2014. május 28.

ZSÁLYÁS KOLBÁSZOS TÚRÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK RÁNTVA ZÖLD FŰSZERES ÚJBURGONYÁVAL


Ritkán készítek rántott dolgokat, most is komoly dilemma volt számomra, hogy panírozzak vagy csak sütőben süssem, aztán a panír mellett döntöttem. Nagyon finom volt, de szerintem fél óra pepecselést megspórolhattam volna, ha fokhagymás tejföllel nyakon öntöm és simán megsütöm a sütőben. Az az igazság, hogy nem szeretem a kelleténél több munkával járó ételeket elkészíteni. Néha azért belefér.

Hozzávalók

töltött gomba

75 dkg nagyobb gomba (12 db nálam)
25 dkg tehéntúró
8-10 dkg füstölt kolbász
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 csokor snidling
1/2 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
6 zsályalevél
1/2 k.k. só
1/2 k.k. bors
1/4 k.k. őrölt chili

panír

zsemlemorzsa
liszt
tojás

köret

1 kg újburgonya
1 csokor petrezselyem
6-8 zsályalevél
1/2 csokor snidling

3-4 kanál étolaj

tartár

1 dl majonéz
2,5 dl tejföl
1/2 k.k. só
1/2 k.k. bors
1 t.k. édesítő
1 öntet fehérbor
2 k.k. dijoni mustár
1/2 csokor snidling



Elkészítés

A gombákat tisztítsuk meg és a szárát tegyük félre.
Egy kiskanál segítségével óvatosan kaparjuk ki a kalapok belsejéből a barna lemezkéket.
Sózzuk be és tegyük félre.
Töltelék: a kolbászt vágjuk apró kockákra és pirítsuk meg.
A túrót tegyük egy tálba.
A megsült kolbászt szűrjük le és  tegyük a túróhoz.
A gomba szárait szintén vágjuk apróra és a kisült kolbászzsíron fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés szárított zsályával is hintsük meg, majd ezt is adjuk a túróhoz.
Az újhagymát, snidlinget, petrezselymet és friss zsályát aprítsuk fel és alaposan keverjük el a túrós töltelékben, reszeljünk bele finom sajtot is. Só, bors, pici csili segítségével adjuk meg a végső ízt a tölteléknek.
A gombákat teljesen töltsük meg a töltelékkel, majd óvatosan panírozzuk be, először lisztbe, majd tojásba és legvégül zsemlemorzsában forgassuk meg.
Bő olajban közepes lángon süssük készre. Érdemes az első oldalát fedő alatt megsütni, így biztos, hogy nem marad nyers a gomba.
Az újburgonyát mossuk meg, vágjuk vastag karikákra és egy tapadásmentes nagy serpenyőben pár kanál olaj kíséretében tegyük tűzre. Sózzuk meg, fedjük le és 10-15 perc alatt pároljuk majdnem készre. Ekkor az összes zöld fűszert aprítsuk fel és zúdítsuk a burgonyára. Fedő nélkül, nagy lángon kicsit pirítsuk át.
A tartár hozzávalóit egy habverővel keverjük el, ízesítsük ízlésünknek megfelelően.
Jó étvágyat :)







2014. május 26.

BODZA SORBET




A vége felé közelít a bodzavirágzás, ezért gyorsan készítettem egy isteni, hűsítő desszertet belőle. Lehetett volna gombócolni is, de nekem nagyon tetszett így a kristályzuhatag.
Sok munka nincs vele, ráadásul sok pénzbe sem kerül, viszont mindenki boldogan kanalazta, hát kell ennél több ebben a hőségben? Tulajdonképpen ez egy bodzalimonádé lefagyasztva.

Hozzávalók

15 bodzavirág
2 liter víz
1 citrom
 cukor ízlés szerint
kevés gin vagy Bacardi, de el is hagyható

bodza sorbet

Elkészítés

A bodzavirágokat áztassuk hideg vízbe, pár citromkarika kíséretében. A hűtőben pihentessük 3 napot, majd szűrjük le és ízesítsük cukorral és citrommal, ha szeretjük egy nagy öntet gin igencsak feldobja, de a menta is remek hozzá.
Akinek van fagyigépe tegye bele. Én beletettem, de aztán átöntöttem egy műanyag dobozba és fél óránként jól átkevergettem, így gyorsabb és hatékonyabb volt. Pár óra kell neki a mélyhűtőben és minél többször kevergetjük annál jobb lesz az állaga.
Szenzációsan finom és hűsítő, érdemes elkészíteni.

Tipp: úgy is fogyaszthatjuk, hogy egy hosszú poharat háromnegyedig megpakoljuk a sorbet-tel, majd felhúzzuk szódával. Citromkarikával, mentával feldobjuk.


bodza sorbet


2014. május 22.

POSÍROZOTT LAZAC ZÖLD KÉREGBEN BROKKOLIVAL

posírozott lazac

Egyszerű, gyors, látványos, kímélő és még finom is. Mi kell még a boldogsághoz?Sajnos ezt is borongós, esős napon fotóztam, így nem igazán jó a kép minősége, de azért remélem visszaad valamennyit a látványból.

Hozzávalók 

20-25 dkg-os lazac steak fejenként

Főzőlé

3 babér
1 chili
7 egész bors
1 citrom leve
1 t.k. só
1 t.k. füstölt paprika
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
víz

 Kéreg

1 csokor snidling
1 csokor petrezselyem
pár zsályalevél
kevés rozmaring
1 evőkanál méz
pár csepp citrom

1 brokkoli


Elkészítés

Készítsük el a páclevet, tegyünk bele minden hozzávalót és forraljuk össze. Annyi vizet tegyünk az edénybe, hogy ellepje a lazacokat.
Amikor összeforrt, vegyük kicsire a lángot. Az a lényeg, hogy csak gyöngyözzön a víz. Ekkor helyezzük a fazékba a halacskákat és hagyjuk benne legalább 10  percig, majd óvatosan vegyük ki.
Ekkor több dolgot tehetünk: lehúzzuk a bőrét, nem húzzuk le a bőrét vagy felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt és amikor már füstöl beletesszük a lazacot a bőrös felével és 1,5 perc alatt ropogósra pirítjuk.
A zöldeket (mindenki variálja kedvére) aprítsuk fel egy éles késsel, annyira amennyire csak tudjuk, keverjük el kevés mézzel és pár csepp citromlével és ezzel a szép zöld masszával bekenjük a lazacok tetejét.
A brokkolit szedjük rózsáira és lobogó sós vízben, amihez adtunk pár gerezd fokhagymát is főzzük meg, de csak fog-keményre. Örüljünk rá borsot, csepegtessük meg kevés citrommal és kínáljuk a lazac mellé.




2014. május 20.

EPRES BODZAZSELÉ

epres bodzazselé

Elég sok mindent készítettem már bodzából, de ez az epres bodzazselé idáig kimaradt. Nem dunsztoltam és nem is télire készült, csak a hűtőnek, hogy legyen mivel töltögetni a palacsintákat, no meg a bodzafagyit megturbózni vele.
Nagyon egyszerűen készítettem el, pontos arányokat sem igazán tudok írni, ezt mindenki eldöntheti saját ízlésének megfelelően.
A fotózás nem ment zökkenőmentesen, mert kis tigrisem úgy érezte, hogy Ő a főszereplő és folyamatosan a fotóalany körül somfordált. Engem nem zavar, remélem titeket sem :)

Hozzávalók

10-15 db bodzavirág
1 citrom
1 t.k. étkezési citromsav
15-20 dkg cukor
2-2,5 l. víz
10-15 dkg eper
1 tasak 2 :1- ben zselésítő



Elkészítés

A virágokat beáztattam egy befőttesüvegnyi hideg vízbe, pár citromkarika kíséretében és hűtőbe tettem. Ugyanúgy jártam el, mintha bodzalimonádét készítenék.
2 nap után leszűrtem, majd tűzre tettem, citromsavat és cukrot adtam hozzá, no meg egy friss bodzavirágot.
Amikor felforrt, a zselésítőt is hozzákevertem és elzártam a tüzet.
Az epreket megmostam, vékony szeletekre szeltem, majd a még meleg főzethez adtam és kivettem a bodzavirág szárát. A lehulló virágokat a zselében hagytam.
Üvegekbe öntöttem, fejtetőre állítottam, hagytam teljesen kihűlni, majd a hűtőbe tettem.
1-2 hétig biztos eláll, mivel az epreket nem hőkezeltem, ezért ezt a módszert nem ajánlom hosszútávú eltételre.


2014. május 16.

BODZAFAGYLALT EPERREL

bodzafagylalt

 Először is köszönöm a receptet Sherpa konyhája szerzőjének Gallov Andi barátnőmnek.
Bodzafagyira fájt a fogam, de fogalmam sem volt arról, hogyan kezdjek hozzá, de Andi azonnal a segítségemre sietett és bepöntyögte nekem a jól bevált receptjét, ami közben már az ő blogján is megjelent.
Nagyon finom, krémes, savanykás a fagyi, főleg eperrel és egy kis mentával felturbózva.

Hozzávalók

15 bodzavirág
0,5 l. joghurt
3 dl tejszín
10 dkg cukor
1 citrom
6 tojássárgája
1 öntet bodzaszörp
2 mentalevél
eper és menta a tálaláshoz


Elkészítés

A joghurtot tegyük egy sűrű szövésű anyagba és csepegtessük le.
A tejszínt öntsük egy edénybe. 
A citrom héját vékonyan hámozzuk le és adjuk a tejszínhez.
A tejszínt a citromhéjjal és a cukor felével forraljuk fel, majd zárjuk el a tüzet és tegyük bele a bodzavirágokat. 
Legalább pár órát, ha lehet egy éjszakát is hagyhatjuk ázni a virágokat.
A 6 tojássárgáját a cukor másik felével keverjük habosra.
A tejszínt megint forraljuk fel, 2 mentalevelet dobhatunk hozzá, majd forrás után szűrjük le. 
Adjuk hozzá a bodzaszörpöt és hőkiegyenlítéssel a cukorral felvert tojásokat, majd facsarjuk bele a citromlevét.
Lassú tűzön főzzük krémesre, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni és keverjük hozzá a lecsepegtetett joghurtot.
Akinek van fagylaltgépe öntse bele és készítse el a fagyit.
Akinek nincs, az öntse egy műanyag tálba, tegye a fagyasztóba és fél óránként alaposan kevergesse meg.
Tálaláskor eperkarikákkal és mentalevéllel turbózzuk fel.

Tipp: Fagyasztás előtt adhatunk hozzá felkockázott epret és így epres bodzafagylaltot kapunk.


2014. május 15.

KÓKUSZOS BROKKOLIKRÉMLEVES, ROSTON SÜLT TŐKEHAL KOLBÁSZOS GARNÉLARAGUVAL egészséges és finom menüajánlat a Food Revolution Day alkalmából


Jamie Oliver hívta életre ezt a mozgalmat, amit nevezhetünk Gasztroforradalomnak is. Célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Ne vegyünk kész vagy félkészételeket, amik hemzsegnek a cukortól, ízfokozóktól és tartósítószerektől - hanem jó minőségű alapanyagokból készítsük el otthon az ételeket, hiszen főzni könnyű és szórakoztató. 
Én ugyanezt vallom, így egyértelmű volt számomra, hogy szerény blogocskámmal én is támogatom ezt a remek kezdeményezést.
Egy egészséges, mondhatni diétás menüt készítettem erre a jeles alkalomra. Az összetevők lehet kicsit meghökkentőek lesznek első olvasásra, de ez ne riasszon el senkit se.  Mind a két étel percek alatt összedobható, simán beleillik a 15 perces menükbe. Finomak és laktatóak, garantáltan tele lesz a pocak az elfogyasztásuk után és nem nem kell rettegni a fölösleges kalóriáktól és a káros adalékanyagoktól.
Sajnos nagyon rosszul időzítettem az ételek elkészítését, mert folyamatosan szakad az eső, szürkeség és szélvihar uralkodik és ilyen körülmények között képtelenség befotózni az ételeket. Így nagy bánatomra a fotók silányak lettek, de higgyétek el, az ízükkel nem volt semmi probléma és a megálmodott desszertet el sem készítettem.

Kókuszos brokkolikrémleves

Kókuszos, pikáns brokkolikrémleves

Hozzávalók

1 brokkoli
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ecetes torma
1 k.k. szárított chili
1/2 k.k. római kömény
1/2 citrom leve
2 szál újhagyma
1 doboz kókusztej
só, bors ízlés szerint
2-3 dl víz
1 öntet száraz fehérbor
1 csokor snidling
szeletelt mandula


Elkészítés

A brokkolit szedjük rózsáira, a szárát vékonyan karikázzuk fel. Tegyük annyi vízbe, hogy pont ellepje, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, a felkarikázott fokhagymát. A vizet ízesítsük sóval, chili-vel, köménnyel, fokhagymával és főzzük meg a brokkolit. Amikor megpuhult,(nem kell szétfőzni!) öntsük fel a kókusztejjel és turmixoljuk krémesre. Tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá egy kanál tormát, egy öntet fehérbort, facsarjuk bele a fél citrom levét, egyet forraljunk rajta és kész. 
Az elkészült levesbe aprítsunk 1 csokor snidlinget és pirítsunk a tetejére szeletelt mandulát.

Roston tőkehal kolbászos garnélaraguval

roston sült tőkehal kolbászos garnélaraguval

Hozzávalók

4 szelet tőkehalfilé
10 dkg koktélrák
15 dkg tisztított garnéla
6 dkg füstölt kolbász
1,5 dl sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 öntet balzsamecet
1 k.k. cukor v. édesítő
1 t.k. koriandermag
1 k.k. szárított oregánó
1 dl víz
1 dl kókusztej
1 öntet száraz fehérbor
bors
Cayenne bors
2 e.k. olívaolaj
friss koriander



Elkészítés

A koriandermagokat törjük meg egy mozsárban majd pirítsuk meg. Egy másik serpenyőben süssük meg a felkockázott kolbászt. Amikor érezzük a koriander illatát, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, hígítsuk fel vízzel  és adjuk hozzá a fűszereket és a megsütött kolbászt. A fokhagymát reszeljük bele és forraljuk össze. 
Adjuk a szószhoz a rákokat. Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk meg a pikánsságát a csiliszósszal, pici cukorral, balzsamecettel és egy öntet fehérborral. 2 perc forralás elég neki, nem szabad túlfőzni a rákokat. Amikor elkészült a zöldhagymát vágjuk apróra és keverjük el a raguban. Akinek van friss koriandere bőven hintse meg vele, sajnos nálam elfogyott, így került rá az oregánó. 
A halakat sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük be reszelt fokhagymával és egy tapadásmentes forró serpenyőben  pár perc alatt süssük készre.
Tálaláskor locsoljuk meg a halat a raguval és egy kis tálkában külön is adhatunk mellé.


A mozgalom Facebook oldalán találtok sok információt ITT.

Az ország több nagyvárosában színes programokon vehettek részt.
Íme egy kis ízelítő:


2014. május 13.

MASCARPONÉS POHÁRKRÉM AMARATTO LIKŐRREL ÉS AMARETTI KEKSZEKKEL

mandulás mascarponés pohárkrém

Az előző bejegyzésben szereplő tiramisuhoz (direkt) túl sok krémet készítettem, mivel annyira finom volt. Így két legyet ütöttem egy csapásra, született pohárkrém is. Választanom kéne a tiramisu és a krém között, nagyon nagy bajban lennék, nem tudnék. Egyszerűen tökéletes, ki kell próbálni. Igazából 1 alapanyagot cseréltem fel és megváltoztattam a tálalást, viszont egy teljesen más jellegű desszertet kapta. Természetesen ízében hasonló, csak ez jóval mandulásabb, viszont textúráját tekintve ez jóval izgalmasabb lett az omlós, ropogós Amaretti kekszeknek köszönhetően.

Hozzávalók

25 dkg mascarpone
15 dkg krémtúró
1,5 dl habtejszín
2 evőkanál nyírfacukor (lehet édesebbre is)
1 dl Amaretto likőr
10 dkg Amaretti keksz
10 dkg marcipán
pár szem eper


 Elkészítés

A tejszínt verjük kemény habbá egy kevés habfixálóval. A mascarponét keverjük krémesre a krémtúróval és a porított nyírfacukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhabot.
A marcipánból gyúrjunk borsnyi golyócskákat.
A keksz egy részét  morzsoljuk a poharak aljára, kanalazzunk rá krémet. A krémre locsoljunk kevés Amaretto likőrt és szórjuk meg a marcipánból készült golyócskákkal, majd megint morzsoljunk kekszet, amit beborítunk a krémmel, locsolunk likőrrel és szórjuk meg a golyócskákkal. Ezt a folyamatot ismételgessük addig, amíg tele lesz a poharunk.
A tetejére morzsolt keksz és marcipángolyók kerülnek, amit egész keksszel és pár szem eperrel díszítünk.
Mennyei :)




2014. május 10.

TIRAMISU MARCIPÁNNAL TOJÁSMENTES KRÉMMEL KÉSZÍTVE

mandulás tiramisu tojás nélkül

 A tiramisut szinte mindenki szereti és az elkészítése sem okoz nagy problémát senkinek sem és valljuk be, nehéz hibázni vele.
Nekem a fő gondom az eredeti recepttel, hogy nyers tojást kell elkeverni a mascarponével. Nálam ez nem jön be igazán, ezért ez kimarad belőle, de egy igen finom krémet kapunk így is, ami stabilan megáll és felveszi bármelyik eredeti recepttel a versenyt. Isteni finom, könnyű, nem túl édes - egyszerűen képtelenség abbahagyni az evését. Mondanom sem kell, rekord idő alatt elfogyott. Aki nem akar cukrot használni, annak ajánlom, hogy lehet kapni nyírfacukrot porítva, így a darálással sem kell már bajlódni.

Hozzávalók

25 dkg babapiskóta
50 dkg Mascarpone
20 dkg krémtúró v. kimért krémsajt
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
3 dl fekete kávé
1 dl Amaretto likőr
10 dkg marcipánmassza
3 evőkanál cukor, xilit v. édesítő
cukrozatlan kakaó a szóráshoz


Elkészítés

Egy számunkra szimpatikus formájú edényt béleljünk ki fóliával, ügyelve arra, hogy bőséggel túllógjon a széleken.
A krémhez verjük kemény habbá a habtejszínt egy habfixáló segítségével.
A mascarponét keverjük el a cukorral és a krémtúróval. Nálam azért került bele a krémtúró, mert csak 50 dkg mascarpone volt itthon, de így utólag azt kell, hogy mondjam, remek ötlet volt. Természetesen kihagyható és csak a mascarpone-val is elkészíthető.
Keverjünk hozzá fél deci Amaretto likőrt.
A marcipánból gyúrjunk apró golyócskákat. Ezeket a golyókat keverjük el a krémben. Párat hagyjunk meg díszítésnek.
Főzzünk egy jó erős feketét, öntsük egy tálkába, majd Amaretto likőrrel vegyítsük el.
A babapiskótákat egyenként mártsuk ebbe a folyadékba. Ne áztassuk, csak az egyik felét érintsük bele.
 A formánkat pakoljuk végig ezzel a piskótával.
A piskótaréteget vastagon borítsuk be a krémmel.
A következő sor piskótát szintén mártogassuk a kávéba és az alsó sorral ellentétes irányban pakoljuk a krémre.
Ezt a réteget is borítsuk be a krémmel, majd újabb ellentétes irányban fektetett, mártogatott piskóta jön. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg tart az alapanyag.
Nekem 3 sor piskóta került a tálkámba.
A tetejét is alaposan borítsuk be a krémmel.
A maradék kávéval meglocsolgattam a tetejét, még maradt 3 piskótám, azt ferdén rátettem díszítésnek.
 A fóliával jól borítsuk be és a hűtőben hagyjuk 1 napig összeérni.
Másnap a fólia segítségével könnyen kiemelhető a süti a formából. A tetejét hintsük meg jó minőségű kakaóval, szórjuk rá a marcipángolyókat.
Szépen szeletelhető.






2014. május 9.

EPRES MENTÁS BODZALIMONÁDÉ

epres bodzalimonádé

Teljes bodza-őrületben szenvedek, ami nem újdonság, mert minden májusban ez történik velem. Egyszerűen imádom, képtelen vagyok ráunni.
Ez a limonádé nagyon egyszerűen elkészíthető és alaposan megbolondítja a belecsempészett friss eper és pár mentalevél.


Hozzávalók

15-20 db. bodzavirág
1 citrom
3 l. víz
1 k.k. citromsav
15-20 dkg cukor vagy édesítő
15 dkg eper
4-5 mentalevél


Elkészítés

Normál körülmények között 3 napig kéne áztatni a bodzavirágokat a hűtőben.
Most felgyorsítottam a folyamatot.
A bodzavirágokat tegyük egy nagy üvegbe, karikázzuk hozzá a citromot, öntsük fel hideg vízzel, fedjük le a tetejét egy tálkával és pihentessük a hűtőben. 3 nap után szűrjük le és kész is a finom limonádé.
Most szintén beáztattam a virágokat, de csak 1 napig. Ekkor egy fazékba borítottam, beízesítettem cukorral és adtam hozzá 1 kiskanál citromsavat, majd tűzre tettem. Amikor forrni kezdett, gyorsan elzártam a tüzet, kiszedtem a virágokat, de egy pár szirmocskát hagytam a fazékban. Hagytam hűlni és amikor már langyos volt, beletettem az eperdarabokat és a mentaleveleket. Azért jó, ha langyosan tesszük bele az epret, mert akkor szépen megszínezi az italt.
 Hűtőben hűtsük le és fogyasszuk egészséggel.
Jégkockákkal és egy kis vodkával remek itóka blogoláshoz :)



2014. május 8.

ROZMARINGOS MUSTÁRBAN PÁCOLT SERTÉSSZŰZ SNIDLINGES BURGONYASALÁTÁVAL ÉS GRILLEZETT ZÖLDSPÁRGÁVAL

mustárban pácolt sertésszűz

Imádom a sertésszüzet! Mindig jó vastagra hagyom, olyan steak - jellegűnek. Puha, omlós, szaftos a végeredmény, egyszerűen tökéletes. Általában egy bacon szeletbe tekerem, de ezt a lehetőséget most átadtam a spárgának. Mennyei ebéd volt :)

Hozzávalók

fejenként 2 vaskos szelet sertésszűz

páchoz

dijoni mustár
olíva
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. durvára vágott tarka bors
rozmaringágak

1 köteg spárga
6 dkg szeletelt bacon

1 kg kifliburgonya

hideg víz
ecet
édesítő

dresszing

1 nagy doboz tejföl
1,5 dl sűrű majonéz
2 k.k. dijoni mustár
1/2 k.k. fehér bors
1 e.k. nyírfacukor (v. cukor)
1/2 dl száraz fehérbor
pici só
1 nagy csokor snidling


Elkészítés 

A húst pácoljuk be. Kenjük be vékonyan a dijoni mustárral, szórjuk meg durvára vágott tarka borssal, hintsük meg vékonyra szeletelt fokhagymakarikákkal, öntsük fel étolajjal, tegyünk mellé 1-2 rozmaringágat és a hűtőben pihentessük 1-2 napig. Tehát érdemes előre gondolkozni ennél az ételnél.
A burgonyát főzzük meg sós vízben. A megfőtt burgonyát hámozzuk meg és karikázzuk még melegen salátalébe. A salátalevet ecet, víz és édesítő keverékéből állítsuk össze ízlésünknek megfelelően. Ebben a lében hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a dresszinget. A majonézt keverjük el egy nagy pohár tejföllel, ízesítsük, pici sóval, borssal, édesítővel, dijoni mustárral és kevés fehérborral. Keverjük el egyenletesen, majd egy csokor friss snidlinget vágjunk nagyon apróra és keverjük a dresszinghez.
A bepácolt húsokat vegyük ki az olajból, sózzuk meg, hintsük meg rozmaringgal és egy forró serpenyőben minden oldalát süssük meg, majd tegyük 200 fokos sütőbe 5 percre.
A spárgát 5-6 darabonként bugyoláljuk 1-1 csík baconbe, szórjuk meg kevés rozmaringgal, és forró serpenyőben süssük addig, hogy ropogós legyen a bacon. Én most alaposan megsütöttem a spárgát, mert a gyerek csak így eszi meg, de szerintem 2 perc hőkezelés elegendő neki, ha  zsenge.
Nagyon finom, jó étvágyat :)



2014. május 2.

KÓKUSZOS PUSZEDLI (paleo)

paleo kókuszos csók

Blogkóstoltam. Vea nem kis fejtörést okozó blogot sorsolt nekem, a Tűpárna és habverőt. Azért volt nehéz dolgom, mert Eszter főleg paleo recepteket gyűjt, én pedig nem igazán vagyok még jártas ebben a témakörben. Azért nem kell engem félteni, mert volt itthon, kókuszlisztem és erythritol-om, - még szerencse, hogy mindent összevásárolok, amin megakad a tekintetem. Így gombhoz kerestem a kabátot, de hamar szerencsével jártam.

Eredeti recept ITT.

Hozzávalók

30 g. kókuszliszt
75 g. kókuszreszelék
30 g. erythritol
0, 7 dl kókusztej
3 tojásfehérje
kevés szeletelt mandula


Elkészítés

A kókuszlisztet, reszeléket és édesítőt keverjük el, majd öntsük fel a kókusztejjel.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Egy lapátka segítségével óvatosan keverjük el a habot a kókuszos keverékkel.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázzunk a masszából.
Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre.
Egy kiskanállal nyomkodjunk mélyedéseket a tetejére és szórjuk bele a szeletelt mandulát.
170 fokra előmelegített sütőben süssük 18 percig vagy addig, amíg egy kis színt kap.
A ropogós mandula jól illett hozzá. Az íze tömény kókuszos, tehát ezzel sem volt gond. Engem kicsit zavart az állaga, mert nem volt elég szaftos, még szoknom kell, de 1-1 szelet friss eper csodát tett vele :)








DÍJ


Szera elindított egy díjat, ami Hankkához érkezett, Ő pedig átadta nekem.
Sok szabály nincs, csak annyi, hogy átadod 5 olyan blognak, akiket kreatívnak tartasz.

Nehéz ötöt kiválasztani, de azért megpróbálom.
Lássuk, az én 5 díjazottamat :)


Fogadjátok szeretettel!

2014. május 1.

CHILIS MÉZZEL FÉNYEZETT CSIRKESZÁRNYAK MENTÁS UBORKÁVAL ÁS BURGONYAPÜRÉVEL

fényezett csirkeszárnyak

Olcsósága ellenére ez egyik legfinomabb része a csirkének a szárnya. Nem egy elegáns fogás, mert kézzel kell enni és elég maszatolós, de remek kísérője egy csevegős, borozgatós estének, csak adjunk hozzá jó sok szalvétát.
Rengeted fűszer került a pácba, sőt még sütés után is kapott egy réteg ízt.

Hozzávalók

1,5 kg csirkeszárny

páchoz

1 dl olíva
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 k.k. méz
1 e.k. magos mustár
2 e.k. csiliszósz
1, 5 e.k. Worcester szósz
1 t.k. gyömbér
1 t.k. őrölt színes bors

mázhoz

1 dl méz
3 e.k. csiliszósz
pár csepp citromlé
1 csokor snidling

burgonyapüré

1 kg burgonya
5-6 dkg vaj
1-2 dl tej

mentás uborka

2 kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
6 mentalevél
1/2 t.k. szárított oregánó
friss oregánó
3 dl sűrű tejföl


Elkészítés

A szárnyakat  az egyik porcnál vágjuk ketté. Aki akarja csapja le a kiálló végét, én nem tettem, mert tök jó elrágcsálni.
A páchoz valókat keverjük el egy nagy tálban, reszeljük bele a fokhagymát. A szárnyakat forgassuk bele és hagyjuk állni legalább egy órát, de nem kell visszatenni már a hűtőbe.
A mézet keverjük el a csiliszósszal és pár csepp citromlével ez lesz a máz.
Borítsuk egy kiolajozott nagy tepsibe, alaposan sózzuk meg, fóliázzuk le és süssük 180 fokon legalább fél órát, majd vegyük le a fóliát,  egyszer forgassuk át a húst és süssük pirosra.
Amikor szép színt kaptak, egy ecset segítségével kenjük be a mázzal és dugjuk vissza 5 percre a forró sütőbe. 
Az elkészült húst, megint kenjük be a mázzal, szórjuk meg gazdagon a felaprított snidlinggel, ami szépen rátapad majd.
Az uborkát reszeljük le egy káposztareszelőn. Sózzuk be, hagyjuk 10 percet állni, majd a alaposan facsarjuk ki a levét.
Egy tálkába öntsük a sűrű tejfölt, reszeljük bele a fokhagymát. Aprítsuk bele a finomra vágott friss mentát és a szárított oregánót. Ebbe a keverékbe tegyük a szárazra facsart uborkát, keverjük össze, friss zöldekkel szórjuk meg és fogyasztásig hagyjuk a hűtőben.
A burgonyát főzzük puhára, törjük össze, keverjük el benne a vajat és adjunk hozzá annyi meleg tejet, hogy megfelelő állagú legyen a pürénk. Sóval, esetleg kevés szerecsendióval ízesítsük. Végén snidlinggel szórjuk meg.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat