2014. szeptember 27.

EGYSZERŰ KEVERT SÜTEMÉNY FÜGÉVEL ÉS SZŐLŐVEL

kevert sütemény fügével és szőlővel

Imádok kevert sütiket készíteni, mert gyorsan elkészül, nagyon finom és számtalan variációja van az ízesítésének.
Most füge, szőlő és étcsokoládé került bele, na meg egy kis citromhéj és vanília. Isteni finom lett!! 
Hidegen gyönyörűen szeletelhető, de nálunk nem volt ideje kihűlni, így nem annyira szépek a szeletek, de ha elképzelitek az ízét, az kárpótolja a szépségét :)

Hozzávalók

4 tojás
2 dl olaj
2 dl tejföl
15 dkg cukor
38 dkg liszt
2 t.k. sütőpor
2 t.k.vaníliaesszencia
1 citrom lereszelt héja
5 db. füge
1 fürt szőlő (nálam vegyesen fehér és piros)
5 dkg étcsokoládé-lencse


Elkészítés

A tojásokat habosítsuk ki a cukorral.
Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük ki, majd az olajat és megint keverjük egyneművé.
A lisztet vegyítsük el a sütőporral és szitájuk a keverékhez, reszeljük hozzá a citromot, tegyük hozzá a vaníliát és keverjük megint simára.
A fügét vágjuk vékony gerezdekre, a szőlőszemeket hagyjuk egészben és a gyümölcsök 2/3 részét óvatosan keverjük a masszához a csokival együtt. Ne sajnáljuk belőle a gyümölcsöt!
Egy közepes méretű tepsit olajozzunk és lisztezzünk ki, öntsük bele ezt a kicsit sűrű masszát, a tetejét rakjuk tele a maradék gyümölcsökkel.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és 30-35 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Hidegen gyönyörűen szeletelhető, melegen könnyen szétesik a sok gyümölcs miatt.



2014. szeptember 21.

HALPOGÁCSA MAJONÉZES UBORKÁVAL

halfasírt

Isteni finom lett!
A maradék halacska remek újrahosznosítása. Mondjuk, ritkán van itthon 30-40 dkg maradék hal, de ha igen ez egy kihagyhatatlan fogás. Természetesen mindenki fűszerezze saját ízlésének megfelelően


Hozzávalók

30-40 dkg maradék sült vagy főtt hal
40 dkg főtt krumpli
1 konzerv tonhal
1,5 nagy marék zöld fűszer (snidling, oregánó, petrezselyem...)
2 db szardellafilé v. 2 cm szardellapaszta
6 db maradék garnéla
1 t.k. füstölt paprika
1/2 t.k. fekete bors
1/2 t.k. chili pehely
1/2 citrom reszelt héja
1 felkockázott paradicsom
1 t.k. szárított oregánó
1 gerezd fokhagyma
pár csepp citrom 
kevés só
1 marék szezámmal elkevert zsemlemorzsa

Majonézes uborka ITT


Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjában, majd tisztítsuk meg és törjük össze (nem kell nagyon pépesíteni, szerintem sokkal finomabb, ha darabos)
A halat is szedjük szét kisebb darabokra.
Mindent tegyünk egy nagy tálba.
A friss fűszereket aprítsuk fel, tegyük a tálba, majd a többi ízesítőt is. A citrom héját és a fokhagymát reszeljük hozzá. A paradicsom húsát és a rákhúsát pedig vágjuk apró kockákra.
A hozzávalókat lazán gyúrjuk össze és formázzunk belőle fasírtokat. Nekem 9 db. lett ebből a mennyiségből.
Forgassuk meg szezámmagos zsemlemorzsába,majd tegyük a hűtőbe pihenni, hogy egy kicsit megszilárduljon.
Forró serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra a kérgét. Nem kell átsütni, mivel minden összetevője elkészült már, csak ropogjon egy kicsit, az a cél.






2014. szeptember 17.

SZÜRKE HARCSA FŰSZERKÉREGBEN CITROMOS GARNÉLÁVAL




Ez a fogás igazán ízletes, egészséges és egyszerű elkészíteni is, de az igazsághoz tartozik, hogy nem a legolcsóbb mulatság, Főleg így, hogy majd 1 kilós darabot sütöttem meg egészben, de ezzel megoldódott a másnapi halfasírt is. No, de néha kijár az embernek egy kis kényeztetés.

Hozzávalók

személyenként 20 dkg harcsasteak v. kedvünkre való halacska

páchoz

2 evőkanál aprított petrezselyem
1 evőkanál  aprított oregánó
1 t.k. friss kapor
1 evőkanál aprított friss bazsalikom
1 citrom reszelt héja
1 t.k. durvára vágott bors
kevés chili
1 gerezd fokhagyma

rákhoz

40 dkg 16/20 - as garnéla
1/2 dl. extra szűz olíva
1-2 evőkanál fehérbor
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1 csipet chili
kevés bors és só
1/2 k.k. reszelt citromhéj
1 csipet só
1 csipet füstölt paprika
1 paradicsom


Elkészítés

A zöld fűszereket kevés olajjal aprítóban pépesítsük. Reszeljünk hozzá citromhéjat, fokhagymát, borsozzuk.
A halacskát sózzuk és borsozzuk, majd kenjük be a páccal és pihentessük a hűtőben  1-2 órát.
A bepácolt halat fektessük egy kiolajozott tepsire, dobáljunk mellé pár gerezd fokhagymát, locsoljunk a tetejére kevés olívát, fóliázzuk le és 180 fokos sütőbe süssük 15 percet, majd vegyük le a fóliát és pirítsunk rá egy kicsit, (ha szeletekben készítjük, akkor elég egy serpenyőben megsütni, nem kell a sütő),
A fokhagymát szeleteljük fel vékonyra.
Öntsünk bőséggel olívát egy serpenyőbe, tegyük bele a szeletelt fokhagymát és a chili-t. Óvatosan hevítsük, (ne legyen nagyon forró!) mert könnyen megég a fokhagyma!
Pár másodperc után adjuk hozzá a garnélát, forgassuk át a serpenyőben, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés füstölt paprikát, ízesítsük még kevéske fehérborral, majd facsarjunk rá citromlevet. Nagy lángon 2 perc alatt elkészül. Amikor szép rózsaszín lett a garnéla, már kész is. Ekkor egy frissen felkockázott paradicsomot adjunk hozzá és friss petrezselymet. Keverjük el, de ekkor már nem kell főzni, elég a forró garnéla hője.
A megsült halacskát szeleteljük fel, bőséggel kanalazzunk rá a garnéla raguból, szórjuk meg friss zöld fűszerekkel és pár gerezd citrommal tálaljuk.








2014. szeptember 10.

KÓKUSZOS RIZSKOCH KARAMELLÍZÁLT ŐSZIBARACKKAL TÖLTVE ÉS SZILVASZÓSSZAL

kókuszos rizskoch barackkal töltve

Egy régi klasszikus újratöltve :) 
Hirtelen felindulásból készült, mivel volt 3 barackom és pár szem szilvám itthon, amiket fel szerettem volna használni, de csak úgy önmagukban igen kevésnek bizonyultak. Természetesen, mire kitaláltam, hogy mi légyen a gyümölcsök sorsa, akkor szembesültem a ténnyel, hogy fogytán a rizskészletem, de akkor már nem volt megállás, mert nekem azonnal kell minden és ilyen apróságon nem akadok fenn, hogy a rizskoch-hoz nincs itthon megfelelő rizs, így basmati barátomból készült, ami egyáltalán nem vált hátrányára. Aztán megszületett ez a finomság.

Hozzávalók

rizs

1 nagy bögre rizs
3 bögre tej vagy kicsit több
1/2 citrom héja
3 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál cukor v. édesítő
kevés vaj
3 tojás
1 t.k. vaníliakivonat

baracktöltelék

3 őszibarack
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve

szilvaszósz

8 szem szilva
1 t.k. étkezési keményítő
1 dl. víz
1 evőkanál cukor v. édesítő
pár csepp citrom
1 csipet fahéj

Elkészítés

A barackokat fél centis kis kockákra vágjuk fel. Tegyük egy kis lábasba, szórjuk meg cukorral, adjuk hozzá a citromlevet, majd óvatosan karamellízáljuk meg. Elején hagyjuk nyugodtan, hogy kezdjen el barnulni a cukor, csak utána kevergessük, amikor aranybarna bevonat képződik a barackon  kész.
A szilvát magozzuk ki és és aprítsuk fel. Adjuk hozzá a vizet, cukrot, fahéjat és pici citromot és főzzük k.b. 6-8 percet. Amikor megfőtt a szilva turmixoljuk le, majd kicsi hideg vízzel elkevert keményítőt keverjünk el benne és a tűzre visszatéve forraljuk fel, egyet rottyan és kész.
A rizst kezdjük el főzni dupla mennyiségű tejben, adjuk hozzá a kókuszreszeléket is. Főzzük jó puhára, ha kell folyamatosan pótoljuk a tejet.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgáját pedig a cukorral verjük fehéredésig.
A kifehéredett sárgáját keverjük el a langyosra hűlt, puha rizzsel. Ekkor érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e számunkra, ha kell nyugodtan adjunk hozzá még cukrot. 
Reszeljük bele a citromhéjat és adjuk hozzá a vaníliát, majd legvégül a kemény habbá vert fehérjét.
Én kisebb szilikonformákban készítettem el, amiből 9 db. lett. Aki nem akar ilyen kis mini desszerteket készíteni, az egy őzgerincben is elkészítheti! 
A formákat egyenként vajazzuk ki. Az aljába tegyünk két kanál rizst, a széleit húzzuk fel a tetejéig. A közepébe helyezzünk egy púpos teáskanál barackot, majd borítsuk be a rizzsel.
Ezt a műveletet minden formánál csináljuk végig vagy egyszer az őzgerincnél.
Minden tortácska tetejére tegyünk pici kocka vajat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre.
Friss barackkal, szilvával és sok szilvaszósszal tálaljuk.
Nem olyan hosszadalmas elkészíteni, mint amilyen hosszúra sikeredett a leírás, de bőven akad mosogatnivaló utána, az biztos, de megéri.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat