2014. április 29.

TOKAJI MUSKOTÁLYZSELÉVEL TÖLTÖTT BONBONOK



Praliné Zsuzsi teljesen megfertőzött a csodás bonbonjaival,nem birok magammal és folyamatos kísérletezésben vagyok. Hihetetlen módon megnőtt a család csokoládéfogyasztása. A zselékkel töltött bonbonok a legkedveltebbek nálunk, így már elég sok variációt  kipróbáltam. Most megint született egy aktuális kedvencem   fehérborból. Ez Tokaji sárga muskotályból készült, mazsolát és egy leheletnyi mentalevelet áztattam 1 napon keresztül benne és fantasztikusra sikeredett.
A burkot nem igazán tudtam, hogy milyenre készítsem, így született több variáció is. A fehéren a színezés azért szemcsés, mert a rózsaszín céklapor, a zöld pedig mentapor felhasználásával született és ezek a porok, ilyen szemcsésen színeznek, de engem ez nem zavar, sőt kifejezetten imádom.

A recept hozzávalói

4 dl Tokaji sárga muskotály
5 dkg mazsola
3 friss mentalevél
15 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé
1 késhegynyi céklapor
1 késhegynyi mentapor


A recept elkészítése

A mazsolát áztassuk a borba legalább egy éjszakán keresztül.
Másnap adjunk hozzá 1-2 mentalevelet és forraljuk össze. Kis lángon hagyjuk forrni, addig amíg a felére párolog.
Vegyük le a tűzről, vegyük ki a mentát, szűrjük le, a mazsolát egy éles késsel aprítsuk fel, majd tegyük vissza az edénybe. Én ekkor még dobtam bele 1 mentalevelet, hogy ázzon ki az íze, majd amikor zselésedni kezdett kivettem.
3 lapzselatint áztassuk hideg vízbe, amikor  felpuhult keverjük a még meleg, de már nem forró mazsolás borhoz.
A bonbonok elkészítését nem írom le megint, hisz már többször is megtettem.
Maszatolós technikával készültek.
Zsuzsinál olvashattok részletesen a készítésről.
Nálam pedig ITT találtok leírásokat.



   



2014. április 26.

PETTYES CSOKOLÁDÉS SZELET a RONDA DE FINOM SÜTEMÉNY


Valami csokis sütit ettem volna, de semmi kedvem nem volt nagy sütést csapni, viszont recepteket keresgélni sem volt hangulatom, és az újonnan beszerzett kerámiabevonatos formámat is ki akartam próbálni. Így 2 alapreceptemet ötvöztem és feldobtam egy kis marcipánnal és áfonyával. Eszembe se jutott, hogy a végén itt fog kikötni, de annyira finom lett, hogy kénytelen vagyok megosztani.
Mindig azt hangoztatom, hogy kedv nélkül nem szabad sütni, de a mai poszttal ezt cáfolom. 
Ritka ronda, nyilván fel lehetett volna cicomáznom, hogy fotó-kompatibilis legyen, de ez itt most a rideg valóság, egy rusztikus sütemény- ami eszméletlen finom :)

Hozzávalók

20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
20 dkg liszt
15 dkg cukor (nálam vaníliás)
2.k.k. sütőpor
1 csipet só
4 tojás
1 e.k. tejföl
1 e.k. Amaretto likőr
6-7 dkg vörös áfonya
15 dkg marcipán

Ronda, de finom csokoládés szelet

Elkészítés

A 4 tojást a cukorral verjük teljesen fehéredésig (géppel).
A csokoládét a vajjal olvasszuk fel vízgőz felett.
A lisztet keverjük el a sütőporral, sóval és kakaóval.
A lapát segítségével keverjük el a felvert tojással a többi hozzávalót, de apránként adjuk hozzá és ne kevergessük sokáig.
Végül a marcipánból készítsünk borsónyi golyókat és az áfonyával és a tejföllel együtt forgassuk a masszához.
Borítsuk egy hosszúkás formába.
160 fokra előmelegített 160 fokos sütőben süssük készre. Ez az én sütőmben pont 1 órába tellett.
Természetesen egy lapos tepsiben jóval rövidebb idő alatt elkészül.
A teteje berepedezik és kissé megkeményedik, de belül puha, szaftos lesz.
Ezt is érdemes nem teljesen szárazra sütni, mint a browni-t, hiszen a tésztája nagyon hasonló.



2014. április 25.

SONKÁS BABLEVES BURGONYAGOMBÓCCAL



A sonka levét eltettem és abban főztem meg ezt a levest. Nem habartam, nem rántottam, mert tartalmas volt így is a leves. Sonkakockákkal és zöldekkel összegyúrt gombócokkal tálaltam. 
Szerintem nagyon finom lett.

Hozzávalók

25 dkg óriás bab
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller és a zöldje
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
35 dkg sonka
2 l. sonkalé
4 babérlevél
bors
füstölt paprika
pirospaprika
pici majoránna
kicsi kakukkfű
1-2 e.k. olaj

gombóc

2 burgonya
1 tojás
3-4 kanál gríz
1 csipet só
1/2 csokor snidling
1/4 csokor petrezselyem
1 evőkanál medvehagyma pesto



Elkészítés

A sonkát főzzük meg és tegyük félre a levét és egy szép nagy darab sonkát.
A babot előző nap áztassuk be.
Másnap egy hagymát tisztítsunk meg és kevés olajon dinszteljük meg.
A mikor üveges, öntsük rá a babot. Paprikázzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket, keverjük el és pár percig dinszteljük együtt.
Öntsük fel a sonkalével és főzzük félkeményre. Ekkor zöldségeljük be és a 2 egész krumplit is főzzük bele.
Amikor megpuhult a krumpli, vegyük ki és tegyük a levesbe a sonkát. Ezt lehet kockázva vagy egészben is. Én most egészben dobtam bele és tálalás előtt felkockáztam.
A megfőtt burgonyát törjük össze és adjuk hozzá a búzadarát, a tojást, a felaprított petrezselymet, snidlinget és az evőkanálnyi medvehagyma pestot, sózzuk és dolgozzuk össze. Vizes kézzel készítsünk kis gombócokat belőle és adjuk a leveshez. 5-10 percig forraljuk együtt és kész.
Tálalás előtt friss snidlinggel és petrezselyemmel hintsük meg a levest.





2014. április 22.

ZÖLD SPÁRGÁS, LAZACOS PITE AZAZ QUICHE

spárgás lazacos quiche

Gondolom mindenki degeszre ette magát az ünnepek alatt, így jól jöhet egy könnyed és isteni pite a megviselt gyomroknak. Mondjuk nálam mindig biztos befutó.

Hozzávalók

töltelék

1 köteg zöld spárga
1 köteg újhagyma
15 dkg füstölt lazac
3 dl habtejszín
3 egész tojás
6-8 koktélparadicsom
1/2 k.k. reszelt szerecsendió
1/2 k.k. fehér bors
1 csipet Cayenne bors
1/2 k.k. só 
10 dkg reszelt sajt

tészta

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 csipet só
3 e.k. hideg víz



Elkészítés

Először a tésztát készítjük el.
A lisztet, hideg és felkockázott vajat, 1 tojássárgáját és sót egy edényben összedolgozzuk. A vizet apránként adjuk hozzá, nehogy  túlságosan képlékeny legyen a tészta. Amikor összeállt, tegyük fóliába és a hűtőben pihentessük fél órát.
Fél óra elteltével két fólia között nyújtsuk akkorára, hogy túlérje a piteformát, majd a sodrófa segítségével emeljük a kivajazott és lisztezett formába. Nem baj, ha elszakad, ügyesen összenyomkodhatjuk a sérült részt. Egyengessük el, majd előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 percig süssük vakon. Babot, rizst vagy kavicsokat tegyünk nehezéknek egy sütőpapír segítségével a tésztára.
Amíg sül a tészta, a habtejszínt keverjük el a tojásokkal. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, keverjük el, majd reszeljünk bele sajtot.
A félig elkészült pitét vegyük ki a sütőből, halmozzuk rá a spárgát, a feldarabolt zöldhagymát, majd borítsuk rá a tejszínes keveréket. Rakjuk körbe a paradicsomokkal. 

Tipp :A spárgát fogjuk meg a két végén és óvatosan hajlítsuk meg, ahol eltörik azt a részt dobjuk ki, mert fás, a többi biztos, hogy zsenge.

Helyezzük vissza a sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
Amikor elkészült, tekergessünk rózsákat a vékonyra szeletelt füstölt lazacokból és díszítsük meg velük a pitét.
Hidegen és melegen egyaránt finom.


spárgás lazacos pite


2014. április 19.

PÁCOLT RÓZSASZÍN TOJÁSOK PÁCOLT FETÁVAL TÖLTVE

pácolt rózsaszín tojások

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Valami hihetetlen módon vonzódom a színes ételekhez, így nem hagyhattam ki ennek a csodának az elkészítését. Nem az én fejemből pattant ki a pácolás ötlete,  a Kifőztük magazinban pillantottam meg és azonnal a tettek mezejére léptem. A töltelék már a saját agyszüleményem, de mondanom se kell, hogy ebből nem lehet eleget készíteni, mert amilyen szép, még attól is finomabb. Próbáljátok ki, isteni :)

Hozzávalók

páchoz

6 főtt tojás (lehet több is, sőt..)
1 liter víz
3 babérlevél
1 dl fokhagymás ecet
3 evőkanál édesítő vagy cukor
6 szem borókabogyó
16 szem tarka bors (egész)
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 cékla

töltelék

medvehagyma pesto-ban pácolt feta


Elkészítés

A tojásokat főzzük meg.
A páchoz tegyük egy lábasba a vizet, adjuk hozzá a fűszereket, ecetet és édesítőt és forraljuk össze. (kóstoljuk meg, hogy elég ecetes és ízes-e, ha kell pótoljuk a hiányzó ízt).
A hagymát szeleteljük fel, a céklát kockázzuk.
A fűszeres levet öntsük egy üvegbe, tegyük bele a felkockázott céklát, a felvágott hagymát és fokhagymagerezdeket. keverjük jól össze, majd helyezzük bele a még meleg, de már megtisztított tojásokat. Hagyjuk kihűlni, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe 3 napra.

céklával festett tojások

Vágjuk ketté a színes tojásokat. Óvatosan vegyük ki a sárgákat, amiket egy tálkába teszünk. Adjuk hozzá a pácolt fetát némi pesto-val és egy villával törjük össze és dolgozzuk össze egymással. Ezzel az eleggyel töltsük meg a tojásokat. Egy-egy szelet rózsaszín hagymával, amit a pácléből nyertünk és petrezselyemmel díszítsük.
Önmagában, vagy köretként is tökéletes. Biztos siker :)
A cékla íze nem érződik a végtermékben.



kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek :)

2014. április 18.

EPRES POHÁRKRÉM VANÍLIÁVAL ÉS CSOKOLÁDÉFORGÁCCSAL (MADÁRTEJ ÁLCÁZVA)

madártej epres pohárkrémnek álcázva

Gyerek kérte, hogy valami epres is meg vaníliás legyen. Sütni nem akartam, így a pohárkrém mellett döntöttem, ami végül-is egy madártej ízű eperrel rétegezett krém lett. Nagyon finom és látványos, de nem volt alkalmam rendes képeket készíteni róla és látványra sem lett igazán tökéletes, mert mindenki a nyakamban lihegett, hogy mikor lesz már kész. Így még langyosan raktam össze, de sokkal szebb lesz, ha kivárjuk, hogy minden alkotórész kihűljön.

Hozzávalók

krém

3 tojás
3 e.k. cukor (édesítő)
1/2 vaníliarúd
6 dl tej
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

epres réteg

30 dkg friss eper
1-2 e.k. cukor v. édesítő
1/2 lime leve
2 bazsalikomlevél (elhagyható)
1,5 dl víz
2 e.k. piros tortazselé

díszítés

ét és fehér csokoládéforgács
3 dl habtejszín
pár szem friss eper
1-1 öntet epres balzsamecetkrém
bazsalikom vagy mentalevél


Elkészítés

A tejet forraljuk fel a vaníliával.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig a cukorral keverjük habosra.
Picike hideg tejjel keverjük el a keményítőt.
A felforrt tejjel apránként hőkiegyenlítüjük a tojássárgáját - (apránként hozzákanalazunk a forró tejből), amikor eléri a kellő hőmérsékletet a forró tejhez zúdítjuk és az elkevert keményítőt is. Lassú tűzön, szorgosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Ekkor a tüzet elzárjuk és a fehérjét is beleöntjük. Egy habverővel alaposan elkeverjük benne, itt nyugodtan összetörhet a fehérje, csak lazítani fogja a krémet és a forró tejben meg is fő.
Hagyjuk kihűlni, a vaníliarudat csak tálaláskor vegyük ki belőle.
Az epreket kockázzuk fel kicsire. Tegyük egy kis fazékba . Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot vagy az édesítőt, dobjunk bele 2 bazsalikomlevelet és facsarjuk bele a lime levét. Forraljuk össze 2 percig, majd adjuk hozzá a 2 evőkanál piros tortazselét (sima zselatin is jó) és hagyjuk hűlni.
A poharak aljára kanalazzunk az eperből, tegyük a hűtőbe, 10 perc múlva vegyük ki  és egy kis kancsó segítségével öntsük rá a szobahőmérsékletű vaníliakrémet, megint tegyük hűtőbe 15 percre, majd óvatosan osszuk el az epres réteget a krémek tetején, megint hűtő.
A tejszínt verjük fel. Ezt kanalazzuk a poharak tetejére. Az epreket vágjuk ketté, tegyük a habra, locsoljuk meg balzsamecetkrémmel, szórjuk meg a csokikkal. Lehűtve tálaljuk, nálunk még langyosan elfogyott.

Tipp: Jól illik hozzá ha, apróra vágott bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Amennyiben nincs balzsamecetkrém, a karamellöntet is jó lehet hozzá.


madártej epres pohárkrémnek álcázva


2014. április 17.

ZÖLDBORSÓLEVES MEDVEHAGYMÁS GALUSKÁVAL VAGYIS A MARADÉK CSONTOK HASZNOSÍTÁSA

zöldborsóleves

Amikor karajt vagy tarját veszek, mindig csontosat szoktam. Itthon szépen lefejtem a húsokat, a csontokat bezacskózom és amikor összejön a megfelelő mennyiség -levest vagy alapot készítek belőlük. 
Most még zöldborsó is várakozott a mélyhűtőben, így zöldborsó leves készült a csontocskák segítségével. Természetesen csont nélkül is elkészíthető, akkor is egy remek levest kapunk.
Finom volt, sokat nem kell vele bíbelődni és mindenki jóízűen fogyasztotta, jól esik a még hűvös estéken.

Hozzávalók

60 dkg karajcsont
60 dkg zöldborsó
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1/2 csokor snidling
1 e.k. pirospaprika
1 k.k. füstölt paprika
1 t.k. egész tarka bors
só ízlés szerint
víz
1 tojásból galuska
2 e.k. darált medvehagyma


Elkészítés

Egy hagymát aprítsunk fel, kevés olajon futtassuk fel, majd tegyük rá a csontokat, pár percig pirítgassuk, majd öntsük fel legalább 3-szoros vízzel, hagyjuk felforrni, majd vegyük vissza a hőt és főzzük legalább egy órát.
A zöldségeket tisztítsuk, karikázzuk és az idő leteltével adjuk a leveshez. Fűszerezzük, egy kis füstölt paprikával bolondítsuk meg az ízét. Borítsuk bele a zöldborsót is és főzzük készre.
Amikor megpuhultak a zöldségek- még van mit harapni rajtuk, akkor keverjük ki a galuskát és szaggassuk hozzá.
1 tojásom volt csak itthon, így 1 tojásból, lisztből és vízből készítettem. 2 evőkanál ledarált medvehagymával és kevés sóval ízesítettem.
A fa galuskával még forraljuk legalább 5 percig a levest. Zárjuk el a tüzet és akkor 1 csokor petrezselymet és snidlinget aprítsunk fel és adjuk az elkészült, forró leveshez. Hagyjuk picit összeérni és tálaljuk.
Érdemes a csontokról lefejteni a húst és úgy tálalni a levest.

Tipp: a medvehagymát tegyük aprítógépbe és kevés olajjal pépesítsük. Tegyük kis üvegekbe, zárjuk le vékony olajréteggel a tetejüket és a hűtőben tároljuk, így szezon után is lesz mivel ízesítenünk.



2014. április 15.

BLOGSZÜLINAPI ÖSSZEFOGLALÓ


Elérkezett ez a nap is.
Örülök, hogy  vettétek a fáradtságot és játszottatok velem. Nagy izgalommal vártam a recepteket és annak külön örülök, hogy néhányan válogattatok tőlem is. Sőt, ennek volt a nagyobb sikere, amit nem gondoltam volna, hiszen most mindenki a húsvétra készül.
Nem vagyok egy nagy játékszervező, biztos lehetett volna ezt jobban is csinálni, motiválóbb ajándékokat kitalálni, jobban időzíteni... -  ez most ilyen szerényen alakult, de jól van ez így :) Örülök, hogy játszottunk egyet, ha még érkezik recept, akkor utólag kiegészítem vele az összefoglalót.

Nagyon szépen köszönöm Nektek!!

Húsvétra ajánljátok

1. Kezdjük a sort  Teller Zsuzsa nagymamájától származó Rántott tojással, természetesen virtuális barátném Zsuzsa tolmácsolásában, aki nem csak süt, hanem  képzeljétek el, főz is. No meg a "monitorkanál" szülőanyja, csak mikor lesz már a birtokomban????? Ezt a finomságot a főzős blogján találjátok meg. Bevallom sosem ettem még, de remek ötlet,  biztos, hogy kipróbálom.


2. Aranytepsi varázslatos háziasszonya, a kelt tészták mestere - akinek a blogját már egy blogkóstoló alkalmával alaposan kiveséztem - köményes tallérokat szánt a locsolóknak. Gyönyörűek és igazán ígéretesek, talán ideje lenne beszereznem egy tallérsütőt.


3.  Konyhavirtuóz az egyik nagy kedvencemet szánja a húsvéti lakoma megkoronázásának a Diós répatortát krémsajttal. Elmondása szerint, ami nagyon finom és egészséges is, mivel zöldség van benne :) Én is hasonlóan készítem, így tudom, hogy szuper, arról már nem is beszélve, hogy milyen szépséges lett. Próbáljátok ki.



4. Mariszunk sem hazudtolta meg önmagát, egy igazi húsvéti pogácsával örvendeztetett minket. Nyuszifej pogácsákat sütött. A vendégei biztos, hogy imádni fogják. Lehet, hogy el kéne mennem Mariszt meglocsolni????
Tudom, hogy tavasszal nagyon elfoglalt, így külön köszönöm, hogy szánt rám időt, de ahogy Őt megismertem, nem csodálkozom rajta.


5. Erika az Életinfó fáradhatatlan írója hozzám hasonlóan szereti a gyorsan összedobható kajákat, ezért Villámgyors sós csigákat varázsolt, ami igencsak ígéretesen hangzik és úgy döntött, hogy az idén ez lesz a kedvenc. Dobhatnál hozzám pár darabot nagyszájú barátném :)



Tőlem készítettétek

Gallov Andrea volt az első, aki a megunhatatlan, örök kedvencemet a Medvehagyma pesto-ban pácolt fetát összedobta, még az üveg is ugyanaz. Elmondása szerint imádta, amit megértek, mivel én sem tudok eleget készíteni belőle. Andival nagyon jóban lettünk virtuálisan, aztán ez folytatódott személyesen is. Itt derül ki, hogy mennyi mindenre jó is ez a blogolás :)

Eredeti recept ITT.



2. Teller Zsuzsa mind a két kiírásnak eleget tett, elkészített tőlem egy Avokádókrémet. Az avokádókrém is az egyik gyengém, millió változatban készül kis konyhámban. Tényleg kezdem elhinni, hogy nem csak sütin él ez a család :)

Eredeti recept ITT.




3. Abroszra való  tündéri Okkija Kakaós csigákat választott tőlem. Nagyon szépek lettek és remélem, hogy valóban ízlett is Nektek. Köszönöm szépen kedves szavaidat :)

Eredeti recept ITT




4. Hajós Ági, a Tetovált lány már a blogger találkozón nagyon lelkesen kóstolgatta a Füstölt lazaccal töltött spenóttekercsemet, így nem lepődtem meg azon, hogy ezzel a látványos és finom étellel jött játszani. Örülök, hogy jól sikeredett. Szerintem az mindent elmond erről a zöld csodáról, hogy Isteni tekercsnek keresztelte. 
Nem hiába, a szomszéd tekercse mindig zöldebb :)

Eredeti recept ITT.



5.  Tűpárna és habverő Esztere igencsak egészséges recepteket készít, Ő a nagy átalakító. Eszter is kiszemelt egy áldozatot az oldalamon és könyörtelenül egészséges formába öntötte, leszámolt a kalóriákkal. Ügyes és bátor. Egy szeletet szívesen elmajszolnék. Az áldozat neve pedig Az átalakított citromtorta.

Eredeti recept ITT.



6. Konyhavirtuóz aztán tényleg nem bírt magával, igencsak virtuóz kedvében volt, 2 ételt is elkészített a blogomról. Elsőként egy könnyed, üde fogás a  Lazac steak zöldsalátával érkezett tőle. Gyönyörűséges :)

Eredeti recept ITT.



7. Aztán nagy meglepetésemre még egy üzenet várt Konyhavirtuóztól, hogy a Harcsapaprikás vargabélessel című felvonást sem tudta kihagyni. Emelem kalapom előtted!
Érdekes, hogy mindig a sütik ragadtak meg az oldalán, de ezek után jobban nyitva fogom tartani a szemem :)

Eredeti recept ITT.



8. Juci, From Juci mosolygós konyhatündére is kopogtatott  és elkészített egy igen látványos desszertet ami nem volt más, mint a  Szivárványtorta citrommázzal. Húú, de igazán csajosra sikeredett, nagyon szépek a színei. Nem hiába ügyes ez a lány, lassan férjhez kéne adni :)  Az a jó ezekben a színes sütikben, hogy mindig más lesz, a színük és mintájuk kiélhetjük kreativitásunkat a készítésükben.

Eredeti ITT.



9. Takarékos konyha gondos és takarékos háziasszonya Éva egyik kedvenc bejglimet sütötte meg. Nagyon köszönöm, hogy kipróbáltad és külön öröm számomra, hogy ízlett is. Nálunk percek alatt elfogy ez a finomság, ami nem más, mint a Meggyes marcipános bejgli.

Eredeti recept ITT.




10. Végül, de nem utolsó sorban leöblíthetjük ezt a sok finomságot Ildi Kokki által készített Whisky alapú krémlikőrrel. Gyönyörű képeket készített és látszik, hogy nagyon finomra sikeredett. Ezt a likőrt is mindenki saját ízlelőbimbóinak igényeihez igazíthatja és akkor biztos, hogy nem csalódik benne. Szerencsére nem kellett a barátját a zuhanytálcában elaltatni, hogy  a féltve őrzött Whisky-t megszerezze :)

Az eredeti ITT.


Még egyszer köszönöm a játékot Mindenkinek!

Akkor nézzük, hogy mit is ígértem. Szívem szerint mindenkinek adnék valamit, mert annyira igazságtalannak érzem ezt a sorsolgatást, legközelebb jobban átgondolom majd ezt a dolgot.



Tehát a húsvéti receptek beküldői között pár bonbont sorsoltam ki.
 A szerencsés nyertes Teller Zsuzsa.

Akik tőlem főztek, azoknak egy szivárványos koszorút ígértem.
Okki kapja

Azon illetőknek akik mind a két feladatot teljesítették padlizsánkrémet ígérgettem, így  ez a nyeremény Konyhavirtuózt illeti.

Arra kérlek titeket, hogy a címeteket küldjétek át nekem priviben. 
Azt nem ígérem, hogy az ünnep előtt megkapjátok, de igyekezni fogok.

2014. április 13.

KOVÁSZOS TEJES KIFLI

kovászos tejes kifli

Kenyeret és pitát nagyon gyakran készítek, de a kiflitől féltem. Tisztelettel jelentem, hogy minden félelmem alaptalan volt. Tökéletes kifliket sütöttem, ezek a képek már a második adagról készültek. Megismételtem a mutatványt, hogy biztos legyek benne, hogy nem a véletlen szülte a szerintem tökéletes kifliket. Jó, a formázásán még lehet szépíteni, gondolom pár alkalom után ez is megoldódik.
A kiinduló recept Limara paprikás kiflije volt. Az első alkalommal kifelejtettem a tejfölt belőle - pedig a pultra készítettem, de úgy is nagyon jó volt a tészta. Úgy vettem észre, ha tejföl nélkül sütöm, akkor ropogósabb a héja, ha vele, akkor az egész sokkal puhább. Nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, szerintem mind a kétféle tökéletesen finom. 
Érdemes tenni vele egy próbát főleg, ha elegünk van az ócska fűrészporos bolti kiflikből.

Hozzávalók

Kovász

2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 csapott e.k. cukor
1 nagy marék liszt (nem mértem le)

50 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj
1 dl langyos víz
2 t.k. só
2 evőkanál tejföl
durva szemű só a szóráshoz


Elkészítés

A kovásszal kezdjük. Egy tálba morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, ráöntjük a langyos tejet és megszórjuk a liszttel, összekeverjük  (olyan galuska sűrűségű legyen) és hagyjuk a pulton pihenni.

kovászos tejes kifli készítése

30-40 perc múlva a sokszorosára bugyog a kovászunk, ekkor már alkalmas lesz a felhasználásra.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, a közepére készítsünk mélyedést, adjuk hozzá a sót, a tejfölt és a kovászt. Kezdjük el óvatosan összedolgozni és annyi langyos vizet (nálam k.b. 1 dl. volt) adjunk hozzá, hogy a kenyértésztától puhább, könnyebb tésztát  kapjunk.
Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd borítsuk deszkára és addig gyúrjuk, amíg egy rugalmas jól formázható gombócot kapunk. Természetesen lehet géppel készíteni, de én jobban szeretem a két kezemmel megdolgozni, megnyugtat :)
Takarjuk le (folpack) és hagyjuk a duplájára dagadni ez olyan 40-60 perc.
Az elkészült tésztát tegyük deszkára, lazán nyomkodjuk hosszúkásra és 10 dekás gombócokat vagdossunk le belőle. Én mérleget használok hozzá.
11 db. kifli lett ebből a mennyiségből.
A megformázott gombócokat hagyjuk 10 percet pihenni, majd egyenként gyújtsuk oválisra. Fentről lefele haladva szorosan kezdjük el feltekerni és lazán húzzuk oldalra a tésztát a vége felé érve pedig az alját húzzuk lefele. A feltekert kifliket kicsit sodorjuk át és pakoljuk a tepsire.
Az elkészült kifliket hagyjuk a tepsin pihenni még fél órát majd kenjük le tejjel vagy vízzel és szórjuk meg sóval.
210 fokra előmelegített sütőben, aminek az aljára tettünk 1 nagy tál hideg vizet süssük aranysárgára. Rácsra téve hűtsük le.
Olyan igazi,belül letekerhető ízes kifliket kapunk.

Jó étvágyat :)

kovászos tejes kifli


kovászos tejes kifli

2014. április 11.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT VAGDALT TAVASZI HANGULATBAN BULGURRAL

tojással töltött vagdalt tavaszi hangulatban

Nem igazán különleges, de mélyhűtőt pakoltam és rengeteg zöldborsót találtam, így hirtelen ötlettől vezérelve belegyúrtam a masszába, aztán persze a medvehagyma sem maradhatott ki és ha, már lúd legyen kövér... egy nagy adag snidling is belekeveredett :)

Hozzávalók

1 kg sertés darált
30 dkg zöldborsó
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy adag medvehagyma
1 nagy adag snidling
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 t.k. só
1 t.k. bors
1 e.k. pirospaprika
1 t.k. füstölt paprika
1 k.k. majoránna
3 szikkadt kifli
5 főtt tojás
kevés zsemlemorzsa

1 csomag bulgur
20 dkg zöldborsó
petrezselyem
snidling
1/2 k.k. szárított oregánó
1/2 v.hagyma
víz


Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük.
Egy tálba borítjuk a húst.
A kifliket beáztatjuk.
Mindent apróra vágunk.
A beáztatott kifliket kifacsarjuk és a húshoz adjuk. Befűszerezzük, minden felaprított hagymát és zöldet hozzáadunk és 1 tojást beleütünk. Alaposan összegyúrjuk. Legvégül a fagyos zöldborsót is beledolgozzuk.
Óvatosan nyaljuk meg az ujjunkat, hogy megnézzük elég sós-e, mert utólag már nem igazán lehet ízesíteni!
Egy tepsit leolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával és  a massza felét egy vastag csíkban ráhelyezzük.
A megtisztított tojásokat végigrakjuk a húsmasszán, aztán beborítjuk a másik felével.
Vizes kézzel csinosra formázzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Érdemes pihentetni sütés után, mert melegen nem lehet szépen szeletelni!

A hagymát pici olajon megdinszteljük, rászórjuk a bulgurt, megkevergetjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót és felöntjük legalább dupla mennyiségű vízzel. Lefedjük és kis lángon 6-8 percet főzzük, ha kell pótoljuk a vizet. Elzárjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk még párolódni. Amikor elkészült snidlinggel és petrezselyemmel megkoronázzuk.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat