2014. június 30.

RÓZSAZSELÉ ÉS KANDÍROZOTT RÓZSASZÍRMOK

rózsazselé

Ez a finomság legalább 1 hónapja készült, úgyhogy bőven itt az ideje, hogy megosszam veletek.
Roppant egyszerű elkészíteni és isteni finom. Palacsintába, gofrira, fánkra ......no meg millió egy étel megkoronázására alkalmas a zselé. A szirmokkal mesésen lehet desszerteket díszíteni, de nálunk nagy sikere van csak önmagában fogyasztva. 
Először porcukorban forgattam meg a rózsaszirmokat, ahogy a felső képen is látszik, de nem lettek igazán mutatósak. A következő adag már kristálycukorban hempergőzött,  azok sokkal látványosabbra sikeredtek.


Hozzávalók
 rózsazseléhez

10 rózsafej (piros)
1/2 l víz
1 k.k. étkezési citromsav
15-20 dkg cukor
1/2 tasak dzsemfix

Hozzávalók 
 cukrozott rózsaszirmokhoz

hibátlan, kinyílott rózsaszirmok
1 tojásfehérje
kristálycukor
(ecset, szilikonlap)


Elkészítés

rózsazselé

A zseléhez vagy lekvárhoz nem jók a világos szirmok, mert nem lesz szép színe a végeredménynek. Az apróbb futórózsák sem jók, mert elvesztik az ízüket és a ű,  színüket is. Tehát a szép nagy fejű, sötét vörös, hosszú szárú rózsákat részesítsük előnybe. (kipróbáltam rózsaszínből, de csúnya, sárga színe lett)
Szedjük le a szirmokat, tegyük egy tálba és öntsük fel a vízzel. Hagyjuk legalább 3-4 órát ázni, majd adjuk hozzá a cukrot és citromsavat és melegítsük fel. Amikor forrni kezd, azonnal tegyük hozz á a zselésítőt, forraljuk össze és vegyük le a tűzről és szűrjük le, közben alaposan nyomkodjuk ki a rózsákból a nedűt. 
Töltsük üvegekbe, 1-2 egészsége szirmot tegyünk az üvegbe, zárjuk le és fordítsuk a tetejére. 


Elkészítés 

kandírozott rózsaszirmok

Itt minden szín játszik, csak szép egészséges, friss szirmok legyenek.
Válasszunk ketté egy tojást, a fehérjét keverjük el 1-2 csepp vízzel.
Terítsünk ki egy szikikonlapot.
Vegyünk elő egy tiszta ecsetet.
Fektessünk magunk elé egy rózsaszirmot és az ecset segítségével kenjük le a fehérjével, mind a két oldalát.
A cukrot szórjuk egy tálkába és mártsuk meg benne a fehérjével átkent szirmokat.
Fektessük a szilikonra és pár óra alatt hagyjuk kiszáradni őket.
Nálam egy papírtörlővel kibélelt papírdobozban figyelnek.


kandírozott rózsaszirmok


2014. június 25.

TÚRÓGOMBÓC


Most egy nagyon egyszerű és közkedvelt desszertet hozok. Több változata szerepel már a blogon, a mákban forgatott túrógombóc meggyöntettel, a sárgabarackkal töltött túrógombóc és a narancsos-mandulás túrógombóc. Ezek gyakran elkészülnek kis konyhámban, viszont a gyerek most prézliben forgatott gombóckákra vágyott, így azt kapott.
Nagyon picike csavart azért kapott, tálaláskor reszelt citromhéjjal és darált grillázzsal lett meghintve.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, nehéz vele hibázni.


Hozzávalók

1/2 kg tehéntúró
3 egész tojás
2 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg búzadara
1/2 k.k. szódabikarbóna

15 dkg zsemlemorzsa
1 dl étolaj
1 t.k. cukor
tejföl
reszelt citromhéj
őrölt grillázs

Elkészítés

A túrót öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a búzadarát és kevés reszelt citromhéjat. A szódabikarbóna elhagyható, de szerintem könnyebbé, levegősebbé teszi a gombócokat. Alaposan keverjük el, hagyjuk  állni legalább 10 percet.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, amibe a prézlit beleszórjuk és óvatosan, sűrűn kevergetve pirítsuk meg. ( ez megint az én hülyeségem-szoktam hozzáadni kevés cukrot ami menet közben kissé megkaramellizálódik, de ezt tényleg nem fontos utánam csinálni :) 
Vizes kézzel formázzunk belőle nekünk szimpatikus méretű gombócokat.
Forraljunk egy fazékban vizet és amikor lobog óvatosan tegyük bele a gombócokat és vegyük kisebbre a lángot mert, ha nagyon zubog a víz, könnyen szétesnek a gombócok.
Főzzük addig, amíg feljönnek a felszínre. Szűrólapáttal vegyük ki a vízből az elkészült gombóckákat és egyből a pirított prézlire szedjük. A legegyszerűbb, ha megrázzuk a serpenyőt és addig rázogatjuk, amíg a gombócokat minden oldalról bevonja.
Tányérra szedjük az elkészült gombócokat, tejföllel gazdagon meglocsoljuk, porcukorral meghintjük, friss citromhéjat reszelünk rá és porított grillázzsal is megspékeljük.

Jó étvágyat :)




2014. június 20.

INSALATA CAPRESE (friss mozzarella saláta)

insalata caprese

Ez az isteni olasz klasszikus, percek alatt összedobható és ebben a csodás meleg időben igazán remek ebéd vagy vacsora lehet.
Túlzás receptnek nevezni, hiszen csak pár finom hozzávalót kell felszeletelni hozzá, de úgy gondolom, dobogós helye van a" gyorsan dobjunk össze valamit" kategóriában. 
Nálam, most apró sajtgolyókból és koktélparadicsomokból került a tányérra, de természetesen a szép nagy érett paradicsom és a normál méretű bivalymozzarella még tökéletesebb hozzá.


Hozzávalók

30 dkg mozzarella
25 dkg paradicsom
3-4 evőkanál extra szűz olíva
20 db. bazsalikomlevél
1/2 t.k. szárított bazsalikom (elhagyható, de szerintem jót tesz neki)
pár tekerés frissen őrölt fekete bors
tengeri só

Elkészítés

A sajtot és a paradicsomot szeleteljük hasonló vastagságú szeletekre és ízlésesen helyezzük el egy nagy, lapos tálon. Friss bazsalikomleveleket helyezzünk rá egészben, de egy keveset csíkozzunk is fel. 
Szórjuk meg a szárított bazsalikommal, a friss csíkozott bazsalikommal, tekerjünk rá borsot, hintsük meg tengeri sóval és végül locsoljuk meg az extra szűz olívával. 

Tipp: közvetlenül a tálalás előtt készítsük el! 

mozzarella paradicsommal

2014. június 18.

MÁKOS PALACSINTA A SÜTŐBEN KÉSZÍTVE EPERDZSEMMEL(kukoricaliszttel)


Ez a sütemény bénázásom végterméke. Szerettem volna lisztmentes palacsintát sütni, de nem igazán akart összejönni. Kikevertem a tésztát, de képtelenség volt kisütni a palacsintasütőben, majd adtam hozzá 1-2 kanál kukoricalisztet, de továbbra sem akarta az igazságot. Sajnáltam kidobni a masszát, ezért úgy döntöttem, hogy bedugom a sütőbe - ettől rosszabb már nem lehet a helyzet. Aztán rövid idő elteltével egy tök jó állagú süi lett a végeredmény.

Hozzávalók

4 tojás
15 dkg darált mák
k.b. 4 dl tej
10 dkg nyírfacukor, cukor v. édesítő (lehet több is)
2 t.k. nyílgyökér
3 e.k. kukoricaliszt
1/2 citrom reszelt héja
1 üveg házi eperdzsem


Elkészítés

A tojásokat habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük hozzá a mákot, kukoricalisztet és a nyílgyökeret. Ízesítsük citromhéjjal, majd öntsük egy kikent tetszőleges formába. Nálam ez egy 10 X 25 centis terrine volt.
A sütőt melegítsük 160 fokra és hőlégkeveréssel süssük készre. Ez olyan 20 perc volt. A tetejét óvatosan benyomtam és amikor ruganyos volt, késznek nyilvánítottam.
A formában hagyjuk kihűlni, majd vastagon kenjük le az eperdzsemmel és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.




2014. június 15.

EPERDZSEM

eperdzsem

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és csak imádni  lehet. Zamatos eperdarabok és gyönyörű szín, ritkán éli meg a telet, mert előbb elfogy :)
Lassan vége az eperszezonnak, de azért akad még. Több mint 2 hete készült, de nem volt időm hamarabb megosztani, de sebaj - jól jön ez majd jövőre is.

1 kilóra írom a receptet.

Hozzávalók

1 kg eper
35-40 dkg cukor
1 t.k. citromsav
1 Dzsemfix


Elkészítés

Az epret tisztítsuk meg, mossuk, majd a nagyobbakat vágjuk ketté. 
Tegyük egy nagy tálba és szórjuk rá a cukrot és hagyjuk egy napot állni.
Másnap tegyük a tűzre, adjuk hozzá a citromsavat. Amikor felforrt tegyük hozzá a dzsemfixet. Forraljuk össze, majd szedjük fertőtlenített üvegekbe. Zárjuk rá a kupakot, állítsuk fejtetőre pár percig, majd tegyük a helyére. Természetesen aki nagyon biztosra akar menni, dunsztolja ki.


2014. június 11.

EPRES TIRAMISU (tojásmentes krémmel)

epres tiramisu

Egyszerű, gyors, nem kell sütni és nagyon finom. Születésnapra készült torta helyett. Lehetett volna kicsivel szebb is, de éjjel 11- kor készítettem hulla fáradtan, így nem voltam a legprecízebb.
 Az eperszezont érdemes megkoronázni ezzel a finomsággal. A krémbe most nem tettem tojást, mert nem akartam kockáztatni ebben a melegben. Lassan vége ez epernek, de jön a málna és málnával is isteni, én általában abból készítem. Szerintem egy próbát mindenkinek megér.

Hozzávalók

25 dkg babapiskóta
1,5 dl eszpresszó
25 dkg Mascarpone
4 dl habtejszín
70 dkg eper
1 k.k. citromsav
cukor ízlés szerint
zselésítő 2:1(használati utasításnak megfelelő mennyiség ) 
1 habfixáló
0,5 dl eperlikőr


Elkészítés

Készítsük el az eperdzsemet. Fél kiló epret felezzünk meg és hintsük meg 10-15 dkg cukorral és a citromsavval. Forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a zselésítőt, keverjük el benne és főzzük még 2 percet. Hagyjuk lehűlni.
Főzzünk egy eszpresszót, amit öntsünk egy tálba.
A mascarponét kanalazzuk egy tálba és keverjük el az elkészült eperdzsem háromnegyedével és az eperlikőrrel. 
A tejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval és a kemény habot is keverjük a krémhez. Ezt már nem kell tökéletesen elvegyíteni, nem baj, ha cirmos lesz a krém.
 Válasszunk ki egy nekünk tetsző formát amit kibélelünk fóliával úgy, hogy minden oldalon túllógjon.
A piskótákat megmártjuk a kávéban és kirakjuk vele a forma alját.
Dobáljunk rá pár szem epret és az eperdzsemből is tegyünk rá pár kupacot, majd vastagon kenjük rá a krémet. 
Ezt a folyamatot ismételgessük addig, amíg tart az alapanyagunk. 
Amikor elkészültünk hajtogassuk rá a fóliát és tegyük egy napra a hűtőbe.
Tálalás előtt rakjuk ki a tetejét friss eperszeletekkel.


2014. június 9.

OMLÓS CITROMOS OLDALAS ROZMARINGOS ÚJBURGONYÁVAL

oldalas

Ez sem a napokban készült, csak elfelejtettem feltenni. Kissé szétszórt vagyok az utóbbi időben. A gyerek iskolaválasztása lefoglalja minden energiámat, egyszerűen képtelenek vagyunk meghozni a megfelelő döntést. Most lesz a ballagása, szervezem azt, a bankettet, a tanárok búcsúztatóját és mindehhez még jó meleg is van. 
Tegnapra azért beiktattunk egy aktív kikapcsolódást, elmentünk Nagykörűre cseresznyét szedni. Rengeteg cseresznyém lett, és el sem tudom mondani, hogy mennyire finom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki teheti menjen jó nagy kosarakkal. Azt gondoltam, hogy két napig csak cserkót fogok eltenni, de nem így lett, mert olyan szép, hibátlan és finom, hogy képtelen vagyok feldolgozni, sőt már nincs is nagyon mit, mert rohamosan fogy.
No, de ez most az oldalasról szóló bejegyzés, nem kalandozok tovább.

Hozzávalók

2 kg oldalas

főzővíz

4 gerezd fokhagyma
2 t.k. só
5 babérlevél
1/2 citrom leve
8-10 szem színes bors
1 t.k. füstölt paprika
1 ég friss rozmaring

bors
2 e.k. csiliszósz
1 e.k. méz
1 citrom leve
szárított rozmaring

újkrumpli

1 kg újburgonya
4 e.k. olaj
1 t.k. szárított rozmaring
1 nagyobb ág friss rozmaring
1/2 citrom leve
bors


Elkészítés

Az oldalascsíkokat vágjuk ketté, a főzővízbe tegyünk bele minden hozzávalót és főzzük puhára a húst, majd hagyjuk langyosra hűlni a vízben.
A kihűlt húst sózzuk, borsozzuk.
A citromot keverjük el a csiliszósszal, a mézzel és a rozmaringgal és egy ecset segítségével kenjük a húsra.
Akinek van lelkiereje ebben a melegben faszenezni, az süsse meg ott, mert úgy a legfinomabb. Én most egyszerűbben oldottam meg.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel és süssünk kérget az oldalas mindkét oldalára. 3-4 perc oldalanként.
Ha maradt még kencénk, sütés után megint kenjük át a húst.
A burgonyát mossuk meg, karikázzuk vastagra. Egy nagy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk étolajat és dobjuk rá a krumplit. Sózzuk és szárított rozmaringgal hintsük meg, dobjuk mellé a friss ágacskát. Fedjük le és vegyük kicsire a lángot. 15-20 perc alatt megpuhul, ekkor vegyük e a fedőt, csavarjuk fel a tüzet, facsarjuk rá a citromot, borsozzuk meg finoman és hagyjuk a citromot rákaramelizálódni a burgonyára.
Nálunk uborkasaláta dukált mellé.



2014. június 2.

HÁZI EPERFAGYLALT EPERLIKŐRREL MEGBOLONDÍTVA

házi eperfagylalt, nyers eperből, gép nélkül

Végre a kertben is beérett az eper. Leszedtem,  aztán itt álltam egy óriás halom eperrel. Tudtam, hogy fagyi lesz az első, ami elkészül ebből a finom gyümölcsből, de megint nem tudtam eldönteni, hogy vizes alapú sorbet vagy rendes fagylalt legyen, aztán a gyerek döntött. Tejszínes eperfagylaltot készítettem és 1 dl. eperlikőrt is bekevertem. Nem főztem, csak nyersen tettem hozzá mindent. Egyszerűen abbahagyhatatlan, annyira finom.

A recept hozzávalói

1/2 kg eper + pár szem
3 dl. habtejszín
5 e.k. vaníliás cukor
1 dl. eperlikőr
pár csepp citrom


A fagylalt elkészítése

Az epret tisztítsuk meg, tegyük egy tálba.
Öntsük rá a likőrt és adjuk hozzá a cukrot. Aki édesebben szereti tegyen bele több cukrot. Csepegtessünk rá pár csepp citromot és turmixoljuk össze.
A tejszínt verjük közepesen kemény habbá, majd egy lapáttal keverjük el a leturmixolt eperrel.
5-6 szem epret kockázzunk fel és keverjük el a fagyi-alapunkban.
Tegyük fagyigépbe és addig dolgoztassuk a gépet, amíg a megfelelő állagot eléri.
Fagyigép nélkül is elkészíthető.
Tegyük egy nagyobb tálba a masszát és helyezzük el a mélyhűtőben.
fél óránként vegyük ki és egy bitmixerrel alaposan dolgozzuk meg. Gyönyörűen széttöri a képződő kristályokat. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat