2014. július 29.

EGYSZERŰ SZILVÁS KEVERT SÜTEMÉNY

szilvás kevert sütemény

Egyszerű, gyors és nagyon finom, lehetetlen vele hibázni. A gyümölcsöket kedvünkre variálhatjuk benne, de a szilva bőven megér egy misét. Sülve isteni és nem elhanyagolható a meseszép színe sem.

Hozzávalók

4 tojás
35 dkg liszt
1,5 dl tejföl
1,5 dl étolaj
1/2 csomag sütőpor
1 t.k. vanília
15 dkg cukor
1 csipet só
60 dkg kimagozott szilva
1 t.k. fahéj


Elkészítés

A szilva háromnegyedét vágjuk gerezdekre és szórjuk meg kevés cukorral és a fahéjjal.
Hagyjuk egy kicsit állni. 
A tojásokat verjük habosra a cukorral, amikor szinte már kifehéredett és majdnem háromszorosa a mennyisége, egy spatula segítségével keverjük el benne a  sütőporos lisztet, olajat, tejfölt és vaníliát, no meg a csipet sót.
Legvégül keverjük a tésztához a fahéjas, cukros szilvadarabokat.
Egy közepes tepsit olajozzunk és lisztezzünk ki, majd terítsük el benne a masszát.
A maradék szilvát pedig rakosgassuk a tetejére.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra és hőlégkeveréssel süssük 35 perc alatt készre.
Persze a sütési idő minden sütőnél más és más, ezt érdemes figyelembe venni. Tűpróbával ellenőrizzük.
Az elkészült süteményt vaníliás porcukorral hintsük meg. Melegen óvatosan szeleteljük, de kihűlés után már könnyű szép szeleteket vágni belőle.






2014. július 27.

ROPOGÓS CSIRKECSÍKOK ZÖLD FŰSZERES ÚJBURGONYÁVAL ÉS CHILI DZSEMMEL

Ropogós csirkemell csíkok újburgonyával és chili dzsemmel

Egyszerűen finom és ennyi. Szeretjük a rántott dolgokat, de gyűlölöm a panírozást, ezért mindig kitalálok valamit helyette. Most a tampurához hasonló bunda került a csirkére, ami a világ legegyszerűbb és legolcsóbb masszája. A végeredmény igazán jóra sikeredett-kívül ropogós belül pihe puha zamatos husika.

Hozzávalók

1 nagyobb csirkemellfilé
bors

Bunda

liszt (fél csésze)
jéghideg ásványvíz (1 csésze)
étkezési keményítő (2 evőkanál)
1/2 t.k. sütőpor
picike Cayenne bors
Olaj a sütéshez

Burgonya

1 kg apró újburgonya (parázs)
1 csokor petrezselyem
1-2 ág friss rozmaring
4-5 zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. szárított oregánó
3-4 e.k. olíva



Elkészítés

A húst készítsük elő, vastagabb csíkokra vágjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Egy tálba öntsük a lisztet, sót, sütőport és keményítőt majd öntsük fel jéghideg szénsavas ásványvízzel. Nem mértem ki pontosan a mennyiségeket, tehát nem kell szentírásnak venni a leírtakat - de a palacsintatésztától hígabb tésztát kell kapjunk és nem kell nagyon kidolgozni. 
Ízesítsük Cayenne borssal, de ez elhagyható.
Forrósítsunk olajat és a csíkokat mártsuk a masszába és süssük ki aranybarnára. (akkor jó a massza, ha szépen bevonja a húst)
Az apró burgonyát mossuk meg(ha van közte nagyobb, azt vágjuk ketté).
Tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe, öntsük rá az olívát, sózzuk meg és adjuk hozzá az oregánót. Fedjük le és hagyjuk puhulni. 15 perc elteltével mehet hozzá az összes felaprított zöld fűszer, reszelt fokhagyma és nagy lángon pirítsuk össze.
Chil dzsemmel tálaljuk.








   

2014. július 24.

SÁRGABARACKLEKVÁR (RUMMAL, FAHÉJJAL ÉS EGY KIS VANÍLIÁVAL)


sárgabaracklekvár

Minden lekvárt szeretünk, de a házi sárgabaracklekvárnak nincs párja. Ebből szoktam a legtöbbet készíteni és mindig el is fogy.
A legegyszerűbb, ha cukorral felfőzzük, de egy kis csavar ezt a lekvárt is még kívánatosabbá tudja tenni.
A hagyományoson kívül mindig készítek ilyen rumos-fahéjas változatot is, ami minden vele készült süteményt a mennyekbe emel. Egyszerűen imádom.
5 kiló barackból készült nálam és már 2 egyforma üvegem sem volt, így aztán mindenben lekvár került, amit csak találtam és rengeteg lett. A receptet 1 kilóra írom, abból 3 kisebb üvegnyi lesz..

Hozzávalók

1 kg kimagozott sárgabarack
30 dkg cukor (vaníliás)
1 citrom leve v. 1 k.k. citromsav
2 rúd fahéj
üvegenként 3-5 cl rum
1 dzsemfix


Elkészítés

A barackokat magozzuk ki, vágjuk negyedekbe, tegyük egy lábasba és cukrozzuk le.
Egy éjszakát hagyjuk a cukorban állni, majd tegyük a tűzre. 
Ekkor adjuk hozzá a citromot és a fahéjat.
Forraljuk fel és kis lángon rotyogtassuk 10-15 percet.
15 perc után botmixerrel pürésítsük, majd megint tegyük a tűzre.
Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű dzsemfixet, forraljuk össze.
Sterilizált üvegekbe szedjük a még fortyogó lekvárt, mindegyik tetejét locsoljuk meg a rummal, hogy egy záróréteget képezzen a lekvárok tetején. 
Zárjuk le a lekvárokat, állítsuk fejtetőre pár percre, majd tegyük a helyükre.

Tipp: a fahéjrudakat nem kell kidobni, hanem tegyük a lekvár mellé, amelyikbe kerül rúd, annak intenzívebb lesz az íze. A lekvárok tetején lévő alkohol megóvja a romlástól, de aki gondolja elkeverheti a lekvárban is.
A cukor nálam vaníliás volt, de nagyon finom a lekvár, ha egy vaníliarudat is belefőzünk.
Mi jobban szeretjük, ha egy kissé savanykás, aki az édesebbet kedveli, tegyen bele több cukrot.
A citromot azért teszem bele, mert így megőrzi a szép színét.



2014. július 21.

CHILI DZSEM


Húsok mellé kiváló, isteni finom és szerintem gyönyörűséges a színe is.
Könnyen, gyorsan elkészíthető, csak a kezünket kell kímélni, hogy a chili szét ne marja. Nem húztam kesztyűt, így alaposan megbizsergette az újaimat, de szerintem kifejezetten jót tett a vérkeringésemnek :)

Hozzávalók

2 kápia paprika
2 piros kaliforniai paprika 
8 piros chili paprika
8-10 dkg cukor
3 e.k. almaecet
1 ág friss rozmaring
2 szál oregánó
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 k.k só
1 k.k. füstölt paprika
3 dl. víz
1/2 adag dzsemfix


Elkészítés

A paprikákat csumázzuk ki és vágjuk apró kockákra.
A chili paprikákat magozzuk ki és szintén kockázzuk fel.
Tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, adjuk hozzá az ízesítőket és főzzük 10 percig,
Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre.
Kóstoljuk meg, ha kell, akkor fűszerezzük még.
Adjuk hozzá a mennyiségnek megfelelő dzsemfixet, forraljuk vele össze, majd tegyük sterilizált üvegekbe, állítsuk fejtetőre pár percre.
Nekem 2 kisebb üveg és egy tálkányi lett ebből a mennyiségből.





2014. július 20.

VÖRÖSBOROS MEGGYLEVES

vörösboros meggyleves

Rengeteg meggyleves szerepel már a blogon, de a vörösboros változat csak szilvából íródott meg, így most meghoztam a meggyes változatot is.
Gyors, egyszerű és ebben a rekkenő hőségben igazán jól tud esni.

Hozzávalók

1 kg kimagozott meggy
2,5 dl vörösbor
1,5 liter víz
4 szem szecsuani bors
5-6 szegfűszeg
2 fahéjrúd
10 dg vaníliás cukor (vagy sima, vagy édesítő)
2 dl tejföl
1,5 e.k. liszt
1/2 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
kevés friss menta


Elkészítés

A bort öntsük egy fazékba, adjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd kezdjük el forralni, amikor a felére csökken a bor mennyisége, öntsük fel vízzel és forraljuk pár percig. Adjuk hozzá a citromhéjat és levet is. 
A meggy felét tegyük a főzetbe, ezzel is forraljuk 3-4 percig, majd turmixoljuk le az egészet. Ekkor érdemes megkóstolni, mert a meggy savanyúságától függően, lehet, hogy édesíteni kell még.
Tegyük vissza a tűzre.
A lisztet keverjük el a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel adjuk a leveshez. Amikor újra forrni kezd tegyük hozzá a meggy másik felét, egyet forraljunk rajta és hűtsük le. Jéghidegen, kevés aprított mentával fogyasszuk.




2014. július 18.

SOUS VIDE POLIP PARADICSOMOS SOUS VIDE CERUZABABBAL

sous vide polip paradicsomos ceruzababbal

Polipot ritkán készítek, pedig az egyik kedvencem. Valamikor még Görögországban tanultam az elkészítését, de ott a frissen fogott polipból került az asztalra. Kifogták, a sziklához csapkodták, majd a ruhaszárító kötélre csipeszelték és hagyták, hogy a függesztés és a Nap elvégezze a dolgát.
A Metroban kaptam nem fagyasztott polipot, amit kétlek, hogy sziklához csapkodtak és a Napra csipeszeltek a jégre tétele előtt, így a Sous Vide rendszerre bíztam a puhítást. Természetesen megint jól vizsgázott a masina.
A végső átsütést faszénen szerettem volna elvégezni, de akkora hőség volt a készítés napján, hogy nem vitt rá a lélek a sütő begyújtására - viszont így is nagyon finom lett.
Miután felvagdostam a polipot, megfeleztem és kétféle módon készítettem el. Ez az első variáció.


Hozzávalók

fél polip ( k.b. 70 dkg volt)
3 gerezd fokhagyma
2 babér
1 ág friss oregánó
3 e.k. balzsamecet
3 e.k. extra szűz olíva
picike szárított oregánó
1 csipet só
kevés tarka bors

Elkészítés


A polipot átmostam, megszabadítottam a fejétől és levágtam a lábait.
A zacskóba tettem a hozzávalókat, majd a fagyasztóba állítottam és hagytam, hogy kásásra fagyjon.
Amikor elérte a már nem folyós állagot, levákumoztam.
A gépet beállítottam 59 fokra és 3 órára, és az előkészített polipot betettem lubickolni.
Elég sok levet eresztett és nem tetszett, ezért felnyitottam, leöntöttem róla a folyadékot, visszazártam és még 1,5 órát hagytam  a fürdőben. Ekkor már tetszetős volt a végeredmény.
Kivettem a zacskóból, picit sóztam, borsoztam, lecsepegtettem citrommal és olíván minden oldalát átpirítottam.
Vaj-puha lett. Teljesen elvesztette a gumis jellegét, hófehér húsa szinte elolvadt a szájban. Mondanom se kell, hogy percek alatt elfogyott.
Természetesen le lehet húzni a bőrét és akkor csak a hófehér omlós hús marad, de mi imádjuk a megkérgesedett, ízekkel teli tapadókorongjait :)



Paradicsomos ceruzabab

Hozzávalók

30 dkg ceruzabab
2 gerezd fokhagyma
10-13 szem capri-bogyó
1/2 k.k. chili pehely
rozmaring
paradicsomszósz
petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés


Tegyünk minden hozzávalót a tasakba. Vákumozzuk, majd tegyük a masinába 40 percre.
Közben készítsük el a paradicsomszószt. Fél fej hagymát aprítsunk fel, olíva olajon dinszteljük meg. Adjunk hozzá kakukkfüvet, bazsalikomot és rozmaringot(szárítottak) no meg egy t.k. cukrot. Amikor már intenzív az illat, öntsük fel 2 dl sűrített paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 dl vizet, dobjunk bele 1 ág friss rozmaringot és főzzük 20 percig.
Amikor elkészült a bab, dobjuk a paradicsomba, reszeljünk rá 1 gerezd fokhagymát és egyet forraljunk rajta.
Citrommal  és petrezselyemmel tálaljuk.


Sous Vide polip salátaágyon

A polip másik felét más módon pácoltam.
Citromlé, olíva, chili, fokhagyma, babér, rozmaring került a tasakba. Szintén vákumoztam és 5 órát fürdőzött a tartályban, természetesen 59 fokon. Ennek nem öntöttem le a levét 3 óra után, hanem végig benne hagytam.
Forró olíván átforgattam, közben citrom, olíva és fokhagyma keverékével kenegettem. 2-3 perc kérgesítés után elkészült.
Egyszerű kevert salátán tálaltam, amit  a citromos olívás fokhagymás öntet tett egésszé, no meg a friss petrezselyem.




Így is nagyon finom és puha lett a polip.
Sajnálom, hogy csak egy polipom volt, mert szívesen kísérletezgettem volna még a hőmérsékletekkel és az időtartamokkal. Remélem lesz még rá alkalmam.

A többi Sous Vide receptet ITT olvashatjátok.

2014. július 14.

HÁZI SZILVÁS CHILI SZÓSZ

szilvás chili szósz házilag

Ez annyira, de annyira finom lett!!!
Rengeteg chili szószt használok, így nem volt kérdés, hogy az 5 darab hatalmas japánszilvámból ez fog készülni. Tavaly főztem szilva csatnit és akkor már eldőlt, hogy a hagyományos lekvárokon túl is bőven van lehetőség a szilvában.
Tésztákhoz, húsokhoz és zöldségekhez is remek kiegészítő lehet ez az öntet 

Hozzávalók

35 dkg szilva
5 db chilipaprika
1/2 dl balzsamecet
6 e.k. cukor
2 ág friss rozmaring
1 babérlevél
1 csipet só
friss kakukkfű
pár csepp citromlé
3 gerezd fokhagyma
kevés frissen őrölt tarka bors
1,5 dl víz
1 e.k. dzsemfix


Elkészítés

A szilvákat kockázzuk fel.
A chili-t magozzuk ki és szintén vágjuk apró kockákra.
Egy lábasba öntsük a gyümölcsöket és cukrozzuk le. Hagyjuk állni addig, amíg egy kis levet ereszt.
Lassú tűzön kezdjük el főzni. Adjuk hozzá az ízesítőket. Persze a fűszereket mindenki variálhatja saját kedvére.
Adjunk hozzá vizet és forraljuk 4-5 percet és turmixoljuk össze.
Tegyük vissza a tűzre, majd a dzsemfix-el is forraljuk össze.
A forró szószt öntsük sterilizált kis üvegekbe, zárjuk le, majd fejtetőre állítva hagyjuk pár percet.

Tipp: nekem simán elállnak így az eltett ételek, ritkán 1-1 üveg megbuggyan, aki biztosra akar menni, dunsztolja ki, akkor biztos, hogy semmi baj nem történhet.





2014. július 9.

SOUS VIDE OLDALAS SOUS VIDE ROPPANÓS ZÖLDSÉGEKKEL ÉS BURGONYAPÜRÉVEL

Sous Vide oldalas

Rájöttem, hogy az oldalas FINOM. 
Szoktam készíteni, de nem tartozott soha a kedvenceim közé-egészen idáig.
Roppant egyszerű elkészíteni, csak egy kicsit hosszadalmas. Érdemes éjjel betenni a masinába és másnap délben 3 perc alatt kész az ínycsiklandó ebéd.
Hihetetlen, hogy mennyire ízes, omlós és szaftos lett.
Kétféle módon készítettem ezt egyszerűen besóztam és fűszereztem a másik adagot sóoldatban áztattam szuvidolás  előtt, majd hozom azt is.

sous vide oldalas

Hozzávalók

1 szép nagy darab oldalas
2 e.k. dijoni mustár
1 t.k. egész kömény
bors
3 ág friss oregánó
1 t.k. koriandermag őrölve
1/2 t.k. Cayenne bors
3 gerezd fokhagyma

Burgonyapüré

1 kg burgonya
1-1,5 dl langyos tej v. tejszín
10 dkg vaj
só, fehér bors
picike szerecsendió

Elkészítés


Az oldalast vágjuk 25 dekás darabokra, sózzuk, borsozzuk, kenjük be a mustárral és helyezzük a tasakba. A fokhagymát szeleteljük és az oregánóval együtt tegyük a hús mellé. Hintsük meg a köménnyel és a korianderrel.(a kömény maradhat egészben, de a koriandert zúzzuk szét)
Vákomozzuk le.  A masinát állítsuk be 78 fokra és 12 órára.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, tegyük be a zacskókat és hagyjuk 12 órát fürdőzni. (én éjfél körül tettem bele, így másnap ebédre elkészült)
12 óra elteltével vegyük ki a zacskóból, tegyük egy deszkára, hintsük meg durva szemű sóval. Egy serpenyőben hevítsünk picike olajat, hagyjuk teljesen felhevülni, majd a húst minden oldalán 1-1 percig kérgesítsük.


Sous Vide céklás sárgarépa


sous vide sárgarépa és cékla

Természetesen a zöldségek szuvidolását sem hagyhattam ki a repertoáromból. Így a köret egy része is ezzel a módszerrel készült. A végeredmény magáért beszélt. Ilyen egyszerű, hétköznapi alapanyagokból  különleges 5 csillagos kaja született. Külön-külön is finom, de együtt zseniális volt. A zöldségek ropogósak maradtak és nagyon ízesek lettek.

Hozzávalók

2 cékla
4 sárgarépa
1 ág friss rozmaring
friss oregánó
1 t.k. koriandermag
1/4 t.k. szárított chili
3 e.k. fehér balzsamecetkrém
2 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. kömény
1/4 citrom leve
bors
picike extra szűz olíva
1 e.k. balzsamecet


Elkészítés


Vágjuk nagyobb darabokra a céklát és a répát. Tegyük a zacskóba. A koriandermagokat törjük össze. A fokhagymát és a többi ízesítőt szintén helyezzük a zacskóba és vegyítsük el. Citrommal és a fehér balzsamecettel locsoljuk meg, majd vákumozzuk le a zacskót.
A Sous Vide gépen állítsuk be a hőmérsékletet 82 fokra és 3/4 órát fürdőztessük benne a tasakot. 
 Az elkészült zöldséget borítsuk egy serpenyőbe, csepegtessünk rá picike olívát, löttyintsünk rá kevés balzsamecetet, sózzuk meg és nagy hőfokon addig hevítsük, amíg az összes folyadék elpárolog a serpenyőből. Ekkorra egy fényes máz fogja bevonni a zöldségeket.

sous vide sárgarépa céklával

A burgonyapüréhez a burgonyát főzzük puhára sós vízben.
A megfőtt krumplit tisztítsuk meg és pürésítsük, de közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat is. Ízesítsük sóval, picike borssal és rezelt szerecsendióval. Keverjük krémesre.



2014. július 8.

HÁZI MEGGYES RÉTES EGYSZERŰ, NYÚJTOTT RÉTESTÉSZTÁBÓL

házi rétestésztából meggyes rétes

Volt egy kedves barátom (aki sajnos már nincs köztünk) és az ő anyukája készített ilyen házi rétestésztát. Egyszerűen imádtam és mindig ezt rendeltem, ha náluk jártam. A receptet tőle kaptam, de mindig találtam kifogást, hogy miért nem készítem el, de most a temérdek meggyem okot adott a kipróbálásra.
Azt nem értem, hogy miért vártam ilyen sokáig, hiszen a világ legegyszerűbb tésztája és nagyon gyorsan összerakható.
A tölteléket mindenki a saját kedvére variálhatja, nálam most adott volt a meggy.
Higgyétek el nekem, ha egyszer rászánjátok magatokat soha többé nem fogtok szenvedni a gyorsan száradó bolti verzióval. Az adagot érdemes megduplázni, akkor 6 rúd rétest kapunk és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy.

Hozzávalók

3 adag tésztához

25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsíros tejföl
1 csipet só
1/2 e.k. ecet 
5 dkg zsír (nálam kacsazsír)

Töltelék

 k.b. 80 dkg magozott megy, vagy lecsepegtetett befőtt
cukor ízlés szerint
rudanként 3 e.k. búzadara
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
zsír a lekenéshez
porcukor a tálaláshoz


Elkészítés

A meggyet magozzuk ki és a kimagozott meggyet cukrozzuk le és hagyjuk állni egy kicsit.
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. Nagyon gyorsan összeáll a tészta. Majd tegyük deszkára és dolgozzuk ki alaposan.
A kidolgozott tésztát nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük le fagyos zsírral.
Tekerjük fel,  és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben fél órát. (az sem baj, ha egy napot pihen így is úgy is tökéletes)


A pihenés után vágjuk 3 egyenlő részre.
A deszkát és a tésztát vékonyan hintsük meg liszttel és nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra. Nagyon szépen nyúlik és átlátszóra kinyújtható.
A kinyújtott tésztát hintsük meg darával. A meggyet csepegtessük le (nem kell nyomkodni, a dara majd felszívja a felesleges levet).
Hintsük meg  cukorral, a fűszerekkel és a darával, keverjük el és szórjuk a tésztára.
A szokásos módon tekerjük fel, a végeit hajtsuk alá, a tetejét kenjük le zsírral. Ezt a műveletet csináljuk meg minden adag tésztával.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranyra.
Az elkészült réteseket hintsük meg porcukorral és recés késsel szeleteljük fel.
Igazi, ropogós réteseket kapunk végeredményül. 
Tipp: ha a baracklekvárt felmelegítjük pici vízzel és egy ecset segítségével lekenjük a rétest, akkor szép, fényes mázt kapunk.




2014. július 5.

SVÉD PUNCSROLÁD

svéd puncsrolád

Megint blogkóstoltam. Ági a Tetovált lány  konyhájából Ildi Kokkit sorsolta nekem, akinél szinte elvesztem a rengeteg csodás édesség között. Ebben a melegben sütni nem volt kedvem, de emlékeztem erre a remek receptre- ami  nem kívánt sütőt- és egy ideje már terveim között szerepelt az elkészítése. Így eljött a megfelelő pillanat a kivitelezésre. 
Az IKEA-ban zöld színben kapható, de én úgy gondoltam tökéletes lesz piros és natúr színben is, mivel csak ilyen marcipánom volt itthon.
Egy jó tanács, hogy 30 fok feletti kánikulában kerüljük a csokizást, jobban járunk! Hiába hűtöttem le, ahogy kivettem a hűtőből és próbáltam a fotózáshoz elrendezni, máris maszatoltam vele, pedig olyan szépre sikeredtek, sajnos a képeken ez már nem látszik.
Jó kis recept, gyorsan és egyszerűen elkészíthető és sokkal finomabb, mint a boltokban kapható változat.

Eredeti recept ITT olvasható.


A recept hozzávalói

2 tojásból piskóta
2 tojás
2 e.k. cukor
2 e.k. liszt
2 e.k. víz
1 csipet szódabikarbóna

2 e.k. kakaó
3 e.k. cukor
1 e.k. rumaroma vagy rum
5 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
1 k.k. vaníliapaszta
2 e.k. darált háztartási keksz

20 dkg marcipán
10 dkg étcsokoládé

A sütemény elkészítése



Először is süssük meg a piskótát.
2 tojást a cukorral verjük kifehéredésig, közben adjuk hozzá a 2 kanál hideg vizet. Amikor fényes és kemény lesz szitáljuk bele a lisztet egy csipet szódabikarbónával. Óvatosan keverjük el a masszában, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon süssük készre.
A kihűlt, pihentetett piskótát  morzsoljuk egy tálba.
Töltelék.
A vajat keverjük el a cukorral, rummal, vaníliával, reszelt narancshéjjal és a kakaóval. Amikor  egynemű a keverék, adjuk hozzá a széttépkedett piskótát.
Nekem nagyon lágy lett, ezért adtam  még hozzá 2 e.k. darált háztartási kekszet.
A masszát tegyük hűtőbe, hogy könnyebben lehessen formázni.
A marcipánt gyúrjuk át és kevés porcukorral nyújtsuk vékonyra (2 folpack között a legegyszerűbb).
A lehűlt  masszából sodorjunk, 1-1,5 cm vastag kukacokat, ezeket helyezzük a marcipánra és burkoljuk be vele.
A beburkolt rudakat vágjuk egyforma nagyságú darabokra.
Nem árt, megint hűteni.
Olvasszunk fel csokoládét vízgőz felett és mártsuk bele a a roládok egyik végét, hagyjuk megszilárdulni a csokoládét és a másik végüket is mártsuk csokiba.
Szilikonos zsírpapíron hagyjuk megkötni, de a hűtőbe téve 3 perc alatt megtörténik.
Köszönöm a receptet Ildikónak, nagyon finom volt :)



2014. július 3.

SOUS VIDE TINTAHAL KOLBÁSZOS BASMATI RIZZSEL TÖLTVE

kolbászos rizzsel töltött tintahal

Ez is egy remekül sikeredett darab :) Talán ez volt a legnagyobb kedvencem. Ízre és állagra tökéletes volt, viszont egy kissé bebénáztam és a pihe puha megtöltött tintahalat megsebesítettem, és repedésnek indult, ezért nem tudtam szépen felkarikázni, csak középen megfeleztem, de elég csinoska volt ilyen rusztikus külsővel is.
Ez a Sous Vide rendszer mindennek jót tesz, de a tintahalnak különösen. Még távolról sem emlékeztet arra a gumis valamire amit 1-2 étteremben elénk raknak. Én is gyakorta sütök, de ilyen tökéletesre-ha a fejem tetejére állok- akkor sem tudnám elkészíteni normál körülmények között. Annyira puha és omlós lett, hogy annyira óvatosan kellett megtöltenem és átsütnöm, mintha hímes tojás lenne.

Hozzávalók

fejenként 1 egész friss tintahal
picike vaj
őrölt bors
friss oregánó
1 gerezd fokhagyma

rizs
1 csésze basmati rizs
2 dl száraz fehérbor
10 dkg csípős, füstölt kolbász (nálam kecske)
1 húsos paprika
1 kisebb fej vöröshagyma
2 e.k. olíva
5-6 dkg vaj
3 zsályalevél
1 k.k. szárított oregánó
1 gerezd fokhagyma
1 k.k. Cayenne bors
1 k.k. füstölt paprika
1 dl húsalaplé
friss petrezselyem

pár darab zsályalevél
olíva


Elkészítés

Először is a tintahalat tegyük a zacskóba, adjunk hozzá friss fűszereket, frissen őrölt borsot, szeletelt fokhagymát és egy kis vajat. Vákumfóliázzuk le és tegyük 59 fokos vízbe 2 órára.

vákum alatt a tintahal

fürdőzik

megfelelő hőmérséklet

A kolbászt kockázzuk fel és kevés olíván süssük zsírjára. Amikor kiengedte a zsírját, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, jöhet a felkockázott paprika. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk együtt 1 percig, majd öntsük fel kevés fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a fokhagymát, adjunk hozzá pár zsályalevelet, szárított oregánót és a füstölt paprikát.
A bort apránként öntsük hozzá. Amikor elfő, mindig pótoljuk. Végül kevés húsalaplével öntsük fel. Tulajdonképen úgy készítsük el, mintha rizottót készítenénk. K.b. 17 perc alatt elkészül a rizs. Ekkor 2 e.k. hideg vajjal keverjük krémesre és adjuk hozzá a friss petrezselymet.
Hagyjuk langyosra kihűlni.

készül a rizs

megtöltött tintahal

serpenyőben a tintahal

A készre szuvidolt tintahalakat töltsük meg a rizzsel. Hintsük meg kevés sóval.
Tegyük egy forró serpenyőbe, pár csepp olíva kíséretében.
Óvatosan kapassuk meg minden oldalát.
Egy serpenyőben hevítsünk fel olívát. A zsályaleveleket dobjuk bele és 1 perc alatt süssük őket ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le.
Tálaláskor szedjünk egy kis rizottót egy tányérra, karikázzuk rá a töltött tintahalat és szórjuk meg a ropogós zsályával.

kolbászos rizzsel töltött tintahal




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat