz az még jobb is. Édesen és sósan is kiváló. Most egy sós változatot hozok, ami sikeres kiegészítője lehet egy borozgatós estének.  

Hozzávalók

tészta

2 dl. víz
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1/2 k.k. só
4 egész tojás

töltelék

2 e.k. liszt
2 e.k. vaj
2 e.k. parmezán
4 -5 dl tej
1 k.k. só
1/2 k.k. szerecsendió
1 e.k. reszelt torma
20 dkg reszelt sajt (ízlés szerint)
1/2 k.k. fehér bors
1-2 dkg vaj


Elkészítés

Egy lábasba öntsük a vizet, adjuk hozzá a vajat és sót. Addig melegítsük amíg a vaj teljesen felolvad. Öntsük bele a lisztet és szorgosan kevergessük egy nagy gombóccá, ami elválik az edény falától.
Tegyük át egy tálba, hagyjuk kissé lehűlni és egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat egy elektromos mixerrel. Amikor sima a tészta, jöhet a következő tojás. Fontos alaposan kidolgozni a tojásokkal a tésztát, mert ettől lesz lyukacsos, könnyű a fánkunk.
Nekem mindig elég volt 4 nagy tojás, de most egy ötödiket is hozzákevertem, valószínű kicsik voltak.
Tegyük egy vastag csillagcsöves zsákba és a sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk csinos, diónyi  kupacokat a tésztából.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percet vagy amíg színt kap majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és süssük még 30 percig. Amikor megkopogtatjuk a fánkocska alját és kongó hangot hallunk, akkor elkészült.
A képviselőfánk leírásánál vannak fázisképek is.
Krém. 2 evőkanál vajat olvasszunk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a lisztet és kevergessük. A langyos tejet apránként adagoljuk a lisztes vajhoz és habverővel keverjük simára. Egy sűrű besamelmártást készítünk. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt a sót, borsot, szerecsendiót. A torma nagyon feldobta az ízét, mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget használjon. A reszelt sajtot is adagoljuk a főzethez. Sűrű krémet kell kapnunk, de vegyük figyelembe, hogy hűlés közben még sűrűsödni fog, ezért tejjel hígítsuk, ha szükséges és egy kevéske vajjal keverjük el.
A kisült fánkokat és a sajtkrémet is hagyjuk teljesen kihűlni.
A fánkok tetejét vágjuk le.
A krémet töltsük szintén csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele az alsó üregeket. Kevés reszelt sajtot tegyünk a krémre és helyezzük rá a kalapokat.
Jót tesz neki, ha kicsit összeérik a hűtőben.
Harmincon felül lett ebből a mennyiségből, de a krémből érdemes féladaggal többet készíteni, akkor lesz bőségesen elég.



2014. február 5.

A RAKOTT KRUMPLI ÚJ ARCA (rákkal és sajttal rakott krumpli)

Rakott krumpli sajtszószos rákokkal

Fogalmam sincs arról, hogyan nevezzem ezt az ételt. Igazából rakott krumpli volt a kiinduló, de a végeredménynek köze sincs a hagyományos értelemben vett rakott krumplihoz. Igaz burgonya és tojás van benne, de a kolbászt lecseréltem apró rákokra és ropogós bacon falatokra, a tejfölt pedig fokhagymás sajtszószra. Ugye nem kell mondanom, hogy imádtuk a gyerekkel, tehát étlapon tartjuk.
Kétféle módon sütöttem meg. Az egyik a hagyományos, egy sütőtálba rétegeztem, a másikat pedig kisebb piteformákba rétegeztem, amiket bacon szeletekkel kibéleltem. Az első változat hordozza magán a hagyományos külsőt, a másodiknak viszont a megjelenése is modernebb köntöst kapott, ami talán kicsivel elegánsabb a megszokottnál.
Van vele egy kis munka, és kalóriával is jól ellátott, de szerintem nagyon megéri a fáradtságot, a változatosság pedig gyönyörködtet.


Hozzávalók

1,5 kg kifliburgonya
6 főtt tojás
35 dkg fagyasztott koktélrák
3-4 gerezd foghagyma
1 t.k. oregánó
1 t.k. bors
2 e.k. vaj
2 e.k. liszt
k.b. 4,5 dl tej
2 e.k. reszelt parmezán
10 dkg nekünk tetsző sajt
kevés szerecsendió
20 dkg szeletelt bacon
1 csokor petrezselyem
10 dkg mozzarella sajt a tetejére
olívaolaj


Elkészítés

A burgonyákat főzzük meg héjastól. Én azért készítem ebből a fajtából, mert gyönyörűen lehet szeletelni melegen, nem esik szét.
A tojásokat is főzzük keményre.
A bacon egy részét vágjuk kisebb szeletekre és egy serpenyőben süssük ropogósra.
A rákokat a bacon zsírjában 1-2 percig pirítsuk. Majd ezt is tegyük félre.
A vajat olvasszuk meg egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet apránként adagolva hozzá, sűrűn kevergetve főzzük krémes mártássá. Adjuk hozzá a parmezánt, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk és reszeljünk rá 1/4 szerecsendiót
és a fokhagymákat.
A megfőtt burgonyát és tojást tisztítsuk meg és karikázzuk vékonyra.
A hagyományos sütőtálas készítésnél, fektessünk le pár szelet bacont, majd kezdjük el rétegezni a burgonyát, tojást, rákot és a sajtszószt, ismételgessük addig, ameddig tart az alapanyagunk. Rétegenként sózzuk és enyhén szórjuk meg oregánóval. A legfelső réteg a sajtszósz legyen, amit még gazdagon megszórunk 
reszelt mozzarella sajttal.
Az egyszemélyes adagokat úgy készítettem, hogy kisebb piteformákat kibéleltem bacon szeletekkel, úgy hogy túllógjanak a formán. Köralakban rétegeztem az alapanyagokat, kevés petrus is került bele. A legfelső réteg szósz felkerülte után ráhajtogattam a baconöket és erre tettem a reszelt sajtot.
Kicsit meglocsoltam olívaolajjal a tetejüket.
Sütőlemezre tettem a formákat és 200 fokon pirosra pirítottam.
Tálaláskor locsoljuk meg a maradék sajtmártással és szórjuk meg petrezselyemmel és a ropogós bacon falatokkal.
 Aki szereti nyugodtan használjon kaprot, remekül megy hozzá.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat