2014. március 29.

KÖFTE MEDVEHAGYMÁVAL ÉS TZATZIKIVEL


Gyakori vendég nálunk ez az étel, csak a fűszerezése változó. Remélem nem megyek még az agyatokra a medvehagymával, mert ebbe a finomságba is került bőséggel, sőt még a tzatzikibe is. Isteni volt. Könnyű, gyorsan elkészíthető laza ebéd vagy vacsora, esetleg előétel.

Hozzávalók

60 dkg darált marhahús
10 centis darab póré
1 nagy marék aprított medvehagyma
1 marék aprított snidling
1 marék aprított petrezselyem
1 evőkanál csiliszósz
1 t.k. szárított oregánó
1/2 t.k. római kömény
1,5 t.k. só
1 t.k. őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

Tzatziki

1 kígyóuborka
3 dl 20 %-os tejföl
szárított és friss oregánó
10 levél medvehagyma
1-2 gerezd fokhagyma


Elkészítés

Minden zöldet, fokhagymát, pórét, fokhagymát egy éles késsel aprítsunk fel apróra.
Egy deszkára borítsuk a darált húst, szórjunk rá minden felaprított dolgot, adjuk hozzá a fűszereket és egy nagy, éles késsel aprítsuk  szinte pépesre az egész masszát.  Jó 10 percet el lehet szórakozni vele, mire jól összeáll, de megéri mert nagyon jól összedolgozódnak az ízek ettől a tevékenységtől.
A hűtőben érdemes pihentetni formázás előtt fél órát.
Gyúrjunk belőle kis hurkákat vagy kis nyársakra tapasszuk fel ( ez a tevékenység is igényel némi türelmet és kitartást ).
Rostlapon vagy serpenyőben, vagy faszénen pár perc alatt süssük rozsdabarnára.
A tzatzikiről már írtam  ITT régebben.
Reszeljük le az uborkát, sózzuk meg, majd alaposan facsarjuk ki, legegyszerűbb, ezt egy sűrű szövésű szűrőben elvégezni. Törekedjünk a lehető legszárazabb uborkára törekedni. 
Tegyük egy tálba a kifacsart ubit, reszeljünk rá fokhagymát, adjuk hozzá a felaprított medvehagymát és a tejfölt, keverjük össze, oregánóval szórjuk meg, extra szűz olívával locsoljuk meg a tetejét.



2014. március 26.

BLOGSZÜLINAPI JÁTÉK, GYERTEK JÁTSZATOK VELEM!!!


Annyira kelekótya vagyok mostanában, hogy minden blogos játékot elbambulok, sőt a 2. blogszülinapot is majdnem elfelejtettem. Annyira azért nincs késő, mert március elején ünnepelte a Drágaságom, most viszont kárpótlom a feledékenységemért.
Még tavaly elhatároztam, hogy egy játékkal ünneplem meg ezt a jelentős eseményt - természetesen veletek kedves olvasóim. Így szeretném megköszönni Nektek, hogy sokan követitek tevékenységemet, hozzám szóltok, biztattok, figyelmeztettek, ha valamit kifelejtek, tanácsokat kértek..... egyszerűen éreztetitek, hogy van értelme annak, amit itt művelek.
Annyi ötletem van, nehezen tudok választani, ezért két feladatot is adok. Lehet csak az egyikben részt venni, vagy mind a kettőben, de mindkét esetben a játékban való részvétel feltétele, hogy légy követője az fb. oldalamnak. Tehát, ha még nem vagy az, az első lépés csatlakozz a Csak mert szeretem... oldal kedvelőihez. Megteheted itt.
1.
Az egyik - a közelgő húsvét alkalmából küldjétek el nekem a kedvenc húsvéti recepteteket. A bloggerek a bejegyzésük linkjét és egy fotót, akik nem vezetnek blogot, írják le a receptet, ha tudnak egy fotót is mellékeljenek. Szívesen venném, ha leírnátok, hogy miért pont az az étel áll közel a szívetekhez. Én ezeket a recepteket egy csokorba gyűjtöm, közzéteszem a blogon és kap majd egy külön fülecskét Olvasóim kedvenc húsvéti receptjei címmel, így mindenki számára elérhetővé válnak majd a későbbiekben.
2.
A másik lehetőség, hogy készítsetek el valamit a blogról, itt mindenből válogathattok, nem kell az ünnepre koncentrálni.
Ezeket az ételeket is összegyűjtöm és közzéteszem és szintén kapnak egy fülecskét, Olvasóim elkészítették felirattal. A menet ugyanaz, mint az előző feladatnál, link és fotó, vagy receptleírás és fotó.

A bloggereknek annyi nehezítést találtam ki, hogy a mai napi dátum utáni bejegyzések linkjét várom.

Az elkészült műveket a csakmertszeretem@gmail.com címre várom, vagy a Csak mert szeretem facebook oldalán üzenetben
https://www.facebook.com/CsakMertSzeretem

Aztán megint jött a problémám, hogy valamivel meg is kéne ajándékozni titeket, ha már vettétek a fáradtságot és süttök-főztök a kedvemért. Valami személyes dologra gondoltam, ami nehezen kivitelezhető, mert ki tudja, hogy melyik országból vagy városból való lesz a szerencsés. Így azt találtam ki, hogy a húsvéti recept beküldők között kisorsolok egy finom  bonbonokból álló csomagot és mellékelek mellé egy szilikon bonbonformát is. Akik a blogról készítenek valamit, azoknak pedig egy finom és látványos szivárványos koszorút ajánlok.
Akik mind a két játékban részt vesznek, nagyobb eséllyel indulnak az ajándékokért, sőt azok között pluszban kisorsolok egy szerencsést, aki az elhíresült padlizsánkrémemből kap egy üveggel.

Remélem tetszenek a nyeremények. Akinek tudom személyesen adnám át a nyereményét, amennyiben ez nem lehetséges, remekül postázhatók ezek a dolgok.

Az ajándékok képekben.



Beküldési határidő 2014 április 14. 20 óra.

Így, még az ünnep előtt nyilvánosságra tudom hozni és mindenki kedvére válogathat a finomságokból.


Hajrá, ragadjátok meg a fakanalat ! 
Mindenkit hatalmas szeretettel várok, régi olvasókat és minden új idetévedőt.

Megköszönöm, ha hírét viszitek a játéknak :)

Itt is csatlakozhatsz a facebook oldalamhoz .

2014. március 25.

SNIDLINGES, DIÓS MEDVEHAGYMA PESTO (2) ÉS BENNE PÁCOLT FETA


Van már egy medvehagyma pesto a blogon, sőt benne pácolt feta is, csak az mandulával készült. Még tavaly elhatároztam, hogy dióval is ki fogom próbálni, amit most valóra is váltottam. Szerintem lesz még más verzió is :)
Próbáljátok ki, mert 2 perc alatt elkészül, a hűtőben eláll vagy le is fagyasztható és nagyon sokrétűen felhasználható. Amikor lemegy a rövidke szezon, akkor is lesz mihez nyúlnunk. Szerintem nem lehet eleget készíteni belőle, annyira finom.
Ezért a pácolt fetáért ölni tudnék. Frissen is mennyei, de 1-2 a hűtőben csodát tesz vele.

Hozzávalók

1 nagy csokor medvehagyma
1 kisebb csokor snidling
1 nagy marék dióbél
1 k.k. só
1/2 k.k. durvára vágott tarka bors ( el is hagyható)
1,5 dl olíva vagy más növényi olaj

20 dkg feta
annyi növényi olaj ami ellepi
5-6 szem dió



Elkészítés

Aprítsunk fel mindent egy késsel 1-2 centis darabokra, tegyük az aprítóba, sózzuk, ha szeretjük borsozzuk, öntsük fel fél deci olajjal és pulzálva kezdjük aprítani. Az olajat apránként adagoljuk még hozzá. Akkor jó, ha egy sűrű, jól kenhető masszánk keletkezik.
Aki szereti teljesen pürésítheti is, de én jobban szeretem ilyen rusztikusan. 
Ezzel el is készült a pesto. Tegyük kis üvegekbe, zárjuk le, a tetejére öntsünk olajat, hogy elzárja a levegőt és a hűtőben teljesen jól eláll sokáig. Lehet, hogy hűtés nélkül is jól bírja, de ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom.

Pácolt feta

Egy üvegbe tegyünk 2 evőkanál pestot, kockázzuk fel a fetát és rakosgassuk az üvegbe. Pár szem diót rakjunk mellé, öntsük fel annyi olajjal, hogy teljesen ellepje a sajtot. Zárjuk le, fordítsuk fejtetőre, hogy a pestó mindenhol átjárja, majd 2-3 perc után fordítsuk vissza és tegyük a hűtőbe. Azonnal fogyasztható, de 1-2 hét várakozás után felejthetetlen élményben lesz részünk.
Amikor elfogy belőle a feta, pótolhatjuk, vagy salátákhoz és tésztákhoz felhasználhatjuk ezt a nagyon finom fűszeres olajat. 

snidlinges, diós medvehagyma pesto

2014. március 20.

GOMBAPAPRIKÁS FÜSTÖLT PAPRIKÁVAL ÉS MEDVEHAGYMÁS GALUSKÁVAL


Még egy kis medvehagyma :) A gyerek már lázadásba tört ki ennél a kajánál, így vissza kell fognom magam medvehagymailag :)
A gombapaprikást nem hagyományosan ízesítettem, teljesen más irányba vittem a fűszerezését. Mindenkinek ízlett.

Hozzávalók

60 dkg gomba (csiperke)
1,5 dkg szárított vargánya
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
1 evőkanál liszt
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor medvehagyma
2 t.k. füstölt paprika
1 t.k. szárított oregánó
1/2 t.k. bazsalikom
1/2 t.k. őrölt bors
1 csipet csilipehely
2-3 dl víz

2 tojás
20 dkg liszt
kevés víz
1 k.k.só
medvehagyma (maroknyi)



Elkészítés

A megtisztított hagymát kockázzuk fel, a gombát pedig szeleteljük.
A vargányát forrázzuk le 2 dl forrásban lévő vízzel.
Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük rá a gombát és az oregánót, sózzuk meg.
Addig hagyjuk amíg levet ereszt, majd elfövi.
A beáztatott vargányát vágjuk nagyon apróra, majd tegyük a megdinsztelődött gombára.
 Fűszerezzük be, öntsük fel a vargánya áztatóvizével. (pótoljuk vízzel, ha nem lepi el a gombákat) Amikor forr, habarjuk be. Lisztet keverjük csomómentesre a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel adjuk a gombához. Forraljuk 2-3 percet, majd apróra vágott petrezselyemmel és medvehagymával koronázzuk meg.
Közben készítsük el a nokedlit. A 2 tojást keverjük el liszttel, vízzel és kevés sóval, majd fél csomag apróra vágott medvehagymával. (a szokásos módon készítsünk nokedlit, amihez medvehagymát keverünk.
Lobogó sós vízben főzzük készre.
Tejöllel meglocsolva és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



2014. március 17.

MEDVEHAGYMÁS SAJTKRÉM PIRÍTOTT DIÓVAL


Enyhe túlzás receptnek nevezni ezt a posztot, de egy nagyon gyorsan elkészíthető, ízletes kencét hozok most nektek.
Tart még a medvehagyma, így igyekszem sokféle ételbe belevarázsolni a rövidke szezonban. 

Hozzávalók

20 dkg natúr sajtkrém
6 dkg medvehagyma
6 dkg pirított dió
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor snidling
1 k.k. citrombors
1/4 k.k. füstölt paprika

Elkészítés

A krémsajtot borítsuk tálba. (Én kimérve szoktam venni )
A zöldeket vágjuk nagyon apróra egy éles késsel. 
Borítsuk a sajtra, borsozzuk és egy kis füstölt paprikával bolondítsuk meg.
A diót pirítsuk meg és egy késsel vágjuk durvára, szórjuk meg vele a keveréket.
Remek pirítósra kenve primőr zöldségekkel, vagy mártogatósnak.


2014. március 16.

KOLBÁSZOS JUHTÚRÓS CSIRKERAGU MEDVEHAGYMÁS RIZZSEL


Könnyen, gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá sok alapanyag és mégis különleges, ízekben gazdag ételt tudunk az asztalra tenni. A lelke a finom házi sütnivaló kolbász és a medvehagyma.
Érdemes tenni vele egy kísérletet.

Hozzávalók

2 szál sütnivaló kolbász
1 csirkemellfilé
1 doboz tejföl
3 evőkanál juhtúró
2 evőkanál reszelt parmezán
1 csokor medvehagyma
2 szál újhagyma zöldje
25 dkg rizs
kevés szárított oregánó
bors
1 t.k. füstölt paprika
pici csilipehely
pici víz
2-3 e.k. étolaj

kolbászos juhtúrós csirkeragu medvehagymás rizzsel

 Elkészítés

A rizs elkészítésével kezdjük.
1 kanál olajon futtassuk meg a rizst, amikor kifehéredett öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, sózzuk, fedjük le és kevergetés nélkül pároljuk puhára. Amikor elkészült, fél csomag apróra vágott medvehagymával keverjük el.
A kolbászt nyomjuk ki a bélből és formázzunk apró golyókat belőle. 
Az elkészült golyókat kevés olajon süssük szép barnára.
Szedjük egy tálba a megsült kolbászkákat.
A csirkemellet csíkozzuk fel és a kolbász zsírjában pirítsuk készre. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg szárított oregánóval és füstölt paprikával, a csilipehely elhagyható, de pici csípősség jót tesz neki. Nagyon szép narancssárgás színt fog kapni az ételünk.
Amikor elkészült a csirke is, tegyük hozzá a szintén készre sült kolbászokat.
Egy doboz tejfölt keverjünk el fél deci vízzel és a juhtúróval és ezzel az öntettel öntsük fel a húsokat. Forraljuk össze, kevés reszelt parmezánnal dobjuk fel az ízét. Elég sűrű szószt kapunk forralás után, lehet pici vízzel még hígítani.
A medvehagyma másik felét és az újhagyma zöldjét szintén vágjuk apróra és keverjük a már elkészült raguba.
Tálaláskor egy kanál tejfölt kanalazzunk a ragura. Sajnos így elfelejtettem lefotózni.



2014. március 13.

HÚSOS KARFIOLOS LASAGNE MEDVEHAGYMÁVAL

húsos karfiolos lasagne medvehagymával

Hihetetlen finom lett! Ötvöztem a hagyományos lasgne-t a sajtos karfiollal, és némi medvehagymával és a végeredmény mesés lett. Igaz van vele egy kis macera, de megéri.

Hozzávalók

1/2 cs lasagne tészta
40 dkg sertés-marha darált
1 közepes karfiol
1/2 l. sűrített paradicsom
2-3 szálzeller
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt sajt
3 e.k. parmezán
1,5 e.k. vaj
1,5 e.k. liszt
6-7 dl tej
3 babérlevél
1 ág friss rozmaring
1 k.k. bazsalikom
1 t.k. oregánó
1/2 k.k. kakukkfű
bors
kevéske cukor
1 k.k. füstölt paprika
kevés szerecsendió
8 dkg medvehagyma


Elkészítés

A tésztát most nem főztem elő, de aki akarja tegye meg.
A karfiolt szedjük rózsáira és sós vízben főzzük meg, de csak annyira, hogy lehessen még harapni, ne főzzük szét.
A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és kevés olajon dinszteljük meg. A babérleveleket, cukrot és a bazsalikomot én ilyenkor beleteszem az olajba, had engedjék ki a zamatukat.
Amikor megdinsztelődött a hagyma vegyük nagy lángra a tüzet és adjuk hozzá a vegyes darált húst. Pirítsuk le, majd öntsük fel a paradicsomlével és kevés vízzel, fűszerezzük és hagyjuk addig főni, amíg jól besűrűsödik. Amikor elkészült akkor keverjük hozzá a felkockázott szárzellert, nem kell vele főzni, hogy ropogós maradjon.
A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, majd apránként öntsük hozzá a langyos tejet. Keverjük csomómentesre és forraljuk ki. Sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítsük. A végén adjuk hozzá a parmezánt és a reszelt sajt felét. A sajttal nem kell már főzni, elolvad a hőtől. Ha nagyon sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.
Egy tepsit vagy szögletes tálat kenjünk ki olívával vagy vajjal és tegyünk le egy sor tésztát. A tésztára simítsuk el a paradicsomos húsmártást. Szórjuk meg apróra vágott medvehagymával és fektessük rá a következő réteg tésztát.
A tésztát locsoljuk meg kevés besamellel, majd pakoljuk rá a lecsepegtetett karfiolt és kevés medvehagymát. Locsoljuk meg megint a sajtos besamellel és zárjuk le egy réteg tésztával. Megint kenjünk rá a maradék mártást, reszelt sajttal hintsük meg és 200 fokon süssük szép aranybarnára.
Amikor elkészült hagyjuk állni fél órát, hogy a tészta jól átpuhuljon és összeálljon az étel. Az első két képet frissen készítettem, az utolsót jó órával később. Látszik, hogy mennyivel jobb lett az állaga.
Én zöld tésztából készítettem, mert csak az volt itthon, de a sima is tökéletes hozzá.




  

2014. március 12.

SZIVÁRVÁNYOS TORTAKOSZORÚ CITROMMÁZZAL ÉS SZŐLŐVEL (Színes zebratorta)

Színes zebratorta koszorúformában

Megint elvetemült ötletem támadt. Lányom kis barátjának a névnapjára készítettem. Mivel a nem régiben készült szivárványos zebratortámnak ő volt a leglelkesebb fogyasztója, így nem volt kétséges, hogy valami hasonlóval lepjük meg. No, de én egy kísérletező nőszemély vagyok, és nem szeretem magamat ismételni, ezért teljesen átváltoztattam a tortát új formát, más színt és ízesítést kapott. A lányom nagyon morgott a formája miatt, de aztán beletörődött.
Szerintem a maga műfajában teljesen jó lett és a szeletek is gyorsan fogytak. Tiniknek nagyon bejön, annak ellenére, hogy nem  egy kalóriaszegény sütemény.

Hozzávalók

4 egész tojás
12 dkg cukor
25 dkg liszt
2,5 dl étolaj
1 kisebb doboz tejföl
1 dl tej
2 t.k. vaníliapaszta
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 t.k. sütőpor
ételfestékek
pár szem szőlő
1 citrom leve
20 dkg porcukor



Elkészítés

A 4 tojást verjük habosra a cukorral, majd öntsük hozzá az olajat, tejet, tejfölt, vaníliapasztát és reszeljük bele a héjakat.
A lisztet keverjük el a sütőporral és apránként adjuk a folyékony hozzávalókhoz.
Szedjük 4 kis tálba a masszát vagy annyifelé, ahány színt szeretnénk.
Egy szilikon koszorúformába öntsünk egy adagot az egyik színből úgy, hogy körbe érjen, majd a többivel is tegyük ezt. Addig ismételgetjük ezt a folyamatot, amíg tart a tészta.
Én tettem egy sor felezett szőlőt középre és egy sort a tetejére (ami baromság volt, mert az aljára kellett volna tennem, mert az alja lesz a teteje a süteménynek, ha elkészül) de nem sikerült úgy vágnom a szeleteket, hogy látszódjanak.
165 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt készült el nekem. (tűpróba!)
Az elkészült koszorút tegyük egy rácsra és hagyjuk hűlni, mert akkor jön ki szépen a formából és a mázazáshoz  is lehűlt sütire lesz szükség.
A már nem meleg koszorút borítsuk ki a formából, tegyük rácsra.
1 citrom levét keverjük el annyi porcukorral, hogy sűrű, de még lassan folyós mázat kapjunk és egy kanál segítségével csorgassuk a sütire.
Szőlővel és színes szórócukorral díszítettem.






2014. március 10.

PIROS RIBIZLIBOR - ZSELÉVEL TÖLTÖTT BONBONOK


Ezeket a bonbonokat ma délután készítettem, csak közben besötétedett, így nagyon ramaty képeket tudtam készíteni. Holnap reggelre nem tudtam áttolni a fotózást. mert nem lett volna mit. Az idáig elkészített bonbonjaim közül ez viszi a pálmát a savanykás zselének köszönhetően. 
Az ötlet úgy jött, hogy vettem 1 üveg  piros ribizlibort,tegnap kinyitottam, de nem igazán ízlett.  Kidobni nem akartam, ma pedig kipattant a szikra a fejemből a felhasználását illetően. Kitaláltam és fél óra múlva már a hűtőben sorakoztak a bonbonkáim. 

Hozzávalók

10 dkg fehér csokoládé
1 csepp piros ételfesték
2,5 dl piros ribizlibor
3 lapzselatin
2 e.k. cukor vagy édesítő



Elkészítés

A bort a cukorral öntsük egy kis lábasba és forraljuk vissza a felére.
A zselatinlapokat áztassuk pár percig hideg vízbe.
A bor alatt zárjuk el a tüzet, majd a zselatint csavarjuk ki és keverjük el a meleg, de már nem tűzforró borban. Alaposan keverjük el, hogy az összes zselatin feloldódjon, majd öntsük egy kis kancsóba.
A csokoládé 2/3 részét vízgőz felett olvasszuk fel, amikor felolvadt a maradék csokoládéval temperáljuk.
Egy kanálnyit vegyünk ki az olvadt csokiból, amit minimális mennyiségű festékkel színezzünk meg (nekem a poralapú festék nem működött csak a folyékony).
Egy ecsettel vagy az ujjunkkal maszatoljuk össze a formát a színezett csokival, majd tegyük 1-2 percre a hűtőbe.
Amikor megdermedt kenjük ki a formát a fehér csokoládéval. Megint hűtő. Érdemes kétszer átkenni, mert ahol vékonyabb a csokoládé, ott átüt a töltelék sötét színe. 
A zselénket ellenőrizzük, kevergessük és mérjük meg a hőmérsékletét. Ügyesen kell vele taktikázni, mert ha kihűl megdermed, ha meleg megolvasztja a csokoládét. Én 30 fokosra hűtöttem vissza, így már nem bántja a csokoládét.
A kancsó segítségével öntsük fel a formákat a zselével és tegyük vissza dermedni a hűtőbe.
20 perc alatt csodásan megszilárdul a zselé.
A maradék csokoládét olvasszuk vissza és borítsuk a formákra. Egy habkártyával egyengessük el a talpakat, majd megint tegyük vissza hűlni.



2014. március 7.

JOGHURTOS, SZIRUPOS CITROMTORTA ( Meyer citromból)

joghurtos, szirupos citromtorta

Van már egy citromtorta a blogon Limonádé szelet névre hallgat. Az egyik nagy kedvencünk, sosem tudok eleget sütni belőle. A Good Food magazin tavaly áprilisi számában volt ez az egészségesebbnek mondott változata, én meg kipróbáltam, igaz kicsit változtattam rajta. Étolaj helyett, kókuszolajat használtam és rendes citrom helyett Meyer citromot, de a díszítéshez már nem maradt a 3 szemből.
Más az állaga és az íze is. Persze, így is nagyon finom. A rengeteg szirupnak köszönhetően szaftos és ragacsos.

Hozzávalók

75 ml étolaj (nálam kókuszolaj)
175 gramm liszt
2,5 t.k. sütőpor
50 gramm őrölt mandula
50 gramm kukoricaliszt
2 citrom reszelt héja (Meyer citrom)
140 gramm világos nádcukor
1 csipet só
2 nagy tojás
250 gramm natúr joghurt
1/2 citrom leve (Meyer)
szirup
3 citrom leve
3 evőkanál cukor


Elkészítés

A lisztet, sütőport, mandulát, csipet sót és a kukoricalisztet keverjük el, adjuk hozzá a cukrot, azzal is keverjük.
Egy másik tálba üssük fel a két tojást, kicsit verjük fel, majd a joghurttal és  kókuszolajjal keverjük simára.
Adjuk a lisztes keverékhez a tojásosat és dolgozzuk össze. Nem kell gép hozzá, elég egy fakanállal kikeverni, mert nem kell tökéletesre kidolgozni a masszát.
A légkeveréses sütőt melegítsük elő 160 fokra .
Egy 20 centis formát kenjünk ki kókuszolajjal és lisztezzük, majd borítsuk bele a masszát, aminek a tetejét egyengessük el és 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Az utolsó 15 percben borítsuk le sütőpapírral a torta tetejét, hogy ne barnuljon.
A citromlevet és a cukrot egy kis lábasban főzzük össze. 1-2 perc forralás után vegyük le a tűzről.
A megsült tortán  egy szívószál segítségével szurkáljunk lyukakat és alaposan locsoljuk meg a sziruppal.
Hagyjuk teljesen kihűlni, addigra felszívja az összes szirupot.
Hidegen tudjuk szépen szeletelni.
Én még 1 citromot ráfacsartam csak úgy magában, de ez nem fontos.



Meyer citrom - január és február tájékán bukkanhatunk rá, ugyanis ilyenkor érik. Sokan nem ismerik, sőt a zöldségesek sem tudják mire vélni a szép sárga  citromok között felbukkanó narancsos színű lényeket. Ezek a narancsos-mandarinos színű, gyönyörű citromok a Meyer citromok. Savanykás és kesernyés rendkívül aromás illatú és ízű gyümölcsök. Ezeket használva újabb dimenziók nyílnak meg ízlelőbimbóink számára. Próbáljátok ki, vadásszátok le őket. 
A képen látszik, hogy mennyivel narancsosabb a színe, mint az általunk ismert citromnak. Középen kettévágva egy" mezei"citrom látható a két szélén pedig Meyer.


2014. március 5.

MEDVEHAGYMÁS CSICSÓKÁS TÓCSNI

csicsókás, medvehagymás tócsni


Szerintem finom, de nem arattam vele hatalmas sikert. Az állaga nagyon hasonlított az eredetire, az íze nem annyira. Pedig ez egy sokkal egészségesebb, kalóriaszegényebb változat, így nem adom fel újra az asztalra fogom tenni, kénytelenek lesznek hozzászokni. 
Tejföllel és reszelt sajttal nagyon finom volt, érdemes tenni vele egy próbát. 

Hozzávalók

1/2 kg csicsóka
1/2 csokor medvehagyma
3-4 evőkanál liszt (nálam zabliszt volt)
2 k.k. só
1 k.k. őrölt bors
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés

A csicsókát alaposan sikáljuk le. Én egy műanyag dörzsit használok erre a célra.
Reszeljük le- sokkal gyorsabb iramban barnul, mint a burgonya, nem kell megijedni tőle.
Adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és keverjük össze egy kanállal.
A liszt mennyisége változó lehet, de nem enged annyi levet, mint némely burgonya. Csak annyi liszt kell, amennyit felvesz.
A medvehagymát aprítsuk fel és keverjük a masszához.
Kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben.
Kanállal adagoljuk bele a tócsnit, lapogassuk el és s süssük szép barnára.
Köretként, salátával vagy tejföllel és reszelt sajttal fogyasszuk.


2014. március 3.

MEDVEHAGYMÁS TÚRÓS POGÁCSA FETÁVAL

medvehagymás túrós pogácsa fetával
Végre, itt van újra a medvehagyma!
Van már a blogon rengeteg pogácsa, medvehagymás is, túrós is. Na, most ezt a kettőt ötvöztem és egy kis fetával felturbóztam és rengeteg medvehagymát adtam hozzá. Nagyon, de nagyon finom lett. A másik nagy előnye, hogy 30-35 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk.

Hozzávalók

25 dkg liszt + 5 dkg
1/3 csomag sütőpor
25 dkg túró
25 dkg vaj
10 dkg medvehagyma
10 dkg feta
1 tojás
1,5 t.k. só
Olvasztott vaj a lekenéshez
10 dkg reszelt sajt a szóráshoz


Elkészítés

A medvehagymát aprítsuk fel.
A sütőporral elkevert lisztet és a vajat morzsoljuk el.
Adjuk hozzá a többi alapanyagot, a fetát morzsoljuk bele.
Gyúrjuk össze lisztezett deszkán a medvehagymával.
Gondolom a medvehagyma és a feta miatt kissé ragacsos lett a tésztám, ezért még adtam hozzá 4 deka lisztet és így tökéletes lett.
Nem kell nagyon kidolgozni a tésztát, csak annyira, hogy összeálljon.
Nyújtsuk 1-1,5 cm vastagra és szaggassuk ki.
A tetejét kenjük le olvasztott vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal és 185 fokra előmelegített sütőben süssük készre. 20-25 perc.



2014. március 2.

KEFTEDES ZÖLDBORSÓPÜRÉVEL ÉS FETÁS PARADICSOMMAL

Keftedes zöldborsópürével

Ez is az egyik kedvenc görögös ételünk. Persze Görögország hatalmas és a különböző tájegységeknek megvan a saját változata. Formázásában és fűszerezésében egyaránt. 
Fűszernövényeim hatalmas burjánzásba kezdtek, így bőven jutott a fasírtokba.
Most az általam kedvelt verziót hozom nektek, amit könnyed köretekkel körítettem, hiszen a húsi laktató, mert reszelt krumplival gazdagított.

Hozzávalók

25 dkg sertés darált
25 dkg marha darált
50 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet szikkadt kenyér
1 t.k. őrölt fahéj
1 t.k. őrölt bors
1 1.k. füstölt paprika
1 nagy csokor petrezselyem
10 db friss mentalevél
pár szál friss oregánó
1 szál friss rozmaring
1 t.k. szárított oregánó
2 t.k. só
keményítős liszt a forgatáshoz
kevés olaj a sütéshez

zöldborsópüré

40 dkg  fagyasztott zöldborsó
1 dl víz
kevés só
2 szál petrezselyem
1 szál menta
4 e.k. tejföl

fetás paradicsom

3-4 érett paradicsom
10 dkg fetasajt
bors
szárított oregánó
friss petrezselyem
extra szűz olíva
1 citrom leve


Elkészítés

A kenyeret áztassuk be.
A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.
A lereszelt burgonyát és az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, hogy megszabaduljunk a felesleges levektől.
A zöldeket és a hagymát aprítsuk nagyon apróra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a húsokat, fűszereket és tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Hagyjuk állni 20 percet.
Formázzuk meg, aki szeretné, gombócokat is készíthet belőle.
A lisztet keverjük el 1 evőkanál keményítővel és forgassuk meg benne a húspogácsákat.
Forró olajban süssük rozsdabarnára. A külseje roppanós a belseje puha lesz.
Természetesen faszénen szerettem volna megsütni, de rám szakadt az ég, pedig úgy lenne az igazi.
A fagyasztott borsót öntsük fel kevés vízzel, sózzuk meg és főzzük puhára.
A végén tegyük hozzá a mentát és petrezselymet. Zárjuk el a tüzet, tegyünk a lábasba tejfölt és turmixoljuk össze.
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, tegyük egy tálba. A fetát is apróra kockázzuk, tegyük a paradicsom tetejére. Borsozzuk meg, hintsük meg petrezselyemmel és szárított oregánóval, majd locsoljuk meg extra szűz olívával és citromlével.
Paradicsommártással is szokták fogyasztani, úgy is nagyon finom.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat